Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3683 / 3701
(#) KU202M válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Irigylésre méltó felfedezés... De ugye, azért nagykorú volt?
(#) Kinka István válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 15, 2026 / 2

Valami történt a szigetelésükkel is, mert lecsökkent az ellenállásuk.
(#) KU202M válasza Kinka István hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Tehát jobb lett a (be)vezetőképességük.
(#) szs válasza Kinka István hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Szeretnéd.
Valójában velünk (vén majmokkal) szemben a fiatal lányok ellenállása növekedett. A saját korosztályukkal (ahogyan az természetes) ugyanaz maradt, mint mindig
(#) jani1987 válasza szs hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

"Szép vagy, szép vagy szebb a holnapnál
Két pofon előjáték felizgulhatnál"
Az előadó kilétét nyitva hagyom.
(#) nagym6 válasza Kinka István hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Ügyesen blankolnak.
(#) uniman hozzászólása Márc 16, 2026 /

Vigyázat...SMS csalók

A csalók már a gáz és villanyszámlás (MVM-es) SMS-esek mellett a TAJ kártya csalásokra is rácuppantak:
Bővebben: Link
Ráadásul mostanság már a magyar telefonszámok mellett már Ausztriából (+43...) is érkeznek a SMS-ek. ( Magyarországon már nincs 43-as előtárcsázású körzet...ha erre apellálnának.)
Résen kell lenni és figyelni!
(#) jani1987 válasza uniman hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Én inkább bemegyek megkérdezni mi van mint hogy reagáljak rá.
(#) Jonni válasza uniman hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

A +43-as előhívószám már nem újdonság, kb 1 éve akartak engem is átverni egy ilyenről.
(#) sany válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Hidd el valaki elhiszi, nem megy be.
(#) granpa válasza uniman hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Ma reggel 8:50-kor Washington DC-ből hívtak. Nem jött össze nekik.
(#) zolika60 válasza granpa hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Pedig beszélhettél volna velük.
(#) Alkotó hozzászólása Márc 16, 2026 /

Citrom probléma

Reggelente teát főzök, amibe citromot is teszek. Ez napi 1 db citromot jelent. Kb. 4-6 db citrom van egy 0,5 kg-os hálóba, amiből már kipróbáltam a nálunk elérhető nagy számú bolthálózat mindegyikét.
Most már egyre bosszantóbb, hogy az így vásárolt citromok közül néhány darab állandóan megpenészedik a vásárlást követ 2-3 nap után. Már tároltam a szabad levegőn, hűtőben, földön, polcon, de nem találtam olyan megoldást, hogy a vásárolt darabok mindegyike be tudjon kerülni a teába. (Kipróbáltam a normál kezelt változatot, a kezeletlenként címkézettet, sőt a BIO cimkéset is.)
Mit rontok el? Hogyan lehetne ezt jobban tárolni?
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Ez pontosan úgy van, ahogyan írod.
Szüleimnek volt egy citromfája, egy nagy üstben tartottuk a ház napsütéses, de fűtetlen részén. Keveset termett, de soha semmi baja nem volt a termésnek. És talán lehet egy citromra is azt mondani, hogy "finom volt".
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Szintén teás citrommal. Nálam nincs ilyen csak ritkán, kb. egy-két hétig állnak szabadban vagy hűtőben, semmi egyéb titok nincs. Tipikus hazai elterjedt négy féle boltból vásárolva.
Nekem inkább az a bajom, hogy sokszor olyan vastag héjú, hogy kinyomhatatlan csak facsaróban. Ennek súlyának 60% -a a héja.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2026
(#) uniman válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Mi már nem megyünk sehová...az sem tudjuk, hogy hová kéne menni pl. a NEAK-ba, mvmnext-be. Persze "online" megvan minden...
(#) granpa válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Ha Acron-ból (Ohio) vagy Wellingtonból (kissé odább ), akkor felveszem, mert rokon.
(#) kitartás válasza kitartás hozzászólására (») Márc 17, 2026 /

Háááát megjött. Nem a legolcsóbbat rendeltem. 22 volt plusz a fuvar. Ma már megy is vissza. Lehet hogy pont egy hibásat fogtam ki de ez nem szívta fel a vizet kicsit sem. Kerti csapra dugva ugyan jött belőle víz de nem sok. Illetve folyamatosan, nem csak akkor amikor bekapcsoltam. Akkora nyomást sem produkált mint én fénykoromban.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2026
(#) bbb válasza kitartás hozzászólására (») Márc 17, 2026 /

Nagyon sok van belőle és egyik gyengébb minőségű, mint a másik. Én is vettem egyet apám kedvéért, virágot locsolni, autót mosni lehet vele, de az a hű de nagy nyomás ritkán épül csak fel...
(#) andogeri válasza uniman hozzászólására (») Márc 17, 2026 / 1

Aki még benyeli ezeket, meg is érdemli!

A telefonosokkal belemegyek a játékba. Hogy mennyi ideig tudom pofáztatni, illetve mekkorát káromkodik a végén ?. De ugyanígy a jófogásos csalókkal is, akik a konyhabútort, gáztűzhelyt, falikazánt, hőtárolós kályhát stb. foxposttal kérték volna ?.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 17, 2026 / 1

Normális citromnak el is kell állnia a spájzban hetekig anélkül hogy bármi baja lenne.
Én már jó ideje több okból sem veszek, inkább a citromlé meg ősztől tavaszig a C vitamin. A teának én a saját ízét szeretem (már amelyiknek van), ezért a citromlét épp csak megmutatom neki, mert az nagyon el tudja nyomni a tea saját ízét. Meg minden szeptemberben veszek egy ilyet, ebből amikor már csak langyos a teafőzőben a tea, (mert melegben gyorsan bomlik) teszek kb. 3-500mg-ot, egész nap iszogatunk belőle, 2 család téli C vitamin szükségletét fedezi fillérekből, nem kell méregdrágán tablettákat venni. Vége lett ennek a télnek is úgy, hogy a családban senkinek semmiféle nyavalyája (influenza stb.) nem lett.
(#) tufatofu válasza uniman hozzászólására (») Márc 17, 2026 /

A biztosítók nevében is rendszeres az "adategyezteséses" hívás, holott online regisztrálva bármikor bármi változtatható, arról nem is beszélve, mindenkinek saját érdeke, hogy a változásokat módosítsa, ha történt....
(#) vision61 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2026 / 1

A teázás nálunk is kb. 15+ éve program. Reggel és este is egy-egy nagy csuporral elkortyolgatunk, külön polc van a gyógyfüveknek, és az egyéb teafüveknek. Én nem citromozom, de a feleségem igen, illetve limonádé miatt is veszek hetente 5-6 darabot. Viszont én nem hálósat, hanem amit én válogatok össze az áruházban, azt szoktam venni. Van egy régi fonott kosarunk, abban tároljuk a konyhában, a többi gyümölccsel együtt. Citrom még soha nem romlott meg.
Nem lehet az, hogy esetleg bepárásodik amíg hazaérsz, és nedvesek maradnak, azért penészedik?
(#) exabit válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 17, 2026 / 1

Fiatal korombon ilyen (de nem pont ezt) zacskós C-vitamint használtam modell rakéta ejtőernyőjének a kidobó töltetéhez (link).
(#) Gafly válasza exabit hozzászólására (») Márc 17, 2026 /

Hú, Te is rakétamodelleztél?
Mi az általánosban csehszlovák kész cuccot használtunk (egyik fele felvitte, majd beépített (égés)időzítés után kipökte az ernyőt).
Próbálkoztunk kétfokozattal is, de miután akkor már a rakéta feje lefelé állt amikor a második fokozat begyújtott, a szakkörvezető tanár betiltotta az ezirányú kísérletezést. Lehet nem kis részben azért, mert akkor még a teherszállítás jelentős részben 1...2 lóerős járművekkel történt felénk, és pont a két ló közé esett egyszer.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 17, 2026 /

Én valamilyen gyógyteát -most kamillát- citrommal mézzel reggelire. Nem bízok a gyártott vitaminokban egyéb kapszulákban sem, fene tudja mi van vagy nincs bennük. A citromban meg biztosan vegyszer, de talán megbízhatóbb veszélytelenebb. Sok gyümölcs, lehet ezzel sok vegyszer is kajám része.
(#) Alkotó válasza vision61 hozzászólására (») Márc 17, 2026 /

A teázást több irányból is meg lehet közelíteni. Van a teljesen natúr irány, vannak a "tejesek", van a citrom-cukor irány, és biztosan még számos egyéb variáció. Ez így teljesen rendben is van mindaddig, amíg egyik irányzat sem akarja megtéríteni a többieket.
Nálam a tea mennyisége is számít, 7 dl-t iszok egyszerre, amiben van 1 citrom, van további 2 kanál citromlé, és ezek ellensúlyozására még 4 kanál cukor is. Ez sokak szerint súrolja a halálos méreg kategóriát, de velem eddig még nem végzett.
A citrom nem párásodik be, akár hálósat, akár kiválogatósat veszek, a citrus-tárolóba kerül (ez egy szellős fadoboz, sok-sok éve ebben tartom a citrom, narancs, mandarin készletet). Évekig fel sem merült ez a probléma, de tavaly már néha előfordult, idén pedig katasztrofális a mérték. Feltűnően mindig csak a citrom, egyebek soha. Időnként ha nem kívánom a mandarint szinte mazsolává aszalódik 1-2 darab, de még mindig ehető.
Megkérdeztem én növényekben tőlem sokkal jártasabbakat is, akik szintén csak tippelgetni tudtak. Első helyen áll mindig a citrom szállításakor használt "gyári vegykezelés", ami talán megváltozott a régihez képest, de például olyan ötlet is felmerült, hogy a tárolómban maradhatott egy kis penészgomba lerakódás, ami elősegítheti a további burjánzást. Ezt két módon is próbáltam tesztelni, részben egészen máshová raktam a citromot ami így közelébe se került a tárolónak, illetve Sanitollal nagyon alaposan megtisztogattam a (látszólag egyébként is tiszta) tárolóhelyet. Egyik sem vált be.
Azt nem tudom van-e, illetve mennyi C vitamin a citromban, de nálam ez nem is szempont. A liposzómás C-vitamin kapszula nálam remekül bevált. Ez a vízben oldódó alapvitamint parányi kis zsírburkokba csomagolja, így az a gyomorban már zsírban oldódóként jelenik meg, megvédi a gyomorsavtól, és nagyon hatékonnyá válik a hasznosulás. Rohadt drága, de ajánlom mindenkinek, zseniális kombináció.
Már csak az a kérdés, miért penészedik meg nálam a citrom?
(#) sany válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2026 /

Én a napokban szőlőt vettem. Ki tudja, hol volt eddig. De szerintem hűtőházba, azért rohad meg idő előtt néhány zöldség, gyümölcs, ha hazavisszük.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2026 /

Idézet:
„Már csak az a kérdés, miért penészedik meg nálam a citrom?”
A penész szaporodást jelentősen-drasztikusan gyorsítja a nedvesség főleg pára formában van jelen, és a meleg. A párás meleg egyenesen csemege a penésznek, ettől szaporodik piszkosul. Esetleg magas páratartalom van a citromnál, csak nem tudod. Vagy hozott penészspórával van nagyon tele felülete, de az máshol is jelentkezne.
Vagy sokat áll a bolti raktárban.
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 18, 2026 / 1

"Normális" citrom...az itt nő a PC-m mellett. 1 hónapja leszedett gyümölcs két hetes hűtőben tárolás után így néz ki. Facsaróval minden csepje kinyerhető.
Következő: »»   3683 / 3701
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem