Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Öntartó Relé Ledszalaghoz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) fillx hozzászólása Júl 9, 2013 /
 
Sziasztok! A következő problémával fordulok hozzátok, megvásároltam a következő kitet http://www.hestore.hu/prod_10027687.html ami egy infra sorompó ami egy relét húz be ha kapja az infra jelet, a relé egyik érintkezőjére rákötöttem a + tápot így ha valami tárgy kerül az infra adás útjába a feszültség megjelenik a kivezetéseken, ami egy ledszalagot hajt meg, a célom az lenne hogy a ledszalag ne kapcsoljon ki, ezt egy öntartó relé kapcsolással gondoltam megoldani, de nem működik. A következő a jelenség a sorompó reléje kattogg a ledszalag ennek megfelelően villog de az öntatró relé nem húz be, ha csak magában az öntartó relének adok feszültséget akkor működik.
szerintetek mi lehet erre megoldás?

kapcs.jpg
    
(#) acdc válasza fillx hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Szia!
Relével úgy oldható meg az öntartás, ha az egyik záró érintkezőt párhuzamosan kötöd a behúzótekerccsel...
Üdv.: Peti
(#) kaqkk válasza acdc hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
sorba !.... Én ha egyen feszről megy a dolog akkor a relé telkercsével párhuzamosan kötnék egy kondit mert a bekapcsolásnál a terheléstől leesik a feszültség és ezért elejt a relé
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
(#) acdc válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
A relé akkor kerül öntartásba ha az egyik záró érintkezőjével kapcsoljuk a behúzótekercset, azaz ha a behúzótekercsre csak egy pillanatra is feszültség kerül, meghúzza magát, ha ezzel a tekerccsel párhuzamosan van kötve az egyik záró érintkezője a relének, akkor már ezen (is) folyik a behúzó árama! Ezért öntartás.
A kondis dolog amit írtál helytálló lehet, de ha jól emlékszem azt írta a kérdező, hogy gyárilag van egy relé a kithez, tehát ha jól értem az a cél, hogy az infrasorompó megszakításkor ne csak egy ideig vagy csak egy pillanatra húzzon meg a relé hanem maradjon öntartásban ameddig le nem kapcsoljuk.
Jól értem Fillx? vagy én értettem fére mert akkor bocs..
(#) kadarist válasza acdc hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
Annyit pontosításképpen, hogy a bekapcsolást végző gombbal kell párhuzamosan kötni a relé segédérintkezőjét. Ha a tekerccsel kötnénk párhuzamosan, akkor zárlatot idéznénk elő. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
(#) orcika70 válasza fillx hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Lehetséges hogy kevés lesz a tápforrás áramerősség, túl nagy a feszültség esés a led szalag működésekor, ahogy kaqkk is megemlíti.
(#) fillx válasza acdc hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Nos te állasz a legközelebb a dolog megértéséhez acdc, nem az volt a kérdésem hogy hogyan lehet megvalósítani az öntartó kapcsolást mert az önmagában működik, az infra sorompó reléjére ejt azaz ekkor kapcsolja a 12 voltot a másik relére amely a tartást végezné egyidejűleg a ledszalag működtetésével, viszont ehelyett csak kattog a sorompó reléje az öntartás pedig nem valósul meg. viszont ha egy pillanattal később értintem oda az érintkeő és a tekercs közös pontját akkor működik egyidejűleg nem.
(#) fillx válasza orcika70 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Én is pontosan erre gondoltam először, hogy ez lehet a probléma, de nem egy gyári kapcsolóüzemű ledtápot használok (2*12V 10A), két műszerrel is lemértem egy mutatós Ganzuniv 3-al és egy Metex digitális mérővel a tápfesz stabil nem vehető észre esés, ledszalag áramfelvétele 800 mA
(#) orcika70 válasza fillx hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Vagyis az alapvető probléma a fénysorompó vevőegység panelján lévő relé ki-be kapcsolgatás okozza a problémát. Ezt csak az adó-vevő rész megfelelő beszabályozással összehangolással lehet a folytonos relé kattogást (prellezést) megszüntetni.
(#) lesliewednesday válasza fillx hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Ha pontosan a rajz szerint kötöttél be mindent, akkor az infra reléjének első behúzására a LED vezérlő relé öntartásba kerül, bármennyiszer is kapcsol utána az infra reléje. Szerintem nézd át még egyszer a megvalósított áramkört. Egy általad említett tápnak simán el kell bírnia lényeges feszültség esés nélkül a 2 relét és a LED sort. A relékről ugyan nem írtál, de egyes típusok meghúzásnál csak a tápfesz pontos értéke közelében hajlandóak kapcsolni, kicsit kisebb tápáram nem biztosít rendes meghúzást, így újra elengedhet. Az önartó relének, ha van másik záró érintkező párja, a LED sort arra is teheted. Túl vékony vezetékezés is okozhat meglepetést (!) A kikapcsolásról sem írtál, bár a táp elvételével egyszerűen kialszik a LED sor.
(#) Ghoost válasza fillx hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
En igy oldanam meg!
Kicsit atszerkesztettem a rajzodat.......
S nem kotnem sorba a LED szalagot a kapcsolasara szant relevel!
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013

kapcs.jpg
    
(#) fillx hozzászólása Júl 10, 2013 /
 
Nos srácok köszönöm az ötletelést, a probléma kreatívan meg lett oldva, kidobtam az öntartó kapcsolást. A sorompó reléjével működik most a dolog, úgy hogy a relé egyik érintkezőjére a ledszalag van kötve a másik érintkezőjére pedig a sorompó jeladója, a közös a táp, így mikor megszakítom a jelet egy tárgyal ejt a relé és megszűnik a jelforrás is, köszönöm hogy foglalkoztatok a témával.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem