Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2964 / 3550
(#) lóri válasza Gafly hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Hú de megijedtem, azt hittem Proli-bácsi költözött el.
(#) zolika60 válasza pjg hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Ez van. A tömegtermeléssel nem tudsz versenyezni. Valaki vagy megfizeti azt, hogy egyedi munkát kap, vagy vegyen a tuskóban műanyagot mert az olcsó.
(#) nagym6 hozzászólása Nov 17, 2018 /
 
Kérdezi tőlem egy mezőgazdasági vállalkozó (modern földműves) mennyiért javítanám meg kombájnjának egyik elektronikai egységét, új ára 110e. Ft.. Mondom ötezer Ft., három órás munka. Elájul, sokallja, mit akarok én keresni egy asztalon egy forrasztópákával (műszereket talán legónak nézve), nem kéri, nekem ennyit nem fizet, inkább újat vesz. Gazdáknál kizárólag a méret számít, ők nagy földterületen nagy gépekkel dolgoznak, pénz csak azért jár. Szaktudás értéktelen dolog, még ha sehol máshol nem javítják elektronikáját, akkor is.
180e. Ft.-os nedvességmérőt javítottam, sehol nem javítják, eldobhatná ha én nem csinálom meg neki kalibrálással együtt. Tettem egy próbát, nem mondtam árat, teszteltem a majmot, amennyit gondol, annyit fizet mondtam. Kaptam 1000Ft.-ot (egyezer) 2016 évben. Tudta, hogy egy egész napos munka volt.
Ezek tipikus esetek, csak két példát említettem. Nagy általánosságban azt lehet mondani, gazdák kb. kétezer forintos napidíjat szánnak elektronika javítására, mivel kis műhelyben látszólag csak egy páka kell oda. Ezért már nem javítok semmit, még ha kétmilliós készüléket egy forrasztással javíthatnák, akkor sem.
(#) lóri válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Azt az ezrest vissza kellett volna adni, hogy tegye a füle mögé. Ne sértegessen téged.
(#) Kovidivi válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Lehet azt gondolta, hogy egy műszerésznek is ugyanazt a napidíjat kell adni mint a bevándorló/nyugdíjas feketéző munkásainak...

Más: külföldi tel. számról akkor nem is tudom magam hitelesíteni, hogy az apróban hirdetést adhassak fel?
(#) pjg válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 17, 2018 / 2
 
Engem is megkeresett tegnap egy kolléganő. A fiának elszállt a laptopja, rajta a készülő egyetemi szakdolgozat. És? A hétvégén nem hoznám neki vissza? Hát nem. Oldja meg. De hogy nekem a kisujjamban van és csak ránézek. S, ha nem? rámegy a hétvégém.... Az, hogy megfizeti a munkám, az szóba sem került.
(#) pjg válasza lóri hozzászólására (») Nov 17, 2018 / 1
 
Mondtad volna: " ma már kávéztam".
(#) Kovidivi válasza lóri hozzászólására (») Nov 17, 2018 / 3
 
Vagy bedrótozni egy Arduino nano-t, ami pár nap múlva automatikusan letiltja az egész gépet. Ha pedig jól fizetett a gazda, akkor mondani a neki, hogy 4x húzza ki meg be a hálózati csatlakozót otthon, ezt tudja regisztrálni az arduino (táp elment/visszajött), és akkor nem tiltja le a gépet Furfangos javítás!
(#) lóri válasza pjg hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Főnökömről is tudták a rokonok, hogy programozó, aztán amikor ment hozzájuk, megtalálták számítógépes hibákkal. 3-4 óra elment ezekkel puszira. Többet nem megy vendégségba.
(#) lóri válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Feldobtad az estémet.
(#) Kovidivi válasza lóri hozzászólására (») Nov 17, 2018 / 2
 
Ja, ez tipikus. Az a redőny le van szakadva, a gép lassú, a tv-n be kellene állítani a csatornákat meg a hangerő is csatornánként változó, meg ez a lámpa is lóg már mióta
(#) lóri válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 17, 2018 / 3
 
Ezért az ötletért téged valami Nobel békedíjra kéne jelölni.
(#) sany válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Ezek mennyire igazak!
(#) jani1987 válasza pjg hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Volt pár dolog amit pénzért vagy ingyen adtam volna csak előtte utalják a számlámra a díjat. Amíg nem érkezik meg addig azt hitték majd saját zsebből a két szép szeméért elküldöm. Hát nem. Akinek postáztam még nem érdeklődött az anyám felől.
(#) kameleon2 válasza pjg hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Villanyszerelő 40.000? Az azért kicsit erős. 2800Ft a rezsióradíj (nem órabér). Legalábbis a norma szerinti. Kőműves 28.000? Jajj... Valakinek elszaladt a logarléce. Vannak persze ilyen számok - de az nem a valós munkabér - a többi már messzire vezet.
(#) pjg válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
2800Ft rezsióradíjért ki sem száll megnézni a munkát.
Egy villanytűzhely konyhán belüli áthelyezése 25 ezer.
Ha nem kell nincs más aki megcsinálja. Mek mesterre meg ki bízza a biztonságát?
(#) nagym6 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 17, 2018 / 1
 
Ismerősnek egy régi traktor teljes elektromos hálózatát cseréltem, két nap munka. Árról nem beszéltünk előre, olcsó munkának gondoltam jóismerős révén. Elkészültem, mondta köszi és elköszönt. Később hívtam fél napos kőműves munkára, évek óta jön.
(#) lóri válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 17, 2018 / 1
 
Végülis olcsó munka volt. Mint írtam valahol, mondták nekem, hogy Lóri, téged mindenki szeret, mert téged jól át lehet baltázni. Úgylátszik nem csak engem. Mindig olyan árat mondok, hogy ne hívjanak, de, ha mégis megfelel, akkor nem ingyen csináltam. Előre kell mondani, hogy napi 20, ha nem tetszik, hívja a Gelkát.
(#) mek-elek válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Csak azzal tudlak vigasztalni, hogy nekem is meséltek ilyet, velem is történt ilyen, és mindenki döntse le magának, magában, hogy jót tett, vagy balek volt.
(#) Skori válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 17, 2018 / 1
 
Ha a helyedben lennék megvárnám, amikor a harmadikat is megveszi inkább 110eFt-ért. Majd utána, amikor újra jön, hogy mégiscsak meg kellene javítani, akkor megmondanám, 15eFt/db a javítás (de csak most, és akciósan ), vagy ha gondolja nyugodtan vegyen még egy párat 110eFt-ért.

Más: Egy csőszerelő barátom szokta mondani, hogy akkor is kell árajánlatot adni egy munkára ha nem akarod megcsinálni, mert azért biztos van az a pénz, még ha sokkal több is a szokásosnál. Néhány %-ban be is jön. Mesélte, hogy volt egy nem túl szimpatikus, nehezen elviselhető modorú ügyfele, aki megkereste egy kisebb munkával, amiért általában 20...30eFt-ot kérne, de mivel nem volt kedve hozzá, ezért adott egy 170eFt-os ajánlatot. El is tűnt az illető, hetekig nem hallott róla, aztán egyszercsak felhívta, hogy meg kellene csinálni azt a munkát amire a múltkor árajánlatot adott....
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Pár éve egyik ismerősöm édesapja villanyszerelősködött alvállalkozóként egy 0-24 gyorsszolgálatnál, és igen jól keresett. Sokszor csak egy kismegszakítót kellett visszakapcsolni, és ezért boldogan fizették ki a 15 ezres számlát (ha jól emlékszem bruttóban ennyitől indult a dolog, kiszállás + első megkezdett munkaóra). Persze voltak komolyabb munkák is, nyilván.

És ez jópár éves infó, valamire való szaki pedig egyre kevesebb van, szóval ma ettől drágább is lehet a dolog, akár jóval drágább is.
(#) nagym6 válasza Skori hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Idézet:
„nem kéri, nekem ennyit nem fizet, inkább újat vesz”
Folytatása a dolognak (hatalmas kárörvendésem mellett), hogy miután tőlem elment munkát visszautasítva, akkor tudta meg, hogy az új elektronika csak egy hét múlva érkezik meg. Az uraság pedig aratás kellős közepén volt, félbehagyva. Ezután telefonálgatni kezdett nekem, hogy mégis csináljam meg. Természetesen semennyiért nem vállaltam volna, de több pénzt így sem ajánlott.
(#) lóri válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Akkor végül nem csináltad meg?
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Sokszor hallottam már azt is (sőt, én is így gondolkodok kicsit), hogy ha nem muszáj, nem a legolcsóbbat veszem. Ezért nem érdemes éhbérért melózni. Plusz: ha valaki a legolcsóbb szolgáltatást kéri, valószínűleg még az is drága neki, és el fog kezdeni problémázni, késve fizetni (vagy sehogy). Ilyen ügyfelekre nincs szüksége senkinek...
A másik érdekes dolog, amikor pl. egy lábdoki 2 perc alatt, ránézésre azt mondja, hogy lúdtalpbetét segíteni fog... Gyanús. Nem hisz neki az ember... De ha elmagyarázná, hogy lúdtalp, bokasüllyedés, telitalp meg hasonlók, néhány latin orvosi szavakkal megtűzdelve, egyből hihetőbb, hogy kell a lúdtalp... És valószínűleg tényleg kell, mert fáj a talpam
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2018
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Még egy eset. Nem vállaltam egy kb. 1.5 milliós műszer javítását, előbbi saját hsz.-ben leírt ok miatt, és a tulaj régebben nálam azon csodálkozott, hogy ilyen asztalon piszmogásból is meg lehet élni? (elektronikai munkára értve). Pedig egyszerűnek látszó hiba volt, mozgatásra működött-nem működött, mintha ki-be kapcsolták volna, kontakthiba. Tulaja így használhatatlanként eladta nagyon olcsón, újat vett valami 3 millió körül. Aki megvette, jóismerős gazdálkodó, akinek segítek. Hozta a rossz műszert, próbáljam megcsinálni. Percek alatt meglett a kontakthiba, a hálózati bemenetnél lévő zavarszűrő blokkot kellett cserélni.
(#) nagym6 válasza lóri hozzászólására (») Nov 17, 2018 / 1
 
Nem. És nincs az a pénz, amiért ennek megcsinálnám. Sőt örültem a pechjének. Pedig telefonált vagy ötször, később más számokról, mert az ismert számát már nem vettem fel.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2018
(#) lóri válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 17, 2018 /
 
Amúgy az ilyen emberek, hamar bekerülnek a pofozógépbe, majd valaki mástól visszakapják a tízszeresét. Én is örülök az ilyenek pechjének.
(#) kameleon2 válasza tbarath hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
Én nem lehúzásról beszéltem, hanem hivatalos tarifáról. A székely szakemberek amit elrontanak százezrekért, nem győzi az ember javítani. Felhígult a szakma. Nekem is akart jönni dolgozni villanyszerelő napi 35eFt-ért. A próbamunkát is elszúrta. Kontár volt. De ha ezt visszaszámoljuk, 4375 Ft-os órabér, de nem rezsióradíj. A Terc normadíj táblázat az alapja a korrekt elszámolásnak. Ott le van bontva minden folyamat időnormára. Ha azt felszorzod a rezsióradíjjal, akkor kapod meg a fizetendőt.
(#) SALáta hozzászólása Nov 18, 2018 /
 
Mezőgazdasági vállalkozó ismerős. Küldött pár bizt kamerát. Hiba a táp alulméretezve. A kamerák szuperek! Megcsinaltam puszira. Visszakaptam mikor kellett a rakodó. A bizt technikával foglalkozó cég nem rakja fel!!! Nem rakodó használatért csináltam.
Van aki gitárbiszbaszt csináltatott. Soha többet így!
X forintba jön ki + alapanyag. Ha 10 kell darabárra kedvezőbb, ezzel szamoltam. Többet soha így! Ha kell picit bonyolultabban kell számolnom mert egy megcsinálása 4-5x ös időbe kerül+segédanyag felhaszálása. Majd ha kell több egyszerre akkor más az alapja a számolásnak , olcsóbb is. Ha valami van a boltban ami megfelel meg kell venni azt. Olcsóbbra csak igen ritkán jön ki. Bár van hogy kijön de az az esetek 5% a. Ha egyedi kell akkor annak nyilván 4-5x ös "majdnem megfelel a bolti" költsége lesz sok darabra levetítve is.


Öreg barátom évek óta ugyan annyiért vízkövezi a vízmelegítőket. Nem kókler.
Mert jó neki a plusz , de már mondtam neki inkább duplájáért felét. Nem érti. Pedig mindenki erre állt rá. Gyakorlatilag duplán rosszul jár. De ez az ő dolga.

Haas cnc szervíz egy új encodert nem tudott rendesen beszerelni, túlfeszítette a szíját. Arról ne is beszéljünk hogy a direkt encoder tengelyre szerelt szíj barbárság... Ezért elkért csilliárdot. Tudom emberhiány... De akkor is, valamiért kőkemény nyugati óradíjat elkérve (nem 20.000 ft, jóval több) elvárható a működő szerelés.
(#) wbt válasza lóri hozzászólására (») Nov 18, 2018 / 3
 
Én idegen helyen azt szoktam mondani, hogy pék vagyok. Kenyeret már csak nem süttetnek velem...
Következő: »»   2964 / 3550
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem