Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter ismertető
 
Témaindító: Kiszebele, idő: Márc 9, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Kiszebele hozzászólása Márc 9, 2006 /
 
Tiszteletem!
A minap vére hosszas várakozás után kezembe került egy Metex M3630D tipusu digitális multiméter de sajnos magyar leírást nem találtam sehol hozzá.Szóval valamiféle magyar leírásra lenne szükségem mert az angolhoz egy kicsit satu vagyok.Verstehst du mich?
illetve bármit elfogadok ami a témával kapcsolatos.Főként a frekvenciaméréssel nem vagyok tisztában(max jelfeszültség meg ilyesmi)
Elöre is kössz!
(#) mex válasza Kiszebele hozzászólására (») Márc 9, 2006 /
 
Nekem csak egy M3650-em van de a 230v-os hálózatot is megméri frekiben! CSak ÓVATOSAN AZOKKAL A MÉRŐZSINÓROKKAL!
(#) whisky válasza Kiszebele hozzászólására (») Márc 9, 2006 /
 
Hi!

Keresd meg ITT, vagy a google-ben kutakodj egy kicsit, én nem találtam erről a típusról, de kiindulásnak talán elég ez is...
(#) _JANI_ válasza Kiszebele hozzászólására (») Márc 9, 2006 /
 
A müszer leirásában szereplő adatokat tekintsd határértékeknek. Főleg a WARNING-os részeket!!!
Akkor biztosan nemlessz gondod a műszerrel.
WARNING = figyelmeztetés :nezze:
(#) Kiszebele válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 10, 2006 /
 
Kössz az infót!

Esetleg mégis ha lenne vkinek magyar haszánlatia, szívesen fogadnám, mert az ilyen egyszerűbb dolgokat még letudom fordítani, de a bonyolultabbakkal már problémáim akadnak

Vki megtudná nekem esteleg mondani, hogy az a bizonyos HI/LOW Funkció mire is jó pontosan?

Előre is kösz!
(#) _JANI_ válasza Kiszebele hozzászólására (») Márc 11, 2006 / 4
 
Ezt a funkciót a LOGIKA JEL vizsgálatakor tudod alkalmazni. Azaz TTL és CMOS áramkörökben lehet megnézni a jelszinteket. A TTL-nek 5V míg a CMOS áramköröknek 5 től 15V-ig lehet a tápfeszültsége.
A digitális jel vizsgálatakor nem pontos feszültségértékek vannak, hanem logikai szintnek!
Ezek a jelszintek a következöképpen alakulnak:
0-30% : "Lo", LOW, 0, Alacsony logikaiszint.
30-70% : "---", Határozatlan, Tiltott zóna, Ez nem logilai szint! :guluszem1: :nemtudom:
70-100%: "Hi", HIGH, 1, Magas logikaiszint. :integet2:
A 100%, az vizsgált áramkör tápfeszültségértéke! (Ezek nagyságát aszem szabvány rögziti, de az IC-k adatlapjai tartalmazzák a logszintekhez tartozó fesz értékeket.)

A lényeg az, hogy elöször a műszerrel tudatni kell azt, hogy mekkora a vizsgált áramkör tápfeszültsége. Ha ez megvan, akkor lehet az IC-k be és kimeneteit tesztelni.

Az M-4650CR esetén ez igy műkszik:
Kiválasztani a logikai jelszintvigálatot. A kijelzön "LOGIC" és "rdy".

A méröcsúcsolat a tápfeszültségre kell csatlakoztatni, a COM-ot a KÖZÖS TEST-re vagy GND-re, a V/Ohm-ot a +UT-re (A feszstab után!). Ezután megkell nyomni a LOGIC/REC gombot. Hatására a kijelzőn a "Hi" jelenik meg és sípol a müszer.

Ezután lehet mérni az áramkört...
Log 0 = "Lo", log 1 = "Hi" és sípol, határozatlan = "----" ...
(#) m.joco hozzászólása Jan 2, 2007 /
 
Egy izzónak a névleges adatai: 20V, 0,1A
Ebből kiszámolható, hogy az izzó 200 ohmos. No de miért van az, ha megmérem az ellenállását, a multiméter csak kb 14-15 ohmot mutat?

Az izzó karácsonyfaizzó.12 db. van sorba kötve. Egy kiégett és egy 4voltos és 0,45Amperes izzóval helyettesítettem. Amikor üzembe helyeztem az egészet, csak ez az egy izzó nem égett. Kiszámoltam, hogy kevesebb mint egy Volt jutott rá. Ez azért volt, mert a többihez képest sokkalta kisebb volt az ellenállása.Szóval szerintem a karácsonyfa izzók tényleg 200 ohmosak, de akkor miért csak 14 ohmot mutatott a multiméter?
(#) Balázs válasza m.joco hozzászólására (») Jan 2, 2007 /
 
Az a 200 Ohm az állandósult állapotra vonatkozik, amikor már világít. Mert ahogy nő a hőmérséklete, úgy nő az ellenállása is. Ezért bekapcsoláskor nagyobb (tranziens) áramot vesz fel egy pillanatra.
(#) dbase válasza m.joco hozzászólására (») Jan 2, 2007 /
 
Más a hideg és más a meleg ellenállása.
(#) colos01 hozzászólása Szept 7, 2007 /
 
Hali

Van 1 METEX 3870D müszerem van hozzá magyar nyelvü leirás ha estleg ha érdekel irj.
Viszont érdekelne h hömérséklet mérözsinort,rs 232-es kábelt és hozzá softwaret hol lehetne hozzá beszerezni?

üdv
(#) ntivadar hozzászólása Márc 18, 2009 /
 
Üdv!Sikerült vennem egy:TR1699/N típusú multimétert hibásan.Nagyon megköszönném,ha valaki tudna hozzá rajzot ,vagy leírást vagy bármilyen dokumentációt küldeni.A műszer szürke színű,MADE IN AUSTRIA,lapos,piros 4 számjegyű kijelzője van,olyan 80-as évekbeli szervíz vagy laborműszer lehet.Nem 9V-os elemről működik,hanem 220V-ról.Sajnálnám,ha csak nézegetni lehetne,nem tudnám használni.Ha valaki tud kérem segítsen!! Köszönöm: Nagy Tivadar
(#) Demente hozzászólása Okt 31, 2011 /
 
Sziasztok. Eléggé elhasznált a metex 3870D műszerem, elkoptak a betűk, stb
http://www20.tok2.com/home/daisuken/m3870d.JPG
Szóval ő az. Keresek egy olyan műszert ami esetleg tönkrement, használhatatlan, de kívülről még egész jó. Ha esetleg van valakinek elfekvőben, akkor megvásárolnám. Emil címem: demente84@freemail.hu Köszönöm.
(#) Stone C hozzászólása Ápr 8, 2013 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni! Volna egy multiméterem de nem találok hozzá semmilyen információt illetve magyar nyelvű leírást,használati útmutatót. Ha valakinek van,vagy tud egy linket adni az kérem ossza meg velem is.KEZDŐ vagyok ebben a dologban és nem akarnám elrontani a műszert szakszerűtlen ill. hozzá nem értés miatt.Tudom nem egy mai darab de nekem biztos megfelelne ha tudnám rendesen használni. A típusa: metexy 3530
Teszek fel egy képet is hátha az is segít!Kérem segítsetek!!
(#) pucuka válasza Stone C hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Egy ilyen műszer kezelése annyira egyszerű, hogy nem gondolom szükség lenne kezelési utasításra. Az előlapján minden feliratozva van, ennek megfelelően kell rákapcsolni a mérendő mennyiséget. Ahová forgatod a forgó kapcsolót, azt fogja mérni, ha a mérővezetéket is a megfelelő helyre dugod. egyik vezeték a COM csatlakozóba, a másikat a kapcsoló állásának megfelelő másik csatlakozóba. Arra mindíg ügyelj, hogy a mérést a legnagyobb méréshatárban kell kezdeni, és sohase kapcsolj rá a legnagyobb méréshatárnak megfelelő feszültséget, vagy áramot. A műszer használata előtt, mindíg állítsd be a megfelelő méeési módot, ellenőrizd, és akkor hosszú élettartamú lesz a műszered.
A műszaki adatokra viszont kezdőként nem sok szükséged van, amit leolvasol, annyi az érték. A műszaki adatokra csak a mérés pontosításához van szükség, hogy pontosan, megfelelő hibaszázalékkal tudd megállapítani a mért értéket. Ez pedig már nem kezdőnek való feladat, a gyakorlottabbak is általában mellőzik ezt a bonyolult számítást, mert a gyakorlati pontossághoz elegendő amit mutat.
(#) Medve válasza Stone C hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Hello, Ezeket úgy lehet elrontani a méréshatár rossz megválasztásán kívül, hogy ha árammérés után feszültséget mérsz, de elfelejted a mérőzsinórt átdugni a megfelelő helyre. A második lehetőség -állítólag- ha ellenállásméréskor feszültséget adsz a mérőzsinórokra. A harmadik módszer az, ha a 200mA, vagy az az alatti méréshatár esetén 200mA-nél nagyobb áram folyik át a műszeren. Sok esetben egy olvadóbiztosító megvédi a műszert, de ha az épp túl lassú??. Ebben az esetben az árammérés tovább nem működik, csak a 10A-es biztosítatlan állásban. ilyen esetben műszert szétszed, biztosítékot cserél, gyors 200mA-es típusra, imádkozik, hogy jó legyen
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) ha4nz hozzászólása Júl 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a CENTRAD Conroleur 819-es multiméteremhez.
Az alapokkal tisztában vagyok, de van pár olyan érték a mérési tartományában amit nem tudok értelmezni:
Van rajta olyan dugalj amin a felirat output, adatai szerint: 200mV-2500V-ig. Ez mi lehet?
dB: -24-70-ig. Ez jó de hogyan lehet ezen erősítést, ill. csillapítást mérni? A skála megvan meg az is hogy 0dB=1mW/600ohm. Ilyet még nem csináltam.
Adtak még hozzá egy kalibráló jumpert is, de azt sem igazán értem, hogy mit és hol lehetne rajta kalibrálni. Van egy tarage tekerő, gondolom ohmmérő nullázásához, de a műszer nullázáshoz meg külön tudom állítani a mérőművet. Akkor hol lehet vajon hitelesíteni?

Sajnos nem tudok franciául, de itt van róla valami szösszenet: http://www.tsf-radio.org/forum/forum.php?show=98155
Valaki tudna segíteni a fordításban, illetve inkább a működésének a megértésében? Műszerésztől kaptam, gondolom főleg a kapacitásmérés miatt volt számára hasznos anno.

Előre is köszönöm!
(#) Norex hozzászólása Aug 18, 2013 /
 
Üdv Mindenkinek!
Van egy ALDA M-838 készülékem, de viszont nincs hozzá leírásom. Lenne egy olyan szituáció, ahova ha tud segítene ez a készülék. Egy külső parabolát szeretnék kihelyezni a tetőre, de viszont a tuner és fej között kb 40 méter kábel és két darab elosztó van. Megszeretném tudni , hogy mennyi a jel veszteség a kettő között. Milyen funkcióval lehet ezt megnézni. Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) pucuka válasza Norex hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Olyan multiméter nem létezik, amellyel ezt meg tudnád mérni. Erre a célra speciális antennamérő készülékek valók. Vannak egyszerűbbek, és vannak bonyolultabbak, és drágák.
Összes lehetőséged a beltéri mérője.
Ez egy olcsó multiméter, azért nincs semmi leírása, mert a homloklapján minden rá van írva, amit tudni érdemes róla. Váltó (AC) állásban párszáz Hz -ig mér, gyakorlatilag a hálózati frekvencián.
Az LNA ból a KF jele a beltéribe 900 - 1200 MHz -en közlekedik
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) Jeszi1 hozzászólása Okt 6, 2014 /
 
Tiszteletem!

A minap hozzájutottam egy eredeti METEX ME-6000 multiméterhez és a teljes kihasználása reményében ,valakinek lenne hozzá használati utasítása?
Nagy segítségemre lenne az összes lehetséges beállítás ,funkció imserete.
Ha angolul vagy németül van az sem gond megoldom.

Köszönettel József.
(#) ha4nz hozzászólása Okt 6, 2014 /
 
(#) Jeszi1 hozzászólása Nov 6, 2017 /
 
Tiszteletem Mindenkinek!
Egy kérdéssel fordulok a fórumozókhoz.
Metex Me-6000 multiméterem-ről tudna valaki információkat mondani?
Tisztában vagyok vele.hogy 2005-ben jött be a forgalomba a műszer, viszont kíváncsi lennék a felhasználóknak mi a véleménye erről a gépről?
Megbízható-e? Ha a mai világban szeretnék,hasonló műszert vásárolni, akkkor mennyibe kerülne?
Esetleg akinek ilyen műszere van,mik a tapasztalatai? Megbízható,jó műszer?
(#) Epu2 válasza Jeszi1 hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Ők forgalmaták.
Itt találtam a fórumon.
(#) Massawa válasza Jeszi1 hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Nekem van ilyen müszerem ( valoszinü, hogy 2005-böl ), amit az ellopott Fluke helyett vettem gyorsan. Nincs vele semmi baj, az elem jol birja - talán még évente sem kellett cserélni. Egy kicsit gyenge a doboza ( az elemterto kialakitása), de amugy semmi baj nincs vele. Azt hiszem egyszer tönkre tettem a 10A-s bemenetet, a biztit kicseréltem, de azota ilyen áramot nem mértem vele. Minden egyébb funkcioja rendben van ( nekem az akkori METEX legdrágább verzioja van meg). A szakadás vizsgálo egy kicsit lusta (>1 sec kell várni mire sipol)
(#) bbatka hozzászólása Márc 28, 2022 /
 
A régi DT830D (talán 20 éves is van) multiméterem mellé vettem egy újat. A régit már nagyon sokat tekergettem. Sok mindent túlélt.
Ennyi idő alatt elég sok változáson ment keresztül. Készítettem róluk képet.
(#) vision61 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Ha a Varta elemes a régi, akkor az újabbnál a változás nem nevezhető pozitívnak.
(#) Inhouse válasza bbatka hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Ezek között nagyon hitványak is vannak. Mint a DT9205, azt is gyártja már mindenki. A régit nagyon szeretem, jó minőségű és úgy működik, ahogy kell, az új meg olyan, amilyen. De ezek mind olcsó műszerek.
Ilyen DT830D műszert legutóbb 800Ft-ért kínáltak. Ez már biztosan a csúnyábbik változat.
Az öreg TES2012, meg a Metex M3650 még mindig jók.
(#) uniman válasza bbatka hozzászólására (») Márc 29, 2022 /
 
Ennek a típusnak ezeken kívül még több tucatnyi változata létezik...boldog-boldogtalan gyártotta/gyártja.
(#) bbatka válasza vision61 hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Igen a Varta elemes a régi.
A biztosítékot és a söntöt is hiába keresem. Gondolom a nyák elején van. Kétséges számomra hogy ott elférne egy komolyabb méretű sönt.
(#) vargaf válasza bbatka hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Az enyém így néz ki. Van benne sönt.

100_5975.JPG
    
(#) uniman válasza vargaf hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Ez nem a "D", hanem a "B" végződésű...

DT380B.jpg
    
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem