Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK szárító készítése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) PCB válasza Keoma hozzászólására (») Okt 27, 2006 /
 
Szia !

Igényel szerinted a művelet ilyen szintü hőfokszabályzást ?

Üdv!
(#) mex válasza PCB hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
Hali! Annyit szeretnék hozzátenni,hogy a lelakkozott nyákot érdemes jól megszáritani,ezen áll vagy bukik az előhivás sikere. Régebben hajszáritót használtam,mostanában tekercsszáritásra kialakitott "kütyü"-be rakom. Az elökészitett lemezt lefújom, majd egy sötét helyen (szekrénykében) hagyom fél órát pihenni-szétterül a lakk-lassan kezd száradni! Ezután teszem a 65-70 fokos kemencébe,és ott további fél órán keresztül szárad. Lehűlés után lehet megvilágitani,és előhivni. Ha lefújás után rögtön elkezded nagy hőfokon száritani,akkor a teteje megszárad az alsóbb rétegek viszont nem, és nem lehet előhivni,vagy pedig életlen kontúrok keletkeznek! Ha van egy jobb minőségű túlmelegedésre nem hajlamos hajszáritód abból és egy kiszuperált fadobozból ki lehet alakitani nyák száritót különösebb anyagi ráforditás nálkül. Mindenesetre pormentesen kell dolgozni, megéri. A levilágitást én már vagy 25 éve 125W-os letört búrájú HGL-val végzem, amit azóta sem kellett cserélni (nem csinálom szakmányba a nyákokat). majd rakok fel képet is. A megvilágitási idő 30cm távolságból 1 éve lejárt lakk esetében10 perc, a mintázat tökéletesen fényzáró kell,hogy legyen!
(#) miklosch válasza mex hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
A ventillátoros dologgal annyit lehet csinálni, hogy a venti elé perakni egy tálcába olajat, és abban megtapad a por, persze a lakkozást lehetőleg pormentes helyen kell végezni, és ha ugyan ott szárítom, akkor nem túlzottan kellene félni a portól!
(#) source2 válasza miklosch hozzászólására (») Okt 28, 2006 /
 
ezt találtam, a venti is megvan már 800W kisebb nem volt . :S már cska egy hőfokszabályzó kell, sajna a gárilag időkapcsoló volt rajta.

DSC01627.JPG
    
(#) miklosch válasza source2 hozzászólására (») Okt 30, 2006 /
 
Termosztátnak szerintem megfelelne a kapcsolások között lévő Hőkapcsoló KTY 10-es szenzorral, az időzítő áramkör pedig szerintem ezzel megoldható! A reléjére rákötném a hőkapcsoló tápját, a hőkapcsoló reléjére pedig a fűtőszálat! Szerintetek milyen lenne? Esetleg még egy motort is be lehetne tenni, amire a NYÁK-ot teszem, hogy egyenletesen legyen rajta a lakk!
(#) source2 válasza miklosch hozzászólására (») Okt 30, 2006 /
 
mér kell enyire túlbonyolítani elég a KTY10 es szenzorral szerelt termosztát (legalábbis szerintem)

holnap rakok fel képket a dobozról és belsejéről, csak nicns hőérzékelőm :S kivéve a digitműszer mérője
(#) Keoma válasza miklosch hozzászólására (») Okt 31, 2006 /
 
Itt az az egyszerűbb rajz amiről beszéltem:Th és R3 értékeit kell megváltoztatni ahhoz hogy 70-80 fokon működjön. Így szobahőmérsékletet figyel.Én valószínűleg ezt fogom megépíteni.

Bocs, h belepiszkáltam, de így, képként beszúrni mégis szebb, kultúráltabb a mellékletet, mint Word doksiként! Moderator

hofokszab.jpg
    
(#) miklosch válasza Keoma hozzászólására (») Okt 31, 2006 /
 
ez tényleg egyszerűbb! Ha rájössz, hogy milyen értékekre kell változtani az alkatrészeket, akkor remélem megosztod velünk.
(#) source2 válasza miklosch hozzászólására (») Nov 3, 2006 /
 
na sikerült befejeznem, egyenlőre a szabályzó az én voltam 50-60 fok között tartottam a benti levegőt (ahol a nyák van ott mértem, MAxwell MX-25 304 típusú műszerrel), 30 vagy 40 percig szárítottam(már nem emlékszem ) , de mikor kiszedtem a fotólakkos nyákot már nem ragadt. mint láccik a képken a szálló porral meg faforgáccsal még gondok vannak, de ezt is kompenzáljuk egy lakkréteggel , meg olajjal az aljába. nem tom szerintetek kevés lakkot fujtam rá? (spróroltam mer drága )

ne kíméljetek a válaszokkal , és előre is köszi őket

levilágítani holnap próbálkozok mer ma már ne mfog sütni a nap plexiközé fogom fogni, aztán kiederül mi sül ki belőle.

ui a fotolakkot lehet fogdosni míg folyékon vagy/és miután megszáradt?
(#) Norberto válasza source2 hozzászólására (») Nov 3, 2006 /
 
Idézet:
„levilágítani holnap próbálkozok mer ma már ne mfog sütni a nap”


Miért vagy olyan biztos abban, hogy holnap sütni fog?

Lehet, hogy közben eltalál minket egy kisbolygó, és kiüt minket a Naprendszerből...akkor aztán nem lesz tovább napsütés
(#) mex hozzászólása Nov 3, 2006 /
 
Sok a lakk és egyenetlenül fújtad! Fentebb már irtam-pormentesen érdemes dolgozni. Nem biztos hogy napfénnyel sikerül levilágitani,próbáld meg inkább izzólámpával 100w-20 perc minimum.
(#) source2 válasza mex hozzászólására (») Nov 3, 2006 /
 
500W ? ezt könnyebb előbogarászni (halogén)

hát igen ez csak egy teszt volt egyenlőre holnap tökéletesítem a szárítót, meg veszek valmi sprés lakkot aztán azzal gyakorlok

ui remélem fog sütni, de ha nem akkor marad az izzó, ha azzal se akkor így jártam (de már beszerzés alatt a germicid cső, csak nem volt idő elhozni)
(#) source2 válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 4, 2006 /
 
ilyenre sikerült, ahol vastag volt a lakk ott jó lett (aránylag, a porszemek amik beleragadtak azok elrontották) még talán megpróbálkozok, de kezd elborulni és nem fog sütni a nap :S

nekem nem változott meg a megégett lakk szine (német lakk legalaábbis a hq-ba azt mondták, lila a cimke) ezáltal lehet sokáig is világítottotam olyan 30-35 percig, de lehet több volt
(#) Tomee válasza source2 hozzászólására (») Nov 4, 2006 /
 
Ezek az életlen vonalakk a folia hibájából adódnak!
Amikor a foliát nyomtatod akkor állísd be az "egy fekete nyomtatópatron" funkciót és kapcsold ki a "szürke árnyalatos" nyomtatást.
De természetesen állisd minnél jobb minőségűre a nyomtatás minőségét.
Nekem régebben egy gagyi (10 ezer forintos) Hp nyomtatóm volt. Alig volt beállítási lehetősége, de azzal is szépen tudtam nyomtatni foliákat.
Most egy sokkal jobb Hp nyomtatóm van és azzal egy darabig szivtam mire rájőttem, hogy neki a fekete vonal nem teljesen fekete és ezt a majdnem fekete szint keveri => Nem fed tökéletesen a széleken. Ezért javaslom a fenti beállításokat.
De első próbálkozásnak egész jó.
Ami a lakkban maradt az nem porszem hanem a tisztító szer maradványa. (remélem a nyákot mosás után nem törölgetted meg valamivel!)
A lakk száradási ideje álatlában 15 perc egy hasonló nyák szárítóban.
Ha szárítodd a nyákot akkor lehetőleg ne vizszintesen hanem fejjel lefeleé lógva vagy valamelyik irányba döntve => víz az egyikk oldalán összegyülik és csak ott hagy foltokat.
(#) huhuu hozzászólása Nov 5, 2006 /
 
én mindíg csak hajszárítóval szárítgattam és álltalában sikerült...., vagy betettem valami sötét helyre száradni egy napig....
(#) Keoma hozzászólása Dec 2, 2006 / 4
 
Most volt időm megépíteni a kapcsolást, amit az előzőekben felraktam. R3-at 10K ohmra kell növelni, és a hőérzékelő (th) pedig 4K7-es NTK ellenállás. Tuti működik
(#) mrx23 hozzászólása Dec 11, 2007 /
 
Infra lámpával (égővel) nem próbálkozott senki sem szárítani?
Olyan 200-300W.ra gondoltam, és a fénye közel sem tartalmaz UV fényt.
(#) Kacsavadasz hozzászólása Nov 26, 2008 /
 
Én így képzeltem el a szárítót, szernitem így nem kerül be a por.
(#) lidi hozzászólása Nov 26, 2008 /
 
Az én szárítóm maradék pc alkatrészekből, és egy papírdobozból áll. Labortápról működtetem, 24V 2.5A.

Procihűtő hátulján van egy 8V os stabkocka, ez állítja elő a ventiknek a feszültséget. A bordán van még 2db pc tápból bontott tranyó, ezek fűtenek. Van még 2 maradék kapcsoló, az egyik a fűtést, a másik a szellőző ventillátort kapcsolja. Először fel szoktam fűteni 10percig, azután bekapcsolom a szelőőzést is, majd 20 perc mulva fűtés ki, és még 5perc szellőzés.
(#) balint730 hozzászólása Ápr 14, 2015 /
 
Sziasztok.
Én a kemencémet egy vasalóból csináltam, mert benne van a hőkapcsoló ráadásul állítható és még grimm lámpa is jelzi ha fűt. Az lenne a kérdésem, hogy ha nem keringetem a levegőt akkor mennyivel több idő kell a szárításra és 65fokon 20-30 perc akkor elég? Mert így kevesebb elektronika és kevesebb por is lesz.
Esetleg kell valamennyi szellőzés neki vagy csinálhatom teljesen légmentesre?
(#) Gafly válasza balint730 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 1 /
 
Grimm lámpából csak ezt találtam. Ez viszont nem porol...
(#) balint730 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
Köszönöm az építő hozzászólást.. Nyilván az izzora gondoltam.
(#) zolika60 válasza balint730 hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /
 
De azt meg glimmnek hívják. Bővebben: Link Egyébként az időt próbálkozással tudod belőni. Nehéz lenne másnak megsaccolnia a te készüléked tulajdonságait. Szellőzés kell, mert anélkül nehezebben párolognak az oldószerek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem