Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3016 / 3552
(#) cupika97 hozzászólása Feb 27, 2019 /
 
Sziasztok. Megtudnátok nekem mondani mi lenne ez?
(#) szikorapéter válasza cupika97 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Elektroncső topicban hamarabb kapsz választ.
Egyébként királyul néz ki.
(#) madzagos válasza cupika97 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Thermoblinker. Én nem vettem volna ki a fémdobozából. Némi higany van benne,ha eltörik akkor lesz baj!!!
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) cupika97 válasza madzagos hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Gyári papírdobozban van. Higany van benne igen, a csőhöz nem nyúltam kézzel.
(#) Gafly válasza madzagos hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Fénysorompóban (régen ilyennel állították elő a "villogást") van fém dobozban.
Valóban nem szerencsés eltörni...
Tipikusan 24 V-ról megtáplálva elkezd benne lengeni a higany.
Elektromosan mint egy villanycsengő és kettős higanykapcsoló házassága.
(#) sany válasza cupika97 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Még nem is olyan kis mennyiség az a higany.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
4:00- től érdemes megnézni. Videó.

Itt egy másik videó is.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) madzagos válasza Gafly hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Elég neki a 12 volt is. Nekem is volt egy a börzén elpasszoltam.
(#) Kovidivi válasza sany hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 2
 
Dehogy küld téglát előreutalásnál az eladó! Simán nem küld semmit, és majd a postára fogja. Ha küldene valamit, akkor egyértelmű lenne, hogy átver. Viszont ha nem jön semmi csomag, még nem tudod, ki a bűnös! Plusz több pénz marad a ennek a *** embernek! Hiszen az ilyennek csak ez a fontos. Szánalmasnak tartom őket. De azt is, aki a hibás terméket jónak adja el, majd mikor utólag mutatom neki, hogy: "Hello. Ez tök hibás, el van törve, nézd meg a fotót!", az a válasza, hogy nála még nem volt törött, biztos én törtem el. De legalább elküldte a csomagot! Személyes vásárlás a nyerő, jól megvizsgálni a terméket, kipróbálni, tesztelni ahogy csak lehet. Ekkor a legkisebb az átverés veszélye.
Ha mégis kiderül, hogy a termék hibás, és szólok, akkor a korrekt eladó felajánl egy összeget kárpótlásként, mivel lehet, hogy tényleg nem vette észre a hibát. Egyetértek ezzel a hozzáállással. Egyébként néha egy: "Bocsánat, nem vettem észre" is sokat tud a helyzeten javítani. Amit én eladok, ott konkrétan le van írva minden, a hiba ki van emelve, fényképen látszanak a legfőbb részek. Lassabban tudom emiatt a használt termékeket eladni (esetleg olcsóbban), de legalább nem kell attól tartanom, hogy valaki bedobja az ablakom, vagy telefonon zaklat.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Egyszer régen, van vagy 10 éve is talán, rendeltünk pár tucat 17"-es monitort a szokásos beszállítónktól. Az egyik dobozban monitor helyett bontott tégla volt.
(#) kameleon2 válasza sany hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Termoblinker De szerettem! A másik kedvencem a 15000V-os higanykatódos egyenirányító.
(#) kaqkk válasza cupika97 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Fordítsd meg úgy hogy a higany az u alakú csőben legyen és úgy kérdezd meg , akkor az lesz a válasz hogy termoblinker (vagyis a fénysorompók vilogtatója)
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) nagym6 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1
 
Idézet:
„Viszont ha nem jön semmi csomag, még nem tudod, ki a bűnös!”
De tudom. Ha a feladó elküldi a posta feladó papír képét, látom, hogy feladta, akkor a postán veszett el. Ha nem küld ilyen képet, nyilván nincs, mert nem adta fel, ő a ludas.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Feb 27, 2019 / 1
 
A házunk sarkára korábban felszereltem az utca felé egy "használtcikk-kereskedőtől" vásárolt régi fekete-fehér megfigyelő-kamerát, amelyre egy olcsó (hibás) webkamera optikáját tettem rá. Délután folyamán párszor telibe kapja a nap (a kamera pont nyugat felé néz) ami ilyen csodálatos fényeffektekkel jár együtt!
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1
 
És állomásokon volt pendelblinker is.

Szerintem azt sem mondta senki cupika77-nek, hogy ne nagyon rázogassa...
(#) Skori hozzászólása Feb 27, 2019 /
 
Hangot tároló, és külön videót tároló fájlokat szeretnék összefűzni. Tehát van pl. egy .webm kiterjesztésű fájlom amiben csak hang van, és egy másik ugyanilyen kiterjesztésű fájl amiben pedig csak kép van. Ebből szeretnék egy rendes (tehát a hangot és a képet együtt tartalmazó) videó-fájlt készíteni. Az külön előny lenne ha nem kellene újrakódolni a fájlokat , csak összerakná valamilyen program.
Tud valaki (lehetőleg free) szoftvert ajánlani?
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Az ffmpeg/avconv tud olyat, hogy több file-ből "mux"-ol össze egyet Valahogy így.
Nem tudom, hogy webm-ekkel mennyire boldogul el.
(#) Skori válasza tbarath hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Működik! Köszönöm!
(#) peti333 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Háztartási kisgépszerelő ismerőstől szoktam érdeklődni minden ilyen jellegű vásárlás előtt, milyen márkát, milyen működési elvűt, stb. Az esetek 80%-ban azt szokta mondani, hogy a lehető legolcsóbbat, mert kiszámíthatatlan hogy mikor döglik meg, és a kétszer annyiba kerülő gép sem tart tovább.
Persze ehhez hozzá kell számítani, hogy annak idején, amik 20-30 évig kibírták sokkal többe kerültek, mint a mostani kommersz gépek. Sőt, bizonyos esetekben még a ma kapható professzionális felhasználásra szánt eszközöknél is drágábbak voltak. Manapság is kapható ugyan az a minőség, csak nem egy havi minimálbérbe fog kerülni egy 120 literes hűtő...
Sokszor említettem már az autók példáján, hogy annak idején a jelenleg használt 1996-ban gyártott alapfelszereltségű, alapmotoros kisautóm, ami konkrétan a márka legolcsóbb autója volt, kb. 2 millió forintba került. 1996 és 2015 között a KSH adatai alapján 400%-os infláció volt, ez annyit tesz, hogy manapság ez az autó 8 millió forintba kerülne. Ennyi pénzért manapság kettő darab közepesen felszerelt Dustert kapni, amiben már a szériafelszereltség veri a 23 éves fullextrás modelleket. Hol várható ennyivel kevesebb pénzért azonos minőség?
(#) nagym6 válasza peti333 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Mostanra nagyon átesett a dolog a ló túloldalára, akármennyire relatíve olcsóbb, kellene egy ésszerű alsó határ. Előző mosógépünk már 2 évesen erősen rozsdás volt, kb. 3-4 évesen féltenyérnyi lukak az oldalán felül, tehát ekkor már ki kellett volna dobni 3-4 évesen. Ez már tényleg a szemétre gyártás.
(#) sany válasza peti333 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Ki van ez nagyon pontosan találva, hogy mi hogyan működjön.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
A mi gáztűzhelyünk meg 1 hónapig bírta, lepattogott a festék az oldaláról, tiszta rozsda volt alatta a lemez. Pedig újonnan márkaboltból való volt. Mindent eladnak, csak profit legyen.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) SALáta válasza peti333 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
10 éve egy középkategóriás mosógépet vettünk. Már 4. évben nem volt hozzá csillagtengely. Kijavítottam pár éve. Már nem volt akkor se szép a csillag, egyszer leszakad... A csapágyakból minőséget tettem bele, a tengelyen megcsináltam a fő módosítást. Új, jó minőségű bronzperselyt kapott. A lelke ez, hiába teszed bele az új dolgokat ha a tengelyen a kopás beengedi a vizet.
(#) tbarath válasza peti333 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Ha 400% infláció lett volna, akkor nem 8 miillióba kerülne az anno 2 milliós autó, hanem 10 millióba. Ugyanakkor 1997-2015 között "csak" 300% infláció volt, szóval így helyes a matek.

Viszont a KSH számai léteznek bontva is: Bővebben: Link
És ha csak a tartós fogyasztási cikkeket nézem, akkor ott szinte nem is volt infláció, 1997-2018 között mindössze 12%-kal nőttek az árak.
(Mármint hivatalosan, mert amúgy a fene tudja, hogy mit és hogyan számol a KSH, biztos van olyan fogyasztói kosár amire igaz a számuk, de nekem soha sehogy nem adja ki a matek. Pl. a "Szeszes italok, dohányáruk" kategória 2010-2018 között 55%-al drágult hivatalosan, a 2010-es inflációt is beleszámolva (azaz 2009-hez képest) 68%-kal. A valóságban persze a cigi az minimum duplájára drágult 2010 óta, szóval az 55%-hoz nyilván alig dráguló szeszeket kellett pakolni...)
Nyilván az autók nem 12%-kal drágultak persze...
(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Hát akkor ezek szerint két út van.
Az egyik a "hit", azaz Miele és hasonló márkákról jókat mondó véleményeket meghallgatni és azt venni, aztán vagy bejön, vagy nem.
A másik pedig az, hogy elfogadja az ember, hogy 3-4 év alatt úgyis megpusztul, szóval megveszi mindig a legolcsóbbat, és minden fizetéskor egy "következő mosógép" feliratú borítékba eltesz 1500-2000 Ft-ot.
Illetve van még az a lehetőség, hogy használt Miele...
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) kameleon2 válasza peti333 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Beko (Török) mosógép 14 éve megy. Egyszer elromlott az ajtókapcsoló bimetál. 3500Ft-ból megvolt a teljes javítás. Ennek is már vagy 3 éve. Előtte egy méregdrága csilivili Ariston volt, 3 hónap után megállt, majd 6 hónapig várt alkatrészre. Azóta az is megy, bár még egyszer meghalt a vízstop solenoid benne és az ajtókapcsoló is. Minden alkatrésze letört, mert olyan gyenge a műanyag rajta. Soha többé drága gépet. A Noname mikrosütőnk a legrégebbi darab, van vagy 20 éves. A "Barátok közt" sorozatban ugyanaz a típus van díszletként a sorozat eleje óta.
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Nem a 15-20 éve, hanem a 4-5 éve, de leginkább a most gyártott cuccokról van szó. Nagyon sokat változott minden azóta...
(#) peti333 válasza tbarath hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Igazad van, rosszul írtam.

Olvastam, ebben az is szerepet játszik, hogy 30-40 éve még tartósabbak voltak a fogyasztási cikkek, azaz csak a jobb minőségű, drágább termékek voltak a piacon. Manapság a statisztika ezt egyenértékűnek tekinti a gagyival. Ahogy a régi kisautót, ami 20-30 év után is probléma nélkül üzemel, a mostani 10 évre gyártott csodákkal.
Megfigyeltem, hogy amikor kijön egy cikk az inflációról vagy a bérek növekedéséről, rögtön teleírja pár ember a kommentfalat, hogy hazudnak, meg hamisítanak, stb. Persze, az átlag magyar talán egész életében nem vesz új autót, meg mosógépet is csak 5-10 évente, így az ott nem jelentkező áremelkedést kevésbé érzi a bőrén, mint napi szinten igénybe vett szolgáltatások és alapvető élelmiszerek árának a növekedését. Ha esetleg az alapvető élelmiszerek árához képest vizsgálod a tartós fogyasztási cikkeket, akkor még durvább számok jönnek ki.
(#) tbarath válasza peti333 hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
A KSH szerint a tartós fogyasztási cikkek alig drágultak, 1997-2018 között _összesen_ 12%.
Ami vicc...
(#) Stewe válasza tbarath hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
A statisztika csak adatokat hasonlít össze, nem piaci viszonyokat.
Példák:
A 15 éve méregdrága DVD lejátszó mára értéktelen olcsóság...
A BlueRay cuccok is ilyen tendenciát mutatnak.
A statisztikában pedig a tömegcikkek elmossák az igazságot....
A pendrive ára 1000ft/GByte -ban ~1%-ra csökkent tizenegynéhány év alatt...
Következő: »»   3016 / 3552
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem