Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multimédia Dokkoló (okos)Telefonhoz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ZagorNoNF hozzászólása Dec 27, 2011 /
 
A terv:
Multimédia dokkolót szeretnék készíteni a következő készülékhez: Motorola Droid Razr / Spyder

Telefonok terén nem gyakorlottak számára:
Ez a készülék egy átalakító kábel segítségével majdnem mindent képes USB porton felismerni és kezelni, amit egy számítógép. Alap példaként Bill-Egér.
A HDMI kimenetén alapból nem, de szoftveresen megpiszkálva képes kiadni a motorola saját ?találmányát?, a WebTop-ot, ami gyakorlatilag egy lebutított oprendszer. (A lényeg ott van, hogy ezt elvileg csak a 20-100ezer forintos dokkolókkal lehetne cska kihozni belőle) Tévére dugom a telót és egérrel-billel úgy használom mint egy normál számítógépet.

Az alap elv egyszerű:
1. MicroUSB(APA)-USB(ANYA) átlapító pár centis kábel.
Elkészítem ezt(kábeldarabok már megblankolva csak nehezen akarnak összetapadni):
USB HOST KÁBEL
Ha nagyon nem egy, akkor veszek egyet.

2. USBelosztó (a számítógépeknél megszokott szabvány 4portos)

3. Sony-Ericsson MPS-70 hangszórópár
MPS-70
Egy ilyet már szedtem szét és kötöttem rá külső mélynyomót valamint áramforrást. Meglepően szépen szól tőle a 30cm átlójú MNC hangszóró, a saját ládájában? Főleg meglepő amikor ezt a buszon teszi.
A lényeg, hogy egy ilyet szeretnék beépíteni a dokkolóba. Dizájnosan, de ez most nem számít.

4. Logikusan egy töltő-áramellátó adapter.

A végeredmény: Leteszem a bölcsőbe a telefont. Bedugok kettő (JACK dugó és microUSB) vagy szükség szerint három (+HDMI) kábelt vagy kézzel, vagy sínhez rögzítve a telefont belecsúsztatom, ez már lényegtelen. A lényeg, hogy leteszem, bedugom a kábeleket és a telefon töltődik, az usb-re dugott dolgokat értelemszerűen látja (Alapértelmezetten is kezeli az usb elosztót, szoftveresen semmi dolgunk) és természetesen, ha zenét/filmet rakok be akkor az a két kis hangszórón szól is.

Itt ami egyértelműen gázos téma az az áram. A hangszóró 3,6-4,02V-ot eszik, 5,5 volttal csak jobban szólt eddig, de baja nem lett, 3,6-tól már szól és jól is. Az usb köztudott, hogy 5V.
A telefonkészülék gyári töltője 5,1V ~ 850mA áramot ad ki magából, egy hozzá vásárolt szintén motorola töltő pedig 5V ~ 550mA tol ki magából. Mindent egybevetve az alábbiakon gondolkodtam töltő gyanánt:
EGYESKE
KETTESKE
HÁRMASKA

Ezek valamelyikét gondoltam eme nemes cél ellátására. Így a töltés mellett nem lesz gond a hangszóró és az usb-re kötött kütyük ellátásával sem. Ez amúgy szinte soha nem lesz 4, inkább csak alkalomadtán 1-1 pendrive, illetve valószínűleg egér-bill. De alapjáraton üresben csak a töltés és a hangszóró lesz kihasználva. Az folyamatosan, az usb portok alkalmanként.

Ezeket még idén csak-csak összeszenvedem.

DE! Ami igazából számomra nem egyértelmű, hogy a bejövő töltő áramot hova is kössem ahhoz, hogy a készülék is töltsön, de a hangszóró is szóljon. Nyilván párhuzamosan kell ezt tennem. A legegyszerűbbnek tartom, ha ezen az elven (párhuzamosan) kötök egy szálat a hangszóró erre a célra feltalált feszkóbemeneti mazzagjára és ugyanígy egyet a telefon illetve az usb elosztó közötti szakaszon belül valahova, mondjuk megbontom az usb elosztót és beforrasztom a telefon felőli bemeneti nyákrészre a megfelelő +/- okra.
Első terv ez., amit valószínűbbnek tartok.

A második egyszerűbb lenne:
A hangszóró áramigénylő ágát beforrasztom az előbb említett telefon felől jövő ágára az usbelosztó nyákon. Az áramellátást pedig ráforrasztom egy USB(APA) fejre és azt bedugom a 4 usb slot egyikébe. A kérdés, hogy az usbelosztó engedi-e az áramot visszafele folyni, hogy rajta keresztül kapja az áramot a telefon, a hangszóró és az alkalmanként rá dugott másik 3 usb-s kütyü.

Minden tippet meghallgatok. És kérek. Szokás szerint nem vagyok műszaki zseni. Némileg rám tapadt ez-az, és minden amit tudok magam javítok, többnyire nem kontár melóval. Tapasztalatom akad, szaktudásom csak kevés, érdeklődésem nagy.

Ui: Ha nagyon szuperül sikerül és az általan elképzelt Razr-hoz méltó dizájnt sikerül elérnem akkor lesz egy krómozott motorola, valamin egy apró sony logó is amik kapnak 1-1 ledet megfelelő ellenállással, ez már nem jelent semmi különlegeset, ledet kb mindenki rá tud kötni 5voltra egy ellenállással... de azért ideírom, hogy teljes legyen a kép.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem