Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK terv ellenőrzése
 
Témaindító: Paso, idő: Okt 4, 2005
Lapozás: OK   41 / 199
(#) belganarancs válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Ott van az elvileg,csak a nyilacskára kell kattintani.
(#) _JANI_ válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Tényleg! Kösz! Azt nem is vettem észre... :hide:

S összevetve az elvi rajzot és a nyáktervet, én nem találtam hibát a kapcsolásban.
(#) belganarancs válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Köszi _JANI_!

Figyelem még a topicot,hátha más is megtekinti még a művemet.Holnap véglegesítem a rajzot,rákerül még a táp és minden egyéb apróbb módosítás.Aztán,ha kell valakinek,szívesen közzéteszem a munkafájlt a megfelelő topicban.
(#) _JANI_ válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Ok rendben. Remélem az árakör élesztésnél sem lesz gond.
(#) belganarancs válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Én is remélem,bár még odébb lesz az építés.Annyi kérdésem lenne még..Nem élesztettem még egyetlen egy fülhallgató erősítőt sem.Jack aljzatot fogok használni,ami kapcsolósnak tűnik,tehát elvileg mikor kihúzom a bemeneti jack dugómat,akkor zár egy jobb és egy bal kontaktust.Ezt mire szokták használni?Ha van gyakorlati haszna,akkor érdemes lenne kihasználni.
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Rájöttem.A kapcsoló részét nem fogom használni,ez csak egy füles erősítő lesz szimplán.
(#) _JANI_ válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
A djack aljban lévő kapcsoló (jellemzően bontó) kontakt pontokkal lehet a beépített hangszórókat leválasztani, hogy amikor a fülest bele van dugva akkor a készülék elnémuljon. De ha bemenetnél van használva, akkor a bemeneti érzékeny pontot lehet vele söntölni ( testre kapcsolni ), és így elnémítani az erősítőt.
(#) belganarancs válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Jelen esetben a test a GND lesz?
(#) _JANI_ válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 7, 2010 /
 
Igen. :yes:
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 8, 2010 /
 
Jelen állapot,operáció előtt..
Nem tudom,hogy a táp amit rajzoltam,jó lesz-e,elég egyszerűnek tűnik,a kinézete még nem végleges.Az előző link már nem jó,íme az új linkem:Bővebben: Link
Megpróbálom a kettőt összeoperálni,nem lesz egyszerű..
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 8, 2010 /
 
A nyilacskára kattintva,a legvégén lehet látni a jelenlegi állapotot,ebben már szerintem lesz hiba,vagy kifogásolni való..
(#) _JANI_ válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 8, 2010 /
 
Ha a kapcsolást és a nyáktervet feltennéd ide is akkor nem csak egy privát beszélgetős témává alakulna ez a téma, értelmét vesztett linkekkel... Lehet mást is érdekelne a kacsolás. Talán még úgy is, hogy az alkatrészek értékei az elvi rajzon nem szerepeltek.

Na de a lényeg. A tápegységet igen csak túlméretezted szerintem. Nekem nagyon soknak tűnik a tápegység bemenetére és kimenetére tett 10,000.µF és 1000uF. Az LM317 és LM337 az 1/3-dával is megelégedne. Azaz elég lenne 1,000.-2,200.µF a graetz-híd után puffernek és 1.-100.µF a kimenetre. Én 10.µF-nál nem tennék nagyobbat a tápegység kimenetének hidegítésére. De ez más kérdés. S az LM317-337 adatlapja is megelégszik 1µF-dal is.
Az elvi rajzon szerintem csak 7815 és 7915-ös lehet...
Amúgy jó a tápegység kialakítása! Minden meg van és ott van ahol lennie kell!
(#) belganarancs válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 9, 2010 /
 
Azért nem töltöttem fel nyáktervet,mert még nem végleges és nem szeretnék 3-4 óránként újabb verziót feltölteni,mert csak foglalná a tárhelyet az oldalon.Az elvi rajzokat viszont szívesen felteszem.A tápot a neten találtam,NEM ehhez a kapcsoláshoz méretezték,amikor keresgéltem,akkor az volt a szempont,hogy tudjon +-15V-ot és lehetőleg lm337/317 párossal legyen megoldva.Persze a kész nyáktervet is közzé fogom tenni.
Tyű,tényleg,elfelejtettem,hogy az erősítő elvi rajzán nem voltak elemértékek..Gyorsan pótolom:
P1 - 22K Log.Potentiometer (Dual-gang for stereo)

R1 - 560R 1/4W Resistor
R2,R3 - 10K 1/4W Resistors
R4 - 12K 1/4W Resistor
R5,R6 - 2R2 1/4W Resistor
R7 - 22R 1/2W Resistor

C1 - 1ľF 63V Polyester Capacitor
C2,C3,C4 - 100ľF 25V Electrolytic Capacitors
C5 - 22pF 63V Polystyrene or Ceramic Capacitor
C6 - 22ľF 25V Electrolytic Capacitor

IC1 - LM833 or NE5532 Low noise Dual Op-amp

Q1,Q3 - BC337 45V 800mA NPN Transistors
Q2,Q4 - BC327 45V 800mA PNP Transistors

J1 - RCA audio input socket

Headphone.GIF
    
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 9, 2010 /
 
Reggel felteszem a táp elvi rajzát is,jelenleg nem találom
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 9, 2010 /
 
Nos íme,ezt a tápot vettem alapul,azt tényleg figyelmen kívül hagytam,hogy ez egy olyan kapcsoláshoz lett tervezve,aminek egyrészt kell +-33V,és adatlapot sem vizsgáltam..
(#) _JANI_ válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 9, 2010 /
 
Köszönöm. ( Persze a működő linkek előnyt élveznek... )
Ez a tápegység egy nagyteljesítményű erősítőnek állít elő +-15V-os tápfeszültséget. Ezért is van a diódahíd után az a két nagyértékű puffer. S gondolom jelentős áram impulzusok mehetnek a segéd tápegységen is, hogy 1000µF van a kimenetén.
Csak optimalizálni kell az alkatrészeket a füles erősítőjéhez. Jó megoldás lehet ha először az erősítőt készíted el és a tápegységet csak deszkamodellel állítod össze. Így megmérhetők az erősítő paraméterei és a tápegységet is hozzá lehet igazítani. Puffernek 2200µF és a tápegység kimenetére 1uF, mivel az erősítő maga is tartalmaz ( C3. C4. ) tápfeszültség hidegítést. ( Az erősítő és tápegység vezetékkel történő összekötésétől meg nem kell félni! Nem fogja befolyásolni az erősítő paraméterét ha megfelelően van kivitelezve... Bizonyos esetekben meg célszerű külön elkészíteni a tápegységet. )
(#) belganarancs válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Szia!

Igen,sajnos az egyik dilemmám az pont az,hogy egy panelen legyen-e minden,vagy esetleg megbontva.Az lenne a számomra a legjobb és nem sajnálom belefektetni az energiát,ha egy panelen lenne minden.Nem tartok a madzagolástól,igazából lehet sokkal egyszerűbb lenne,meg jobb is,de belül valami mégis azt mondja,hogy inkább kezdjek neki 1000x,csak legyen egy panelen.Pár órás munkával egy átkötést sikerült kiiktatnom és a tápot is módosítottam,ráadásul máshova is került,de félek,hogy így gyártottam egy zajgépet. A jelen állapot:Bővebben: Link
(#) _JANI_ válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
Szerencsés választás volt hogy a kimenet felől a "nagyáramú" oldalra tetted a tápegységet. Elvileg így nem lenne szabad zajt összeszedni és a csillagpontosítás is elég jól meg van oldva. Ez a "vázlat" már megérdemelné hogy ide is felkerüljön... :yes:
(#) belganarancs válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Jó volt olvasni ezt a hsz-t
Még pepecselek vele picit,minden elemértéket felírok a rajzra,hogy legyen minden egy helyen.Pár alkatrészen még igazítok pár millimétert,aztán az egészet átfésülöm,hogy nincs-e hiba.Este már fent lesz a végleges.A jack aljzat makrója nem a legpontosabb(illeni fog a lukakba az aljzat,csak nem csont nélkül..),ha esetleg valakinek van egy ilyen makrója,az boldoggá tenne vele,ha feltenné ide,vagy a megfelelő topicba.
(#) _JANI_ válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Sprint-Layout -tal dolgozol?
(#) belganarancs válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Igen,layout 5.0 verzió.Kezd összeállni a dolog,felírtam az elemértékeket is(B2 réteg),javítani valót is találtam.Pár dolog azért még bizonytalan,már picit fáradt vagyok végiggondolni,hogy a poti jobbra tekerésénél nő-e hangerő..meg az sem megy most fejből,hogy a 100µF kondi lába között mekkora a távolság..Lassan azért befejezem.
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Na,a jelen fázist felteszem ide,bár még mindig nem nevezném véglegesnek.Azért így mégis könnyebb áttekinteni,esetleg hibát találni.Csoport zárást bekapcsoltam,ha valaki szerkeszteni szeretné,vagy a hibát bejelölni,akkor azt kapcsolja ki.Katt a rajzra bal e.,jobb e.klikk és csop.bontás.Jó,most nézem,hogy a 10µF kondik lábtávja sem annyi,amennyi per pill...affene
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Így viszont még zsugorodni fog a táp a végleges tervben...
(#) _JANI_ válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Bár csak futólag néztem át a kapcsolást de szerintem jó lesz. :yes:
(#) belganarancs válasza _JANI_ hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Nyugodt vagyok és kiegyensúlyozott.Írok majd egy hsz-t a sprint layoutos topicba is.A táp még picit zsugorodni fog,ezt írtam is,de valahogy köddé vált a hozzászólásom.A mai nap fel fog kerülni a végleges terv,több fülhallgatós topic is van,majd megírom,hogy melyikbe töltöttem fel.Amiről viszont eddig mélyen hallgattam:az a fülesem.Csak 26ohmos,ha jól emlékszem,bár már rég volt,amikor rámértem..Nem tudom,hogy hogy fognak kijönni egymással.Már egyébként be van tervezve az új füles beszerzése,tehát elvileg csak tesztelésre használnám a 26ohmost.
(#) _JANI_ válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Remélem hamarosan a Ki, mit épített? (Bővebben: Link) témában is láthatjuk a kész kapcsolást. Ha lehet még nézz be néha! Hátha lesz még segítőkész hozzászólás a nyáktervhez. A kész kapcsolást meg tényleg valamelyik fülhallgatós témában kellene majd "kibeszélni". Sok sikert a kapcsoláshoz.
Ha kérdésed lenne, akkor nyugodtan !
(#) edison14 válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Hali. Ha gondolod segíthetek a nyákterv elkészítésében.
(#) belganarancs válasza edison14 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Szia!

Természetesen segíthetsz,ha van kedved! Nyáktervet már csináltam,szeretném azt használni,mint kiindulási alap.Bármilyen ötleted van,nyugodtan írd le,a kritikának örülnék a legjobban.A jelenlegi állapotot a linkre kattintva megnézheted,Bővebben: Link
a kapcsolási rajzokat (erősítő+táp) feltöltöttem ide.
(#) edison14 válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Nem rossz de szerintem még kisebbre is meg lehetne oldani. Látom Sprint Layouttal dolgozol amiben én nem nagyon szokok megbízni. Ha gondolod akkor készíthetek egy tervet Eagle-ben és esetleg megnézheted hogy milyen lett. Az alkatrészek típusait megtaláltam az előző oldalon. Ha a kapcsoláson nincsen semmi módosítás akkor nincs probléma frissebb verziót meg nem találtam akapcsirajzról. Holnap elkészítem a nyákrajzot és felteszek róla egy képet.
Addigis minden jót.
(#) belganarancs válasza edison14 hozzászólására (») Okt 12, 2010 /
 
Okés! Ha nagyon bejön a rajzod,akkor lehet áttérek eagle-re! Kíváncsian várom a fejleményeket..

Neked is minden jót!
Következő: »»   41 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem