Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion Orister 1015
 
Témaindító: Resident, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 13
(#) reloop válasza simi21 hozzászólására (») Aug 8, 2012 / 1
 
Szia! Az általad linkelt kapcsolási rajz alapján 24V-os trafónak nézem, 50-70VA terhelhetőséggel.
(#) Ge Lee válasza simi21 hozzászólására (») Aug 9, 2012 / 1
 
A végfok tápja terheletlenül 38-41V DC körül van, az előfoké pedig ebből van RC taggal leosztva. Tehát a trafó szekundere 27-28V-os, olyan huzalból ami elbírja az adott áramot, illetve belefért a magba. Egyszerű, ha jól emlékszem EI mag van benne, szét kell szedni és megtekerni, vagy egy hasonló méretűt és feszültségűt a helyére rakni.
(#) atiber válasza simi21 hozzászólására (») Aug 9, 2012 /
 
Hát arra, hogy a szekundere szakadt lenne, kevés az esélye...elég masszív trafó van benne...talán a primer, a 230V oldala? De, ezt egy ohm mérővel hamar ki lehet 'sakkozni'...
(#) simi21 hozzászólása Aug 9, 2012 /
 
Igen a primer a 220V-os oldala,és biztosan ott van a szakadás.Köszönöm a válaszokat,megpróbálok keresgélni egy trafót mert sajnos ennek annyi.
(#) Pityu9 hozzászólása Nov 1, 2012 /
 
Üdv! Egy módosítást ajánlanék az orister erősítőkhöz, ami a HiFi magazinos MOD továbbfejlesztése, röviden a problémáról: az eredeti kapcsolásban a jelet először jól leosztják, majd felerősítik, ami magas zajszinthez vezet, emiatt célszerü egy emitterkövetővel kiváltani a bemeneti fokozatot. Itt nyílik lehetőség az első módosításra: mamár alacsony kimeneti impedanciás eszközöket használunk, így ha kiiktatjuk a hangerőszabályzónál található loudnessért felelős RC tagot, akkor megkapjuk a szabvány 47kOhm-os bemeneti impedanciát, így közvetlenül a hangerőszabályzóra köthetjük a bejövő jelet. Ha mégis szeretnénk megőrizni a loudnesst és a nagyobb bemeneti impedanciát, akkor akalmazzuk az emitterkövetőt, de a lemezjátszó bemenetet is érdemes átépíteni, de nem a HiFi magazinos elképzelés szerint, hanem érdemesebb az Unitra WS-311D előerősítőjét felhasználni. Továbbá érdemes a végfokozatnál található becsatoló kondit nagyobbra cserélni, így javul a mélyhangátvitel. Az átépítés jelenleg folyamatban van, csatolom a képeket. Remélem tudtam valakinek segíteni.
Üdv!
(#) Pioneer válasza Pityu9 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Szia!
Ezeket az átalakításokat már régen megcsináltam az én példányomban, sőt a bemeneti csatlakozókat is kicseréltem RCA-ra.
Füllel hallhatóan jobb lett a hangja.
(#) Pityu9 válasza Pioneer hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Üdv!
Grat. szép lett. Én csak a tapasztalataimat osztottam meg a MOD-dal kapcsolatban. A sustorgás és az egyéb zajok tényleg csökkentek, a hangja is jobb lett,de megmaradt az a bizonyos "oristeres" hangzás, vagyis olyan rekedtesen, torzan szól a magas és közép tartományban. A lemezjátszó bemenet hangzása elfogadhatatlan, csak az énekhangok és a basszus dominál, minden más eltűnik a zenéből, és amit ad, azt is torzítva adja vissza.
Üdv!
(#) Ge Lee válasza Pityu9 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
A végfokot meg lehet "HTA-sítani" mert a két kapcsolás eléggé hasonló, a nagyon gyenge korrektor helyett lehet beletenni másikat, a fedlapon elfér egy 2-3 potiból álló keverő, valamint az előlapra elfér egy 2x5 LED-es kivezérlésjelző is, és akkor lesz egy nagyon jó kis erősítőd. Ezt csak azért mondom mert az enyém ilyen volt. Képem nincs róla, mert még a 90-es években eladtam.
(#) Pityu9 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Üdv!
Nem az volt a célom, hogy csodát tegyek az oristerrel, van ennél jobb erősítőm is , csupán külsőleg az eredeti állapotát megőrizve, és minimális ráfordítással próbáltam egy elfogadható hangu készüléket faragni belőle. Minden estere, ami nekem nem tetszik a végfokozat kapcsolásában, az a kétfajta átfogó negatív visszacsatolás. Ha nem titok , érdekelne, hogyan lehetne javítani, az orister végerősítőjének minőségén.
Üdv!
(#) Pityu9 válasza Pityu9 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Közben módosítottam az orister végfokozatát, mostmár csak egy átfogó visszacsatolás állítja be az erősítést, kiváncsi vagyok a véleményetekre, hogy így működőképes-e a kapcsolás.Csatolom a képet.
Üdv!
(#) reloop válasza Pityu9 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Szia! Működő képes. Elvész a csatoltó kondenzátoron alacsony frekvencián fellépő veszteség korrekciója. Nem tudom a visszacsatolás fázisában, létre jön-e számottevő változás. Misem egyszerűbb mint kipróbálni
(#) Pityu9 válasza reloop hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Üdv!
Köszönöm a segítséget! Több helyen is olvastam, hogy az ilyen különböző átfogó visszacsatolások különleges torzítást tudnak produkálni, ezért gondoltam, hogy átalakítom egy régi recept alapján
(#) reloop válasza Pityu9 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Jól olvastad! Igazából az átfogó visszacsatolásban lévő félvezetők száma kritikus, mert azok a jelváltozás meredekségét csak korlátok között tudják kezelni.
(#) Pioneer válasza Pityu9 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Szia!
Szimulációban megnéztem a módosításodat, annyit vettem észre, hogy a mélyátvitel jelentősen lecsökkent. A becsatoló kondenzátort megnöveltem 680nF-ra, de még úgy is elmarad a várt átviteltől.
(#) Ge Lee válasza Pityu9 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Nézd meg a HTA-30 fantázianevű végfokot és hasonlítsd össze ezzel. Az számomra a legszebb hangzás amit félvezetőtől eddig hallottam. Ugyanúgy elmegy az Orister tápjáról is, csak kisebb teljesítménye lesz.
(#) Pityu9 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Üdv!
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! A 47µF-os kondit a vcs-ben természetesen nagyobbra cserélem, így valamennyit majd javul a mélyátvitel. A HTA-30 is megfogom építeni, de majd egy hozzá méltó tápegységgel és dobozzal . A szimuláció szerint, ha jól látom, a -3dB-es pont kb. 20Hz-re esik, ami még elfogadható (a gyári specifikációban a 20Hz-hez tartozó esés -2dB ami még belefér a tűrésbe)
Üdv!
(#) simi21 hozzászólása Nov 21, 2012 /
 
Üdv.Nincs valakinek egy orister trafója? Esetleg szerintetek elbírna egy 45v-os toroid trafót?
(#) Clinton hozzászólása Dec 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem a témában!
Szintén Orister 1015. A baja, hogy egyszer még szólt, utána már nem
Mit javasoltok mit nézzek meg rajta elsőként?

A válaszotokat előre is köszi!
(#) Bonanza02 válasza Clinton hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Mindkét oldal elnémult?
Ha igen, akkor hátul a biztosítékokat először. De kikapcsolt állapotban.
Ha ezen túl vagy, akkor a végfok tápfeszt kellene megnézni, hogy van-e.
Ha az egyik oldal szól, akkor a végfok tranzisztorait, mert azok zárlatosak is lehetnek. A meghajtó részben is ilyenkor el szokott szállni pár kisebb tranzisztor.
(#) Bonanza02 válasza simi21 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /
 
Mit is tud váltóban az a trafó? Mi van a doboz hátuljára írva teljesítmény felvételnek? Kellene a fizikai mérete is a trafónak. Van itt nálam egy hasonló. Bár ez hiperszil, de emlékeim szerint arra a helyre be fog férni.
(#) nimrod96 hozzászólása Dec 27, 2012 /
 
Hello!
Jól működő erősítőm egyszer csak kilőtte az egyik biztosítékot zenehallgatásközben, és ha ujjat teszek bele azt is kilövi, tudnátok segíteni hogy mi lehet a probléma? Nem nagyon értek az ilyen kütyükhöz amugy..:/
(#) djhans hozzászólása Dec 27, 2012 /
 
Valószínűleg elszálltak a végtranzisztorok és azok zárlata miatt megy ki a bizti. Már ha a 2A-es biztire gondolsz.
(#) Bonanza02 válasza nimrod96 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /
 
Nem zárlatos a hangszóród? Ha leveszed a hangszórót és akkor is kidobja a biztit, akkor a végfok bezárlatosodott.
(#) nimrod96 hozzászólása Dec 27, 2012 /
 
Hangszórók nem hiszem hogy zárlatosak... végtranzisztorok, végfok ezekmik?? :/ hol találom benne?
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) Bonanza02 hozzászólása Dec 28, 2012 /
 
....inkább vidd el egy szakemberhez.
(#) nimrod96 hozzászólása Dec 28, 2012 /
 
Rendben...
Azért köszi!
(#) simi21 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Üdv.A mérete olyan 10x12x6 centis azthiszem,már nemtudom hovatettem.90w teljesítményű.
(#) djpityu3 hozzászólása Jún 24, 2013 /
 
hello nekem van egy orion oristerem kilettek cserélve a tranzistorok a két bd245a is azota nem szoll csak zug de nem melegszik ha valaki tudna segiteni azt elöre is köszönöm
(#) Gabi válasza djpityu3 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Szia,

milyen tranzisztorok lettek kicserélve és miért? Mi volt az alaphiba? Lehet, hogy nem jó típusú tranzisztorok lettek beépítve vagy rosszul lettek berakva vagy más hiba is van a tranzisztorokon kívül.
A sok pirosan aláhúzott szó nem zavart, mikor beírtad a kérdésedet?
(#) pucuka válasza djpityu3 hozzászólására (») Jún 24, 2013 / 1
 
A meghajtó tranzisztorokat is cserélni kellett volna. De a cserék elvégzése előtt meg kellett volna állapítani a hiba okát, enélkül igen nagy az esély az új félvezetők tönkremenetelének.
A helyesírásodból gyanítom, ez nem fog menni, vidd szakemberhez. Egy elektronikus eszköz javítása nem az alkatrészek csereberéjéből áll.
Következő: »»   7 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem