Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   109 / 196
(#) 06smici válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 24, 2018 /
 
Ha nagyon hivatalosan akarunk eljárni, akkor az IPC szabványokból érdemes kiindulni. Van az IPC-7251 generikus szabvány, ez nagy általánosságokban írja le. Illetve az IPC-2222 ami kifejezetten a furat átmérőkre is ad ajánást.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 24, 2018 /
 
Nálam ugyanez a helyzet furatszerelésnél. Én is először legalacsonyabbakat, pld.: átkötéseket teszem be, erre egy nagyobb merev keménygumit teszek, panellal összeszorítva megfordítom, asztalra leteszem, forrasztom. Utána eggyel magasabbak pld.: ellenállások, és így tovább.
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
Remek. Akkor mi hasonlóan vélekedünk erről. Mások pedig egyéb módszerekben látják a megoldást.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
A paneltartóval: berakod, megfordítod, forrasztod. Pl.: Bővebben: Link. Ezen a gyári tartón még alkatrésztartó is van.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
Ez már ügyes, néhány alkatrészhez praktikus. Nálam kb. 10x10cm panelon egyszerre bemegy pld.: 60 db. ellenállás, ehhez minimum panelméretű lap kell tartani az alkatrészeket. Csak ráteszem a keménygumi lapot, összefogva megfordítom, leteszem, mehet a 60 ellenállás beforrasztása. Végén egyenkénti magasságú alkatrészek maradnak, oda viszont jobb amit linkeltél.
(#) Bagodi válasza Bakman hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
Amit csináltam ahhoz is van, csak már nem mertem odaírni. De mindig a helyzet adja, hogy az ember mit használ.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
120 láb között hogyan éred el a belső alkatrészeket? Egyébként nekem eleve fura, hogy tartani kell az alkatrészeket. Én olyan furatot készítek, amibe belemegy az alkatrészláb és egy picit szorul is, megtartja. Nyílván vannak kivételek de az a ritkább eset.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
Idézet:
„120 láb között hogyan éred el a belső alkatrészeket?”
Itt mire gondolsz?
2 raszteres ellenállások. 0.8mm furat, kiesnek néhányan. Nem variálok sok furatmérettel pld.: 0.7mm, 0.6mm, nehezebb beletalálni az alkatrészlábbal. Így gyorsan berakom.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 25, 2018 /
 
Ha egyszerre 60 ellenállást ültetsz be, a forrasztái oldalon lévő erdőben hogyan forrasztasz? Erre gondoltam.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 25, 2018 1 /
 
Az ellenállások lába előre le van vágva méretre egy távtartóval kiegészített (barkácsolt) ollóval. Beültetés, forrasztás rövid pont méretre vágott ellenállás lábbal történik, nincs útban "erdő". A 2 raszteres ellenálláslábak vékonyak, röviden is könnyen hajlíthatók.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2018
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Júl 26, 2018 /
 
Az egy valóban hasznos kis eszköz lehet a videó alapján, de én képtelen lennék úgy forrasztani, hogy nem nyugszik mindkét csuklóm az asztalon. Néha kell, de egyszerűen kényelmetlen, nagyon nem szeretem.
(#) freddyke hozzászólása Júl 26, 2018 /
 
Elsősorban kiforrasztásra kellett volna a paneltartó. Kézbe véve műszakilag teljesen hulladék, átgondolatlan kivitelezés. Csak az egyik oldalon van rugó, a másik oldalon a két műanyag (a pofa és a tartóoszlop) "súrlódik" egymáson. A pofák fém tengelye már a "ránézéstől" is elkezdte hordósra koptatni a perselyezetlen műanyag furatot, kihordva a műanyag sorját a furat peremére. A tengely-furat illesztést nem lehet illesztésnek nevezni. Ha félrenyomom a tengelyt, milliméteres rés van. A tartóoszlopnál is hasonlóak az illesztések, a csavart leszorítva is kotyog a sínen. Talán használható lenne, de valószínűleg nem lenne tartós (átalakítások nélkül). A Weller paneltartó nagyon tetszik, csak sokallom az árát.

Az ESD kefekészlet főleg SMD IC-k (SOIC, TQFP) lábai közül, folyatószer maradványok kitisztítására kellett volna. Másodlagosan (számítógép, egyéb elektronikai eszköz) portalanítására szántam. A szőre körömkeféhez hasonlóan durva, ezért mindkét célra alkalmatlan. A csomagolása és a vegyszer szaga tipikusan a kínai oldalakról (ehhez képest töredék áron) rendelt termékekre emlékeztet.

Csak a tanulság miatt írtam le. Nem tartom meg egyiket sem.
(#) freddyke hozzászólása Júl 28, 2018 /
 
Beszereztem egyet az olasz Elcontrol PTS4 vezeték-szigetelés eltávolító szerszámból. Kivéve a dobozból rögtön feltűnt, hogy a vágóélek nagyon nem párhuzamosak. Nem csak egy irányban, térben is ferdén állnak egymáshoz képest. A leszorító pofák ugyanebben a szögben állnak. A vezetékes képeken a bal oldali vezetékeknél a legkisebb erővel fogott rá a szigetelésre, a jobb oldali két vezetéknél a legnagyobb erővel (nem látok különbséget). Nem gondolom, hogy a szigetelés felsértésének bármi köze lenne a kések ferdeségéhez. A vágás minősége is lehetne sokkal szebb. A hossz állító csúszkát éppen csak el lehet érni két ujjal, de nem mozdul. Talán csavarhúzóval el lehetne tolni, inkább nem próbáltam. Az állítócsavartól megfosztott Stripax sem volt jobb, csak drágább. Befejezem a kísérletezést ezekkel szerszámokkal. Marad az olló vagy a csípőfogó.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2018
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Ugye megmondtuk... Csípőfogó, kábelvágó, nagyobb keresztmetszethet tapétavágó. Csupa többfunkciós szerszám.
(#) zolika60 válasza freddyke hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Egy jó minőségű kombinált fogóval, vagy oldalcsípőfogóval bármikor tudom ezt az eredményt produkálni.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2018
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Ilyen volt nekem több mert olcsó volt, de hamar törött bennük valami. A vágóélek közel sem voltak párhuzamosak mint írod.
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Te egyértelműen megírtad. A többieknél úgy emlékszem vegyes volt a tapasztalat. A kábel szigetelése sem mindegy, ahhoz kell szerszámot találni vagy fordítva: a szerszámhoz kábelt. Nekem kicsiben nem éri meg nekem ezekkel a szerszámokkal vesződni.
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
A tapétavágó univerzális, a csípőfogó és a kábelvágó többfunkciós. Nem kell vesződni a gombhoz a kabátot esettel.
(#) freddyke válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Idézet:
„Egy jó minőségű kombinált fogóval, vagy oldalcsípőfogóval bármikor tudom ezt az eredményt produkálni.”
Ettől sokkal jobbat produkáltam 30 éven át egy ollóval. Sajnos berágódott, kiment az éle. Az előnye kimerült abban, hogy a szigetelés nem sérült meg és egyenes lett a vágás. Gyakran belevágtam a sodort rézvetezék ereinek kívül eső szélébe, néha kivágtam ereket a vezetékből. Ilyen esetekben ismételtem, amíg éppen csak belekarcoltam az erekbe vagy feladtam, hogy úgysem lesz jobb, esetleg a kábel rövidülése miatt nem volt több lehetőség.
(#) freddyke válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Idézet:
„Ilyen volt nekem több mert olcsó volt, de hamar törött bennük valami. A vágóélek közel sem voltak párhuzamosak mint írod.”
Pedig biztos voltam benne, hogy csak én fogtam ki ferdét.
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Ha tényleg követelmény a szép felületű vágás anélkül, hogy megsértené a szigetelést, akkor léteznek ilyen és ilyen típusú blankolók is. Ezek nagy hátránya, hogy csak adott keresztmetszetre jók. Az első típusból van nekem valami kínai névtelen. Az ugyan rászorít a szigetelésre de nem sérti fel, mivel nincsenek körmei, max egy kicsit megnyomja.
A linkeket csak a típusok reprezentálására raktam be. Közel se biztos, hogy ezek a legjobb minőségűek belőlük
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Idézet:
„A tapétavágó univerzális, a csípőfogó és a kábelvágó többfunkciós. Nem kell vesződni a gombhoz a kabátot esettel.”
Sajnos sniccerrel nem tudok kábelt "hámozni", mert ahogyan ellentartok az ujjammal és körbeforgatom a szigetelést (vagy a sniccert az ujjammal a szigetelés körül), biztosan felsértem a bőrömet, ha bele nem vágok. Egy olyan egyszerű szerszám kellene, amibe belemegy a szabvány tördelhető penge, a pengével szemben különböző átmérőjű félkörívek vannak a kábeleknek, rugós ellentartással neki lehet nyomni a pengét a kábelnek és közben megforgatni a kábelt. Akár le is tudnám rajzolni, csak a legyártatás lenne problémás.

A kimondott célszerszámot azért erőltettem, mert korábban nehezen hozzáférhető helyen, kitekert testpozícióban ügyködtem napokig. Éppen csak kilógott a kábelvég és nem volt elég hely a szerszámot forgatni. Ilyen esetben sem az olló, sem a fogó, sem a szike nem előnyös. Miniatűr krimpelt érintkezők miatt tizedmilliméter pontos kábelhossznak kellett lennie (nem lóghat túl egy-két tizednél jobban, de a krimpelésnek végig fognia kell) és a szigetelés levágásának is nagyon egyenesnek. Ha mégegyszer előfordul, hogy ilyesmit kell csinálnom, nem vállalom be célszerszám nélkül (még akkor sem, ha a megrágja a szigetelést).
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2018
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Ilyen kábelcsupaszoló is létezik amit leírtál. Csak az nem jó a vékony erű vezetékekre, inkább a kábel köpeny lehúzására. Asszem 9mm a legkisebb átmérő ahol még használható (legalábbis amivel én dolgoztam). Ezt is sokan gyártják: van weidmüller is ami jó csak drága. Én haupával dolgoztam sokat, ami szintén nem rossz és olcsóbb is. Ebből a fajtából volt régen, amin nem volt az a penge. De például Knipex is van.

Szerettem ezekkel dolgozni. Egyszer jól be kell állítani a penge magasságát és utána biztos a vágás. Nem fordul elő olyan mint a sniccernél, hogy belevág az erekbe. Ráadásul gyorsabban is megy vele munka.
(#) pipi válasza freddyke hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Ilyesmi?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
de mint írták ezek konkrét átméróhöz vannak.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2018
(#) freddyke válasza 06smici hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
0.2-0.5mm2 keresztmetszet a leggyakoribb, amivel dolgoztam. 1mm2 felett ritkán kell, megoldom bárhogyan. Nem ilyenre gondoltam. Sniccerrel, érzéssel nagyon szépen körbe lehet vágni vékony vezetékeket. Csak az ujjam helyett tartson ellen a szerszám a pengének. Ez hasonlít rá (link-eltem korábban is), csak ennek a pengéje valószínűleg nem jó minőségű és nem cserélhető.
(#) gordonfreemN válasza freddyke hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
A keresztmetszetet látván, esetleg ezt is megnézheted, használtam már és tetszik.
Bővebben: Link

Bővebben: Link

a penge hozzá

Ára
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2018
(#) Ge Lee válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Majd amikor összevásároltál már sok ilyen vacakot, utána fogsz rájönni hogy bizony a tapétavágónál vagy egy éles késnél tökéletesebbet nem fogsz találni. Bármilyen blankoló szerszám legyen is, a penge nem veszi körbe a kábelt, tehát a műanyagot javarészt tépni fogja. A tépő erőnek ellen is kell hogy tartson, tehát mögötte meg lapítja, roncsolja a szigetelést. És beállítani sem lehet pontosan, illetve folyamatosan állítgatni kellene, mert vagy nagy erővel fog tépni, vagy bele fog vágni a kábelba is, és kicuppant onnan néhány eret.
A késsel gyönyörűen körbe lehet vágni némi gyakorlás után úgy, hogy semmi roncsolás nincs, és az erekbe sem vágsz bele. Az ujjadra meg húzol valamit, vagy tekersz rá két réteg szigszalagot. Ami még jó megoldás az a forró penge, azzal csak körbefordítod az asztallapon és kész. Ezzel csak annyi a baj, hogy lakásban nem tudod csinálni mert büdi lesz a műanyag.
Régen egyik volt kollégám csinált egy szuper kis célszerszámot egy kiszuperált pillanatpákából, persze az is csak tól-ig volt jó, nem akármekkora kábelhez. A páka hegyét egy rugós összenyomható keskeny késpengére cserélte, aminek az éle félkörívesre volt köszörülve és élezve, a végein keményfa pöckökkel. Felmelegítette a pengéket a pákával (lábkapcsolós volt), majd beletette a kábelt és összenyomta a fa pöcköket és kész is volt a blankolás. Ez főleg olyankor jött nagyon jól, amikor nem a végén hanem mondjuk a közepén kellett egy darab kábelt csupaszítani. Megcsinálta a két melegítést, majd késsel kivágta onnan a darabot.
(#) ozpecs válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
A mechlaborban annak idején két v alaku fémlemezt erősítettek egy Weller pákára és a sok kábalt azzal csupaszolták ha sok kell akkor az is megoldás, vagy egy rendes gép de az marha drága kábelkonfekcionáló cégek olyat használnak
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Ezekkel a fogókkal nagyon szépen lehet dolgozni. Nem bántja a szigetelést, igaz egyszer be kell állítani, de kis szériás munkánál sem tragikus a kezelése.
(#) freddyke válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Tetszik a működési elve. Egy próbát mindenképpen megér. Az amazon.de-n ideiglenes készlethiány van, de nem sürgős, megvárom.
Következő: »»   109 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem