Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Tudományosan, lehet célszerűbb volna az a bicskával belekaparászott "bacilusgóc" hornyot körbevágni fűrésszel, feltéve, ha fogyasztásra szánt élelmiszerrel is érintkezik az a deszka...
Akkor sok mindent nem láttál, mert nekem kettö van s mind a kettö talpa kör alaku, különben használhatatlan lenne. A kisebbiknek meg egész kicsi az alapja. Pontosan a vezetés miatt fontos, hogy kör alaku legyen különben nem lehet vele iveket marni.
A legrosszabb esetben kell hozzá egy kör alaku alaplapot esztergálni. A hozzászólás módosítva: 15:21
Szokás szerint megtalálsz a tudásoddal, és szintén szokás szerint nem érted a lényeget. Én is megnéztem, és valóban létezik ebből kör alaplappal, de ez sokkal ritkább mint a szögletes lap. És ennek jó oka van.
Most a rendelkezésre álló eszközökről van szó, amik nem kör alakúak, ezért kellett egy áthidaló megoldás. De amit én rajzoltam az csak egy ötlet, és szigorúan nem neked szól, hiszen nem vagy érintett a folyamatban. Szívesen megnézném ha lefotóznád a te gépeidet, hátha tudnék ötletet meríteni a kör alakú alaplap konstrukcióját illetően (a géped fotója érdekel, nem a netes találatok, mert azokat én is megtalálom).
Nem kell átesni a ló túloldalára. Én már láttam néhány vágódeszkát, de még olyat nem láttam, amikor bárkinek bármi baja lett volna attól, hogy nem volt vegytiszta az a felület amin darabolták a husit a gulyásba.
Sőt faluhelyen hallok olyan álláspontokat is, mi szerint a fából készült vágódeszkát még mosogatni sem szabad, csak népszabadságból összegyűrt papírcsomóval erősen megtörölni.
Lehet, hogy a tiedhez is lehet kör alaku talpat kapni, és még olyat nem láttam, nem is vettem volna meg, pontosan az emlitett probléma miatt. A kör alakuval lehet egyenes vonalat is marni meg ivesete is , forditva sajnos nem. Van egy univerzális talp is ( annak van kör alaku széle, meg egyenes is. Lásd a képet.
Itt másik, annak meg raffinált talpa van. Van kör alaku része meg egyenes is. Az utobbi idöben több helyen láttam adaptert az 52 mm-s nyakra is, mert ehhez vannak mostanában tartozékok. Itt egy uj ( még fel nem szerelt) fém precizios asztalka a kisebbik géphez, de némi eröszakkal a nagyobbat is fel lehet szerelni erre. Ehhez van egy szerkezet amivel nagyon pontosan be lehet állitani a marofej magasságát. A hozzászólás módosítva: 16:06
Én lennék átesve a ló túloldalára azért, mert javasoltam egy praktikus, higiénikus, könnyen kivitelezhető gyakorlati megoldást az elhajításon vagy egy asztalos igénybevételén kívül(aki 2 sörért körbenyalja egy oszlopos maróval) ? Felőlem akár hetekig is tervezheted, akár AutoCAD 3D-vel a befogó eszközt, amit egy gépműhelyben akár ezred pontossággal legyártanak 50-100 ezer forintért.
Azt is tiszteletben tartom ki, milyen, újságpapírral sterilizált deszkáról szeret enni. Mi törekszünk rá, hogy tiszta legyen.
Próbálok sorba menni, mert itt-ott (mindenhol) félre értesz valamit.
- Nem "praktikus, higiénikus, könnyen kivitelezhető" megoldás találása volt a cél, hanem egy abszolút konkrét feladat megoldása. - Képen lévő rajzot kb. 5 percig tart létrehozni, és további néhány perc volt a maró megmérése, mert talán nem meglepő, hogy az pontosan méretarányos. - Az elképzelt sablont pl. rétegelt lemezből 20-30 perc alatt ki lehet fűrészelni otthon, és megcsiszolni egy kicsit. Ehhez nem kell gépműhely. - Nem tudok mindenki nevében beszélni, de jellemzően tányérból esznek az emberek, és a deszkán csak előkészítik a kaját. - Az "ujságpapír" tisztító hatása sokkal jobb mint gondolod. Nem tudom ezt pontosan mi okozza, de tényként kezelhető ez a tulajdonság. Talán olyan mint egy finom dörzsölő felület, ami még magába is tudja szívni a zsíros szemcséket.
Tessék mondani, a Népszabadság már megszűnt, akkor Élet és Irodalommal is lehet?
Szerintem egy másolóidom egyszerűbb megoldás, bár sablon ahhoz is kell.
Köszönöm a képeket.
Az első képen lévőhöz nagyon hasonló gépem is van, de ez egy viszonylag nagy gép, és még sosem gondoltam rá úgy, mint amivel másolni lehetne. A második képeden lévő eszközhöz hasonló lapot nekem is állandóan kínálgat a temu néhány ezer forintért, de még nem éreztem szükségét a beszerzésnek. De a lényeg, egyik képeden sem tudok olyan részletet felfedezni, ami alkalmas lenne -akár áttételesen is-, Gafly adott problémájának megoldására.
Én egyiket sem próbáltam még, mert eretnek módon mosogatószerrel tisztogatom a deszkámat (amin egyébként nincs semmi cicoma, csupán mindkét oldalán sík felület, és több mint 30 éve helyt áll).
Arra tippelnék, akármilyen újság jó lehet, kivéve azok a fényes papírra készült magazinok, amik még vízben is alig áznak el (az "ÉS" milyen papíron jelenik meg?). Idézet: „- Nem "praktikus, higiénikus, könnyen kivitelezhető" megoldás találása volt a cél, hanem egy abszolút konkrét feladat megoldása.” Sajnos eddig ez sem sikerült. Biztos szereted bonyolultan, nehezen kivitelezhetően, nagy hókuszpókusszal és látványosan megoldani a dolgokat. Idézet: „ - Az elképzelt sablont pl. rétegelt lemezből 20-30 perc alatt ki lehet fűrészelni otthon, és megcsiszolni egy kicsit. Ehhez nem kell gépműhely. -Képen lévő rajzot kb. 5 percig tart létrehozni, és további néhány perc volt a maró megmérése, mert talán nem meglepő, hogy az pontosan méretarányos.” Elhiszem és ez még a sablon. Ahhoz kell még marógép, megfelelő marófej, rétegelt lemez, logisztika és kézügyesség sem árt. Ezért bátorkodtam írni, hogy körbevágni célszerűbb, ha kb. 2 sör túlzott beruházás azért a 2 percért, amennyi idő alatt egy asztalos oszlopos maróval igazít rajta, mindenféle "mókolást" mellőzve. Idézet: „- Nem tudok mindenki nevében beszélni, de jellemzően tányérból esznek az emberek, és a deszkán csak előkészítik a kaját. ” Én is a saját nevemben mondtam, hogy mindenféle, nem kellően tiszta, újságpapírral megsimogatott malacólajtón (mi) nem vágunk élelmiszert, de ki milyen szokásokat hozott otthonról. Idézet: „ - Az "ujságpapír" tisztító hatása sokkal jobb mint gondolod. Nem tudom ezt pontosan mi okozza, de tényként kezelhető ez a tulajdonság. Talán olyan mint egy finom dörzsölő felület, ami még magába is tudja szívni a zsíros szemcséket.” Felőlem aztán szalmával is kitörölheted a lábast, hisz nem kötelező érvényű azt elmosni sem. Felénk elmosni szokás.... További jó tervrajzkészítést kívánok! Elnézést a hozzászólásomért mindenkitől! Mindig elfelejtem, hogy te vagy itt a hiteles megoldó szakember...
A kék gép átméröje aránylag kicsi ( most nincs otthon, de kevesebb mint 80 mm) és ahogy látod a marogép abban csöben van amiben el lehet süllyeszteni ( fel-alá lehet mozgatni) . Azaz a csö külsö pereme vezeti a gépet a sablonban. A másik sokkal nagyobb annak a körtalpa kb 120 mm átméröjü, azaz sokkal nagyobb sablont kell hozzá késziteni. Azt természetesen a kör cikkellyel kell a sablonban vezetni.
Szerintem az lészen a megoldás, hogy mivel bbb mester úgyis megrendelte már hozzá a marógépéhez passzoló fejet, meg 3D-ben tud hozzá nyomtatni sablont, meg kedve is van vacakolni vele, egyszerűen elviszem hozzá.
![]()
Köszönjük a részletes magyarázatot (majd az utókor megítéli a hasznosságát).
Én is próbáltam megfelelni, messzemenőkig szem előtt tartottam javaslatommal a megrendelő elképzelését és a felvázolt technológiai lehetőségeket, valamint igyekeztem elkerülni az értelmetlen terjengősséget.
Felkeltette az érdeklődésem a nagy felsőmaróm talpának szélén lévő rádiusz. (Ritkán használom ezt a gépet, szinte mindenre alkalmasak a kis méretű egykezes felsőmaróim.) Annak ellenére, hogy teljesen nyilvánvaló lenne, az én gépem talpának szélén lévő ívek nem egy olyan körhöz tartoznak aminek a maró tengelye a középpontja. Mindkét ív egy-egy körrészlet, de a középpontjaik kb 25 mm-e vannak a maró középpontjától.
Lefotóztam a szélek távolságát az ívek közepén, és a szélén, amin megjelenik a 10 mm-es eltérés (mérőszalaggal saccolgattam, ezért a mérések nem hajszálpontosak). Az gépemről biztosan kimondható, hogy a talp szélein lévő ívek nem alkalmasak megvezető felületnek, és még a palástjuk jelentősen kúpos is. A hozzászólás módosítva: 21:26
Igazán nincs mit, hisz a jó szándék vezérelt mikor hozzászóltam. Azért bátorkodtam írni, mert én szoktam örülni, ha egy kérdésemre több ötlet érkezik, aztán majd eldöntöm mit valósítok meg.
Azt pedig, hogy ok nélkül leszólsz egy általad "kezelésbe" vett témával kapcsolatban hozzászólni merészelő embereket, akik esetleg a tiedtől eltérő véleményen vannak, én elkönyvelem némi felsőbbrendűségi érzéssel kombinált küldetéstudatnak A hozzászólás módosítva: 21:56
|
Bejelentkezés
Hirdetés |