Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nem működő RF. eszközök.
Lapozás: OK   1 / 1
(#) szerzetes hozzászólása Aug 3, 2018 /
 
Tisztelt hozzáértő szakemberek.

A problémám a következő: A lakáson belüli RF-en működő berendezések egyszerűen időről időre nem működnek konkrétan az időjárás állomás külső jeladója, a vezeték nélküli csengő, autó távirányítója ha a lakásból akarom nyitni vagy zárni az autót. Lakáson kívül az udvaron minden működik. A probléma X ideig tart aztán egyik napról a másikra minden megjavul. A lakás teljes áramtalanítása sem oldja meg a problémát.
Esetleg valami ötletet vagy tanácsot szeretnék kérni hogy mit tegyek vagy kihez forduljak panaszra (a Jóistenen kívül )
Köszönöm.

Üdv,
János
(#) elektroncso válasza szerzetes hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Merrefelé laksz? Én arra gondolok, hogy valamilyen szakaszosan üzemelő nagyobb teljesítményű adó lefojtsa a készülékeid kommunikációját. Akár egy rádióadó, vagy radar. A falak elég jelentős szakaszcsillapítást jelentenek, elképzelhető, hogy amikor ez a valami bekapcsol a megnövekedett térerő lekorlátozza a cuccaidban lévő AGC fokozatot ezzel romlik az érzékenység és megszakad a kapcsolat. Még ha teljesen más a működési frekvencia akkor is a nagy térerejű jel átjuthat a szűrőfokozatokon és visszaszabályozhassa a vevő érzékenységét.
Ha hivatalosan üzemelő valami okozza a gondot és valójában a probléma a te készüléked minőségében rejlik akkor hiába panaszkodsz mondjuk az NMHH-nál.
(#) szerzetes hozzászólása Aug 4, 2018 /
 
Miskolc mellet lakom Harsányba. Ha valami nagyobb teljesítményű adó vagy valami leárnyékol akkor miért csak a lakáson belül nem működnek a dolgok? A lakáson belül az asztalon egymás mellet 20 cm-es távolságban sem működik az időjárás állomás de a csengő sem az udvaron a lakáson kívül akár több 10 m-es távolságban is működőképes. Ez a probléma nem régen kezdődött kb.2 hónapja.
(#) jucsaba válasza szerzetes hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Esetleg egy mikrosütő vakít el mindent , akár a sokadik szomszédban ...
Magyarázná az időnkénti hibát.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2018
(#) jucsaba válasza jucsaba hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Nekem volt egy szovjet villanyborotvám (ajándékba kaptam) , ha az ment , a házban nem lehetett urh rádiót se fogni , a tv-t is zavarta .
(#) HA5AWS válasza szerzetes hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Szia!
Egy spektrumanalizátor megoldaná a problémát. Tudom nem egyszerű. Egy lehetséges megoldás, hogy egy manapság használatos rtl-sdr sticket használsz és a megnézed melyik berendezés bekapcsolása okozza a zavart. Sajnos a mai kapcsolóüzemű tápok telefon töltők de még a kocsikba bedugható usb-s szivargyújtós töltők is komoly zavart okoznak. A sáv úgy néz ki tőlük mintha a háttér zaj 20-30dB-el megemelkedne. Erre a vevők nagy része nincs felkészítve. Nem megfelelő bemeneti szelektivitás itt bosszulja meg magát. Sajnos a zavarok felderítése elég sziszi-fuszi munka, elég sokat mászkáltam tornyokba érte. Mindenképpen mérni kellene, próbálgatással nem mindig sikerül, pláne ha a szomszédban van valami elpusztulni vágyó ketyere.
Üdv: Gábor
(#) dokidoki válasza HA5AWS hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Az erőteljes szélessávú zaj zavarásán, nem segít a bemeneti szelektivitás..., sőt semmi sem segít. Nyár alkalmával tapasztalom, hogy a "légköri recsegő" feljött egészen 220MHz-ig. Szokásos NB kiszedi, de jellemzően FM technikákba nincs benne, mert KF limiter kiszedi, ... hát persze.
(#) kadarist válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Ez a bosszantó, a VHF sávba betüremkedő sistergő zaj a középfeszültségű távvezetékek koronakisüléséből ered. Nedvesebb időben söntölődik a probléma...
(#) dokidoki válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Idézet:
„Nedvesebb időben söntölődik a probléma...”
Pontosan ezt tapasztalom én is, jó darabig fel sem tűnt, hogy van ilyen. Amíg problémát nem okozott. Analóg technika valamennyire elviseli, digitális meg belehal.
(#) Udvari Zsombor válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Mi az a "légköri recsegő"???
(#) dokidoki válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Olyan mint az AM rádiókban hallható távoli villámlás zaja, csak folyamatos.
(#) Udvari Zsombor válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Aha! (nincs homlokra csapós emoji)
(#) HA5AWS válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Szia!
Ha vételi sávban van a zavarfelhő nem segít, de sajnos a zavarok jó része messze van a vételi sávtól de akkora amplitúdóval, hogy a bement belehal. Itt segít a bemeneti szelektivitás. A többiről mint keresztmoduláció ne is beszéljünk. Egy gyenge bement nagy zavarszint és pár erős helyi adó mindjárt produkál egy tucat hamis vételt ami megint csak nehezíti a vételt.
Üdv: Gábor
(#) pucuka válasza szerzetes hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Azok az eszközök, melyeket említettél a 433 MHz -es sávban működnek. Ilyen magas frekvencián a lakásban használt készülékek kapcsolóüzemű tápjai által keltett zavar már nem okoz problémát.
Azzal kéne kezdened, hogy tisztázd, mit jelent az időről időre kifejezés. Milyen időszakban, mennyi ideig áll fent a zavar. Nincsen-e a közeledben (ugyanazon a hálózaton) egy rádió amatőr állomás, vagy valamilyen 400 MHz -es adatátviteli eszköz (vízművek szennyviz átemelő)
(#) dokidoki válasza HA5AWS hozzászólására (») Aug 5, 2018 /
 
Szia. Igen ez így van. Mellette az is helyénvaló, hogy biza SA-val lehet jól tájékozódni a sugárzott fajú zavaró jelek mibenlétéről. A zajt már nehezebb levadászni, mikor rájöttem, hogy az általam tapasztalt zavarás jellege olyan változatos, és mintha terjedésből jönne, szinte minden irányból, akkor adtam fel a am-mikró tányér SDR-stick összeházasítását. Meg nem gyógyszer a zajra, ha meg is van a forrás, illetve minden távvezeték oszlopra nem dobhatom fel a Bodri láncát... De egy jobbfajta EMP-puska jól jönne, mert nem állnák ellen az elhullófélben lévő elektronikai szemét elektronmozgás mentesítésének.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 5, 2018 /
 
Nem tudom hogy ott mi lehet a gond, nálunk falun ilyet nem tapasztalni, sőt, általában a lakásból zárom be az autót ha éppen elfelejtettem, több mint 15m távolságból.
Egyszer összedobtam egy széles sávú dipólt egy széles sávú balunnal, és nézelődtem vele napközben. A spektrumanalizátorom 2,6 GHz-ig megy, és semmi mást nem láttam rajta kiemelkedni a zajból, mint 100kHz környékén egy kapcsolóüzemű tápot, 820MHz környékén valamit (talán az antennás rádiós telefont), meg 2,4GHz körül a wifit.
(#) szerzetes hozzászólása Aug 5, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű hozzászólását de úgy néz ki, hogy rájöttem egy kis nyomozás után mi okozza a problémát.
Van egy időjárás állomásom amit említettem, hogy nem működik mert zavarja valami ill. van egy másik külső hőmérséklet érzékelős páratartalom mérős eszközöm amibe az elem gyengélkedett és ez által olyan zavaró jelet küldött az egész lakásra hogy minden RF 433MHZ eszköz egyszerűen behalt. Ellem csere után működik minden ha ismét problémázni fog akkor vagy javítás (ha lehetséges ) vagy csere.
Még 1X köszönöm mindenkinek a hozzászólását és a válaszát.
Üdv,
János.
(#) Bakman válasza szerzetes hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Érdekes jelenség...
(#) vargham válasza szerzetes hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
pff
Az sem ment át a CE minősítési teszten.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Aug 7, 2018 /
 
Könnyen lehet, hogy átment, jó elemmel. Ami fura, hogy ahelyett, hogy gyengébben vagy sehogy nem működne, inkább zavarforrásként lép fel merülő elem esetén.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem