Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Miskolci Hackerspace (közösségi műhely)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) rattanee hozzászólása Dec 14, 2012 /
 
Üdv mindenkinek aki idetévedt!


Sokunknak nincs lehetősége/helye/felszerelése az esetleges ötletek/projektek megvalósításához, esetleg az asszony nyavalyog hogy már megint a kedvenc vágódeszkája felett forrasztottál, talán az a gond hogy már megint besárgítottál egy tálat vas kloriddal, isten neadja megvakítottad a kanárit UV-C -vel eprom törlés közben, vagy épp a szomszéd jön fel hogy már megint mi ez a fúrás faragás

A fenti kellemetlenségek, hiányok, stb. kiküszöbölésére un. Hackerspace-t (egy közös fenntartású műhely melynek tagjai közösen tartják fenn, alakítják ki a mindannyiuk számára szükséges felszerelésekkel bíró műhelyt) szeretnék létrehozni, ehez keresnék olyan embereket akik kicsit komolyabban szeretnének foglalkozni az elektronikával, grafikával, programozással, cncvel, hasonszőrű dolgokkal.


Mindenek elött, egy kicsit személytelenül, egy kicsit rólam:

Miskolci hobbyműszerész vagyok, aki főleg a 80-as 90-es évek játéktermi gépeinek bűvöletében tengeti a napjait, szívügyem ezeknek a gépeknek a javítása, felújítása, helyreállítása, esetenként átalakítása, egyedi gépek készítése. Természetesen egyéb elektronikai dolgokkal is foglalkozok, a számítógépektől a kaputelefonig, amolyan ezermester módjára, csak a klasszikus magyar ezermesterek kontárkodása nélkül

A saját érdeklődési köreim:
-Analóg és digitális elektronika, TTL logika
-AVR programozás célalkalmazásokhoz
-Játéktermi gépek építése/felújítása
-CRT monitorok
-Fényezés


A témára visszatérve, a cél egy olyan helyi közösség kialakítása aminek tagjai hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, és saját ötleteik, projektjeik megvalósítása mellett, a többi tag hasonló törekvéseiben is segédkeznek, saját tudásukat megosztják a többiekkel, a műhely eszközeit közösen szerzik be, közösen tartják karban, és közösen vállalnak értük felelősséget.

Komolyan érdeklődők jelentkezését várnám, mind olyanokét akik aktívan résztvennének a fejlesztésekben, műhelykialakításban, mind olyanokét akik tudásukkal segítenék a különböző projekteket. Tehát "amatőrök" és szakmabeliek jelentkezését egyaránt szívesen venném.

Kiszemelt helyszín is van a vasgyár területén.
Víz, villany(ipari áram is), mosdó van, gázt is be lehet hozni, földszintes tehát ki/bepakolás nem gond, nem kell lépcsőzni, a belső teret közös döntés alapján tudjuk kialakítani.
Buszmegálló kb 8 perc gyalog, autós behajtás is megoldható, bár mivel a gyár területére kell bemenni, gyakori közlekedés esetén belépőt kell váltani aminek havidíja van (ha nem rendszeres az autós behajtás akkor nem kell kiváltani).

Az elképzelés az lenne hogy minden felszerelés közös legyen, de mivel az anyagiak terén azt hiszem mostanában mindenki háborús övezetben érzi magát, legalábbis közös használatú! Ha valakinek már van olyan felszerelése ami a többiek hasznára is válhat (és nyilván a tulajdonos is használná ), az behozhatja, leltárban rögzítjük, s így közös használatúként, a fenntartási és karbantartási összegek szétoszlanának a tagok között.

Így egy olyan műhelyt valósíthatnánk meg a fejenkénti lehető legkisebb beruházással, ahol mindenki normális körülmények között, a megfelelő eszközökkel űzhetné a projektjeit, tanácsot, segítséget kaphat másoktól.


Amit az én projektjeimhez szeretnék összeszedni a műhelybe ha az egyszer megvalósul:
-Festőszoba
-Panel marató felszerelés (ideális esetben kis CNC-vel hogy gyors legyen a prototípus készítés)
-Forrasztó/mérő műszerész állomás (Mind SMD, mind furatszerelt alkatrészekhez)
-Értelmesebb oszlopos fúró
-Nagy CNC asztal fa és esetleg puhafém megmunkáláshoz
-AVR fejlesztő állomás


Ha kedvet kaptál, kérlek jelentkezz itt a topicban, minden érdeklődőt szívesen fogadok!

UI: Nem igazán tudtam milyen témakört jelöljek meg, így az Egyéb témákat jelöltem meg, ha nem lenne jó és moderátor olvassa, kérem inkább helyezze át és ne törölje. Köszi!
(#) efraim hozzászólása Dec 14, 2012 /
 
Emlékeim szerint Miskolcon a Széchenyi utcán létezett valaha hasonló, ha emlékezetem nem csal, akkor az Ezermester égisze alatt. Meg lehetett venni a helyszinen az anyagot és meg is lehetett építeni, be is lehetett mérni. De egy éven belül megbukott.
(#) joe1333 hozzászólása Dec 14, 2012 /
 
Jó 5let!! *.*
kár hogy nem miskolci vagyok...

Budapesten tud valaki hasonlóról?

(#) Sa hozzászólása Dec 14, 2012 / 1
 
Hát hozz létre egyet, joe1333! Mi anno, a '70 -es évek elején, suhanc korunkban csináltunk ilyet az egyik barátunk kiürült szenes pincéjében. Éveken át tudtuk működtetni, aztán " felnőttünk". Jött a család, pénzkeresés, stb. De most is, a 60 felé közeledve, szívesen emlékszem vissza az ott eltöltött évekre, a kapott tanácsokra.
(#) idlob válasza joe1333 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
(#) rattanee válasza efraim hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Hat en nem kimondottan uzleti cellal gondolkodok ebben... a foutcan meg igazabol nem csodalkozok hogy megbukott... mikor volt ez?
(#) rattanee válasza joe1333 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
BP-n en a H.A.C.K.-rol tudok http://hsbp.org/HomePage
(#) efraim válasza rattanee hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Úgy rémlik, a hetvenes évek elején.
(#) rattanee válasza efraim hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Azért az már nem ma volt Annak idején az ifiházban volt hasolnó jelleggel rádióamatőr szakkör, de az más elvekkel működött. Volt egy öreg róka, talán Sanyibá, már nem is emlékszem a nevére, és az ő szerelésével, elég primitív módon építettünk ledes villogóktól kezdve detektoros rádióig mindenfélét.

Én azért itt sokkal komolyabb dolgokra gondolnék, de nyilván ha nem lesz érdeklődés akkor nincs értelme elkezdeni sem.
(#) kondorzs válasza rattanee hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
A rádióamatőr klub még mindig megy, igaz kevesen vannak.
Ez a felvetésed érdekes, bár nehéz lesz megvalósítani, mert kevés bérházlakónak van CNC-je meg minden féle gép, amit esetleg nélkülözni tud.
Engem érdekelne a dolog, ha vannak részletek figyelem ezt a topikot és jelentkezem.
(#) rattanee válasza kondorzs hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Gondolom hogy nem nagyon van aki panelban kerülgeti a CNC-t , első körben építve gondoltam.

Sok olyan szerszám van amit kis leleményességgel viszonylag olcsón össze lehetne hozni, illetve nekem is tekintélyes szerszámparkom van amit rendelkezésre bocsátok amennyiben ez megvalósul.
(#) zebra85 hozzászólása Dec 15, 2012 /
 
Sziasztok!
Ezt az ötletet én is támogatom(nám) de én debreceni vagyok. Valaki nem tud ilyesmiről Debrecenben?
Üdv!
(#) oleg53 válasza rattanee hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Sziasztok!
Én pont miskolci vagyok, és érdekelne a dolog. A család mellett elég kevés időm van (plusz 9-től 17-ig dolgozok, ami nem ideális), ráadásul nem a vasgyár közelében lakok, de ha valami minimális dolog összejön, biztos benézek. Én speciel bontott alkatrészeket tudnék a közösbe dobni (elkók, TDA IC-k, néhány kapcsolóüzemű táp és elemeik), szerszámból és műszerből pont annyi van, amennyi kell. Vagyis inkább kevesebb.
Érdeklődési köröm: Egyszerűbb analóg kapcsolások (főleg nem audio), digitális áramkörök, PIC-ek, kapcsolóüzemű tápok.
Gyakorlatom nagyon kevés van, igyekeztem eddig elmélettel és mások tapasztalatainak begyűjtésével kompenzálni ezt a hiányt.
Figyelni fogom ezt a témát.
(#) rattanee hozzászólása Dec 16, 2012 /
 
Na lassacskan hatha osszeall a dolog... akkor 3-an mar vagyunk... ha 10 emberke osszejonne, akkor tuti lehetne inditani az akciot, ugyhogy szoljatok a haveroknak is!
(#) AccessDenied válasza zebra85 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Hasonló a helyzetem. Mondjuk annyi különbséggel, hogy én még hallgató vagyok, és így is bérlek egy garázst műhelynek, így nem tudom igy most mennyi maradna ilyen célra, de ha keresek, akkor havi 2-4K extra kiadás nem fog problémát jelenteni. De teljesen biztos vagyok benne, hogy lenne rá érdeklődés itt is. Csak hát valakinek fel kell vállalni a szervezést, meg azért a jogi oldalának se ártana utána nézni.
(#) zebra85 válasza AccessDenied hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Gondolom be kell jegyeztetni szolgáltatásnak meg kell hozzá egy vállalkozó a csapatban akinek a neve alatt működne.
(#) Rober_4 válasza rattanee hozzászólására (») Jan 10, 2013 /
 
Szintúgy Miskolcon leledzem.
Én inkább valami zenei műhelyt akartam otthon kialakítani, de végül is nem állok messze az elektronikától, meg érdekelne is egy-két dolog amit leírtál. Szóljatok ha jutottatok valamire.
(#) rattanee hozzászólása Jan 12, 2013 /
 
Hat veled egyutt 4-en vagyunk akkor, ami meg nem az igazi. De hatha... ha esetleg tudtok masik elektros forumot ahol van elet, irjatok meg es oda is kiteszem a dolgot.
(#) dzsimi84 hozzászólása Máj 28, 2014 /
 
Sziasztok,

Azért írok ide, mert csatlakoznék én is a kezdeményezéshez.
Voltam látogatóban a budapesti Space-ben, ahol tapasztalatot tudtam cserélni néhány rutinos taggal.
Nagyon kedvesen fogadtak, szívesen segítenek, amiben tudnak.

A szervezést, jogi formát, egyebeket szívesen vállalom.
Alkatrészeimet, szerszámaimat a közjó számára felajánlom.

Kérlek benneteket, ha még érdeklődtök ez iránt, nézzetek körül itt: Bővebben: Link, illetve iratkozzatok fel a levlistára az oldal alján.

Valósítsuk meg, legyen Miskolcon is Hackerspace
(#) Lucifer válasza zebra85 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Az NI-ban lesz majd valami nyílt labor az új épületben, de az messze fog állni attól amit hackerspacenak neveznék.
(#) VFiber hozzászólása Szept 6, 2015 /
 
Sziasztok,
a fenti kezdeményezésből lett végül valami?

Egy hasonlón gondolkodtam el, mivel miskolci vagyok némi gugli után lyukadtam ki itt. Esetleg valakit érdekelne hasonló (nem kizárólag elektronikai témakörben) egy hackerspace-szerű korlátozottan barkácsolásra, javítgatásra alkalmas helység üzemeltetése?

Teljes idejű üzemeltetésre (önállóan) nem lenne lehetőségem, viszont alkalmanként én is beugranék egy hasonló helyre és akár tagdíjat is hajlandó lennék fizetni (vagy szerszámaimat rendelkezésre bocsátani esetleg is-is), ami a hely fenntartására lenne fordítva.

Az pedig hatalmas pozitívum lenne, ha valaki elektronikai tudásom picit gatyába rázná, esetleg tanácsot
tudnék kérni másoktól bizonyos témakörökben.

Ha valaki tud az egészről valamit vagy esetleg lenne affinitása ezt megvalósítani, legyen szíves dobjon egy E-mailt.
(#) pezosandor hozzászólása Szept 22, 2015 /
 
Csak hogy vissza találjak érdekel engem is a dolog
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem