Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozivászon (Motoros) építése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) subdiaz hozzászólása Júl 2, 2011 /
 
Sziasztok,

belevágtam a DIY projektor építésbe. Éppen ott tartok, hogy gondjaim vannak, mire vetítsek. Falra nem tudok vetíteni. A ház porotherm téglából készült, nem szeretnék egy óriási fa lemezt felakasztani a plafonra, félő hogy leszakad, és egy ajtónál is nagyobb fa lapot nem tudnék tárolni, amíg a mögötte lévő nagy tv-t nézem. Ezért marad a motoros, távvezérelhető vászon.

Egy értelmes vászon legalább 140 ezer forint, vagy még több. Tudom milyen összetett technológiával készül, és miért ilyen drága, de nincs erre pénzem. Nézelődtem, és találtam egy 2x2 méteres rolót 8 ezer Ft-ért, ami egyáltalán nem enged át semennyi fényt sem. A kérdésem, hogy ez szerintetek jó lenne vetíteni? Talán el kellene mennem az üzletbe kipróbálni egy kölcsönkért hordozható projektorral

ikea roló mint vetítővászon

A csillár miatt nem a plafonnál lesz a teteje, hanem lejjebb, ezt meg fogom tudni oldani. Viszont szeretnék egy roppant egyszerű vezetékesen távvezérelhető motort a vászonhoz. Tápegységeim vannak. Arra gondoltam, hogy veszek egy egyenáramú villanymotort, csinálok egy áttételt, és a kis motorral tekerem föl-le a vásznat. A rolón a lánc bütykökből van, erre ki kell találnom valami megoldást, hogy lehessen motorral mozgatni. Ötlet?

A másik kérdés, hogy milyen egyenáramú motort válasszak. Vaterán csak gyufásdoboznál kisebb DC motorokat találtam, vagy pedig egyenáramú fúrógép motorokat, egyik sem jó. Mit ajánlotok? Hol vegyek mondjuk ezer ft alatt egyenáramú motort, akár használtan?

Annyi lenne a "vezérlés", hogyha fordítva kötöm a motorra a feszültséget, akkor a másik irányba forog a motor. A roló alján úgyis van egy bevarrt deszka, ami függőlegesen kisimítva tartja a rolót. Megfelelő áttételt készítek, hogy a fel-le húzás sebessége ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, és a motor se haljon meg. A motorhoz nem kell semmi elektronika? Elég ha előtétellenállás, pufferkondenzátor, stb. nélkül csak úgy rákötöm azt a feszültséget, ami elő van írva a motor címkéjén? (pl. 12 volt) Gondolom a névleges feszültségen adja le a maximális fordulatszámát, és onnan csökkentve a feszültséget, csökken a fordulatszám is, ugye?

Valaki csinált hasonlót? Szerintem ebből a legnehezebb egy megfelelő motor beszerzése, és egy normális mechanika készítése az idétlen bütykös roló-madzaghoz. Ha biciklilánc lenne a rolón, egyszerűbb dolgom lenne
(#) Ricsi89 válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 2, 2011 / 6
 
Motornak ajánlom a hibás akkus fúrót. Próbálj meg szerezni akkuhalott ilyen fúrót. Én valamikor 1500Ft-ért vettem ilyet. Abban erős a motor, van áttéttel is. Már csak az összekapcsolást kell megoldanod. vagy egyszerűen ráfogatod valahogy a roló tengelyére, és kész is. Szerintem ennél egyszerűbben nem tudod megoldani.
(#) ldjanos válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Sziasztok, egyetértek az előttem szólóval, az akkus csavarozó a legegyszerűbb megoldás, kíváncsi leszek az adott kép minőségére, mert már nekem is csak ez hiányzik a projektorhoz.
Sok sikert!
(#) Zsolt74 válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Meg lehet próbálni még hátsó ablaktörlő v. ablakemelö motorral mind a kettő mérete szerintem elfogadható benne van az áttétel és a fordulatszámmal sem kell törődnöd -- csak táp neki és dözsi. Szerintem bontóban valami régi tömegautóét megveszed gombokért. Sok sikert!
(#) subdiaz válasza Zsolt74 hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Az IKEA kilőve, mert nincsenek Győrben. Csak Budapesten, Budaörsön, Bécsben és Pozsonyban van üzletük

Körülnéztem Győrben mindenhol, semmi szóbajöhető dolog nincs. Se hófehér 2x2 m-es roló, se asztalterítő, se függöny, semmi.

Szereztem egy 30 évvel ezelőtt gyárott, sosem használt kb. 180x140-es vásznat. Építettem hozzá egy feszítőkeretet, és kimostam fehérítővel.

Remélem szép képe lesz, és nem fog átlátszani, elég vastag és durva szövésű.

Egyébként megnézegettem, és gagyibb, ócskább vetítővásznakat már 25 ezer környékén is lehet venni. A normálisak továbbra is annyiba kerülnek, mint egy drágább LCD TV.
(#) subdiaz hozzászólása Júl 7, 2011 /
 
Elkészült a vászon feszítő keret, és rátettem a vásznat is. Elég szépen néz ki (kifehérítettem és kivasaltam a vásznat előtte). Olyan mint egy profi vászon.

Reménykedtem hogy nem fog átlátszani. Ha hátulról világítja a nap, akkor kicsit átlátszik a fa tartószerkezet. Feltettem a körülbelüli helyére, és megvilágítottam (igaz nappal) írásvetítővel. Le volt húzva a roló, úgyhogy félhomály volt. Egyáltalán nem látszik át, tökéletes. Van egy kis csík az írásvetítőn, mégegyszer megtakarítom, talán eltűnik.

Kérdés: csak oldalra tudom elhelyezni a DIY projektort, kiszámolgattam és kimértem mindent. Szerintem jó lesz ez így is, kissé trapézos a kép, és tudomásom szerint az LCD-ken annyi beállítási lehetőség nincs mint a CRT monitorokon (szélesség, magasság, trapézosság, hordó...), de gondoltam szoftveresen megoldható.

Tud valaki olyan médialejátszó programot, amiben ezek állíthatóak (hordó, trapéz)? KMPlayerben lehet precízen zoomolni, nyújtani, meg mindent, de nem tudok róla, hogy például trapéz is lenne benne, és az nagyon fontos nekem.

Másik kérdés: szerintetek ha a vetített kép torz, trapézos, és én azt szoftveresen korrigálom, hogy eleve "hülye" képet vetítsen ki, és így összességében például 4:3 vagy 16:9 lesz, és téglalap alakú, akkor szerintetek jó lesz a kép? Vagy lesznek benne valami hibák (például hullámosan sétáló emberek, irreálisan kövér és sovány emberek, stb.)?

Nem tudom máshová tenni a vetítőt, csak oldalra, és nem tudom a vásznat sem máshová tenni.
(#) xzilon válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Nem az lesz a gond, amit irtal.
A bemeni kepet kapod vissza csak a felbontas valtozik ahol osszenyomod.
Pl. 1024 pixel a trapez torzitas mentes oldala.
A masik parhuzamos lapjat kell szoftveresen torzitani. Ugyanugy 1024pixelt vetit ki, de
az osszenyomot kepedhez pl. csak 800-at hasznal fel. Es ez ervenyes lesz minden sorra csak emelkedo szammal.
(#) xzilon válasza xzilon hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
+meg a kitakart reszen allandoan feketeben kell tartania a nem hasznalt pixeleket. Ami v.szinuleg nem tesz jot tartosan.
(#) xzilon válasza subdiaz hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
V.ki tud rola, hogy csak vaszon anyagot honnan lehet beszerezni?
(#) kssthomas válasza xzilon hozzászólására (») Júl 27, 2011 /
 
Hello

Magyarországon nem nagyon lehet vászont kapni, és még ha találsz is, akkor is olyan ára van hogy az brutális , legalábbis ahhoz képest hogy mit veszel.
A szomszédom ilyet rendelt az ebay-ről

Bővebben: Link

A vászon kb 15-70$ de sokszor van akció, amikor árulnak féláron is. Ő is így vette, de ő egy keretre tűzte fel a vásznat. A vászon nagyon erős szinte nem lehet elszakítani, hacsak nem sérül meg valahol.
Sajnos a posta 45$ + átlag 20$ egy 160x270 vászon
Ez jó magyar forintban, kb. 12000 ezer. És ez hihetetlen, de ez nagyon olcsó.
Ekkora vászon szerintem elég, de van nagyobb is, csak az + $ :whistle:

Kimondottan vetítő vászon, 1 gain-os, ez szerintem pont jó egy átlagos projektorhoz.
Én is vászon gondban vagyok, motorosat akarok venni vagy csinálni , de nem akarok kókány tuningot.

Igazából a szerkezet aggaszt engem, a rúd amire feltekerem a vásznat, mert én egy kb 270 cm széles vásznat akarok, és félek hogy meghajolna a rúd.
Szóval én is várok minden ötletet, szerkezetre a motor csatlakoztatásra, és a burkolatra.
üdv.:thomas
(#) subdiaz hozzászólása Júl 27, 2011 /
 
Valaki tud olyan médialejátszó programot, vagy abban beállítást / kiegészítőt, amivel lehet trapézosan torzítani? Leginkább Windows alatt érdekelne, de ha valaki tud ilyet Linux alá, az is érdekel.

Az is lehet, hogy MPClassic-ban, KMPlayerben van is ilyen beállítás, csak én nem tudok róla, vagy van hozzá valami dll, amivel lehet ilyet csinálni.

Nagyon fontos lenne.

Például KMPlayerben az 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 számokkal lehet állítgatni, hogy mekkora legyen a kép, nyújtott legyen, overscan, stb. + és - gombokkal lehet apránként zoomolni. Namost nekem olyan kéne, hogy lehessen trapéztorzítani, akár úgy, hogy átmenetesen, tehát hogy állítható legyen. köszi
(#) xzilon válasza kssthomas hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Mekkora a sulya?
(#) xzilon válasza kssthomas hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Ha oldalt van helyed, akkor oldalrol ugy meglehet tamasztani, hogy 270cm csobe oldalrol benyulik 1-1 konzol es azon forog a cso.
Remelem, ertheto. Szoval, jobbrol-balrol 90-90cm benyulik pl.csapagyazott cso, de a veget jol rogziteni kell.
(#) kameleon2 válasza subdiaz hozzászólására (») Aug 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Én dolgoztam gyári, motoros vetítővászonnal. A mozgató motor egy Somfy típusú redőnymotor volt, aminek az alsó és felső végállása kitűnően beállítható - ez a legnagyobb költség. A többi lehetne akár fehér papír, vagy a fal is, hiszen a gyári vásznak csak abban különböznek, hogy nappal is megfelelően verik vissza a fényt. Ha sötétben használod - mindegy csak fehér legyen Ha nekiállsz, néhány jótanács: A vászon szélességét a nézőpont távolsága határozza meg. Azaz 2m széles vászontól, legalább 5m-re kell ülnöd (2,5-es s szorzó)!! Ezt a projektorok tudják, de marha kellemetlen 3 méterről nézni a filmet és jobbra-balra rángatni a fejed a film nézése közben... Fontos a képarányok beállítása is, mert nem mindegy, hogy 16:9 -re engeded le a hosszt, vagy 16:10-re esetleg 5:4 -re stb - bár fehét szélű vászonnál ez akár mindegy is lehet, de fekete keretnél oda kell figyelni. Nagyjából ennyi a motoros vászon lényege - a többi porhintés. A projektornál egy fontos tényező van - a fényforrás. Ha LED-es az OK, de izzósnál a gatyád rámehet az izzóra, ha néha bekapcsolva felejted a projektort - bármilyen hihetetlen mindig ki kell kapcsolni, akkor a legmagasabb az élettartam...
(#) rocky hozzászólása Nov 11, 2012 /
 
Szeretnék készíteni egy vetítővászont projektorhoz (Front vetítésre) . Elég sokat olvasgattam a témával kapcsolatban, láttam egy pár megvalósult tervet is. Én az üveggyöngy vászon mellett tettem le a voksom, amit ezen a linken találtam: Bővebben: Link
Sok helyen azt olvastam hogy az enyhén szürke vászon még jobb kontrasztot eredményez, ezért én szürke, vagy matt ezüst alapfestékre gondoltam elsőként.. A kérdéseim a következők lennének: A link alatt milyen festéket használt az építő, illetve az a fehér por az valóban apró üveggyöngy? A gyöngyök mérete mekkora? úgy olvastam hogy 8-10um-lehet maximum, de szerintem amit ez a csávó használt azok nagyobb gyöngyök... Ilyen gyöngyöket hol lehetne beszerezni? Találtam egy oldalt ahol értékesítenek de nem tudom hogy jó lenne e... ez az: Bővebben: Link
Ha bárkinek vannak építési tapasztalatai, ötletei, akkor ne habozzon, ossza meg velem, velünk!
(#) zolika60 válasza rocky hozzászólására (») Nov 11, 2012 /
 
Ebben viszonylag kevés elektronika van.
(#) rocky válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 11, 2012 /
 
Kevés elektronika, de annál több vetítéstechnikai kérdés, a kispénzű de kreatív magyarok pénztárcájának védelme érdekében.. Moderátor helyezte át a kérdésemet, mert nem akarta hogy ezért új témát nyissak, annak ellenére hogy a kérdésem inkább a vászon anyagának, és építési technológiáira lett volna kiélezve, ez a téma meg inkább gépészeti, vezérléstechnikai szemléletű.
(#) kameleon2 válasza rocky hozzászólására (») Nov 11, 2012 /
 
Sziasztok! Én csináltam egy-kettőt. Gyakorlatilag, ha jó a minősége és fehér a fal - sötétben még vászon sem kellene. A gyári vásznak attól drágábbak, hogy viszonylag magas külső fény mellett is jó a fényvisszaverő képességük. Maga a mozgatás egy sima pld. Somfy motoros redőny csőmotor, saját - állítható, mechanikus végállással. A tapasztalat alapján a vászon szélessége a nézőtől mért távolság 2,5-ed része. Azaz például 2,5 m távolságról nézve a vásznat 1m-nél szélesebbet butaság választani, mert filmnézés közben úgy jársz, mint aki a moziban az első sorba vett jegyet. Jobbra-balra mozgathatod a fejed filmnézés közben. A vászonnál az lehet inkább gond, hogy milyen képarányra állítod a végállást? 16:9, 16:10, 4:3, 5:4? Mindenképpen marad kihasználatlan csíkod ha változó a műsorforrás. Szóval röviden: Ha csinálsz egy elegáns elhúzható fal takarást és sikerül mondjuk útfestéket beszerezned és lekened vele a falat tükörsimára - akkor is szuper lesz a moziélmény ! Persze, ha marad időd filmet nézni....
(#) rocky válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Köszi a választ!
(#) djkoxi válasza rocky hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Szeretnék annyit hozzáfűzni, hogy nálunk kb 2,3m széles a kép és 3,5 m-ről nézzük, de bőven belefér a látómezőbe. Alul látni az erősítőt ami 43 cm széles.
A vászonnal kapcsolatban : A házimozira nagyon igényes fórumtárs fehér forgácslapot fogatott fel a falra, amit vízpapíros csiszolás után matt fehér falfestékkel kent át pár rétegben, Szegésnek fekete linóleum sarokszegőt használt.

Ez a kép meg az amit én nézek. Motoros vászon, a maszkolás meg DIY : gyöngyláncos roletta, fekete munkaruhavászonnal.

DSC01983.JPG
    
(#) mtibi55 hozzászólása Jan 7, 2013 /
 
Elkészült az írásvetítőből és LCD monitorból álló projektorom, milyen anyagot érdemes használni vetítővászon helyett amin jó eredményt lehet elérni? Próbáltam fehér vászonra de nem túl jó a szín vissza adás és a fényerőt is lerontja.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem