Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   558 / 580
(#) Dino71 válasza palko0125 hozzászólására (») Ápr 7, 2022 /
 
Persze, lehet
(#) netuddki hozzászólása Ápr 8, 2022 /
 
Sziasztok!
Van egy Zanussi FL 883 CV tipusú mosógépünk, amely ezidáig /hosszú évek során/ kifogástalanul tette a dolgát. Mostanában azonban az öblítőt nem tölti be. Nem szivesen válnék meg tőle, kérem ha valaki tud ezzel kapcsolatosan segíteni, javaslatot adni nagyon megköszönném!
(#) Gafly válasza netuddki hozzászólására (») Ápr 8, 2022 / 1
 
Na most ugyanazt kérdést mi a fenének tetted fel két helyre is.
A mosogatógépes topicban kaptál rá választ, de ugye mosógép és ide kellene átpakolni a választ.
Mégis mire gondoltál, amikor oda is beírtad ugyanezt a kérdést?
(#) bobo36 hozzászólása Ápr 21, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy ismerősömnek a napokban a Bosch mosógépénél sercegő hangot hallottak és égett szaga volt de a gép nem működött.
Megnéztem és a zavarszűrő kondinál van nyoma az égésnek.
Az lenne a kérdésem hogy kiiktatható a kondi büntetlenül?
Korábban többször olvastam hogy igen de kérnék egy megerősítést.
Csatolok egy képet a kondiról.Köszi előre is.

IMG_57381.jpg
    
(#) tibec válasza bobo36 hozzászólására (») Ápr 22, 2022 /
 
Szia!
Igen, kiiktatható, a gép működni fog gond nélkül. De, mivel nem véletlenül lett beletéve, célszerű mielőbb betenni helyette egy újat. Most nem kezdem el magyarázni, miért van benne. Röviden annyi a lényeg, hogy nem célszerű hosszabb ideig nélküle üzemeltetni a gépet, mert esetleg zavarhat, vagy gondot okozhat más érzékenyebb elektronikai berendezésekben, amikkel egy hálózaton van.
(#) andras1969 hozzászólása Ápr 26, 2022 /
 
Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem!
Electrolux EWF 1062 mosógépem van. Szerintem motor hibás
Leverte a FI relét egyszer. Azóta próbáltam centrifugáláskor, de nem akar elindulni a motor, csak búg. Szíj nélkül, üresen elindul, de furcsa búgó hangja van és néha szikrázik is! Egy hónapja cseréltem benne szénkefét...remélem nem én rontottam el valamit, mert azóta jól működött! Nem tűnik porosnak, de most kifújtam porszívóval.
Motor típusa: Nidec WU126U35E01 (480-16000 RPM)
Néztem hirdetések közt, de PONT ilyet nem találtam.
p.l. ez jó lehet helyette( nem messze van tólem): WU126T35E00
https://www.jofogas.hu/bekes/Zanussi_mosogep_motor_elado_126491561.htm

Sokat nem akarunk rá költeni mert 40E Ft-ért vettük 5 éve használtan... úgyhogy tulajdonképpen nem buktunk rajta...

Köszönök előre is minden jó tanácsot!
(#) palko0125 válasza andras1969 hozzászólására (») Ápr 26, 2022 / 1
 
Az a motor meghalt. Nekem volt több esetem is, hogy szénkefe csere után meghalt a motor. Többnyire forgórész hiba.
Ha felfogatásra megegyezik, akkor jó lesz. Ha a csati nem egyezne, azt át tudod úgyis kötni.
Üdv, Palkó.
(#) andras1969 válasza palko0125 hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Köszönöm a választ!

Akkor próbálok beszerezni egy motort, így már "bátrabban".
Hátha meg lehet menteni... nem szeretem kidobni a dolgokat!

üdv. András
(#) andras1969 válasza andras1969 hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Hi!

Megvettem a fenti motort! Plug and play, megméregettem, beszereltem, működik!

Azért van egy két gondolatom.

A szíjtárcsa nagyobb (D18,5) mint a régi motoron (D16,4) a legnagyobb átmérőn mérve. A bordák is nagyobbak, szerencsére megkaptam a hozzávaló szíjat. Ez ugye azt jelenti, hogy 13%-al nagyobb a dob fordulat, mint eddig...Tehát az eddigi max 1000RPM centrifuga mostmár 1130 lett, ha jól értelmezem! Ugye ettől nem hullik szét?
Még annyi, hogy ezen az "új" motoron az állórész tekercs meg van csapolva és ki van vezetve.(a régin nem volt). Ez vajon miért kell(het)ett)? Azt megtaláltam a rajzon, hogy bizonyos típusokon kis fordulatnál csak rész gerjesztés van, egy külön relé kapcsolja. Az enyémben is meg van a helye a panelon a relének. Lehet, hogy kisebb fordulaton a kisebb teljesítménynek elég kisebb gerjesztés is és így lehet spórolni a fogyasztással? Csak ez egy olcsóbb típus, így "kihagyták"? Remélem ezzel sem lesz gond!

Ja és az "új" motornak csak k.b 1,5 cm-esek a szénkeféi! DE nem mertem kicserélni, nehogy úgy járjak, mint az előzővel, hogy 1 hónap után leégett! Ez vajon miért lehet? Vagy gyári szénkefe kell bele?
Bocs, hogy sokat beszélek...
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2022
(#) Josi777 válasza andras1969 hozzászólására (») Ápr 27, 2022 / 3
 
Ha ugyanakkor a vas keresztmetszet, akkor a nagyobb fordulatszám miatt nagyobb lesz a motor terhelése, azaz jobban fog melegedni. A 3 kivezetéses gerjesztés a nagyobb fordulatszám miatt van. Ha a motoron van és a csatlakozón ill. panelen nincs, az nem probléma. Fordított esetben lenne vele gond.
Nem a szénkefe csere miatt ment tönkre a forgórész, hanem már korábban, a szénkefe elkopásakor. Túl nagy volt a kefeszikrázás a kopott szénkefék miatt, ilyenkor elő szokott fordulni, hogy a forgórész tekercse valahol átüt. Ez akkor még nem vehető észre, de tovább használva ez a rövidrezárt menet vagy menetek pluszban fűtik a motort, gyengül a szigetelés és egyre több menet lesz zárlatos. Cseréld ki a szénkefét, mert ha az is teljesen elkopik, akkor lehet ezzel a motorral is úgy jársz. Kizárólag bele való méretű kefét rakj bele, Orczy-ban lehet kapni. Ajánlatos a csere után bekoptatni a keféket, hogy felvegyék a kommutátor alakját, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek.
(#) jofy hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Sziasztok!

Van egy Hajdu Zerowatt HZT 612-es gépünk. Korábban már csak úgy lehetett vele dolgozni, hogy léptetni kellett a programkapcsolón, mert ha végzett az aktuális művelettel nem lépett tovább. Tegnap viszont leverte az összes kismegszakítót. (elrobbant a zavarszűrő kondi) Sajnos nem találok hozzá alkatrészeket, pedig szeretném megjavítani, mert amúgy jó állapotban van a gép. Tudna valaki esetleg segíteni, hogy honnan tudok beszerezni hozzá kondit meg programkapcsolót?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) andras1969 válasza Josi777 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Köszönöm, így már érthető! Tehát szénkefét akkor kell(ene) cserélni mindig, amikor még éppen nem fogyott el, nem szikrázik... tehát most még éppen időben vagyok...

András
(#) jofy válasza jofy hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Főleg a programkapcsoló lenne fontos. A zavarszűrő kondit megoldom. Köszi!
(#) jofy válasza jofy hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Vagy esetleg a beazonosításban tudnátok segíteni, hátha van más típusban is ilyen programkapcsoló...?
(#) Dino71 válasza jofy hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
A moci forog rajta? Fűtötte a vizet? Mert ha nem akkor sem megy tovább a pr. kapcsoló. Szedd szét és minden kiderül.
(#) Dino71 válasza jofy hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
(#) jofy válasza Dino71 hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Igen, én is ezt néztem. Az alja és a bekötési rész úgy tűnik ugyanúgy néz ki, csak az eleje más. (gomb felöli rész) Szerinted a működése ugyanaz lehet?
(#) jofy válasza Dino71 hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Igen fűtötte a vizet. Igazából anyám gépéről van szó és csak annyit mondott, hogy egy ideje két helyen kellett "léptetnie" mert végzett az adott programrésszel és nem ment tovább, csak állt. Lehet, hogy megoldom a zavarszűrő kondit és lefuttatok egy mosást, közben figyelem mi történik. Köszi a tippet!
Eszembe se jutott, hogy lehet, hogy nem is a programkapcsoló a gond.
Amúgy lehet a programkapcsolónak olyan hibája, hogy két helyen megragad?
(#) Dino71 válasza jofy hozzászólására (») Máj 2, 2022 /
 
Nincs a gép aljában egy elektronika ami a fűtést vezérli? Az is rendetlenkedhet és azért nem lépteti tovább. Én keveset javítottam ezekből. de azért lehet azt a PR kapcsolót szétszedni és az érintkezőket tisztítani. Lehet csak be van égve valahol. Ha valami kopása van már, vagy törött a fogaskerék az már macerásabb de minden megoldható.
(#) torci hozzászólása Máj 3, 2022 /
 
Sziasztok! Adott egy Gorenje W7203 típusú mosógép. Mindent leellenőriztem, az elektronikát kivéve minden jónak tűnt. A gép nem csinált semmit, ha kikapcsolt állapotból bármelyik programot próbáltam kiválasztani, az összes led elkezdett villogni, hat villanás, szünet, majd ismét hat villanás. Kiszereltem a vezérlőt, próbáltam nagyító alatt forrasztási hibát keresni, de nem vettem észre semmit. Ezután adtam neki tápfeszültséget, és úgy próbáltam méregetni. Egy idő után mivel a 7805-ös stabilizáló után szinte pontosan 5V-ot mértem abbahagytam a méregetést, megszüntettem a tápot, majd újra bekapcsoltam. Meglepő módon megszűnt a hiba, és már csak a start gomb, és még egy nyomógomb jelzőlámpája villogott. Ekkor újra összeraktam a gépet, ami sikeresen végigcsinált egy centrifuga programot, egy kb 4 órás 15 fok celsius cotton feliratú programot, majd pedig áramtalanítottam, mert ekkor már hajnali 3 volt. Ma reggel szerettem volna egy másik programon is kipróbálni, hogy lássam, hogy a vízmelegítés is rendesen működik-e, de nem jártam sikerrel, megint a kezdeti hiba jelentkezik. Találkozott már valaki ilyennel? Nem sok mosógépet javítottam eddig, ezt is csak szívességből vállaltam. Előre is köszönöm, a segítséget.
(#) Josi777 válasza torci hozzászólására (») Máj 3, 2022 / 1
 
Nem fűt a gép és ez a hibakód csak a program végén jelentkezik. Tehát a fűtéskört kell ellenőrizned, szükség esetén a fűtésrelét is kivéve és azt is külön bemérni. Előfordulhat, hogy a hőérzékelő értéke változott meg, de ilyennel idáig csak egyszer találkoztam, szóval nagyon ritka.
(#) torci válasza Josi777 hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
Köszönöm a tanácsot, le fogom ellenőrizni a fútéskört, és a reléket is. Viszont attól tartok, hogy más baj lesz, mibel a mosást még rendben befejezte, hibaüzenet nélkül, igaz csak 15 fokos programon, tehát a víz lehet, hogy alapból melegebb volt, így nem is volt szükség fűtésre. Néhány órás áramtalanítás után viszont már nem is próbált a gép semmit csinálni, bárhová is állítom a programkapcsolót, már indul is a 6 villogás, majd szünet, és megint a villogás. Csak azt nem tudom, hogy mitől resetelődött, amikor kivettem a panelt a gépből, adtam neki tápot, és átforrasztottam az elkók a 7805, a triak lábait. Természetesen nem feszültség alatt forrasztottam. Valamint alapvetően ezzel a hibával került hozzám a mosógép.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2022
(#) Kovács Tibor válasza andras1969 hozzászólására (») Máj 6, 2022 /
 
Kefés motoroknál be szokás építeni a szénkefébe egy kis rugót és egy bakelit tüskét . Amikor addig fogy hogy veszélybe kerülne a megfelelő szorítás akkor ez a védelem kiugrik és eltávolítja a kefét a kommutátorról.
Lehet csak komolyabb motorokba rakják, én flexben láttam.
(#) zolika60 válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Máj 6, 2022 /
 
A mosógép nem ilyen. Legalább is még sosem láttam benne ezt a fajta biztosítást.
(#) Josi777 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 6, 2022 /
 
Nagyon régi AEG mosógép kefés motorjában voltak ilyen szénkefék, katapultos szénkefe a nevük. Okos dolog, mert meg tudja akadályozni a forgórész meghibásodást a szénkefe teljes elkopásakor.
(#) jofy válasza Dino71 hozzászólására (») Máj 6, 2022 /
 
Most volt egy kis időm foglalkozni a géppel: lekötöttem a motort, szivattyút és a fűtőszálat... így is "leveri" az összes kismegszakítót. Viszont most láttam, hogy alul villant a gép. Lefényképeztem egy alkatrész (mellékelve) ahonnan a villanást láttam. A gép alján van, de nem mertem kivenni, mert a gépben benne van a víz, nem tudtam kiszivattyúzni. Szerinted ez milyen alkatrész? Köszönöm a választ!
(#) uniman válasza jofy hozzászólására (») Máj 7, 2022 / 1
 
Az egy hőkapcsoló (klixon): Bővebben: Link
(#) Dino71 válasza jofy hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Így van ahogy a kolléga írta az egy klixon. Sajnos el van rohadva az a bilincs és ott ráfolyik a víz. Azt is cserélni kell.
(#) jofy válasza Dino71 hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Köszi a válaszokat, akkor valószínű ott lesz a zárlat... Megnézem lehet e kapni ilyen klixont meg bilincset.
(#) antikzsolt hozzászólása Máj 12, 2022 /
 
Üdv.

Van egy candy comfort line felültöltős mosógépem. Ma megadta magát. Állandóan pumpál + víz ikon villog. Szétszedtem pumpa tiszta, vízszintérzékélő fizikailag kapcsol még nem értem oda hogy meg is nézzem hogy ténylegesen kapcsol e. Végül egy hülye ötlettől vezérelve fejre állítottam az érzékelőt. Egyből ment rendesen a program azaz nem volt hülye az ötletem. Na mármost keresek egy mosógép szerelőt aki ismeri ezt a típust és tudja hová kell rögzíteni. Amit még tudok róla 1200 fordulatos smart és 6kg tud mosni. A visszajelzés csak ledekből áll.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2022
Következő: »»   558 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem