Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multi digital input -> rs232 output
Lapozás: OK   1 / 1
(#) szenna hozzászólása Szept 25, 2016 /
 
Sziasztok!

A következő problémára keresek megoldást:
Okosház (világítás/árnyékolás) vezérlésnél lenne szükségem egy olyan egységre, ami a "rengeteg" kapcsoló (világításkapcsoló/árnyékoláskapcsoló) jeleit összegyűjtené és egy szabványos rs232 vagy rs485 portra illesztené. A központi egység csak kevés digitális bemenettel rendelkezik, amikre a kapcsolókat kötni lehet. Bővíthető, de sajnos nagyon drágán. Viszont viszonylag olcsón lehet hozzá kapni soros port illesztőt, ezért gondoltam valami ilyen megoldásra.
Túrtam a netet, de kvázi kész megoldásokat nem nagyon találtam olyan bemenet számra ami nekem kellene. Igazából legalább 64 bemenetre lenne szükségem. Sajnos a hardver oldalhoz nem annyira értek, én inkább programoznám.
Minden megoldás érdekel, nekem a legegyszerűbb egy kvázi kész egység lenne.

Köszönöm előre is az ötleteket!

Üdv:
Zoli
(#) Sebi válasza szenna hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
A fogadó oldalon a port kezeléséhez való (protokoll, sw) megvan?
(#) nedudgi válasza szenna hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Nem mindegy, hogy lekérdezni akarod időnként a digitális bemenetet, vagy megszakítást akarsz változáskor. A gyakoriság, reakcióidő is szempont.
(#) Sick-Bastard válasza szenna hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Üdv!

Még kótyagosan (ébredés után) első javaslatom vezetékes megoldásként valamilyen microvezérlő (PIC/AVR pl. atmega328p) amire MCP23S17-eket kötsz. Ez egy port bővítő, amivel chipenként 16db ki/bemenetet kapsz. 4db ilyennel megvan a 64db bemeneted. Van benne interrupt kimenet is, ha kellene a megszakítás, a gyors reagáláshoz.

Bár ha messze vannak a jelforrások, akkor célszerűbb lenne valamilyen vezeték nélküli megoldást keresni.
(#) Kékróka válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Az AVR valóban tökéletes megoldás a gyári bővítőmodulok kiváltására, csak épp a meglévő rendszerhez illesztés okozhat fejtörést. A jelenlegi központi egységhez persze érdemes ragaszkodni, ha valami igen csinos kezelőfelülete van. (Milyen cucc is ez ?? Biztos van neve,típusa, az sem kizárt hogy valaki már megoldotta ezt a feladatot) Másrészt az AVR-ek maguk is képesek megbirkózni egy ilyen feladattal, talán költségkímélőbb mint egy gyári céldobozka+protokolfeltörés+...
(#) Kékróka válasza szenna hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Hogy állunk analóg bemenetekkel ?
Találkoztam már olyan kiegészítővel ami analóg jelszintekké kódol egy marék digit bemenetet, belül a plc szedi újra szét, így is lehet bővíteni
(akár ez is lehet mikrovezérlő, és a soros portot is kikerülöd.
(#) szenna hozzászólása Szept 26, 2016 /
 
Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat/kérdéseket, akkor egy kicsit tovább pontosítanám a problémakört.
A konkrét rendszer a Loxone. A szoftver háttér rugalmas, jól alakítható a különböző problémák megoldására. Természetesen natívan támogatná a sok kapcsolómat hardveresen, csak nagyon drágán. Szerencsére van hozzá soros port illesztő RS232 és RS485 is. (Van KNX, DMX, stb. is) Bekerülési költség szempontjából az lenne a legjobb, ha a sok világítás és árnyékolás kapcsolómat (sima egyszerű nyomógombok) össze tudnám fogni és egy soros porton csatolnám a rendszerhez. A rendszernek tudni kell kezelni az egyszeri megnyomást, illetve a folyamatos nyomvatartást is (pl.: lámpa dimmelés)
(#) gyoran válasza szenna hozzászólására (») Szept 27, 2016 / 2
 
Nos amik nekem kapásból eszembe jutnak:
1) 8 db 74HC166 (Shift regiszter, kaszkádolható, 8 párhuzamos bemenet) plus 12f628. Ez utóbbi egy lába kiad egy impulzust a sorba kötött 166-osoknak, azok beolvassák a bemeneteket, majd a PIC szépen sorban 64 lépésben beolvassa őket letárolja, ha kell zavar és pergésmentesít majd soros vonalon kiadja magából. Hátránya: 64 drót bekábelezése plusz zavarmentesítése. Ez kb a "gyalog" megoldás. Tulajdonképpen akármeddig bővíthető és egyszerű.
1a) mint fent, csak a beolvasás párhuzamos nyolc bites latchekkel (pl 74 HC373) mindig egyet bekapcsolva 8 biten olvas egy nagyobb (pl. 16f628) PIC. Én speciell az előzőhöz nem látok előnyt, csak hátrányt.
2) PIC (kommunikációra) és cél i/o eszköz használata. Nem mélyedtem bele, de a HESTORE-nál van in/out expander (MCP 23017-E/SP). Ez sok turpisságot tud, pl. felhúzó ellenállást, de kezelni kell. I2C ről RS232-re meg egy PIC tudná lekezelni (akár 12F628 is)
3) A következőt nem gondoltam végig, de egy adott ház topológiájában lehet, hogy ez nyerőbb: Minden gomb(csoport) mögött egy primitív olcsó PIC, mind egy buszra kommunikál valami egyszerű protokollal és mondjuk van egy master PIC, ami ezeket lekérdezi és kommunikál a Loxone felé. Saccra ez a legkevesebb drótot megkövetelő alkalmazás eddig.
4) mint a 3, de a gombok WiFi-n kommunikálnak (ESP8266). Nem kell drót, de a pénzéhségéhez képest egy félkarú rabló smafu.

A feladat szerintem nem időkritikus, ha 1/10 sec alatt működik egy ciklus akkor szerintem jó. Ezesetben elég a fentiek bármelyike. És az egész igen jó kihívás.

Ha tudsz elég kábelt behúzni, akkor valószínű az 1. esetleg 3. az igazi.
Mellékesen ez olyan mint az a kérdés, hogy milyen autót vegyek... Hát... ŐŐŐŐŐ. A döntés végül is a Tied, a Te igényeid, lehetőségeid szerint. Én elmondom, mi jut eszembe a kérdésre...
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2016
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem