Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   142 / 583
(#) oregtamas0202 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Üdv Gergő ! Ez a Nagymama Orettája?
Öreg T.
(#) küzmös Gergely válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Szia József! Az biz az.. Megkinlódok vele az már biztos.. egy pár zárlatos kondi,már repült belőle.. és végül egy 11 kivezetéses primert barkácsoltam bele,de oly módon kötöttem vissza ahogyan a 10 kivezetéses volt.. tehát egy kivezetést szabadon hagytam.. A készülék 12 V-os részénél egy ellenállás nagyon megszivatott,mert jónak mutatta magát.. de mégsem volt az!!.. egy 64ohm a 100u/30V,és az OA1182 mellett. E miatt sokat állt a gép,mert azt hittem a primer nem bele való és ez okozza a hatalmas fakó képet. Már csak egy probléma van vele hogy jobbra csúszik a kép.
(#) küzmös Gergely válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

A Kékes AT611-es malomkerékkel dolgozik.. kicsit utána néztem,de nem igen belevaló,mert a Budapest tv 110 fokos csövel müködik és a nagyfesz is 16KV környékén jár.. amit látok is a Kékesen,mert ha felveszem a fényerőt max.ra akkor "kifehéredik"
(#) Tomi94 hozzászólása Feb 19, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Régebbi magnóimon többnyire csak a DIN szabványú 5 pólusú ki/bemeneti csatlakozó van, ezeken vonalszintű bemenet nincsen. Eddig ezeket egy Akai CS-M02 decken keresztül használtam, mert ezen szabályozható a vonalkimenet szintje. A forrást rákötöttem a deck vonalbemenetére, a kimenetet pedig DIN-RCA átalakítóval a másik magnóra, így ha a kimenetet majdnem 0-ra leszabályoztam, akkor torzításmentes lett a felvétel. Tegnap kerestem egy rajzot az 1980-as Magnósok évkönyvében, és ott tűnt fel, hogy a vonal csatlakozások érzékenysége többnyire 250..400 mV, a DIN szabványú, 'rádió' bemeneteké pedig 0,5..5 mV. Így az jutott eszembe, hogy a probléma talán megoldható lenne pl. egy 470 Ohm - 47 kOhm (1:100) feszültségosztó beiktatásával. Valóban működne így, vagy az illesztés nem lenne megfelelő?
Tomi94

ui.: Tudom, hogy a legjobb megoldás egy hasonló korú rádiós erősítő beszerzése lenne, de erre egyelőre nincsen elég helyem, főleg mert ahhoz már valamilyen hangfalat is illene szereznem.
(#) Janó bácsi válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 19, 2011 / 1

Üdv. Szerintem a DIN szabvány 50 mV körül van, ezért általában az 1/10-es osztás a megfelelő, én 10K ohm / 100 K ohm osztást szoktam alkalmazni. Ha túl sok a magashang veszteség, akkor egy 100 pF-el még a felső részt rövidre lehet zárni, de ez általában nem szükséges.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 19, 2011 / 1

Itt a rajz, csak úgy hevenyészve.

Rajz.tif

(#) Tomi94 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Üdv!
Megcsináltam próbapanelon az osztót amit ajánlottál, és működik is, nem torzít és a hangerő is jó (igaz így nagyon zajos, hogy próbapanelen, árnyékolás nélkül van összeszerelve). Két DIN-es decken is kipróbáltam még, azokon is bevált. Szóval valószínűleg elnéztem azt a 0,5..5 mV-ot, az a mikrofonra igaz, erre pedig az 5..55 érvényes.
Még néhány szót a megvalósításról. Egyelőre 15k/150k ellenálláspárból csináltam meg, ami gondolom nem túl jelentős különbség. Párhuzamos kondenzátorra nem volt szükség, nem esett a magashang, legalábbis a deckeknél biztosan nem (a rádiómagnóban az erősítője miatt nem vagyok biztos). Amint tudok, veszek 10k/100k ellenálláspárt, és valószínűleg kettőt építek egy panelre, a sztereó magnóim miatt.
Tomi94
(#) Janó bácsi válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Nem túl kényes az érték, én már láttam 300K/30 K-t is ha van ellenállás nem kell másikat venni.Üdv.
(#) ticseboy hozzászólása Feb 19, 2011 /

Összeraktam egy kép kedvéért a 331-et, de a beizzítás iszonyú búgással (gerjedés) járt. Még nem tudom hogy állok neki a javitásnak, de valahogy biztos lesz, vagy eladom igy ahogy van, ha megfelelő ajánlatot kapok rá.
Ja, és a rugót is lerozsdátlanitottam!!!
(#) zolika60 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Szépnek már szép. Előbb utóbb, jó is lesz.
(#) MaTe193 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Hisz ez gyönyörű! Lenne szíved megválni tőle? Egyébként ha hozzám kerül bármilyen rádió,én előbb a belsővel foglalkozom,az legyen jó,majd aztán a külső.
(#) ticseboy válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Hát, a külső szerencsére független a belétől, és amig nincs rá megfelelő mennyiségű időm, addig is diszíti a lakást.
De igazad van nem válok meg tőle!
(#) MaTe193 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Na,ugye! Nekem ugyan csak egy kis Grundigom,meg Néprádióm van,de semmi pénzért nem válnék meg tőlük.Főként azért,mert én hoztam őket rendbe.
(#) ticseboy válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Eljön még az az idő, amikor ezk a csodák, a mostani 5-10-e ft-os áruk sokszorosát fogják érni euróban! Majd akkor megválok tőle.
(#) coyote55 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Valamelyik aukciós oldalon láttam Pacsirta rádiót potom 145.000 (igen, leírom betűvel is, mert hihetetlen: egyszáz negyvenötezer!) forintért :eek2:
Szép-szép a retro, na de ennyiért?
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Azért ne add fel ilyen gyorsan. A 331-es sem nem olyan régi, sem olyan komplikált készülék, hogy ne lehetne rövid úton rendbeszedni. Ha leírod a jelenségeket szivesen segítünk, (a búgás, zúgás, gerjedés, különböző fogalmak, és más hibát takarnak!) de ha végleg elmegy tőle a kedved szivesen megcsinálom anyagárba. Üdv:
(#) Janó bácsi válasza coyote55 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Az ősszel két hónapig volt fent a Vaterán, egy Terta 331-es hibásan, félig letörölt skálaüveggel, 200000 azaz ketőszázezer ft-ért. Többen (pontosabban négyen) írtuk neki hogy ne röhögtesse már ki magát, de válaszaiban mindíg hajthatatlan volt, mert neki egy szomszéd szakember mondta, hogy ez ennyit ér. Aztán lekerült, nem tudom a további sorsát. Vajon eladta?
(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Jajj! Az eladás csak egy rosz gondolat volt. Eszembe sem jutott hogy nem probálom megjavitani, (hisz a bekapcsolópotiját is megjavitottam már) csak idöt kell rá szakitanom, de lehet hogy délután nekiugrok. Most irány a lomispiac aztán egy kis horgászat.
Azárt köszönöm a felajánlást.
(#) ticseboy hozzászólása Feb 20, 2011 /

Horgászat-piac / 0:1
Sikerült, nem otthagynom ezt a Lord 54 nevezetű, kissé harcviselt készüléket. Hamar be is dugtam, és elég jó életjeleket produkált, bár a "power" potija ennek is rossz, és a skálaüvegbeszerzés sem lesz egyszerű.
(#) MaTe193 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Sok sikert a felújításhoz! Én a vaterán vettem 200(!)Ft-ért egy Terta 422-est. Jövőhéten szerintem már lesznek képek is!
(#) ticseboy válasza MaTe193 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Még postával együtt is tuti bizniszt csináltál.
Neked is hasonlókat a felujjitáshoz.
(#) habilami válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Melyik piacon szoktál nézelődni?
(#) ticseboy válasza habilami hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Győrben az ETO park, parkolójában van vasárnaponként ilyen mindenes piac, telis tele "szines" árusokkal. Sajnos egyre kevesebb az ilyen cucc, és egyre drágábbak, de ha szigoruan alkudsz akkor már baráti az ár. De szerintem érdemes körülnézni a nagyvárosok antikváriumaiban, mert ott is találtam már jo áron rádiot.
(#) habilami válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Köszi az infót, lehet hogy egyszer eljutok oda is! Itt Székesfehérváron havonta egyszer van régiségvásár, ahol nagy ritkán lehet találni igazán régi rádiót, de itt is a győrihez hasonló eladók "színesítik" a palettát. Úgy tudom, hogy még Veszprémbe érdemes elmenni vasárnaponként.
(#) ticseboy hozzászólása Feb 20, 2011 /

Ime egy ezidáig eltitkolt kép a 331 beléröl .
Ehez jol jönne egy kis segitség, bár azt látom hogy elég sok kondit ki kell belöle szorni, és valaki már sajnosbeleforrasztgatott, meg egykét kábel szigetelése sem "tökéletes".
Méregessek, vagy cseréljek előbb?

331 bele.JPG

(#) oregtamas0202 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Üdv ! Méregess , mert lehet hogy jobbak mint a 20-30 évvel fiatalabb társai.
Ráadásúl így korhű.
Öreg T
(#) ticseboy válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Már van kiindulási pont.
Kicseréltem a táp pufferét, igy most bekapcsolható állapotba került, de az egyik ECH21 hideg maradt, nem fűt.

Húzd ki a csövet, és mérd meg ohmmérővel a lábán, hogy nem szakadt-e. A fűtés a hözépső vezető aluidom kidudorodó részéhez legközelebb esö (közé eső) két láb. Ha szakadt a cső eldobandó, ha nem akkor a foglalat a hibás, az érintkezöket kell megtisztítani, visszahajlítani. Gombostűvel be lehet nyúlni s foglalatba, ha rajta van a bakelit fedőlap. (nem minden foglalat zárt.) Üdv.
(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

A hiba kiküszöbölve, le van szakadva az egyik csöfelfogatás és ezért nem ment a helyére rendesen.
Most az a helyzet áll fenn hogy a hangerő növelésével egy kis erőteljes brumm is növekszik, és semmi hallható adás nem jön.

Tudom, hogy buta kérdés, de hátul nincs lemezjátszóra kapcsolva? Egyébbként ha oda állítod, akkor a kapcsolóhoz közelebb eső banánhüvelybe nyúlva kell brummognia. Ha innen van jel, akkor előrébb kell keresni a hibát. Szükséges egy rajz, és végig kell mérni az anód, segédrács stb feszültségeket. Általában valamelyik csatoló kondi szokott zárlatos lenni, ezért esik a fesz a bekötés helyén.
Következő: »»   142 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem