Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   557 / 580
(#) Kovács Tibor válasza meslac hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
Az egész gép belseje televolt fekete porral nem csak a motor, letakarítottam, kifúvattam.
Az hogy miket figyel a központi vezérlő azt honnan lehetne megtudni? Lassan olyan bonyolult lesz egy mosógép mint egy modern robbanómotor vezérlője...
(#) Dino71 válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
Szia! Tegyél bele új szénkefét mert tuti rövid! És ki kell fújni a szénkefe port.
(#) Kovács Tibor válasza Dino71 hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
Valami más lehet a gond mert kitakarítottam, megmértem a szigetelését: A testhez képest mindenütt szakadást mértem. Kipróbáltam a motort kiszerelt állapotban toroidról , indul és forog szépen: tehát a kefék is jók. Az egyik kefével sorba van kötve egy hőbiztosító (valószínűleg bimetál)az is jó.
(#) meslac válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
Úgy tudod ellenőrizni a szigetelést, hogy lekötöd a motorról a földelő vezetéket és meg győződsz róla, hogy hogy nincs semmilyen kapcsolata a többi fém résszel, majd elindítod, és ha igy jól működik akkor kell egy alapos tisztítás. Közben ne tapogasd a motort, mert nincs bekötve a védőföld!! Sajnos, ha így sem működik, akkor nem tudom mi lehet a baj.
(#) forma3 hozzászólása Márc 20, 2022 /
 
Sziasztok!

Sajnos megadta magát a nagyra becsült Miele W921-es mosógépünk, a probléma a következő:
Spülen 1-2 LED villogtatásával letilt, ami elvileg motorhibát jelent, és valóban a dobot meg se mozdítja. Szétszedtem, és a hővédelem saruira rá volt olvadva a csatlakozó. Újrakrimpeltem, a motort megcsapágyaztam mert már szólt. Ezen kívül nem látszott már rajt hiba, így visszatettem, mosogép visszafordít, helyére visszaépít, és nagy öröm szépen centrizett. Viszont nem tartott sokáig az öröm, meg akartam nézni, 1600-as fordulaton, feltettem és kis idővel csúnya zaj, majd megállt a motor, és ismét spülen 1-2 villogás. Motor újra ki (öröm a 100kg-os gépen mozgatni, forgatni), és semmi baja, halkan könnyen forog. A szénkefe kivezetéseiről 10-20VDC 1,5-2A-ről nagyon szépen forog. A gép meg se próbálja mozdítani a motort. A sebességimpulzusjel is rendben megjelenik. Azt nem értem, ha nem motorhiba, akkor mitől máködhetett pont a motor buhara után néhány percig?
Van valami tipp esetleg, mit nézzek, mérjek meg rajt?

Köszi!
(#) Josi777 válasza forma3 hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Én első körben a panelen lévő kerek barna, 6,3A-es biztosítékot ellenőrizném. Legalábbis remélem, hogy jól emlékszem és az a panel van benne, amire gondolok. Amúgy nem triac vezérli a motort, hanem egy 2 tirisztoros vezérelt egyenirányító, ha ez segít a hibakeresésben. És a greatz bekötésén ne csodálkozz, nem hagyományos módban van használva.
(#) forma3 válasza Josi777 hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Köszi, megnézem! Panelt eddig csak szemrevételezve néztem, a biztit láttam, de nem vizsgáltam gondolva hogy mitől javult qkkor meg pár percre. De barmi előfordulhat már ezekkel
(#) Vidok hozzászólása Márc 20, 2022 /
 
Üdvözlök Mindenkit!
Új belépő vagyok, így nem tudom, hogy korábban esett-e már szó a problémámról.
Whirpool AWT5100 típusú felültöltős mosógép a problémás. Az első vízleengedésig eljut, a szivattyú ürít, majd vízzel felenged. Úgy tűnik, hogy a megszokott mennyiségtől több vízzel enged fel. Majd a mosás (öblítés) elindul. A szokásosnál több időt vesz igénybe ez a proglamlefutás, majd vízkiürítés, és ismét ugyanez a programhely indul. A programkapcsoló nem lép tehát. Kikapcsolás, és a programkapcsoló egy kattanással előrébb állítása megoldja a gondot. Azonban később, valahol a centrifugaprogram előtt, esetenként közben, ismét megakad a programfutás, azaz nem lép tovább a programkapcsoló. Ilyenkor is segít a kikapcsolás, a programkapcsoló egy kattanásnyira előrébb állítása, majd bekapcsolás. Ezek után a program lefut.
Amennyiben valaki tudja a gond okát, kérem írja meg.
Köszönöm.
(#) Kovács Tibor válasza meslac hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Így csináltam, köszi de akkor nagyobb a baj...
(#) palko0125 válasza Vidok hozzászólására (») Márc 21, 2022 /
 
Szia!
A vezérlő panelen van egy nagy téglalap alakú x2-es, 1,5µF-os kondenzátor. Azt cseréld ki, ő látja el a panel tápegységének fő funkcióját. Az haldoklik valószínűleg.
Üdv, Palkó.
(#) kiborg hozzászólása Márc 21, 2022 /
 
Sziasztok!
Whirlpool mosógép meghibásodott. Tünet: elkezdi engedni a vizet sokáig, majd hibával leáll( azzal,mintha a víz el lenne zárva), ha újraindítom,akkor újra engedi a vizet és nemsokára a túlfolyón folyik ki a víz belőle. A vízszintérzékelővel lehet a gond szerintem. Abba a csőbe,ami a tartály aljáról jön és megy a szenzorba belefújok, légmentesen kellene tömítenie, jól gondolom ? Ha belefújok szelel valahol, ahol el tud menni a nyomás és ezért nem dolgozik a szenzor. A lyuk kicsi,mert a tüdőkapacitásommal belefújva hallom a kattanást, de folyamatos utánpótlást igényel. A vízszint meg lassan emelkedik, el tud szökni a kis lyukon a levegő. Jó lehet az okfejtésem ?
(#) pont válasza kiborg hozzászólására (») Márc 21, 2022 /
 
Jó az okfejtésed, nem szabadna elszöknie a levegőnek.
(#) Josi777 válasza Vidok hozzászólására (») Márc 21, 2022 / 2
 
Csak tippelni tudok. Van a programkapcsolóján egy 1,5 µF-os kondenzátor, próbáld meg azt kicserélni. Ezeknek a programkapcsolóknak ez szokott lenni a leggyakoribb problémájuk. Kb. egy hónapja dobtunk ki 20-30 ilyen programkapcsolót, de lehet, hogy azóta gyűlt belőle és akkor tudok adni egyet próbára.
(#) kiborg válasza pont hozzászólására (») Márc 21, 2022 /
 
Köszi a megerősítést. Megtaláltam a lyukat a felmenő csövön, kidörzsölte egy lemezfül. Egyelőre szigetelőszalaggal betekertem és majd veszek valami csövet és cserélem.
Próbamosás elvégezve, sikeres.
(#) Vidok válasza Josi777 hozzászólására (») Márc 21, 2022 /
 
Köszönöm. Egyenlőre, mivel egyszerűbb, megnézem majd a kondit.
Később, kidobás helyett, egy programkapcsolót tegyél félre nekem. Ha megoldható. Sohasem lehet tudni...
Még egyszer köszönöm az ötletet.
(#) Vidok válasza palko0125 hozzászólására (») Márc 21, 2022 /
 
Köszönöm tőled is az ötletet. Igyekezni fogok.
(#) forma3 válasza Josi777 hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Bejött amúgy a tipp, tényleg az a bizti ment ki. A rejtély megildódott a motor túlzott áramfelvételére elsőre a hőkioldó kicsit már oxidált csatlakozása volt a gyengepont, majd ennek javítása után már a biztosíték. Betettem próbaképpen egy 10A-est, és a motorból ömlött a füst, szóval motorhiba hiába tűnt ránézésre, szagra, és labortáppal tesztelve hibátlannak, mégiscsak bizonyos fesz felett durván megnövekedett az áramfelvétele.
(#) hal111 hozzászólása Ápr 2, 2022 /
 
Üdvözlet!

Ötletre lenne szükségem, hátha valaki találkozott már hasonlóval. Van egy Siemens Vario Perfect E12 44 kódnéven futó mosógépünk. Először azt produkálta, hogy random lecsapta a fi relét, később bekapcsoláskor három kattanás után (pár ki és bekapcsolás után ment rendesen), újabban viszont a program utolsó percében vágja le centrizés közben. Eleinte lehúztam mindent, a fűtőszál leválasztására jó volt, így vettem egy gyári újat bele, de talán két napig ment rendesen, és ismét ilyen anomáliákat produkál. Ez vajon panel hiba lehet, vagy máshol is lehet probléma? Sajnos előbbit nem találtam bontottan hozzá.
(#) Dino71 válasza hal111 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Tuti jó az új fűtőszál? Ki kellene mérni szigetelési ellenállás mérővel. Nem folyik valahol a dob? A vezetékek nem sérültek? Csatlakozók nincsenek szétégve?
(#) stenglt válasza hal111 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Esetleg zavarszűrő kondenzátor ?
(#) gyuszo válasza hal111 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Idézet:
„újabban viszont a program utolsó percében vágja le centrizés közben.”

A motor vezérlése is lehet zárlatos.
(#) hal111 hozzászólása Ápr 4, 2022 /
 
Köszönöm a tippeket, az új fűtőszál a boltban is ki lett mérve, jó, ahogy a kábelek is, illetve víz szivárgás sincs. A panelen a relék mellett találtam egy kis feketés réteget, mint por lerakódás, de semmi alkatrészen nincs ilyen "párlat".
(#) kpeter_69 hozzászólása Ápr 5, 2022 /
 
Üdv!
Van egy Indesit 51051 elöltöltős mosógép ami mos rendesen de nem melegíti a vizet mert nem megy ki a 12 volt a relére valami miatt.Másik panellal próbálva működik minden funkció rendesen.Vízszintszabályzó kört nézzem esetleg, találkozott már valaki ilyennel?
(#) bodgabo válasza kpeter_69 hozzászólására (») Ápr 5, 2022 /
 
Én mennék tovább. A relét mi működteti? Gondolom valami tranzisztor kapcsolja, vagy közvetlen a mikrovezérlőre van kötve?
Hibás vízszint érzékelő esetén vagy túlfolyik vagy hibát jelez hogy nincs víz, esetleg víz nélkül fut le a program mert azt "hiszi" hogy van benne és nem enged be többet.
Nem szeretek mosógépet szerelni, mert nehéz elvinni, helyszínen meg nyűgös szétborítani...
(#) Dino71 válasza kpeter_69 hozzászólására (») Ápr 5, 2022 /
 
A fűtőszálat mérjed ki testre szigetelés ellenállás mérővel 1000V al, vagy csak próbára húzzad le a földelősarut a fűtésről. Ezek érzékenyek erre a hibára. Persze közben ne fogdosd a gépet!!!
(#) palko0125 válasza kpeter_69 hozzászólására (») Ápr 5, 2022 /
 
Szia!
Ha másik panellal rendesen működik, akkor 99%, hogy perifériás hiba nem lehet, tehát betét, vízszintszabályzó, stb nem lehet. Csak is a panelben lehet a hiba. Ahogy bodgabo is írja menj tovább a relé vezérlésével. Biztosan kell legyen valamilyen kapcsoló eszköz a processzor és a relé között (valószínűleg tranzisztor). Ezt ellenőrizd, hogy kap e vezérlést valamint az nem hiábás e.
Üdv, Palkó.
(#) Josi777 válasza hal111 hozzászólására (») Ápr 5, 2022 / 1
 
Próbáld ki, hogy kiveszed a motort és kifújod belőle a szénkefeport sűrített levegővel. Pl. este egy benzinkúton, amikor nem nagyon látszik a sötét por, ami kijön belőle
(#) Dino71 válasza palko0125 hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Ez így IS lehet de nem az elektronika maszírozásával kezdjük a javítást szerintem. Te is csak 99% ot írtál. De nekem 8 én a saját tapasztalatomat írtam.
(#) palko0125 válasza Dino71 hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Tisztában vagyok vele, hogy nem az elektronika az első, amit el kell kezdeni javítani, én is ezt szoktam hangoztatni, de megírta, hogy másik elektronikával minden rendben van. Ez adja magát, hogy 100% abban van a hiba. Azt az 1% fenntartom varázslatos hibafaktonak, amit egyszerű periféria ellenőrzéssel néha nem találsz meg, csak napokig-hetekig tartó keresgéléssel. Volt már egy-két ilyen esetem.
Én is a saját tapasztalatomat írtam. Valamint neked is be kell látnod, hogy az elektronikában lesz a probléma 99% biztonsággal.
(#) akyy87 hozzászólása Ápr 6, 2022 /
 
Sziasztok!
Adott egy Gorenje mosógép (pontos típust tudok majd később).
A program nem akar lefutni rajta, elindul, de 1 perc után leáll.
Volt már probléma az ajtó zárral, az javítva lett, aztán a bemenő szűrője tömődött el, az is tisztítva.
Most szeretném első körben tudni, van-e remény a javításra vagy inkább cseréljem?
"Szakembert" akkor hívnék, ha itt nem találunk megoldást, ellenkező esetben nem fizetnék ki felesleges összegeket.

Tehát kérdésem, hogy van-e köztünk segítőkész szaki, aki navigálna a hibakeresésben?
Köszönöm!
Johnny
Következő: »»   557 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem