Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Csatlakozok kaqkk hszéhez. Csak ónozásra lehet használni.
Idézet: ugyan ez van réznél is. „Érdekes felhasználás, amikor a bádogosok, a cinklemezt sósavval kezelik forrasztás előtt”
Akkor tőle kérdezd és oszd meg velünk is ! A réz2 kloridról tudunk , de cinkkloridot szerintem még senki nem próbált itt a fórumon
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
Ma reggel is beszéltem vele. És kérdeztem tőle mennyi kell de nem tudta pontosan megmondani. Azt mondta telíteni kell. Na de ha van otthon valakinek felesleges cinkje akkor kipróbálhatja.
![]()
"felesleges cink" tudod mennyibe kerül ? sokkal olcsóbb ha megveszed vegyszerboltban a cinkkloridot és vízben oldod !
Kolompárgézáéktól biztos olcsóbban beszerezhető falun...
![]()
Azt a cink kloridot a bádogosok használják horganyzott lemez forrasztásához .
kolompárék sem tudnak cinket eladni ! Szinesfém boltban is csak megrendelésre tudtak szerezni
Tisztításra , vagy forrasztást elősegítő folyadékot lehet készíteni cink , vagy horgany lemez sósav ban való eloldásakor. Ezt hívják szakzsargon néven oltott sósavnak.
Amikor már telített a sósav cink , vagy a horgany /csatorna lemez/ adalékokkal , és már nem képződik gáz , illetve reakció , akkor már kész .De mivel , hogy a sósav ebben az állapotában annyira elveszti maró hatását nem vagyok benne biztos , hogy nyák maratásra jó lenne , illetve lehet , hogy jó , de akkor a maratási idő sok lehet.
A nagyapám bádogos volt ő lötwasser ként emlegette !
Lehet , akkor még úgy tudták.Visszatérve mivel sósav tartalmú az oldat elképzelhető , hogy jó a nyák maratáshoz , mivel a hidrogénperoxid + sósav erre való .De hogy a sósav + cink összetételnél mi fogja kiváltani az oxidációt az rejtély.
Cink-kloridom van már huszonéve (meg cink lemez is) forrasztáshoz folyatószernek alkalmazva de elektronikai áramkörhöz csak forrasztás segitönek használtam de okozott problémát. Réz lemaratására nem probáltam .
Készitésénél addig raktuk bele a cink lemezt amig már nem oldotta tovább de figyelni kell mert ha túl sokat raksz bele akkor jelentösen felmelegszik az oldat és a felszabaduló hidrogén gázra is figyelni kell.
zebra85 olyan vadakat beszélsz, hogy megszédülök olvasás közben.
Értem, hogy nem ment a kémia, de ennyire ?
Olvass vissza mielőtt ilyeneket mondasz. Nem az én fejemből pattant ki ez a dolog. Aki ezt mondta 30 évig ezt használta. De lehet a sok piától összekeveredtek a dolgok a fejében..
![]()
Én már 40 éve foglalkozom az elektronikával , de még soha nem hallottam ezt a receptet , amíg valaki ki nem próbálja kár összeszemetelni a topikot ! Elhihetnéd hogy nem működik , ha lehetne használni itt már valaki ismerné !
Szerintem sem, de egy vegyész mondta nekem. Egykori vegyész...
Ha Szerinted se akkor mi értelme volt összeszemetelni a témát??
Komolyan nem értelek.. Fel lett sorolva jó pár marató! Olcsóbb úgy se lesz.. ne legyél már alkimista... Jó, hogy nem esővízzel akarsz panelt maratni, mert az ingyen van!
Szerintem a hidrogénperoxid sósavas marató nem vészes árba. Attól függ menyit használod, nem drágább mint egy doboz cigi!
Ezek után nem. De az ő elmondása szerint ezt használta. Egyébként a wiki is ezt mondja hogy jó maratásra. Egyébként meg ne idegeskedjél mert a fórumot erre találták ki.
Ne haragudjál meg érte, de szerintem rajtad kívül senki nem érdekel az ő elmondása. Ellenben menjél, próbáld ki, aztán gyere vissza és meséld el a konkrét eredményeket. Azt nagyon szívesen meghallgatja itt szerintem mindenki. De elmondásokról értekezni, az kb. gittrágás.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2012
A fórumot arra találták ki hogy tanuljunk tapasztalatokat osszunk meg , nem az értelmetlen győzködésre. Eddig megpróbáltam segíteni ...
Nem azé de nekem már ott gyanús a lötyi, hogy a teljesen elgyengített sav, hogy is mar?
![]() ![]()
De lehet. Végy egy kiló sót, add hozzá egy liter savhoz.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |