Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Te mivel járulsz hozzá,drukkolsz?
![]()
Ha vissza olvasol, találhatsz olyan hozzászólásomat, amiben ilyen megmentésre érdemes készüléket ajándékoztam itteni fórumtársaknak, akiknek van ideje és energiája rendbe hozni őket. Nincs mindenki abban a szerencsés helyzetben, hogy kellő időt és energiát tudjon erre fordítani. Tán ha nyugdíjas leszek mint Janó bácsi, akkor láthatod az általam felújított készülékeket is. Ez a fórum nem egy versenypálya. Nem arról szól ki a nagyszerűbb. Elfér itt minden hobbista szerintem. Ha csinál felújított rádiókat, ha nem. Még akkor is, ha csak gyönyörködik bennük és véleményezi mások munkáját. Ha ez neked fáj a tieidet ezentúl nem fogom.
![]()
Sziasztok íme az újabb szerzeményeim terta orionette 1004 és sokol mind a kettő üzemel
![]()
Az Orion elég ritka darab. Gratulálok hozzá.
az
![]() ![]()
Szerencsés vagy. Szép darab.
Ha közelemben laknál, szavadon fognálak.De: életem első próbálkozása biztos, hogy lakkkozva volna, mert a politúrt azt sem tudom, eszik, vagy isszák? Nem fejeztem be én sem egészen, miket dobtunk ki annak idején: Sok rádiónak megvolt régen a telepes csöves változata. Azokkal volt teli a pincénk. Való igaz, utólag kár siratni őket. Gondolom, semmi bajuk nem volt azon kívül, hogy addigra a tanyákat javarészt villamosították, az anódtelep meg kiment a divatból. a gazdák meg odaajándékozták a "mestörnek" (az édesapámnak), mondván talán még jó lesz alkatrésznek. Nem tudták, hogy a hangszórón és a forgókondin kívül semmi nem használható fel belőlük a "villanyos" rádiókba. Joggal gondolhatom, ezekből nem sok példány maradhatott meg. Ma már meg lehetne oldani táplálásukat kapcsolóüzemű tápokkal. A 80-as években voltam katona, az ottani elektroncsöves rádiókban már akkor sehol sem volt anódtelep, ha jól sejtem már a korabeli germánium trazisztorokkal gyártottak hozzájuk invertereket.
Ne haragudj meg, de ez inkább nem akarás. Én nyáron kezdtem el gyűjtögetni, van közte kedves emberek ingyenes ajándéka, de a többsége, 700-1000Ft-ba került, maximum 2 ezer Ft-ba. Persze ezek nem a ritka, korai darabok, de szerintem van egy két szép és esetleg ritka köztük. Nem tudom, hogy dohányzol-e, de egy doboz cigeretta áráért már tiéd lehet egy rádió, nem kell hozzá sok ezer forint, és el lehet vele tölteni pár órát, mint időtöltés, hobbi.
Az elején én is azt szerettem volna, ha mindegyiknek felújítom a káváját. Aztán késöbb időhiány és az anyagi megfontolásból úgy döntötem csak a nagyon rossz állapotúakat újítom fel. Anyagilag egy kávafelújítás sokszorosan többe kerül, mint maga a rádió. Azt a pénzt inkább egy másik beszerzésére költöm. Aztán mikor egy öreg bácsi odaadja ingyen a család sokat megélt rádióját, és párás szemmel meséli, hogy 56-ban ezt hallgatták, akkor elgondolkozom, hogy második tulajdonosaként szabad-e nekem pár karc miatt hozzányúlnom a kávájához.
Értem és elfogadom az érveidet.Szintén voltam ilyen szituban,egy lerobbant Oriont
raktam rendbe a szomszédnak( ingyen)amikor látta neki is könnyes lett a szeme. Azt mondta olyan amikor 60 éve megvette a boltban
Szerintem kár lenne ezt folytatni, szép a politúr és a lakkozás is, természetesen ha a kellő idő és munka és anyag bele van fektetve. A politúr időigényesebb a rétegenkénti "pepecseléssel", egyes lakkok időben a már negyedórás gyorsan száradással ezt bőven felülmúlják. A politúr viszont főleg a régebbi készülékeknél korhűbb jelleget eredményez. Kinek mire futja avagy mihez van lehetősége szépen dolgozhat mindkettővel. Viszont mindkét folyamat megköveteli a tökéletes elődolgozást és felhordást ezen nem lehet időt spórolni és kapkodni. Szerintem 954karpitos ránézett az újralakkozott dobozra főleg a csillogó részekre és ezt a munkát hiányolja. Szinte érzi azt, hogy ha az ujjával végigsimítana rajta az egyeletlen lenne ami nem a használatnak a nyomai hanem az aládolgozásé. Való igaz talán, hogy egy "sokdarabos" nem túl régi készüléket nem feltétlen kell éppen tökéletes felületkezeléssel megcsinálni, mert lehet hamar kerül helyette egy jó darab ami eredetiben tökéletes és lecserélődik a javított. Viszont a vitatott káva már nem ez a kategória (óvatosan megjegyzem:"nem szemét"), eleve maga a fa gyári meg és kimunkálása is önmagában megérdemelne egy alaposabb szebb lakkozást. De ízlések és pofonok, nem mindenkinél egyforma a kiindulási alap. Ismerős lehet amikor az ember az eladó készülékeknél azzal találkozik, hogy szép állapotú, aztán mikor kézbe veszi kiderül, hogy csak egy két eladóval stimmel az ízlése, mivel a többinek szép a retkes, koszos, ótvar készülék is.
Köszi a táblázatokat! Az első képen amit feltöltöttél az egy beragasztott matrica? Amúgy mi a könyv címe? Üdv
Sziasztok szerintetek ezt a két rádiót érdemes e meg venni vagy hagyjam őket elégé rossz állapotba van a terta ide hozták nekem itt vannak a teraszon üdv lali
Igazándiból, csak te tudod eldönteni. Nem azok az igazi muzeális darabok, de nemsoká azok lesznek. Néhány ezer Forintér megérheti.
Klaszz a lemezjátszós rádió.Ha van benne hangszedö és müködik szerintem érdemes megmenteni.
szia!
Igen az egy Standard Ideál matrica, véletlen maradt a szkennerben. Elnézést és köszönöm, hogy szóltál, majd délután felteszem nélküle is azt a táblázatot, meg a nagy kezdőbetűk értelmezési tábláját is, mert így nem lehet tudni miért van ott a csövek előtt. Ezek a betűk a csövek helyét jelölik a szerelőlapon. üdv: János
Szia hát sajnos elégé hiányos ma alulról is megnéztem és hiányzik a kimenő trafó meg az egyik kf szerelvény
Akkor a javított és kiegészített táblázatok.
üdv: János
Sziasztok!
Érdeklődnék van egy ED55 rádióm és nem szól az FM része. Arra rájöttem hogy anódot se kap a tuner a kapcsolótól. Ez tipushiba és csak a tasztatúra szétszedésével javítható? Nem bontanám meg ha nem muszály a sávváltó részt. Köszönöm a tapasztaltabbak segítségét.
Valószínűleg törött a hull. váltó csúszka. Az viszont típushiba.
Akkor nem úszom meg a szétbontást.
Cserélni kell vagy javítható? A hál kapcsolót sikerült megjavítani az imént szegecs szétfúrás után. Köszönöm a választ.
Ha a csuszka törött az alulról is látható, ilyen mint ami a fényképen van, és az a kis első füle szokott letörni. Előre a skálaüveg felé lehet kihúzni, de előtte a működtető fém villát el kell hajlítani. Vigyázni kell, mert a rövidzár-fém E betűket rugó feszíti kifelé, és szétugranak, ha kihúzod. Célszerű fémlemezből hajtani egy kis sablont, hogy ne ugorjon szét az egész, és abba belehúzni.
A csuszkát legjobb kicserélni, de meg is lehet javítani, ha melegen belenyomsz egy L alakra hajtott drótdarabot, majd felrakod műgyantával, és kireszeled a megfelelő alakra. De megteheted azt is hogy átcseréled mondjuk a hosszúhulláméval, azt úgy sem lehet használni. Ez persze csak tipp, lehet hogy egész más baja van a készüléknek. Üdv
Köszönöm a tanácsot megfogadtam csináltam sablont kihúztam megvasaltam most már van anód de fm zaj semmi.
Csövet cseréltem kipróbáltra de ua. El kéne döntenem hogy kf vagy tuner a ludas. KH rendben megy Kossúth szól. Köszönöm még egyszer nagy segítség volt.
Ezekben a készülékekben viszonylag kicsi az URH zaj, akkor is ha jó. Nem lehet, hogy "keleti"
URH-s? mert akkor nem sok minden fog szólni rajta. Szignál gen. kellene a hibakereséshez.
Igen oirt normás megpróbálom konverterrel hátha hallok valamit.
Attól függ merre laksz, nekem általában a keleti normás sávon beszokott jönni adó (2x FM KF-val lejjebb vagy feljebb, attól függ honnan nézzük
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Hát ez konverterrel se mukkan meg.
Egyébként a Tiszatóhoz nem messze a dinnye hazájában. No átmérem a tunert hátha találok valami hibát.
Gyanús hogy KF hiba mert a tuner kimenetről se nagyon él ha rálépek.
Ha lenne rutinom hogy eldöntsem tuner v. kf könnyebb lenne.
Esetleg egy másik rádió tunerjéről meg hajthatnád a kf-et.
Sajnos Te nem olyan jó helyen vagy, mint egy "Nagyfalu"-i lakos. Próbáld meg pl. 3m. hosszú antennával, nem baj, ha nem szimmetrikus, de így pl. Tokaj-ról talán bejön egy erősebb adó tükörfrekvencián. Az igazi persze így is a szignállal való hangolás (nekem még mindegyiket - min. a KF-eket - újra kellet hangolni).
Meghajtottam külső tunerról és meglett a hiba is.
A vasak voltak leesve a kf tekercsekben. Nem tudom ez tipushiba e, de nem volt belepiszkálva az tuti. Signál híján max hangerőre húztam öket. Visszakötve az eredeti tunert konverterrel megjöttek az adók is FM-en. Köszönöm a segítségeteket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |