Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2926 / 3551
(#) jani1987 hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Olyan video játékokat keresesek amibe a zenék teljes értékű számként értékelhetők. Ilyen volt például a Sauerbraten nevű játék amit a youtube-on Marc A Pullen játszik. Vagy ilyen volt a Need for speedbe is. Főleg a gamerek tippjeire számítok.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 9, 2018 /
 
Korábban biztos raktam ki képet de most már rendelgetem az anyagot. A folyosó végi falat akarom újra rakni de a gondot a padló okozza mivel két külön öntésből áll vagy csak eltört. Kérdés: minimálisan meddig állhat a beton mielőtt rárakom a vályogot?
(#) Dióda válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Csatlakoznék granpa eszméjéhez .
A gyorsacél nagyon jó dolog műanyag , könyűfém és vas bizonyos tipusaihoz illetve egyedi kés legyártásához mint például furatbeszúró kés vagy valami csuda profil esztergálásához.
A betétes késeket nemhiába találták ki hiszen egy gyárban gyártáskor nemigazán van idő az órákig tartó köszörülgetésre. Vannak a sima betétkések amik színnel jelölve is vannak milyen anyagra jók és vannak a váltólapkásak aminél ugye a lapka adja meg a használhatósági tényezőjét a késnek bizonyos anyagokon.
A gyorsacéllal szemben mivel keményebb az anyaguk így nagyobb forgácsolási sebességet lehet velük elérni.
Amíg egy gyorsacél lassú fordulat plussz hűtéssel szép felületet ad, addig a betétkések jóval nagyobb sebességen dolgoznak ugyanazzal a felületminőséggel. A gyorsacélt köszörülni kell, a betétkést szintén viszont a váltólapkásat nem köszörüljük mert értelmetlen és nem is tesz jót a lapkának.
A gyorsacél és a betétkés inkább a kis szériás és egyedi gyártás használja legtöbbnyire hagyományos esztergán. A váltólapkás már mehet hagyományoson is de elsősorban cnc esztergákhoz van már hangolva pont az miatt hogy minden lapka egyforma és a cnc program megírásakor megadjuk neki a lapka ( kés) tipusát és a program mindíg annak megfelelően kezeli és egy lapkacsere vagy elkopás miatt nem kell az egész programot átírni egy más tipusúra . Szemben ugye a hagyományos géppel aminél a kést te állítod be és irányítod és ha kell a kés élfokán vagy valami miatt máshogyan kell álnia akkor kifordított késtartóval is ki tudod faragni amit szeretnél (amit ugye egy cnc géppel nem lehet megtenni).
De ha jobban konkretizálod a kérdésedet hogy mit mihez hogyan szeretnél alkalmazni vagy azt lehet-e úgy akkor fogalmazd meg vagy esetleg mutasd meg és szivesen segítek.
(#) Basszuskulcs válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
A féktisztító OK, az olaj helyett a tetrafluoretilén spray (teflon spray) az erre való.
Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza Basszuskulcs hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Szigorúan az ötletelgetés szintjén maradva, a teflon lenne az utolsók valamelyike amit használnék, azaz sosem használnám. Azt feltételezem, a teflon nem marad viszkózus, hanem szó szerint megszárad, és egy csúszós, de szilárd kérget hoz létre, ami sokkal inkább a hőállósága és vegyszerállósága okán igyekszik megfelelni. Ez egy kémiailag nagyon stabil molekula.
A teflon szerintem szó szerint belekötne a zárba.
(#) Basszuskulcs válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
A teflonrészecskék egymáson csúsznak el, semmilyen kötést nem hoznak létre, évek óta használom lakatoknál, záraknál eredménnyel. Hőstabil csúszást ad nyáron, télen, esőben fagyban, és pluszban a por sem tapad hozzá. Hosszútávon ad eredményes kenést. Egyes zsírspray-k adaléka is ez, hatásnövelési céllal. Persze mindenki a neki legjobbat használja, én nem akarom az általam tapasztaltakat ráerőltetni senkire.
(#) zolika60 válasza Basszuskulcs hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Én is a teflonra szavazok.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
72 óra kikeményedés (járni lehet rajta). Ha nem nagy a terhelés, akkor egy hét után lehet falazni (Ytong, 1 szint). Teljes kötés ~30 nap. Ja, és vasat bele!
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Full vályog lesz felette. A gond az hogy a szoba felől vályog, az udvar felől szilikát. Na ezt hozzam össze.
(#) SALáta válasza kowi hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
A wd40 mannolnál m40 ahogy említették konzerválásra való. Mosásra is akár, olajzásra nem. Meg lehet használni petró tartalma miatt ésszel!!!!!! darázsűzésre. Mi itt az ész? Hát nem a fészekre fújni, vagy a járatokba. Mert csak űzi nem megöli!!! Nálunk a terasz kapott némi kezelést. Műhely környezete. Azóta kevesebben vannak, menekülnek is ha oda tévednek! De! Ha te "eltömöd" vele az útvonalukat ők csinálnak másikat. Bocsánat, de ezt ki kell hangsúlyozni nagyon, mert ezek a dögök bajt is okozhatnak.
(#) (Felhasználó 116638) hozzászólása Aug 11, 2018 /
 
Jönnek a Perseidák, óránként 60-70 meteor várható.
Ha valaki rádióamatőrködik, lehet meteor scatter-ezni, vagy kiülni este egy sörrel a teraszra.
Látványnak is nagyszerű.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 11, 2018 /
 
Hát akkor uraim induljon a banzáj. Megkezdtem az előkészületeket hogy minden kéznél legyen.
(#) (Felhasználó 116638) válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Kicsit meleg van a betonozáshoz, meg a vályogozáshoz, nem gondolod?
Hamar szárad, húz az anyag, repedhetnek a dolgok.
Várj vele, kicsit hűljön az idő.
(#) Gafly hozzászólása Aug 11, 2018 /
 
(#) Remci válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
A vályog veréshez pont jó az idő, csak legyen elég sör
(#) jani1987 válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
A jövő héten éjszakás leszek. Délelőtt alszok. Aztán meglátjuk.
A kevesebb anyázás miatt lépcsős fúróból az erősebb fajtából kellene mert a mostanit még a vékony lemez is megeszi reggelire. Tudtok olyan oldalt javasolni ahol megbízható minőségbe árulnak?
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2018
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Kenőanyagot kell tolni neki, különben az összes kicsorbul.
(#) (Felhasználó 116638) válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Reca.
(#) SALáta válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Mindig ott rontjátok el hogy nem megfelelő fordulaton toljátok, hűtés kenés teljes hiányában. Nekem kínai fisifosi van, amikor a saválló mosogatótálcát fúrtam asszony locsolta emulzióval. Erős, 20V os lidl ös akkus fúróval, nem megszaladtatva a fordulatot. Van egy képlet, fordulatra. (1000xV)/(Dxπ) , ez az ajanlott fordulatszám képlete, a V a vágósebesség. Legyen hss nél 8-15 m/min példának. De van ahol pontosat írnak. 10 es vágónál 795 f/perc a lépcsős elején, 4 mm nél. 24 es furatnál már csak 132 f/min. Hagy ne magyarázzam meg mennyire ég meg ha ezt túlléped. Nyilván nem azt jelenti hogy méred tachoval a fordulatot a 3. kezeddel meg nyomod a matériát rá de ha nincs kenés meg a fordulat nagy lehet neked bármilyen fúród az tudja a fizikát. Akkor jön az hogy ez "rossz".
(#) jani1987 válasza SALáta hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Nem olyan könnyű egy fix fordulatú gépet irányítani. Az asztali ékszíjas. Ott lehet állítani.
(#) tbarath válasza tbarath hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Zárban el nem forduló kulcs és WD40 témában update: ma jártam arra, a zár hibátlannak tűnik, demmi akadás, semmi. Ezzel nem akarok se pro se kontra mondani semmit, és persze ez csak pár nap eddig, de ideiglenes megoldásnak jónak tűnik.
(#) SALáta válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Fix fordulatú géppel nem fog menni. Ám egy rossz porszívóból mentett.fordulatszám szabályzó jó lehet. Bár épp ahol nyomaték is kellene na ott nem lesz meg. Ami olyan inkább lézervágatom mert ha új lemezt kell vennem akkor kb ott van az ára. De muszályJ ilyen fúrót is tartanom nekem is.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) elektroncso válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 11, 2018 / 1
 
Lassú fordulatú fúrógép és kenőanyag nélkül kár venned drága, jó minőségű lépcsős fúrót, mert azt is pár használat után eldobhatod. Nem kell oszlopos fúró, léteznek kézi gépek is amikben van sebváltó (fogaskerék áttételes). Sőt, még akkusokból is van. A céges MAKITA pl. 3 mechanikus fokozatú és a fokozatokon belül elektronikus fokozatmentes szabályozás is van. Nekünk itthon a FERM akkus fúrónk kétfokozatú plusz az elektronikus szabályozás. Ez utóbbi nem is drága és otthoni barkács használatra jó pár évig kiszolgál. De van rendes hálózati gépünk is ami fixen alacsony fordulatú. Egy nagyon öreg lengyel vagy csehszlovák gépről van szó.
Valamilyen lassú fordulatú gépet mindenképp szerezzél ha ilyennel akarsz dolgozni. Egyszerűen ha 6-osnál vastagabb fúróheggyel akarsz dolgozni akkor csökkenteni kell a fordulatot máskülönben elégeted a hegyet.
Kenőanyagnak léteznek mindenféle üregelő sprék illetve folyadékok, de a semminél még a fáradt motorolaj is jobb. Főleg ha fémet fúrsz. Sőt a semminél még a víz is jobb. De használhatsz házi emulziót ami víz, olaj és folyékony szappan keverékéből áll. De még a sokat emlegetett WD40 is segít.
(#) Sanyesz5 válasza SALáta hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Az a baj a kínai fisifosival kétes hogy HSS, nem csak valami edzett anyag.
(#) Udvari Zsombor válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Ajj, jókor látom hogy kiírtad! Azért még vasárnap (ma) is lehet számítani valamire? ★
(#) Udvari Zsombor válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Idézet:
„Nem kell oszlopos fúró, léteznek kézi gépek is amikben van sebváltó (fogaskerék áttételes). Sőt, még akkusokból is van.”
Pontosan! Nekem Parkside márkájú akkumulátoros fúrógépem van, ami ha minél jobban nyomom annál gyorsabban forog! Tehát tulajdonképpen a "ravasz" megnyomásának mértékével szabályoz sebességet, tokmánynál csak (fúrási/csavarozási) erőt lehet állítani...
(#) Petyaa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
A ravasszal szabályzod a sebességet, de nyomatékot már nem. Nagy átmérőjű fúróknál nem lehet csak a ravasszal szabályozni a fordulatot, mert ha kicsi a fordulat, a nyomaték is az, a fúró meg a 10-es lemezben szépen megáll.
Ahogy már írták fentebb is, az akkus fúrók tetején szokott egy 2-3 állású kapcsoló lenni amivel valós fizikai nyomatékot lehet állítani. Ha lassú sebességbe van állítva, akkor alacsony fordulaton sem fog megragadni a fúrószár mert van neki nyomatékja

Kb olyan ez mintha mountainbike-on 21-es fokozatban akarnál 50cm távolságra lévő bójákat kerülgetni, nem lehetetlen csak nem az igazi.

A 15-18 stb fokozatú nyomaték beállítás a tokmányon az pedig csak meghúzási nyomatékra szolgál kizárólag csak arra, csavarok meghúzásánál. Fúrásnál a maximum utánira kell tenni, a zárásra.
(#) Triger hozzászólása Aug 12, 2018 3 /
 
Zárbetét, esztergakés, fúrás. Ismét jót pihentetek srácok.
Még valami halálos baleset kéne vasárnap ebédre egy remek videoval.
(#) elektroncso válasza Triger hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Tudod, vannak emberek akiknek a barkácsolás jelenti a pihenést.
(#) Remci válasza Triger hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Igazad van, a vasárnap a pihenésé. Én speciel a tegnap esti lakás avató bulit próbálom kipihenni, kevés sikerrel . Idézet a Magyar Vándorból: " ha valaki mégegyszer azt mondja kumisz......."
Következő: »»   2926 / 3551
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem