Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motor fordulatszám szabályzó
 
Témaindító: Tomy666, idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 22
(#) gege001 hozzászólása Szept 9, 2016 /
 
Köszönöm a segítséget! Gergő.
(#) akos44 hozzászólása Szept 25, 2016 /
 
Sziasztok szeretnék segítséget kérni egy 12V os DC motor fordulatszámát szeretném szabályozni,mindezt úgy,hogy a hálózatból táplálnám, tehát egy olyan bekötési rajzot szeretnék amelyben Transzformátor,egyenirányító majd egy 12V os Dc motor fordulatszámszabályzót tartalmazna.

Válaszaitokat,tanácsaitokat előre is Köszönöm
(#) akos44 hozzászólása Szept 25, 2016 /
 
Valójában egy Asztalitenisz labda adogató robot szeretnék építeni,amelynek szeretném a DC motoron keresztul egy potenciométerrel állítani a kilőtt labdák erejét Az egésznek az alapját itt láthatjátok : https://www.youtube.com/watch?v=wGVZCVdHbLE
(#) weend válasza akos44 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /
 
Szia!
Ha ennyire kezdő vagy, legegyszerűbben egy akkumulátoros fúrógépből tudod megépíteni a szerkezetedet. Abban megtalálod a villanymotort, a hozzá való FET-es szabályzóval.
Hajthatod akkumulátorról is, de kész hálózati tápegység is használható.
Rossz, akkuhibás gépeket már találni, vagy az apró hirdetésekben olcsón venni is lehet.
(#) haffre hozzászólása Dec 15, 2016 /
 
Egy Hauser DM-601 dagasztógép fordulatszabályzója (valójában vezérlője) elromlott. Van benne egy 14 lábú IC, lekopott felirattal. Úgy sejtem, egy analóg kapcsoló lehet. Van valakinek bármilyen ismerete erről a panelről?
(#) proli007 válasza haffre hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Hello! Nem ismerem, de ha csak ez az egy 14 lábú IC van benne, akkor az nem lehet analóg kapcsoló, hanem inkább valami triac gyújtásszögvezérlő lesz..
(#) zosza18 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Jól beszélsz, én ezt az egyet ismerem ami DIP14-es... TDA1185A Triak meghajtó IC adatlap.
meg kell nézni a környezetét, hogy stimmelhet-e a lábkiosztás...
(#) haffre hozzászólása Dec 17, 2016 /
 
Köszönöm a tippeket! A lábkiosztás szerint nem ez az IC van benne: itt a 14-s láb hajt meg egy NPN tranzisztort, ami indít egy BTB12 TRIAC-ot (a TDA1185 a 2-s lábról közvetlenül indít). Úgy gondolom, az IC típusát tudatosan titkolták, még nyomokban sem található rajta felirat. Egy forgótárcsás kapcsoló állítja 6 különböző diszkrét értékre a fordulatszámot. A motor bármilyen kapcsolóállásban max. fordulaton jár, vagyis a meghajtó rész működik. Azért gondoltam, hogy analóg kapcsoló lehet, mert a forgótárcsa különböző ellenállásokat kapcsol az IC különböző lábaira.
(#) zosza18 válasza haffre hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
A triaknak van meghajtó áramköre külön? Gondolok itt valami gyújtásszög vezérlésre, vagy valami egyszerű diak-os történetre. Ha igen, akkor esetleg tényleg lehet valami kapcsolást ellátó IC az a "valami".
(#) haffre hozzászólása Dec 17, 2016 /
 
DIAC nincs. A tranzisztor húzza le a TRIAC gate-jét földre (NPN tranzisztor).
(#) proli007 válasza haffre hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Ha az IC a tranyón keresztül vezérli a Triac-ot. akkor ez nem lehet analóg kapcsoló. Mert a Triac, nem egy tranyó, hogy bázisárammal vezérelhető, hanem fázis idejéhez mért gyújtóimpulzusok kellenek. Ez elég komplikált művelet, tehát fázishasításos vezérlés kell. Vagy egy cél IC, vagy mikrokontroller az ésszerű választás. De lehet ilyenekhez külön is gyártani áramkört, amit csak a gyártó tud, hogy mi van benne. De mivel itt, nincs rajta felirat, vélhetően valami általános eszköz, csak nem szerették volna elárulni..
(#) Peter65 válasza haffre hozzászólására (») Dec 17, 2016 /
 
Szia!
Amit leírtál, az alapján lehet, hogy zárlatos lett a triak, vagy a triakot vezérlő tranzisztor, és ezért megy max. fordulaton.
Ha a motoron van fordulatszám érzékelő (a kefés motorokon általában van), annak a hibája is okozhatja a leírt jelenséget; ha nincs visszavezetett jel (nem érzékeli a fordulatszámot), akkor is max. fordulatra fut fel.
Egy kép alapján lehet hogy további tippeket is lehetne adni. Főleg, ha már feltérképezted, visszarajzoltad az IC csatlakozási pontjait.
(#) robotech hozzászólása Feb 18, 2017 /
 
Üdv!

DC motor PWM vezérlésével kapcsolatban kérdezném, hogy mi a gyakorlati tapasztalat a vezérlők RF zavarásával kapcsolatban?

Autóba befúvó ventillátor ford. vezérlésére szeretném használni, a motor kb. max 50W-os, azaz kb. 4A-t kapcsolgatnék néhány khz-n, ez nem zavar be a rádióba, vagy egyéb rendszerekbe?

egyébként jellemzően milyen frekvencián szoktak hajtani ilyen pwm vezérléseket? (mint pl: a levegő befújó venti....)
(#) braner hozzászólása Aug 20, 2017 /
 
Sziasztok!
A laminálóm motorjához szeretnék valami lassító elektronikát kérni.Elég sokszor kell átengedni a nyákot, kb. 15ször.Esetleg ha belassítanám kicsit akkor nem kellene ennyiszer visszapakolnom bele.Olvastam a hozzászólásokat, de nem tudok dönteni.Találtam egyszerű fényerőszabályzó kapcsolást 220V-hoz, de nemtudom működne-e vele.Csatolok egy képet a motorról.
Szép estét.
(#) proli007 válasza braner hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Hello! Szinkron motor fordulatát csak áttétellel, vagy frekvencia változással lehet módosítani. De azt is csak kis tartományon belül, mert a lendítő tömegnek is szerepe van.
(#) braner válasza proli007 hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Szia!
Találtam egy lassabb motort.Ez jó lenne helyette?Elvileg fele olyan gyors.
(#) proli007 válasza braner hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Ha neked jó a fele fordulat, akkor megfelelő. Feltéve hogy a tengelyen ugyan az a fogaskerék van. Mert leszedni, sokszor nem egyszerű mutatvány.
(#) kiri32 hozzászólása Márc 3, 2018 /
 
Üdv!
A képen látható adatokkal rendelkező ventilátort üzemeltető villanymotorhoz keresek fordulatszám szabályzási megoldást.Egyszerre 2+2 ventilátort szeretnék üzemeltetni lehetőleg 20-80%-os fordulaton.Ha megoldható akkor hőfokszabályzós vezérléssel.
A segítséget és ötleteket előre is köszönöm.
(#) dB_Thunder válasza kiri32 hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Ezek a motorok teljesen alkalmatlanok a fordulatszám szabályzásra!
Fázis hasítással jó esetben 100-60% közt lehet kínlódni a motorral, cserébe ritka *** hangja lesz, rosszabb esetben leég.

Káromkodás nélkül tényleg nem lehet kifejezni Magatokat?!
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) ferci válasza kiri32 hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Szerezz-keress-vegyél egy frekiváltót, ami tud 1 fázist is szabályozni. Segédfázisos motorhoz is jó. Persze vannak bekötések 3F kimenethez is ( találsz / keress / valamelyik topikban, képek között ).
Arra viszont gondolj előre, hogy a relatív kis fordulat miatt ( min 20 %..) pót-hűtés is kellhet motoronként.
Ha ez már megvan, az analóg vezérlő bemenetre applikálhatsz egy hőfokszabályzó kimenetet.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
(#) dB_Thunder válasza ferci hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Legalább annyira félmegoldás mint a fázishasításos szabályzás, mellesleg nagyságrendekkel drágább!
Frekvencia csökkentésével a segédfázis kondin és a segéd tekercsen egyre kevesebb áram folyik, emiatt rohamosan lecsökken a forgatónyomaték...
(#) pucuka válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
A segédfázis csak az indító nyomatékot befolyásolja. Egy ventilátornál nem szükséges nagy indító nyomaték. A frekvencia váltós megoldás korrekt, csak drága.
A fázishasítós megoldás (szlip szabályozás) ventilátor esetében működik ugyan, de elég veszélyes (a motorra nézve) megoldás.
(#) ferci válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Az egyáltalán nem biztos, hogy a hőfokszabályzás hozzáillesztése után annyira le kell vinni a fordulatot, hogy segédfázis gondok legyenek. A gyakorlatban kiderülne, hogy kell-e pl. 10 Hz, vagy 32 Hz is már elég minimum.
Ha pedig a triacos megoldásra gondolnál, ott ugyanúgy gond lenne belőle.
A kérdésben pedig nem szerepelt a max. 2.000.- Ft ár.
(#) ferci válasza kiri32 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Ameddig nem találsz "lineárisan szabályozható" megoldást és a hűteni való rendszered megengedi ( van valamilyen +/- hőmérséklet tartomány, ill. puffer ), átmenetileg megoldhatod úgy is, hogy nullátmenetes ssr-rel kapcsoltatod a 2x2 ventit.
Az ssr elé pedig beteszel egy neked megfelelő hiszterézisű hőfokkapcsolót ( találsz ilyent a "Hőmérséklet kapcsoló NTC-vel" topikban pl.) és máris közelebb kerülsz a megoldáshoz.
(#) Tomi111 válasza kiri32 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Szia! Pont ilyenhez valót hirdet faterom a jófogáson:
ventilátor+szabályzó
Szerintem csak a szabályzót is eladja, ha kell, már régóta hirdeti.
A ventilátorod gyári, eredeti lapáttal? A hirdetett szabályzók magyar kisipari gyártmányok, a fordulat szinte nullától 100%-ig állítható és javíthatók, semmi speciális alkatrész nincs bennük. Az egyfázisú motorhoz négy szálat kell húzni, külön szál megy a segédfázisnak. ( földelés, nulla, fázis és a segédfázis kell a szabályzóba.
(#) dB_Thunder válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Kíváncsi lennék a szabályzó lelki világára...
(#) Tomi111 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Fázishasítással szabályoz, a trükk, hogy a segédfázis direktben kapja a 230V-ot, csak a főfázis van szabályozva. Régebben szereltem fel ilyen bekötéssel ventilátorokat. Tökéletesen működtek. ( a motorok is bírták hosszú évekig hiba nélkül) A szabályzó rajzát nem tudom, de több LM324 van benne. Triakkal szabályoz.
Találtam egy képet a belsejéről, de nem túl jó minőség. A szabályzók most messze vannak tőlem.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) dB_Thunder válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Érdekes...

Mennynire "morog" tőle a motor?
(#) Tomi111 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Morog kicsit, hallani a szabályzást. De ezek disznóólakba, baromfineveldékbe (esetleg növénytermesztés?) készültek. Számít ott? Reklamál a malac vagy a pulyka? A frekiváltós motor meg fütyül, sípol. Egyébként tényleg működik. Nem egyet szereltem fel 15-20 éve, és nem volt velül gond. A nap 24 órájában mentek, a hőmérséklet függvényében nőtt ill. csökkent a ventilátor fordulata. Meg nem állt sosem, egy alap minimum fordulat mindig be volt állítva. Voltak ilyen gyári szabályzók is( jó pénzért) , ha jól rémlik PRIX márkájú. Ugyanígy voltak bekötve, csak az többet tudott, légzsalut is mozgatott az ablakokban.
(#) Peter65 válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Szia!
Csak kíváncsiskodnék. A segédfázis direktben bekötése azt jelenti, hogy kondenzátor sincs a körben? Ha lesz rá módod, és készítenél egy jobb képest a szabályzóról, engem érdekelne?
Következő: »»   14 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem