Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozdításra éledő áramkör
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kontakthiba hozzászólása Júl 6, 2012 /
 
Sziasztok!

Egy cuccot kéne megoldanom, ami mozdításra kapcsol be, lehetőleg olcsó elemekből áll, pici, és nagyon keveset fogyaszt nyugalmi helyzetben. Egy mikrokontrollernek kéne beélednie a mozdításra, és majd ha dolgát végezte, visszateszi magát sleep módba, és megint vár a következő mozdításra. Nem kell túl gyorsan reagálnia, elég, ha pár másodperc alatt veszi észre a mozgást.

Eddig két ötletem volt, de talán vannak jobb megoldások is erre:

1. Egy accelerométert olvas ki a mikrokontroller néha-néha (közben sleep módba megy), és memóriában tárolja az utolsó állapotot. Ha egy küszöbértéknél nagyobb valamelyik tengely elmozdulása az előző értékhez képest, akkor elmozdulás történt. Ezzel az a baj, hogy kell hozzá accelerométer, ami 2-3e Ft, nem is biztos, hogy túl energiatakarékos, és ha pont két mintavételezés közt történik a rázkódás, akkor lehet, hogy nem veszi észre.

2. Egy kis fémcsőbe van belógatva egy rugó, ami mozgatáskor hozzáér a fémcsőhöz, aktiválva a wake -et. Ezzel az a baj, hogy túl macerás pont jól bekalibrálni úgy, hogy álló, döntött állapotban ne zárjon, csak mozgatásra, de akkor viszont mindenképp. Meg nem is a legkisebb. Ráadásul ha az érintkezők kicsit oxidálódnak, már nem lesz túl megbízható.

Van erre bevált módszer?
(#) kormika válasza kontakthiba hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Szia! Valamelyik Hobbielektronikában volt egy kapcsolás, ott egy piezolapkát használtak ilyen célra, bár az inkább rezgésérzékelő volt, nem tudom, hogy az neked megfelelő-e a feladatra, abban volt egy kettős OPA ha jól emlékszem, nem tudom, hogy annak a fogyasztása belefér-e abba a keretbe, ami még számodra elfogadható... Ha érdekel a dolog, akkor holnap délelőtt meg tudom neked keresni azt a cikket, és bescannelem
(#) kormika válasza kormika hozzászólására (») Júl 6, 2012 / 1
 
Jelenleg a barátnőméknél vagyok, de annyit ki tudtam deríteni, hogy a Hobbyelektronika 2004-es évfolyan 3. számában volt megtalálható a kapcsolás "Univerzális rezgésérzékelő állapotfelügyelethez vagy riasztóhoz" néven... Holnap reggel megyek haza, akkor megnézem az otthoni gépemet, lehet, hogy megvan pdf-ben is, ha nincsen, akkor előkeresem ezt a számot, bescannelem és felteszem ide
(#) szitko válasza kontakthiba hozzászólására (») Júl 6, 2012 / 1
 
Szerintem pedig az accelero a legegyszerűbb megoldás.
Ha csak egy kell, kérj mintát, pl. ebből. Ultraalacsony fogyasztása van, és el tudod küldeni aludni, a még kissebb fogyasztás érdekében, amikor nincs rá szükség.
(#) vicsys válasza kontakthiba hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
(#) jucsaba válasza kontakthiba hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
én anno motorra úgy csináltam mozdítás érzékelőt- ami helyzet érzéketlen volt (ellentétben a higanykapcsolóval),
hogy egy ac 220V relét(kicsi mágneskapcsoló) szétszedtem , a tekercsét használtam érzékelőnek, rugóra mágnest ragasztottam , a tekercset valami szuperprimitív cd 4093 v hasonló cmossal érzékeltem.
ha megmozdították a mocit , a mágnes elkezdett a tekercs előtt mozogni , de mivel ugy volt beállítva , a vasmag erősen csillapította a lengést.
a cmos bemeneten zénerek határolták a feszt , és érzékenység szabályzás pluszban egy sönt potival volt megoldva.
a 4093 időzítési feladata volt, és nagy bemeneti ell.-ú
erősítő is .
szerintem ez elég olcsó...
és nincs benne érintkező ezért megbízhatóbb mint egy dőlés kapcsoló , vagy mint egy giroszkóp ic- és olcsóbb is-
(#) efraim válasza jucsaba hozzászólására (») Júl 6, 2012 /
 
Én is a mágnesre szavazok. Az a legmegbízhatóbb!
(#) borvendeg hozzászólása Júl 6, 2012 / 1
 
Szerintem ez is jó megoldás lehet:Bővebben: Link
(#) kormika válasza kormika hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
Nna megtaláltam a Hobbyelektronika 2004-es évfolyamát pdf-ben, csatolom, a 3.számban található a rezgésérzékelő, én pár éve megcsináltam ezt egyik barátom biciklijére, mert igencsak sűrűn ellopták a bicajait, és ott tökéletesen működött, nincsen benne kopó, kontakthibát előidéző alkatrész, szerintem a nyugalmi áramfelvétele is elég jó, de ezt majd Te eldöntöd

he_2004.pdf
    
(#) Inhouse válasza kontakthiba hozzászólására (») Júl 7, 2012 / 1
 
Anno egy elektronikai lapban volt egy szeizmográfként emlegetett megoldás. Egy műanyagcsőben 2 kis mágnes, ellentétes polaritással, így a felső lebeg. Egy tekercs a műanyagcső köré és az abban indukálódó feszültséget lehetett figyelni. Persze a felső mágnesnek nem szabad szorulnia.
Fogyasztásilag nem biztos, hogy jó, de egérből bontott optokapu/réstárcsa párossal is meg lehet oldani.
Esetleg lehetne egy enyhén hajlított cső, ami szegmensekre van osztva, vezető/szigetelő felosztásban. Benne egy fémgolyó. Minden második szegmens lehet párhuzamosan kötve, persze a golyó méretének arányban kell lennie a szegmensek szélességével. Az íven belül mindegy, hogy áll, a mozgás változást fog okozni.

Üdv
Inhouse
(#) jucsaba válasza kormika hozzászólására (») Júl 7, 2012 /
 
néztem a kapcsolást , az a gond hogy akár percekig is remeghet a mechanika, az én megoldásomban másodpercek alatt megáll, az érzékenysége szabadon állítható , és nincs kitüntetett érzékenységi iránya. ja és bármikor reprodukálható , mert nincs benne speciális alkatrész...
és annyira egyszerű hogy bárki kitalálhat hasonlót , nem kell spec műv erősítő, cmos ic miatt mikroamper körüli fogyasztás ...


persze ha procival és giroszkóp icvel akarja valaki megoldani ........
(#) szuperman válasza vicsys hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
vicsys a 8as labdának a burkolata miből van? Szeretnék én is építeni egy ilyet, de semmi gömb alkut nem találok itthon, ami alkalmas lenne erre.

Előre is köszi!
(#) vicsys válasza szuperman hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Két darab dom kameraházat szedtem szét és fordítottam szembe. Egyébként a kreatív boltokban lehet kapni átlátszó műanyag gömböt.
(#) szuperman válasza vicsys hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Köszi a segítséget. Esetleg a nyákterv és a hex nem publikus?
(#) kontakthiba válasza borvendeg hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Ez a SQ-SEN-200 nagyon szimpatikus, szerintem ez lesz a megoldás a mostani problémámra. Elég olcsó, pici, triviális a működése, és a célnak megfelelő mértékben érzékeny is. Emellett mivel totál mechanikus, gyakorlatilag nulla fogyasztás elérhető vele, nem kell "kinéznie" az áramkörnek, történt-e valami esemény.

De a többieknek is nagyon köszönöm a válaszokat, mindegyik megoldás tetszett, és ötleteket adtak más hasonló szituációk kezelésére.

Nekem olyasmihez kéne, mint pl. biciklilámpa, ami magától bekapcsol, ha felszállok a biciklire és már elég sötét van, és ha egy ideig nem mozdul semmi, szépen kikapcsol. De GPS -es, GSM modulos lopásvédőn is gondolkodtam, ahhoz is jól jönne.
(#) Beresbundy hozzászólása Jan 15, 2015 /
 
Sziasztok. Oylan kérdésem lenne, hogy ha az alábbi kapcsolás után teszek egy T flipp-floppot akkor azt hova tegyem, hogy egy közelségérzékelös ki be kapcsolót kapjak? A válaszokat előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015

4676467.jpg
    
(#) Balage68 hozzászólása Nov 16, 2018 /
 
Sziasztok,
Nem tudom hova tegyem a kérdésemet, de ahogy körülnéztem, talán ide illik legjobban.
Accelerométer vezérelte kapcsolóáramkört szeretnék összehozni.
12 V-os tápfeszültségről üzemelve ~0.1 g negatív gyorsulás elérésekor kellene egy relét behúzva bekapcsolnia a szintén 12V 48W fogyasztót.
Ezt az accelerót néztem ki, és a 12V-ról ezen keresztül lenne táplálva. Ami hiányzik, a voltaképpeni lényeg, azaz a kapcsolást végző áramkör. Jó lenne ha a hangolhatóság érdekében a bekapcsolási határérték állítható lenne.
Megköszönném a segítséget vagy útbaigazítást, merre kutakodjak.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem