Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   155 / 196
(#) freddyke hozzászólása Dec 8, 2020 /
 
Próbáltátok már ezt a lábkapcsolót? Tapasztalat esetleg lenne vele (úgy mint használhatóság, megbízhatóság, kidolgozásminőség, bűzlik-e a műanyag/gumi, stb)?
(#) rascal válasza freddyke hozzászólására (») Dec 8, 2020 /
 
Szia, szaga nincs, határozottan kattan. Többet nem tudok róla mondani, mert csak megvettem, de a beépítése egyre csak húzódik.
(#) freddyke válasza rascal hozzászólására (») Dec 8, 2020 /
 
Köszönöm az információt! Műanyagból van a pedál, egyébként masszívnak néz ki? Ez egy fémházas, szépen kidolgozott, masszívabbnak látszó alternatíva. Alján lévő csúszásgátló gumi egy vevő szerint elviselhetetlenül bűzlik. Találtam képet az aljáról, ebből nem derül ki a gumitalp cserélhetősége.
(#) freddyke hozzászólása Dec 9, 2020 / 1
 
Bútorlapokból szeretnék bútort gyártani saját részre. A Lamello-nak van egy rendszere, amellyel a kézi marógéppel pontosan bele lehet marni a bútorlapokba a csapok helyét, nem lehet elrontani. Csak drága. Létezhet a Lamello Classic X (itt van videó is) (gyártó oldala és katalógus, sajnos magyarul nem találtam) gépnek más márkában (Bosch, Makita, stb) utánzata, amellyel az eredeti Lamello csapokhoz megfelelően tud marni? Nem ragaszkodom a Lamello csapokhoz. Más, hasonló rendszerről tudtok, kedvezőbb árú gépekkel? A Lamello gyári leszorítói is borsos árúak. Ezt mivel lehetne helyettesíteni?
(#) Joe_001 válasza freddyke hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Szia, Nekem Makita van, (DPJ180RTJ), nem utánzatnak látszik!
Mivel minden gépem 18V Makita, elsősorban ezt a márkát preferálom! Az akkuk kompatibilitása nekem fontos. Az az ár differencia ér nekem annyit!
A leszorítókat nézd meg az OBI, Praktiker, Bauhaus akciós során, láttam már ott jót is.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2020
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Szia! Ehhez mit szólnál? Bővebben: Link
(#) freddyke válasza Joe_001 hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Köszönöm, nekem hátrány lenne az akku, gondolom 230V-osban is kapható. Egy az egyben alkalmas Lamello kötőelemek helyének kimarására vagy kompromisszumos megoldás? Milyen kötőelemeket használsz bútorlaphoz?
(#) freddyke válasza VIM hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Ha előbb tudom, már lenne ilyenem. Fához mindenképpen nagyon jónak látszik. Bútorlaphoz, nagyobb bútoroknál nem tudom mennyire jó ötlet a hagyományos csapozás. Egyrészt a stabilitás miatt (a lamello-val szemben) másrészt későbbi szétszedhetőség miatt. Lamelloban van oldható csap (csak az eredeti gép nagyon drága, erre keresek most alternatívát).
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Nem lehetetlen saját erőből bútort gyártani, de sok minden kell hozzá, és általában ezzel csak akkor szembesül a készítő, amikor már késő. A számtalan sablonon és célszerszámon kívül komoly érv lehet a tapasztalat és a gyakorlat is. Akár egy nyíló elem, vagy a kihúzható fiók is komoly fejtörést okozhat, ha nem tudod pontosan mit és hogyan kell csinálni. Itt a csapolás, mint probléma egyáltalán nem a súlyosabbak közé tartozik.
Több bútor saját készítésének tapasztalata alapján mondom, hogy ahol levágatod a bútorlapot, ott jó eséllyel el is készítik belőle a bútort. Nem árt megnézni néhány korábbi munkájukat, de szinte biztosan sokkal olcsóbban gyorsabban, és összemérhetetlenül jobb minőségben juthatsz hozzá így a kívánt bútordarabhoz.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Idézet:
„Több bútor saját készítésének tapasztalata alapján mondom, hogy ahol levágatod a bútorlapot, ott jó eséllyel el is készítik belőle a bútort. Nem árt megnézni néhány korábbi munkájukat, de szinte biztosan sokkal olcsóbban gyorsabban, és összemérhetetlenül jobb minőségben juthatsz hozzá így a kívánt bútordarabhoz.”
Ráadásul ha kész tervet viszel oda, akkor jó eséllyel segítenek is tanáccsal, szerintük hogyan is lenne érdemes megcsinálni. Hely válogatja, de akár olyan szinten előfúrnak neked mindent, mintha csak egy IKEA bútort vennél meg, s "csak" össze kell raknod odahaza.
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Én forgácslaphoz is a hagyományos, köldökcsapozást használom, pont a fentebb linkelt fúrósablonnal. Pontosan fúrva, ragasztva nincs vele semmi gond. (persze azt többet nem szedik szét) Hátránya, hogy a fúrásoknál nagyon oda kell figyelni ne csússzon el, anélkül nem megy. Ezzel szemben a lamelló nagy előnye, hogy van egy kis oldal irányú játéka, ezért kevésbé kell odafigyelni, gyorsabban lehet vele haladni.

Nagyon sok cég gyárt már ilyen gépeket, viszont az olcsóbbakkal érdemes vigyázni, mert elcsúszhat a bemarás pozíciója. Akkor ugyan úgy nem lesznek síkban az összeillesztett elemek, mint ha félre fúrják a köldökcsapot. Itt van egy jó összehasonlító videosorozat. Ebben van sok info, amire figyelni kell a gép kapcsán
(#) rascal válasza freddyke hozzászólására (») Dec 9, 2020 / 1
 
Szerintem masszív. 2-3 mm a falvastagsága, de hogy 5-10-20 év múlva hogy porlad el a műanyag, azt ki tudja? Az alja fém, vezetékkel 250g nélküle kb. 200g. Kézben tartva érzetre is van benne anyag. Nem szedtem szét, szerintem a képen látható bepattintós gumilábhoz hasonlóak belül is a lábai.
(#) freddyke válasza bbb hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Nagyon egyszerű, adott helyre méretezett, viszonylag kis méretű konyhabútor miatt két országban vettem fel a kapcsolatot ezzel foglalkozó (nagyobb és kisebb) cégekkel. Már az elsőnél is volt konkrét elképzelésem, a többinek tervet adtam. Teljesen irreális, csillagászati összegekről kaptam ajánlatot, felszerelés és minden szolgáltatás nélkül. Ha a furatokért minimális felárat kérnek, az rendben, de az anyagár sokszorosát nem vagyok hajlandó kifizetni. Akkor inkább kifúrom én. Ha tudtok olyan helyeket, ahol reális áron dolgoznak, kérlek írjátok meg akár privátban is. Pécsen kellene.
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Az egész alapja a stabil, erős keret, azért nem mindegy a csapolás minősége. Egyébként teljesen egyetértek, a nehézségekre számítottam is. A csapolást leszámítva a legijesztőbb rész az ajtókba az ajtópántok helyének pontos bemarása, ehhez nem tudom milyen gép és szerszám kellene.
(#) ktamas66 válasza freddyke hozzászólására (») Dec 9, 2020 / 1
 
Attól függően, hogyan záródnak az ajtóid, lehet ilyet is használni.
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Dec 9, 2020 /
 
Meg kell próbálni, mert az építés öröm feledteti a nehézségeket.
(#) bbb válasza freddyke hozzászólására (») Dec 9, 2020 / 2
 
Sajnálom, de Dunakeszin tudok mondani olyat, aki nem aranyáron dolgozik (Sandforce). Budapest és környéke még a Zatik, telefonon leadott rendelésemet is megbeszéltek szerint Budakalászon át tudtam venni tőlük, hamarabb a vállalt határidőnél. A Dósafa Bútor Kft pedig Zuglóban van, tőlük szerelvényeket vettem eddig - jó minőséget nem túl drágán (persze van olyan cuccuk is, ami egy ökör ára).
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Dec 10, 2020 /
 
Szia! Látom, hogy nagyon belemerültél ebbe a konyhabútor dologba. Nekünk egy "maszek" asztalos csinálta meg de csapolva sehol nincs, nem kell. A bútorlapok összefogatására pozdorja csavart használt, olyanokat amilyeneket a bútorgyártók is használnak. A lényege a pontos fúrás amihez pedig sablonok kellenek. A lapokat lapszabászaton érdemes leszabatni, mert csak azoknak van olyan minőségű körfűrészük amelyik nem tördeli ki láthatóan a bútorlap színét a vágott széleken. A csavarok fejét el lehet takarni színazonos dísz koronggal. Ha nem laksz túl messze a határtól, akkor nézz át ide és keress egy megbízható maszekot aki olyat csinál amilyet kérsz. Ja, az ajtók színe és mintázata lesz a meghatározója az egész bútornak, mert ehhez kell majd választani a bútorlapot és a fogantyúkat stb. Vannak tervező programok is amik ilyet tudnak tervezni, krekkelni kell egyet és látni fogod, hogy hol mennyi hely van az elképzelések megvalósítására. Ha vetőpántot akarsz fúrni akkor erre találsz megfelelő szerszámot. Bővebben: Link Bővebben: Link
Belemben ismerek egy régi kollégát aki elég ügyes ehhez ....
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2020
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Dec 10, 2020 /
 
A legtöbb pánthoz egyszerű 35-ös forstner fúró kell. Ha van oszlopos fúród hozzá, akkor azzal könnyen lehet tartani a merőlegest és a mélységet. A pántokon van minden irányban állítási lehetőség, az se baj ha kicsit félremegy a fészek, csak a lapot ne szakítsa át a fúró.

Illetve ha tanácsolhatok még valamit, olyan pántot nézz, aminek ismert a típusa és elérhető hozzá részletes adatlap szerelési rajzzal. Elsőnek ezt nagyon megszívtam, a lapszabászatból vettem a pántokat is, de pont ahhoz a típushoz nem volt rajz a katalógusban. Minden esetre hulladék anyagon érdemes egy próbát tenni, hogy jó-e a fedés mértéke, nem szorul, stb
(#) freddyke hozzászólása Dec 11, 2020 /
 
Köszönöm a sok választ. Kezdésnek fürdőszobát és szobát bútoroznék egyszerű bútorokkal.
A Lamello kötéstípus tetszik a legjobban. Drága a gép, egyelőre nem veszek.
VIM ajánlására a Wolfcraft csapozó sablonszerszámmal kezdenék és egy fúrószárra tehető ütközővel. Meg tudjátok erősíteni vagy cáfolni, hogy ez egy jó befektetés elindulásnak, amivel viszonylag gyorsan és pontosan meg lehet csinálni a csapozást? Tényleg olyan jól működik, mint a videóban látszik?
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Dec 11, 2020 /
 
Szerintem egy ideig igen. Utána jönnek a problémák. A kézben tartott fúró ki fogja kezdeni megvezetést, a furatok egyre lötyögősebbek lesznek. Én egy állványos fúró beszerzése után vágnék bele egy hasonló projektbe.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2020
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 11, 2020 /
 
Kérdés mennyi az "egy ideig". Mert ez a szerszám nem drága és még úgy is gazdaságos lehet a használata, ha bizonyos számú furat után újat kell venni.
Állványos fúrógépre nálam is felmerült az igény. A kérdés mennyiből lehet megúszni, bolti helyett lehet-e megbízható minőségben készíteni, készíttetni.
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Dec 11, 2020 /
 
Én kiváltságos vagyok, apósom 30 éve csinált állványos fúrót egy lengyel kézifúróból. Ez túlélt három költözést, két beázást, és hála a WD40 kitalálójának, még mindig tudom használni a 0,3 fúróval. Környezettudatos hozzáállással inkább egy állványos fúrógép, mint három eldobott célszerszám.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2020
(#) Frankye válasza freddyke hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
A L*DL-ben szokott lenni időről időre Parkside márkanevű asztali fúró, 20.000,- Ft körüli áron, meglepően jó minőségben (az árához képest!). Persze nem ipari gép, mielőtt valaki megszólná, ezt figyelembe kell venni, de megfelelő használat és a képességeinek figyelembe vétele mellett jól használható.
A f*cebook-on pedig van egy DIY videókat bemutató fiók, abban egészen kreatív megoldásokat látni szerszámokra, így pl. az említett sablon készítésére, továbbá fúrógép-állvány készítésre is.
(#) Alkotó válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Az állványos fúró valóban hordoz előnyöket. De a bútorgyártásnál csak a furatok egy kis részénél használható, ott ahol a szélen és lap-irányból kell fúrni.
Viszont a bútorlap élébe történő fúráshoz csak akkor lenne jó ha aláférne, ami jellemzően nem valósul meg, és ha nagy tábla belső részénél is furatok vannak akkor oda sem ér el.
A kézi fúrógép ezért célszerűbb választásnak tűnik, vállalva az ezzel járó esetleges perselykopásokat.

Freddykének
A bútor tervezésén is sok múlik. Lehetőleg kerülni kell az él-lap pontos találkozását, mert akármilyen technológiát is választasz, néhány tized mm hibára számítani kell, ami már látszódik. Ezért sokkal jobb ha eleve hagyod túllógni 1-2 mm-el, ami részben szebb, részben jól tolerálja az apró hibákat.
(#) yulo5310 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 14, 2020 /
 
Igen,és nem kell okvetlen csapozni,lamellózni,van az úgynevezett konfirmátor csavar,ezzel kell összefogatni a táblákat!
(#) 06smici válasza yulo5310 hozzászólására (») Dec 15, 2020 /
 
Én korfimátor csavar mellé is teszek csapokat. Van az a legenda, hogy hiába nagyobb a magátmérő, nagy terhelésnél a menet képes átvágni magát az anyagon és kiszakad/törik. Inkább biztosra megyek, csak pár perccel több munka a csapozás. Ráadásul a csapok összeillesztéskor pozícionálják a lapokat és egyszerűbb előfúrni a csavarnak.

@freddyke, nekem nagyon bevált az a wolfcraft fúrósablon. Azzal készültek az itthoni bútoraim, 100-200 csapot fúrtam be vele és még tökéletes. Az olcsóbb fajtákkal viszont vigyázni kell, mert soknál hamar kiesik a fém persely.
(#) Alkotó válasza 06smici hozzászólására (») Dec 15, 2020 /
 
Én nem ismerem a csapozó szerszámot, de ha perselyes, akkor az nagyságrendekkel megnöveli a kopással szembeni ellenálló képességét. Tehát otthoni használatra jó választásnak tűnik. (Az szokatlan, hogy a használatát bemutató képeken fenyőt fúrnak vele, de a valós felhasználás sokkal inkább bútorlapot céloz meg, aminek durván porózusabb a szerkezete.)
(#) Bakman hozzászólása Dec 16, 2020 /
 
Estét!

Mitől/mire jobb az egyik fúrószár mint a másik? Lásd melléklet.

Furo.jpg
    
(#) violin válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2020 / 2
 
Nem jobb....csak más anyaghoz való....

https://perfor.hu/csigafuro_70&mobile=1
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2020
Következő: »»   155 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem