Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3687 / 3687
(#) Jonni válasza uniman hozzászólására (») Hé, 13:11 /

A +43-as előhívószám már nem újdonság, kb 1 éve akartak engem is átverni egy ilyenről.
(#) sany válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 13:28 /

Hidd el valaki elhiszi, nem megy be.
(#) granpa válasza uniman hozzászólására (») Hé, 20:01 /

Ma reggel 8:50-kor Washington DC-ből hívtak. Nem jött össze nekik.
(#) zolika60 válasza granpa hozzászólására (») Hé, 20:28 /

Pedig beszélhettél volna velük.
(#) Alkotó hozzászólása Hé, 20:48 /

Citrom probléma

Reggelente teát főzök, amibe citromot is teszek. Ez napi 1 db citromot jelent. Kb. 4-6 db citrom van egy 0,5 kg-os hálóba, amiből már kipróbáltam a nálunk elérhető nagy számú bolthálózat mindegyikét.
Most már egyre bosszantóbb, hogy az így vásárolt citromok közül néhány darab állandóan megpenészedik a vásárlást követ 2-3 nap után. Már tároltam a szabad levegőn, hűtőben, földön, polcon, de nem találtam olyan megoldást, hogy a vásárolt darabok mindegyike be tudjon kerülni a teába. (Kipróbáltam a normál kezelt változatot, a kezeletlenként címkézettet, sőt a BIO cimkéset is.)
Mit rontok el? Hogyan lehetne ezt jobban tárolni?
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 21:22 /

Ez pontosan úgy van, ahogyan írod.
Szüleimnek volt egy citromfája, egy nagy üstben tartottuk a ház napsütéses, de fűtetlen részén. Keveset termett, de soha semmi baja nem volt a termésnek. És talán lehet egy citromra is azt mondani, hogy "finom volt".
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 21:27 /

Szintén teás citrommal. Nálam nincs ilyen csak ritkán, kb. egy-két hétig állnak szabadban vagy hűtőben, semmi egyéb titok nincs. Tipikus hazai elterjedt négy féle boltból vásárolva.
Nekem inkább az a bajom, hogy sokszor olyan vastag héjú, hogy kinyomhatatlan csak facsaróban. Ennek súlyának 60% -a a héja.
A hozzászólás módosítva: Hé, 21:31
(#) uniman válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 21:58 /

Mi már nem megyünk sehová...az sem tudjuk, hogy hová kéne menni pl. a NEAK-ba, mvmnext-be. Persze "online" megvan minden...
(#) granpa válasza zolika60 hozzászólására (») Hé, 22:06 /

Ha Acron-ból (Ohio) vagy Wellingtonból (kissé odább ), akkor felveszem, mert rokon.
(#) kitartás válasza kitartás hozzászólására (») Kedd, 5:55 /

Háááát megjött. Nem a legolcsóbbat rendeltem. 22 volt plusz a fuvar. Ma már megy is vissza. Lehet hogy pont egy hibásat fogtam ki de ez nem szívta fel a vizet kicsit sem. Kerti csapra dugva ugyan jött belőle víz de nem sok. Illetve folyamatosan, nem csak akkor amikor bekapcsoltam. Akkora nyomást sem produkált mint én fénykoromban.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 5:56
(#) bbb válasza kitartás hozzászólására (») Kedd, 6:31 /

Nagyon sok van belőle és egyik gyengébb minőségű, mint a másik. Én is vettem egyet apám kedvéért, virágot locsolni, autót mosni lehet vele, de az a hű de nagy nyomás ritkán épül csak fel...
(#) andogeri válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 7:11 / 1

Aki még benyeli ezeket, meg is érdemli!

A telefonosokkal belemegyek a játékba. Hogy mennyi ideig tudom pofáztatni, illetve mekkorát káromkodik a végén ?. De ugyanígy a jófogásos csalókkal is, akik a konyhabútort, gáztűzhelyt, falikazánt, hőtárolós kályhát stb. foxposttal kérték volna ?.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Kedd, 11:18 / 1

Normális citromnak el is kell állnia a spájzban hetekig anélkül hogy bármi baja lenne.
Én már jó ideje több okból sem veszek, inkább a citromlé meg ősztől tavaszig a C vitamin. A teának én a saját ízét szeretem (már amelyiknek van), ezért a citromlét épp csak megmutatom neki, mert az nagyon el tudja nyomni a tea saját ízét. Meg minden szeptemberben veszek egy ilyet, ebből amikor már csak langyos a teafőzőben a tea, (mert melegben gyorsan bomlik) teszek kb. 3-500mg-ot, egész nap iszogatunk belőle, 2 család téli C vitamin szükségletét fedezi fillérekből, nem kell méregdrágán tablettákat venni. Vége lett ennek a télnek is úgy, hogy a családban senkinek semmiféle nyavalyája (influenza stb.) nem lett.
(#) tufatofu válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 12:37 /

A biztosítók nevében is rendszeres az "adategyezteséses" hívás, holott online regisztrálva bármikor bármi változtatható, arról nem is beszélve, mindenkinek saját érdeke, hogy a változásokat módosítsa, ha történt....
(#) vision61 válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 14:11 / 1

A teázás nálunk is kb. 15+ éve program. Reggel és este is egy-egy nagy csuporral elkortyolgatunk, külön polc van a gyógyfüveknek, és az egyéb teafüveknek. Én nem citromozom, de a feleségem igen, illetve limonádé miatt is veszek hetente 5-6 darabot. Viszont én nem hálósat, hanem amit én válogatok össze az áruházban, azt szoktam venni. Van egy régi fonott kosarunk, abban tároljuk a konyhában, a többi gyümölccsel együtt. Citrom még soha nem romlott meg.
Nem lehet az, hogy esetleg bepárásodik amíg hazaérsz, és nedvesek maradnak, azért penészedik?
(#) exabit válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 18:11 / 1

Fiatal korombon ilyen (de nem pont ezt) zacskós C-vitamint használtam modell rakéta ejtőernyőjének a kidobó töltetéhez (link).
(#) Gafly válasza exabit hozzászólására (») Kedd, 19:22 /

Hú, Te is rakétamodelleztél?
Mi az általánosban csehszlovák kész cuccot használtunk (egyik fele felvitte, majd beépített (égés)időzítés után kipökte az ernyőt).
Próbálkoztunk kétfokozattal is, de miután akkor már a rakéta feje lefelé állt amikor a második fokozat begyújtott, a szakkörvezető tanár betiltotta az ezirányú kísérletezést. Lehet nem kis részben azért, mert akkor még a teherszállítás jelentős részben 1...2 lóerős járművekkel történt felénk, és pont a két ló közé esett egyszer.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 20:03 /

Én valamilyen gyógyteát -most kamillát- citrommal mézzel reggelire. Nem bízok a gyártott vitaminokban egyéb kapszulákban sem, fene tudja mi van vagy nincs bennük. A citromban meg biztosan vegyszer, de talán megbízhatóbb veszélytelenebb. Sok gyümölcs, lehet ezzel sok vegyszer is kajám része.
(#) Alkotó válasza vision61 hozzászólására (») Kedd, 21:27 /

A teázást több irányból is meg lehet közelíteni. Van a teljesen natúr irány, vannak a "tejesek", van a citrom-cukor irány, és biztosan még számos egyéb variáció. Ez így teljesen rendben is van mindaddig, amíg egyik irányzat sem akarja megtéríteni a többieket.
Nálam a tea mennyisége is számít, 7 dl-t iszok egyszerre, amiben van 1 citrom, van további 2 kanál citromlé, és ezek ellensúlyozására még 4 kanál cukor is. Ez sokak szerint súrolja a halálos méreg kategóriát, de velem eddig még nem végzett.
A citrom nem párásodik be, akár hálósat, akár kiválogatósat veszek, a citrus-tárolóba kerül (ez egy szellős fadoboz, sok-sok éve ebben tartom a citrom, narancs, mandarin készletet). Évekig fel sem merült ez a probléma, de tavaly már néha előfordult, idén pedig katasztrofális a mérték. Feltűnően mindig csak a citrom, egyebek soha. Időnként ha nem kívánom a mandarint szinte mazsolává aszalódik 1-2 darab, de még mindig ehető.
Megkérdeztem én növényekben tőlem sokkal jártasabbakat is, akik szintén csak tippelgetni tudtak. Első helyen áll mindig a citrom szállításakor használt "gyári vegykezelés", ami talán megváltozott a régihez képest, de például olyan ötlet is felmerült, hogy a tárolómban maradhatott egy kis penészgomba lerakódás, ami elősegítheti a további burjánzást. Ezt két módon is próbáltam tesztelni, részben egészen máshová raktam a citromot ami így közelébe se került a tárolónak, illetve Sanitollal nagyon alaposan megtisztogattam a (látszólag egyébként is tiszta) tárolóhelyet. Egyik sem vált be.
Azt nem tudom van-e, illetve mennyi C vitamin a citromban, de nálam ez nem is szempont. A liposzómás C-vitamin kapszula nálam remekül bevált. Ez a vízben oldódó alapvitamint parányi kis zsírburkokba csomagolja, így az a gyomorban már zsírban oldódóként jelenik meg, megvédi a gyomorsavtól, és nagyon hatékonnyá válik a hasznosulás. Rohadt drága, de ajánlom mindenkinek, zseniális kombináció.
Már csak az a kérdés, miért penészedik meg nálam a citrom?
(#) sany válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 21:37 /

Én a napokban szőlőt vettem. Ki tudja, hol volt eddig. De szerintem hűtőházba, azért rohad meg idő előtt néhány zöldség, gyümölcs, ha hazavisszük.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:38
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 21:53 /

Idézet:
„Már csak az a kérdés, miért penészedik meg nálam a citrom?”
A penész szaporodást jelentősen-drasztikusan gyorsítja a nedvesség főleg pára formában van jelen, és a meleg. A párás meleg egyenesen csemege a penésznek, ettől szaporodik piszkosul. Esetleg magas páratartalom van a citromnál, csak nem tudod. Vagy hozott penészspórával van nagyon tele felülete, de az máshol is jelentkezne.
Vagy sokat áll a bolti raktárban.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:56
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 13:04 / 1

"Normális" citrom...az itt nő a PC-m mellett. 1 hónapja leszedett gyümölcs két hetes hűtőben tárolás után így néz ki. Facsaróval minden csepje kinyerhető.
(#) sany válasza uniman hozzászólására (») Sze, 13:10 /

Így könnyű.
Tutira más az íze, mint a boltinak.
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:10
(#) uniman válasza sany hozzászólására (») Sze, 13:25 /

Annyira nem "könnyű" ...jó az elején voltak 40 dekásak is. De kell másfél év, mire beérik egy gyümölcs. Rengeteg virág (illatuk mennyei), sok kiscitrom, de csak töredékük érik be.
Igen, az íz az "eredeti"...a héját is felhasználjuk, ez nem mérgezett, mint a bolti (bár már kapható "bio" is).
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:27
(#) Udvari Zsombor válasza uniman hozzászólására (») Sze, 20:52 /

Nem lehet, hogy bent a szobában nem porzódnak be megfelelően a virágok? Apró ecsetkével szimulálhatod a "rovarokat". Nevelőapám már ecsetelgetett cserépben tartott csili növényt, hogy megtermékenyüljön.
(#) uniman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Sze, 21:05 /

Hát, botanikus az nem vagyok... Kis citromok lesznek, 1-2 centisek, aztán lepotyognak, De most nézem, akad már nagyobb is. Ez állandóan virágzik és terem egyszerre. Később, majd kikerül a szabad ég alá, ott vannak rovarok, meg sok-sok kártevő is. Most épp a tavalyi pajzstetűket írtottuk ki...
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:08

virag.jpg

(#) Johnycorp hozzászólása Sze, 21:19 /

Mechanikus egyenirányító

Sziasztok.

Sok éve már, hogy találkoztam egy vicces GIF-el, amin az alábbi volt.
A beérkező AC feszültséget (hullámvonal) egy bütykös kerék és egy megfelelően hozzákapcsolt kalapács szépen "kisimította" egyenes DC feszültséggé.

Nem rémlik ez valakinek esetleg?
Próbáltam többféle módon, angolul, AI-vel keresni, de sajnos semmi.
(#) exabit válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 22:05 /

Bizony, és jó móka is az, főleg mikor próbálod meggyőzni az esztergályost hogy amit legyártani készül az nem is az mint aminek látszik. Kb hasonló szitut képzelj el, mint mikor a marcona határőr nézi az igazolványod 3 másodpercig, majd belenéz az arcodba 3 másodpercig, majd megint az igazolványod és megint az arcod. Na ugyanez ahogy az esztergályos szaki nézi a rajzot, majd az arcod vizslatja majd megint a rajzot és megint az arcod amire próbálod felvenni a legártalmatlanabb arckifejezésed.
(#) Josi777 válasza Alkotó hozzászólására (») Sze, 22:17 /

Én arra gondolok, hogy egyszer valamikor egy penészes citrom vagy annak a darabja valahol rejtve okozza ezt a jelenséget. Még csak nem is kell, hogy ugyanabban a helyiségben legyen, elég, ha a légáramlás abból az irányból jön, máris beteríti spórákkal a teret.
A másik tippem a tároló. A fa porózus és ha egyszer érintkezett penészgombával, akkor a gombafonalak behatolnak a fa szerkezetébe és vígan elvannak nagyon sokáig. Ahogy kedvező feltételek alakulnak ki a számára, aktivizálódnak. A tisztítás ebben az esetben nem sokat ér, mivel a probléma gyökere beljebb van.
(#) jani1987 válasza Johnycorp hozzászólására (») 6:17 /

Valamelyik rádiotechnikában ugyanezt láttam.
Következő: »»   3687 / 3687
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem