Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   156 / 196
(#) Bakman válasza violin hozzászólására (») Dec 16, 2020 /
 
Ez hol van leírva? Nem találom. Azt elfelejtettem leírni, hogy mindkettő HSS-Co. Az itt feltett kérdésre az eladó sem tudott válaszolni, biztosa mi biztos alapon mindkettőből vettem.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2020 /
 
A jobboldalt levő nem háromélű?
Az eltérő spirálemelkedés másképpen hordja ki a forgácsot, port. A fordulatszámtól is függ, mihez való igazán. Szerintem téglához, Ytonghoz jobb a jobbik.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2020 /
 
Szia! A Co az kobaltos ötvözetre utal, nagyon kemény, jobb mint a HSS szerszámacél. Nemrég vettem én is egy hatos kobaltos fúrószárat acéllemez fúrásához, vitte mint a vajat. A fúrószáron kialakított csavarvonal az élszög kialakításánál játszik szerepet. A sűrűbben csavartnál a hátszöget nem kell "nagyra venni" és talán éltartóbb is.
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 16, 2020 /
 
Mindkettő kétélű, fémhez kértem őket.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Dec 16, 2020 /
 
Idézet:
„vitte mint a vajat”
Erre van szükségem nekem is.

Közben megtaláltam a gyártót, ALPEN-MAYKESTAG, böngészem a katalógusait.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2020 /
 
A "H" jelzésű paraméter, és kicsit lejjebb le is írja az értéktartományokat. (A forgácstörés mértéke eltérő).
Ha nem kell hibátlanul kör alakú furat, és egy minimális méreteltérés is belefér, akkor túlzott hátraköszörüléssel elérheted a "viszi mint a vajat" hatást. De ezzel is van gond, mert mikor kiér az anyagból akkor sérülhet a fúró, és így olyan jelentős az élterhelés, hogy gyorsabban kopik, gyakrabban kell élezni.
A sűrűbb csigavonalat nehezebb élezni, legalábbis nekem kevésbé áll rá a kezem. A balos fúróval vagyok még így.
(#) mex válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2020 / 3
 
A képen látható csigafúrók horonyszögei az előnyösebb forgácskihordás miatt különböznek. Mindkét fúró anyagösszetétele azonos, de a nagyobb emelkedésű, (kissebb horonyszögü) fúró alkalmasabb a kemény anyagok forgácsának eltávolítására,mert jellemzöen nem folyóforgács keletkezik fúrás közben, hanem apró tört darabkák, amit a lehető leggyorsabban eltávolít a nagyemelkedésű spirál.
A másik,nagyobb horonyszögű fúró sokkal alkalmasabb például képlékenyebb anyag fúrására, ezeknél általában alapból folyóforgács jön létre, amely extrém esetben nem spirál alakú, hanem majdnem egyenes,lapos éles, balesetveszélyes gubancot eredményez. A kisebb emelkedésű spirálhorony hivatott megfelelő csavart forgáccsá átalakítani és így könnyebbé tenni a távozását.
(#) nagym6 válasza mex hozzászólására (») Dec 17, 2020 /
 
Még a vídiaélű betonfúrók ilyen "kis emelkledésű" fúrók. Gondolom a száraz por kihozására is előnyösebb lehet a kis emelkedés. Nem tudom, csak tipp.
(#) Bakman válasza mex hozzászólására (») Dec 17, 2020 / 2
 
A katalógus átnyálazására csak ma jutott energia, azt írja, amit te is. Köszönöm!
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 24, 2020 / 2
 
Összefoglalva:
W: weich - puha anyagokhoz
N: normal - általános felhasználásra
H: hart - kemény anyagok forgácsolásához.
(#) nedudgi hozzászólása Dec 30, 2020 /
 
Sziasztok!
Ismeri valaki a Lidl most árult asztali fémdaraboló készülékét? Egy huszasért igen baráti árúnak tűnik, ha tárcsacserével évi pár használatra faipari munkákhoz is lehet használni.
(#) Frankye válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 30, 2020 / 1
 
Személy szerint ezzel a konkrét géppel nincs tapasztalatom, de a márkával (Parkside) igen. Állíthatom, hogy - sokakkal ellentétben - meg vagyok vele elégedve. Persze, mint minden eszköznél, itt is tudni és érteni kell a határokat. Nem egy ipari felhasználásra szánt gép, de házilagos barkácsolási célokra tökéletesen megfelel. De - hangsúlyozom! - ez egyrészt az én véleményem, másrészt a valós határokat/képességeket ismerni és érteni is kell.
Árban verhetetlenek!
(#) 06smici válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 30, 2020 / 2
 
Ha van facebookod, akkor ebben a csoportban találsz infokat a lidl/aldi szerszámokról.
Frankye hozzászólását annyival egészíteném ki, hogy a minőségbiztosítást (is) lespórolják az árból. Így ki lehet fogni nagyon jó gépeket, amit évekig nyúznak ipari körülmények között, de vannak szériák, amik pár óra alatt széthullnak.

Ezt a gépet én se ismerem, de a 7700-as fordulat szerintem sok lesz egy ekkora átmérőjű faipari tárcsához.
(#) Alkotó válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Nem látom az eszközt, de általában a "fogazott" fémvágók fordulata sokkal kisebb mint amit a favágó tárcsák kívánnának.
Ha 7700 a fordulat, akkor erre nem fogazott tárcsa kell, hanem vágókorong.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) Bakman válasza 06smici hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Szerintem ez lesz az: Bővebben: Link. Nem faipari, nem fogazott tárcsa.
(#) 06smici válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Igen, erre mondtam, hogy sok lesz a fordulata. Ha egyáltalán a tengelyre felrakható egy fogazott tárcsai... Én nem erőltetném. De ez csak az egyik része volt nedudgi kérdésének.

Egyébként ha jól emlékszem a befogóra panaszkodnak még sokan, hogy nem merőleges a vágás. Amit fentebb linkeltem, ott sok vélemény található ezekről a gépekről, már nem emlékszek pontosan erről miket írtak.
(#) Bakman válasza 06smici hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Nem tűnik soknak a fordulat fém vágókoronghoz, mint amilyen a képen is van rajta.
(#) nedudgi hozzászólása Dec 30, 2020 /
 
Köszönöm hozzászólásaitokat.
A méretek még kérdésesek, befér-e az utolsó szabad helyre? A képen úgy látszik, van még valami beszabályozásra lehetőség, bár becsukott szemmel ki merem jelenteni, hogy jobb lehet, mint amit szabad kézzel én tudok produkálni. Különösen hasznos volt, hogy felhívtátok a figyelmet a faipari alacsonyabb fordulatszámra. Rágódok még rajta, hátha elfogy közben.
(#) yulo5310 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 30, 2020 / 2
 
Már lehet venni vídiás faipari körfűrész korongot,ami akár 10000 rpm-el is pöröghet!
(#) sector99 válasza yulo5310 hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Igen, de a határérték az átmérőtől függ. Minden esetben rá szokták írni. (A gyártó kiszámolja a max. kerületi sebességet, amelynél még biztonságosan használható a korong.)
(#) habazutty válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 30, 2020 / 2
 
Szia! Én azért nem vettem meg, mert túl kicsi rajta a korong, ezért 90 foknál is kicsi az átvágható keresztmetszet. Egy 60x60 - as zártszelvényt 45 fokban nem tudsz vele átvágni...
Úgy rémlik a dobozán rajta volt, hogy pontosan mennyi.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) nedudgi válasza habazutty hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Az még nem baj, egy akkora szálat megemelnem sem szabad... Nem az én világom az a méret.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) Bakman hozzászólása Jan 5, 2021 / 3
 
Napot!

Korábban felmerült az alumínum forrasztása és egy érdekes anyag, amivel ez kivitelezhető. Ma volt alkalmam tesztelni (miután a YouTube videó letörte a kétkedésem), eredmények a képekben.

Előkészítés: semmi, csak kerestem itthon egy darab alumínium vezetéket (1.5 mm2) és megblankoltam, félbe hajtottam. A hurokkal ellentétes oldalon befogtam satuba és szúrólánggal melegítettem. A satuhoz közeli részen tisztán látszik, hogy nem tudtam eléggé felmelgíteni az anyagot, attól távolodva egyre jobban folyt meg az anyag. Normál forrasztóónhoz viszonyítva nem folyik meg olyan könnyen de ez a slendrián, leginkább semmilyen, előkészítésre és a talán alacsony hőmérsékletre fogható.

A forrasztás után az egyik szálat satuba fogtam a másikat fogóval addig húztam, amíg el nem szakadt. Itt is tisztán látszik, melyik résztől kezdve volt elég a hőmérséklet, ugyanakkor meglepő, hogy milyen kevés érintkezési felület is elég a boldogsághoz.

Az utolsó két képen látható, hogy a forraszanyag ridegebb mint maga az alumínium vezeték, hajlításra viszonylag könnyen törik.

Nagyobb darabok összeforrasztásához már biztosan kell egy masszív hőforrás, kis kézi melegítőkkel nem lehet labdába rúgni.
(#) freddyke hozzászólása Jan 11, 2021 /
 
Van egy fa ajtókeretem, amin néhány milliméter híján nem fér át a mosógépem. Az ajtókeret megbontása problémás lenne, egyik oldalon csempézett. A helyén le lehet "gyalulni" vagy csiszolni az ajtókeret oldalából oldalanként 2-3 millimétert? Ha igen, milyen szerszámmal, hogy egyenes maradjon?
(#) compozit válasza freddyke hozzászólására (») Jan 11, 2021 /
 
Nem lenne egyszerűbb levenni a mosógép palástját?
(#) freddyke válasza compozit hozzászólására (») Jan 11, 2021 /
 
Sajnos a megbontás csak zárókupakok roncsolásával lehetséges, ami csak szakszerviznek van. A tetőt is le kellene venni, a kezelőpanelt is. A 100kg-os gép megbontva valószínűleg nehezen lenne megemelhető sérülés nélkül vagy egy rossz mozdulattal nagyobb bajt lehet okozni. Az ajtókeretből talán 2-3mm-t is elég lenne lefaragni, csak kérdés mivel.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2021
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Jan 11, 2021 /
 
Szerintem nagy ügyet nem kell csinálni a dologól, ha az ajtótok festett, és tudsz szerezni megfelelő méretű lécet. Ezzel, és egy doboz fajavító kittel, festékkel eredeti méretre is vissza lehet állítani a tokot.
Az eredeti méret a zaj szűrése miatt fontos lehet.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2021
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
Milyen átalakításra gondolsz, amit helyre kellene állítani? Legjobb lenne 5-6mm-t levenni és elég lenne az ajtótok alsó részéből. Ennek nem tudom milyen szerszámmal lehetne nekiállni. Fehérre festett a tok, de az lenne a legjobb, ha a léc helyét nagyon pontosan ki tudnám munkálni a tokból és csavarokkal raknám fel, hogy kivehető legyen. Ennyire pontos megmunkálás nem tudom mivel lenne lehetséges.
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
Gyalu, rezgőcsiszoló, felsőmaró, vagy véső. Amikor benn van a mosógép, már csak akkor kell kivinni, ha meguntátok, és újat akar az asszony. Ezt meg lehet előzni azzal, hogy ő takarítja el a fűrészport, forgácsot.
A girbe-gurba felületet eltakarja az új léc, sajnos a keretet újra kell festeni. Itt jön a gond, egy mázoló sem fog egy tokátfestésért odamenni, ezt sajátkezűleg kell megoldanotok. A költségek eltörpülnek a mosógép ára mellett. Ha nem sikerült egyenesre a felület, ott a faátvonó késtapasz, (és egy spakli) ami kitölti a keletkezett réseket.
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 12, 2021 /
 
Fúrógéphez nincs olyan talp, feltét, amivel a felsőmaróhoz hasonló szerszámot kapok? Azzal bemarnám sűrű sávokban és a mélységet tartva a maradékot kellene már csak kiszedni.

Sajnos felújítás miatt hamarosan kikerülne a gép, majd megint vissza.
Következő: »»   156 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem