Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motor fordulatszám szabályzó
 
Témaindító: Tomy666, idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 22
(#) ridelife hozzászólása Feb 5, 2015 /
 
Természetesen szakemberre bízom a szerelést.
Itt csak megérdeklődöm ezekről hogy tudjak mit mondani a szerelőnek.
Még egyszer köszönöm.
(#) norbertv99 hozzászólása Márc 1, 2015 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hogyan tudnám egy motor fordulatszámat 33 1/3-ra állítani?
(#) pucuka válasza norbertv99 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Mihez kellene ez a fordulatszám?
Ha lemezjátszóhoz, akkor több megoldás lehetséges.
1. Megfelelő áttétellel.
2. Direkt erre va célra gyártott sokpólusú motorral, közvetlen hajtás esetén.
3 Frekvencia váltóval.
Mivel a lemezjátszók többségében asszinkron motorokat használnak, a stabil fordulatszámuk miatt, a szlip szabályzás nem jöhet szóba, mert ezesetben a fordulatszám erősen terhelés függő.
(#) norbertv99 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Igen, lemezjátszóhoz, de nem egy rendeshez, csak egy ilyen sufni-tuningoshoz. Egyáltalán milyen motort használjak? Jó hozzá egy sima kis motor is?
(#) pucuka válasza norbertv99 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Nem tudom, milyen az a "sima motor" Én ilyet nem ismerek.
Ha nincsenek nagy igényeid, akkor egy egyszerű kis egyenáramú, külső gerjesztéses motorral (modell motor) is megoldhatod, azt jól tudod szabályozni, ha ez fontos követelmény.
Egyébként egy lemezjátszó lényeges része a mechanika, az áttétel. Ha tudsz szíjtárcsát gyártatni, akkor érdemesebb egy ventilátormotort használni. De az is kérdés, hogy milyen, milyen állapotú a lemezjátszó. amit fel szeretnél használni.
(#) norbertv99 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Elnézést a fogalmazásért, valószínűleg modell motor, de lehet hogy esetleg magnóból vagy dvd-ből való, már nemtudom. Nincsennek nagy igényeim, ez inkább játék lenne mint valódi lejátszó. És nem szeretnék semmilyen lemezjátszót felhasználni, vannak olyan lemezeim amiért nem kár, és a neten láttam egy olyat hogy papírtölcsér+tű=házi "gramofon". Ezt akarom megcsinálni, és ehhez kell a motor szabályzó.
(#) M.machinátor hozzászólása Márc 16, 2015 /
 
Szervusztok.
Be kullt* a mini fúrógépem ford szám szabályzója (ugyan rájöttem mi a baja),de más fórumokon olvastam hogy az U2008 as IC vel meg lehet csinálni azt hogy ne csak a beállított áramot vagy feszültséget figyelje hanem egyszerre mind a kettőt.Namost meg is vettem össze is raktam de elsőre nem vett fől feszültséget és teljesen kinyitotta a triakot,aztán már ki sem nyitotta.Nos aztán addig játszottam vele amíg ki saszeroltam miért nincs tápfesz és miután lett , valamilyen működésre bírtam csakhogy nagyon nem úgy működik ahogy kéne.Szóval a fesz szabályzó potira szinte érzéketlen (max 5-6 v-tal szabályoz) addig az 1khm-es áramszabályzó trimerre szabályoz de ott is csak max 160-165 v-ig aztán el kezd gerjedni (villog a próba terhelés (60-as izzó)).Valakinek valami ötlete?

mod: * elromlott!
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
(#) tomles válasza proli007 hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Hello.
A segítséged kérném.
12V-os 3,5A-es tápról szeretném akkus fúró, fordulatát szabályozni.
A kapcsolási rajzoddal ez is megoldható? Nem értek az elektronikához, de felismerem a legtöbb dolgot, de a rajzon szereplő értékekkel kapcsolatban a P1 500 ohmos, és az R2 100 ohmos lenne?(mivel nincs mértékegység így ohm, ha jól tudom..)
Köszönöm.
Tom
(#) proli007 válasza tomles hozzászólására (») Júl 1, 2015 /
 
Hello! Igen jól érted, a jelöletlen érték a szimulátorban alapegységet jelent.
De ha továbbra is az eredeti funkcióban szeretnéd használni a gépet, félek csalódni fogsz. Mert analóg módon elfűtöd a "felesleges" teljesítményt, továbbá alacsony fordulaton kicsi lesz a nyomaték. Pont ezért használnak a fúróban kapcsolóüzemű (PWM) szabályzót.
Továbbá a 3,5A-es tápot is gyengécskének tartom, mert a motor indulásakor akár 10..20A áramot is felvehet. Az aksinak ez nem okoz fejtörést, de a tápnak várhatóan igen..
(#) tomles válasza proli007 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Hello.
Oké, értem, de csak ekkora tápom van, ezzel kell beosztanom. Az alacsony nyomatékra viszont hajtómű lesz a kompenzálás.
Köszönöm válaszod és a segítséged.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
(#) Gránátalma hozzászólása Aug 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Ha szimpla PWM- vezérelt FET-es soros áteresztős kapcsolással hajtok egy DC motort, azzal fogom tudni szabályozni a fordulatát? Gondolatom szerint nyilván igen, de kiváncsi vagyok, mik a tapasztalatok.
Tekercselő lesz elvileg.
(#) proli007 válasza Gránátalma hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Hello! Valami vagy PWM, vagy soros áteresztő. Mert egyik kapcsolóüzem, a másik analóg áramkör. Vagy valamit rosszul fogalmaztál meg..
(#) Gránátalma válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Valószínáleg a fogalmazásom nem pontos.
Amire konkrétan godoltam, hogy egy 555-ös timerrel készítek egy PWM jelforrást, aminek a kimenete egy FET-Gate-jére fog menni, ami pedig A drainjén fogadja a 24Voltot, a Source körébe meg be van téve sorosan a föld felé a motorom.
Ezek szerint ez nem PWM vezérelt soros áteresztés...!?

szerk.: Bővebben: Link
Ilyesmire gondoltam, csak nem ennyire puritán lenne a fetes rész, gondolom annak nem árt valami diódás védelem se, stb.

szerk2.:
ez is hasonló, csak ebben több a cunder

szerk3.: végülis majdnem pont erre gondoltam, csak tennék diódát is bele a Gate-re
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
(#) proli007 válasza Gránátalma hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Ez PWM. Úgy nem lehet, hogy a Darin kapja a 24V-ot, mert a Source-n kisebb feszültség fog csak kijönni, mint az 555 tápja.
De ha ég nem tudod mi hogy működik, miért akarod megváltoztatni a kapcsolást. Mint ahogy azt sem értem, miért a BSS-ről hoztok mindig kapcsolást, mikor itt a fórumon találsz számtalan megépítettet..
(#) Gránátalma válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /
 
Azért bss-ről hozza mindenki, mert a google a "pwm vezérlés" címszóra azt hozza leghamarabb.

Ebben igazad van, erre nem gondoltam momentán, nemigazán foglalkoztam az elmúlt 2 évben az elektronikával olyan mélyen, hogy egyből eszembe jusson, de majd most figyelek rá.
Végülis akkor ha azt mondod ez egy működtethető kapcsolás(illetve ezt már megmondtad,megmondtátok régebben ahogy látom) nekiállok kísérletezni vele.
Köszönöm a türelmed!
(#) bzumi hozzászólása Júl 4, 2016 /
 
sziasztok, ezzel a rajzzal szeretnék meghajtani egy 12v-os kismotort. össze is raktam a kép alapján, tettem is oda R680-at, de ugy melegszik a 2N3055 hogy már szinte fűt :/ mi lehet a gond?

kép.jpg
    
(#) proli007 válasza bzumi hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
Hello! Természetes, hogy fűt, hiszen a tranyó analóg áteresztő módban működik. Vagy is, azt a teljesítményt amit a motor nem vesz fel, elfűti a tranyó.
(#) bzumi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
És hogy lehetne ezt úgy bekötni vagy korrigálni hogy ne fűtsön ennyire? meg a potin is valami nem jó mert alig fordítok rajta és már 100%-on megy. köszi a választ
(#) proli007 válasza bzumi hozzászólására (») Júl 4, 2016 /
 
A poti viselkedése is természetes. Hiszen egy tranyó bázis-emitterében tulajdonképpen egy dióda van. A dióda feszültség-áram karakterisztikája, a nyitófeszültség után, hozzávetőlegesen négyzetes. A tranyó kollektorárama pedig követi a bázisáram értékét, csak az áramerősítési tényezővel nagyobb a kollektoráram.
De nem írtad mekkora a tápfeszültség, mekkora áramfelvételű a motor. Mert a rajz, egy egyszerű izzóhoz van, de ahhoz sem szerencsés. Hogy ne képződjön nagy hő, annak egy útja van, a PWM meghajtás. Pld. így. A Fet helsére rakhatod a 2N3055-öt is.
(#) bitorlo hozzászólása Aug 22, 2016 /
 
Üdv,
Ezt már megépítette valaki?
Mennyire működőképes?
393 alatt LM393 duál komparátorra gondol?

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2016

escschem.gif
    
(#) dB_Thunder válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Ránézésre működnie kellene.
(#) bitorlo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
IRFZ40-t mivel lenne ajánlott helyettesíteni?
(#) gege001 hozzászólása Szept 7, 2016 /
 
Sziasztok! Segítsèget szeretnèk kèrni, van egy 230 Voltos polírozó gèpem.Szereztem hozzà egy fordulatszàm szabàjzót, működik is vele csak a potmèter nagyon èrzèkeny (egy fél fordulatot fordítva màr szinte àll a motor ès a màsik fèl fordulaton màr nem szabàlyoz).A kérdésem, hogy lehetne pl kisebb vagy nagyobb ellenállású potméterrel finomabban szabályozni a mostanira az van írva B500K, vagy felejtsem el, esetleg màsik szabályzó kellene? Előre is köszönöm tisztelettel Gergő.
(#) proli007 válasza gege001 hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Ezek a szerkezetek általában egyszerű egyfázisú váltóáramú motor, ami nem igazán szabályozható. Vagy is nem a potin és a kapcsoláson műlik. (Pontosabban frekvenciaváltóval menne, de az már egy másik mese..) De általában nem is szükséges a szabályozása. Ha az lenne, lenne benne szabályzó. Nem?
(#) gege001 hozzászólása Szept 8, 2016 /
 
Bocsánat, azt nem írtam hogy ez egy szénkefés motor és lehet szabályozni csak nagyon finom mozdulatokkal tekerve a potmétert ezért gondoltam hogy esetleg cserélni lehetne a potmétert.köszönöm.
(#) Peter65 válasza gege001 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Szia!
Valószínűleg segíthet a poticsere, de lehet, hogy egy soros ellenállással ki kell egészítened a jelenlegi potenciométer értékére. Többet akkor lehet mondani, ha a szabályzó áramkört megmutatod, legalább a fényképét. Esetleg a poti bekötését, a körötte lévő részeket visszarajzolhatnád.
(#) proli007 válasza gege001 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Akkor az egy másik történet. Ha a motor soros főáramkörű (vagy univerzálisak is csúfolják) akkor szabályozható. De csökkentheted a poti értékét kisebbre és maximum nem lehet teljesen leszabályozni, vagy olyan kapcsolást használsz,, aminek kicsi a hiszterézise. Pld..
Lehet az megoldja a hirtelen beszabályozást.
(#) gege001 hozzászólása Szept 8, 2016 /
 
Itt van pár kép a szabályzóról. A neten azt írják róla, hogy
Bemeneti feszültség: 220V
Maximum teljesítmény: 2000W
Szabályzási tartomány: 50-220V AC
Köszönöm Gergő.
(#) proli007 válasza gege001 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Ez egy elég egyszerű szabályzó, de 10 perc alatt kiegészítheted azzal a diódahíddal és a két ellenállással, amit belinkeltem. És akkor meglátod, javít-e rajta vagy sem.
(#) Peter65 válasza gege001 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
A panel szélén lévő kék színű sokfordulatú trimmerrel beállíthatod a szabályozási tartományt. A trimmer és a potenciométer párhuzamosan van kötve, ezért ha a trimmerrel beállítható ellenállást csökkented, az hasonló hatású, mintha egy kisebb potenciométert tennél be.
Prolinak abban igaza van, hogy ez egy elég egyszerű szabályzó, de a hiszterézis probléma azt jelentené, hogy kis teljesítményen (pontosabban kis feszültségre) nem tudnál nulláról felszabályozni, hanem előbb "nagyobbra ugrik fel magától", onnan lehet csak visszaszabályozni. Ha ilyen jellegű a probléma, akkor érdemes átalakítani.
Következő: »»   13 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem