Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Hogyha a panelszéleken összefut a lakkod, akkor valamit nem jól csinálsz.
Vagy túlcsiszolod a széleket és a kicsit legömbölyödött élek felé úszik a lakk, vagy vágás utáni sorja miatt elemelkedik a csiszoló és attól. Eleve sok a lakk ha annyi kerül rá hogy oldalt összegyűljön. Annak széltől-szélig egyformának kell lennie Olyant meg még soha sem olvastam/hallottam sehol, hogy maratás után rá kéne égetni a lakkot. Pedig 35 év alatt pár doboz P20-at elfújtam. Mi értelme lenne, ha egyszer exponálás előtt már sütőben volt 70 fokon 20 percig? Ha ezután buborékosodik akkor eleve rossz volt a fújás (vagy poros a felület). Azon már az égetés sem segít.
Én is csak szárításról hallottam, és hogy azt lehet cca. 70 fokon gyorsítani, de aki égetni akarja az égesse...
![]() - összefut: nyilván én kézileg flakonból elég nehezen tudok vékony egyenletes réteget fújni! A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Ha maratás után , újra levilágítod csak a vezetősávokat , előhívod (akkor a forrszemekről is lejön a lakk) és ezután "beégeted", akkor egy üveg keménységű forrmaszk réteget kapsz egy pici + munkával.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
A nyáklemezt kézzel nagyon-nagyon picit meggörbítem úgy, hogy domború lesz, a lakk oldala. Élébe hosszirányba belenézve alig látható mértékű, de semmiképpen se legyen homorú. Merev sima asztalfelületre letéve -lakkréteg felfele- ráteszem a filmet festékkel lefele, tehát filmfesték érintkezik a lakkréteggel. Arra teszem az 5mm vastag plexit. Ennek négy sarkára súlyokat teszek, és felülről világítom meg. Így hatékonyan rés nélkül lehet a filmet a nyákra szorítani, mivel a nyák domború. Esetleg nagyobb nyáknál a nyák középső része alá 1-2-3 réteg papírlapot teszek, hogy domborúsága megmaradjon leszorítás után is.
Ha esetleg a szélén összefut a lakk, tapasztalatom szerint nem okoz problémát, nem emeli feljebb a filmet, eleve nagyobb nyákot vágok, és maratás után vágom méretre. Üveg elnyeli az UV sugarak jó részét, a plexi nem. A P20 ráégetése valamikor régen a P20 technológia része volt. Az tény, hogy előfordul maratáskor a lakk leválása helyenként, felülettisztítási tökéletlenség, vagy túl sokáig tartó maratásnál. A ráégetett lakk soha nem jön le, biztosabb a munka. Nitrohigító a fotolakkot pillanatok alatt oldja, a ráégetett lakkot sokára nehezen oldja fel. Ennyivel stabilabb. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Akkor elvileg a P20-al meg lehetne próbálni esetleg azt, hogy maratás után egy teljes tisztítást követően ismét lefújom P20-al, a forrmaszk sablonnal levilágítom, előhívom és a maradékot ráégetem - megúszom a maszkfóliázást ? Meg még egy szép védőrétegem is lesz a rézfelületen?
Egyszer lehet hogy kipróbálom, ha ilyenre szükségem lesz . A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
A ráégetésnél ki kell tapasztalni a hőfokot, és égetési időt (rövid), könnyű túlégetni, és akkor elporlad-lepereg a lakkréteg. Nem vagyok benne biztos, hogy 130C fok kell ide, de arra emlékszem, hogy barnulás kezdete után abba kell hagyni. Így végül barna lakkréteget kapunk.
Volt hogy a 70 fokos sütőben felejtettem egy órára, akkor is bebarnult, azt már inkább le sem világítottam. Szerintem is elég neki 90-120 fokon 10-20 perc. Ha lesz teszt, majd beszámolok.
Olyan lehet a grillsütőben, hogy a levegó 70 fokos, de az üzemelő fűtőtest hősugárzása a benne lévő tárgyat -nyáklemezt- ennél magasabb hőfokra melegíti. Ezért én kb. 60-70 fok elérése után kikapcsolom, várok kicsit míg lehűl a fűtőtest, ezután teszem be a nyákot. Így is 10 perc alatt tökéletesen szárad.
Amiről beszéltem az a konyhai gáztűzhely elektromos sütője, 4kW, és megfelelő hőtehetetlenséggel dolgozik, tartja nagyjából a hőt, és nincs közvetlen sugárzás.
A gondok akkor voltak korábban, mikor még a sütő is gázzal ment, és a frissen fújt panelt a gáz égéséből keletkezett vízpára tönkretette.
Ti milyen koncentrációjú FeCl3 oldatot készítetek? Mert nekem 20 fokon majd 40 percig tartott a maratás, pedig a doboz hátulján lévő ajánlott tartomány közepét céloztam meg. Nem tudom ettől-e de az Edding filcet (140S OHP marker) is sok helyen csúnyán leszedte. Már kezdek agyérgörcsöt kapni a sok kudarctól, pedig korábban azt hittem ezt el se lehet rontani.
Az én vaskloridom olyan tömény amit a kb 25 fokos víz felvett. Magyarul amennyi feloldódott a vízben. Ezt 30 éve oldottam még van belőle vagy 4 liter. Általában úgy maratom, hogy a lét felmelegítem mikróban kb. 40 fokosra. A marató tálca alá is meleg vizet engedek. Jellemzően a mosogatóban.
így 10-20 perc közt van a maratási idő. Attól függ mennyi a lemarandó felület. Rézzel felfelé teszem bele és állandóan mozgatom, vagy 4 sarkára parafa dugót szúrok és rézzel lefele úsztatom. Ekkor nem kell őrizni.Régen rajzoltam az áramkört. Próbáltam vasalni is, de a Dry fólia a csúcs. Imádom.
Én a magyar gyártmányú " TN150" gyorsamaratót használom, ez kész vasklorid oldat. Új korában 4-5 perc a maratásidő 30-40 fokra melegítve. Nagyobb edényben forró víz, ebben a maratóedény, így melegítem, egyszerű módszer. Meglepően sokat lehet vele maratni, és 1-2 év múlva is szinte ugyanolyan jó. Régen a szilárd vaskloridot a lehető legkevesebb vízzel oldottam, tehát maximális töménységűt csináltam. de az sosem volt olyan jó, mint a TN150, ami ideális anyag.
Köszönöm a válaszokat.
És ez a TN 150 használható az Edding alkoholos filcekhez?
Nálam az alkoholos filcet még több rétegben is mindegyik marató anyag szerette leenni. Inkább lakfilc ajánlott (vagy vasalás ha adott rá a lehetöség).
Nekem is leváltak a különböző filcek, nyákfilc, meg stb vaskloridnál. Nem tudom már milyenekkel próbálkoztam, de abbahagytam. Az tény, hogy minél hosszabb a maratási idő, annál jobban leválik. Lehetséges, hogy pld. 5 perc alatt még jó lenne.
Mivel a TN150 is vasklorid, szerintem ennél is ugyanaz a helyzet. Én ezzel már nem próbáltam, csak régebben saját keverésűvel. Ezután én csőtollal, és valamilyen -nem tudom már milyen- tussal csináltam. Ez vastagabb réteg, nem ázik át. De felülettisztítás itt is fontos, ha át nem is ázik, azért leválhat.
Próbáljátok ki a lakkfilcet. Az nem válik le.
Próbáljatok szerezni imaje vagy dominó ipari nyomtató tintát és azt töltsétek filctollba.
Ma sikerült megjavítani! Nem a motor ment tönkre, hanem kiolvadt a hőbiztosíték. Áthidaltam és működik. Nem is fogom magas hőmérsékleten járatni. Nem fogok lézernyomatot laminálni. Csak Dry fóliát nyálemezre. Arra tökéletes.
Ha az alkatrészek beültetése után lekenem a nyák forrasztott felét egy kis alkoholban oldott TS 500 gyantával az megvédi majd a szabad rézfelületeket az oxidációtól?
Én szintelen akrillakkal fedem, szuper ide hosszú távon is, és ettől még forrasztható is.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
Sziasztok most próbálkozok elsőnek nyák készítéssel. Méghozzá vasalni szeretnék. Annyi kérdésem lenne hogy sósav és hidrogén helyett használhatok e sósavat és ahhoz csepegtetett salétromsavat míg az oldódás el nem kezdődik. Próbáltam réz dróton szép lassan meg gyorsan is lehet a folyamatot intézni vele. Lehet ebből gond nekem a későbbikben? Csak salétromsavba rakva egy az egybe le kapja a rezet róla. Mindegy mivel van fedve. Lassabb vagy gyorsabb maratás a jó?
A salétromsavat felejtsd el, nagyon veszélyes, és mérgező. A sósav+hidrogénperoxid keverék ahoz képest barátságos anyag!
Természetesen a megfelelő. Biztonsági elòírásokkal dolgoznék és szabadtérben szoktam ilyet csinálni csak. De a nyák szempontjábol ez jelent valami különlegeset?
Nem hinném, hacsak nincs valami hosszabb távú utóhatása, pl. a kénsav tud olyat, hogy hiába mosod le a ruhádról az már akkor is ki fog lyukadni... Kérdés, hogy a rézől le tudod -e úgy mosni, hogy nem rohad el később sem (mondjuk hónapok múlva), illetve úgy hogy nem mérgez senkit sem később aki megfogja a nyákot.
De nem értem amúgy sem, hogy miért kellene, amikor olcsó és kevésbé veszélyes anyagokkal is megoldható a feladat.
Persze, tudom , hogy olcsóbb és biztonságosabb módszer is van. Ez csak kíváncsiságból felvetett kérdés, ebből sok van itthon ezért kérdeztem.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy hogyan oldható meg egy papírlap áttetszővé tétele? Valaki írt egy fajta Spray-t de az itt nem beszerezhető.Valami házi megoldás nincs?
Színtelen lakkal lefújod, lézerrel nyomtatott festéket picit oldja, fekete is homogénebb lesz, jobban takar.
Tintasugaras nyomtatóm van.Ahhoz is megfelel?
Papír áttetszőbb lesz, fekete nem lesz sötétebb...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Egyszer lehet hogy kipróbálom, ha ilyenre szükségem lesz .
így 10-20 perc közt van a maratási idő. Attól függ mennyi a lemarandó felület. Rézzel felfelé teszem bele és állandóan mozgatom, vagy 4 sarkára parafa dugót szúrok és rézzel lefele úsztatom. Ekkor nem kell őrizni.