Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Okosotthon relé vezérlő IO board arduino és MCP23017 alapon
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Ch1p1 hozzászólása Nov 14, 2019 /
 
Sziasztok!

Új lakásba költöztünk, és szeretném okossá tenni a lámpák és redőnyök szoftveres kapcsolgatásával. Az volt a koncepcióm, hogy minden kapcsolót és lámpát/redőnyt csillagpontosan bekábelezünk az elosztószekrénybe, és egy C sínre szerelhető dobozba beteszek egy modult ami áll egy arduinoból + MCP23017 io expander IC-kből amik fogadják a kapcsolókról érkező kontaktot és kapcsolgatnak reléket amin a lámpák vannak. Az arduinot USB-n rákötöm egy raspberry pi-re és soros porton keresztül beszélgetek vele és csinálja szépen a dolgát. Ezt össze is raktam, az asztalon tök jól működött is, majd amikor bekerült a szekrénybe és rákerültek a hosszú kábelek az első pár kapcsolásig működik, majd lehal a soros port. Gondolom a hosszú kábelek összeszednek mindenféle zavart meg kóbor áramot amitől meghülyül a mikrokontroller. Ha lehúzom a kapcsolókat akkor a kimenetek működnek szépen, és nem is fagy ki a cucc, úgyhogy most telefonról tudjuk csak kapcsolgatni a lámpákat ami vicces, de néha azért jó lenne a fali kapcsoló is Csatoltam a kapcsolást és a nyáktervet, ha tudnátok segíteni, hogy mit javítsak rajta, hogy megbízható legyen azért nagyon hálás lennék.

Köszi:
Ch1p1
(#) Ch1p1 hozzászólása Nov 14, 2019 /
 
Csatolom PDF-ben is a rajzot.
(#) Hp41C válasza Ch1p1 hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Jól látom, hogy egyetlen tápfeszültség szűrő (bypass) kondenzátor sincs az egész áramkörben? Minden panelre egy 10 -47µF elektrolit vagy tantál kondenzátor kell, ezenkívül minden IC táp és föld kivezetése közé 100nF kerámia kondenzátor. Inkább legyen több.
A táp és a föld vezetékeket jóval szélesebb vezetékeken kellett volna vinni. Ha elfér, nem árt az 1mm szélesség sem.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2019
(#) Johnycorp válasza Ch1p1 hozzászólására (») Nov 14, 2019 / 1
 
Szia.

Minden hasonló elvű megoldásnál nem dolgozunk alacsony feszültségű jelekkel hosszú távon.
Továbbá, közvetlenül sem viszünk be jeleket.

Elvi megoldás, mely függ attól, hogy milyen kialakítás és kábelezés van a kapcsolóknál:
A kapcsolók 24VDC (vagy 230V AC) feszültséget adnak be a "központba", ahol ezeket a jeleket optocsatolók fogadják és választják le egyben a mikrokontroller köreitől.
Ezek köré meg szépen lehet mindenféle alkatrészeket (supressor, varistor, stb...) rakni a kapcsoló felől érkező jelre. Lásd PLC-k digitális bemeneti kártyái.
Hasonlóan a kimeneteknél is meg kell fontolni a kontroller és a kapcsolt feszültség közös pontjának a megszüntetését.
(#) proba válasza Johnycorp hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Mivelhogy egy rendes házban a lekapcsolt ledes lámpák is villognak néha. Néhány volt bárhol akad a levegőben.
(#) Ch1p1 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 14, 2019 /
 
Valóban nincs rajta ilyesmi, a leírások ami alapján összeraktam a hardvert nem kellett, és az asztalon tényleg működött... Első körben megpróbálok ráhekkelni utólag néhányat hátha jobb lesz a helyzet, aztán ha nem akkor újratervezés. A minden panelre alatt pontosan mit értesz? Egy panelen van az egész.
(#) Hp41C válasza Ch1p1 hozzászólására (») Nov 18, 2019 /
 
Szerencsére a 23017 táp és föld lábai egymás mellett vannak, közéjük betehető SMD 1206 vagy 0805 tokozású 100nF kerámia kondenzátor. Ekkora méretben kapható 10uF, 22µF és 47µF is. Ezek is jók lesznek a panel tápcsatlakozója "alatt" szerelve.
(#) Zekageri hozzászólása Dec 7, 2019 /
 
Én is épp okos ház vezérlést készítek. Mi célt szolgál a raspberry?
Én az egész (Újított) rendszert egyetlen egy darab ESP32-vel csinálom. És még ígyis bőven sok erre a feladatra.
A gondom a lábakkal van. Több lábra van szükségem mint amit biztosít nekem jelenleg az esp-m. Ezért i2c vagy spi expanderek helyett egy másik chipet akarok rárakni ami modbuson kommunikál majd vele hogy hosszabb távokra is el tudjam vinni az expandereket. Minden be és kimenet galvanikusan le lesz választva az esp-től. Miért az arduino raspberry kombóra tetted a voksod?
(#) vargham válasza Zekageri hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Az i2c, spi miért nem jó? Egy csomó kész megoldást találsz rájuk.
(#) Ch1p1 válasza Zekageri hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
Azért raspberry, mert szeretnék majd hangvezérlést, kazán vezérlést, jelenlét érzékelést fogyasztási statisztikákat és még egyéb okosságokat beletenni ahogy lesz rá időm, viszont láttam már néhány sd kártyát elpusztulni raspberrykben, és azt szerettem volna, ha egy ilyet esetén sem áll meg az élet, hanem az arduino csökkentett üzemben viszi tovább az alapfunkciókat. Az arduinonak meg prózai oka van, volt otthon belőle pár db

Annyi történt ezzel menet közben, hogy tettem rá kondenzátorokat, de ugyanúgy kifagy az inputoktól a rendszer. A karácsonyi szünetben fogom áttervezni optocsatolós verzióra az alapot.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu