Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem munkapont optimalizáló
 
Témaindító: sanca29, idő: Nov 14, 2018
Lapozás: OK   1 / 1
(#) sanca29 hozzászólása Nov 14, 2018 /
 
Üdv. valaki esetleg foglalkozott már ilyen házilagos kivitelezésére a boltiak elég drágák 20e-35e -ig és mindegyik olyan problémás napelem táblához rakni kell amit árnyék érhet igy nem igen gazdaságos mire visszajön az ára a veszteség kompenzálásból.
(#) GPeti1977 hozzászólása Nov 15, 2018 /
 
Igen akku töltőt arduino nano panellel, több algoritmus is van, én azt választottam hogy megmérem az üresjárati feszültséget és a step-up konverter pwm kitöltését addig állítom még a feszültség az üresjárati 80%-a, ez a megoldás egyszerűbb de majdnem olyan jó eredményt ad mintha feszültség áramot szorozgatnék, igaz időnként mérni kell üresjárati feszültséget.
(#) sanca29 hozzászólása Nov 15, 2018 /
 
és ez a napelem táblák esetébe hogy működne ,hogy ne vigye le az egész rendszer teljesítményét 1 panel ami árnyékba kerül
(#) berjoska hozzászólása Dec 23, 2018 /
 
A napelemekről való optimális töltést a az úgynevezett PWM rendszerű töltő veszi ki a maximális energiát. A lényeg az, hogy ha csökken a napelem feszültsége akkor csökkenti a töltő áramot a PWM rendszerű napelem töltő. Ha magad akarsz csinálni akkor
https://www.instructables.com/id/ARDUINO-SOLAR-CHARGE-CONTROLLER-Ve...on-20/
honlapon van a megoldás.
Ennek is van költsége. Alig olcsóbb mint a gyári. Ha nem értesz hozzá vedd meg gyárit.
(#) cimopata válasza berjoska hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Tévedsz.Van egy kis zavar a fejedben a PWM-el kapcsolatban.

Van sima töltő (amit te PWM nek hívsz) és van MPPT töltésvezérlő. A kettő teljesen más de mindegyik működhet PWM módban illetve az MPPT alapban PWM szabályozott.
SIma töltő csak az akku feszültségét és a töltőáramot figyeli hogy mikor kell leállítani az akku töltését.

Az MPPT töltő ezzel szemben optimalizálja a töltést és munkapontban tartja a napelemet. Ez több műveletet és számolást igényel. 2-3-4eFt-os töltők ezt nem tudják.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu