Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion SE 260 erősítő
Lapozás: OK   1 / 21
(#) Dzót hozzászólása Máj 28, 2006 /
 
Van egy ilyen erősítőm, csak hiányzik belőle a trafó, és nem tudom mekkorát tegyek bele. Egy kapcsolási rajzot kéne szereznem. Valaki nem tud véletlen? Egyébként a végfoktranyók BD 250 és bd 249
(#) zsilaci válasza Dzót hozzászólására (») Máj 28, 2006 / 6
 
Hali!

Ide felraktam neked!

Üdv
(#) Dzót válasza zsilaci hozzászólására (») Máj 28, 2006 /
 
hálásan köszönöm
(#) Thomas10100 válasza Dzót hozzászólására (») Jún 4, 2006 /
 
Szia!
Lenne egy kérdésem! Meg tudnád mérni a végfok panelen a trimmerek beállítását? hány ohmon állnak? Fontos lenne, mert nekem el vannak állítva!

Köszi előre is!
(#) Horusz hozzászólása Szept 3, 2008 /
 
Hello :integet2: ! Látom nem mostanában jártak itt a népek. Ha rossz helyre írok írjatok. Szóval, szereztem egy címben szereplő erősítőt, persze nemműködik . Gondoom a végfokkal lehet gond mert feszt. kap, biztosítékok jók, relé működik, de nem szól. Ez volt szétszedés elött a tünet. Aztán kiszedtem a végfokokat mindenestől. Végimérés után találtam két szakadt ellenállást az egyik felén, kicseréltem. Most ott vagyok, hogy ezen ahol kicseréltem az R-eket megsüti a hangszórót, a kimeneten megjelenik a tápfesz., a másik még mindig nem szól . Ha lenne ötlete valakinek mit tegyek, az jó lenne. Addig elkezdek mindent kiszerelni és méregetni, talán így meglesz a hiba. Köszi.
(#) burgdavid hozzászólása Szept 3, 2008 / 1
 
A végfokpanelen lévő összes félvezetőt cserélni Najó, kicsit túloztam De mindenesetre kiforrasztva kimérni a tranzisztorokat, a legapróbbtól a végtranyókig. Én szeretem ilyenkor egyböl kicserélni őket újakra, az a pár Ft többlet nem nagy dolog, viszont ha a végtranyókat ellövöd, az hátrányosan mozgatja a költségvetési rátát :yes:
(#) Horusz hozzászólása Nov 22, 2008 /
 
Üdv. Végre sikeresen szétszedtem, majd kicseréltem a tranzisztorokat és diódákat... de semmi változás. :nemtudom: nem értem mi lehet a baja... azért folytatom a vizsgálódást. Ha van még valakinek ötlete írjon. Az előzőeket meg Köszi.
(#) Imi65 válasza Horusz hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Ha el tudod juttatni hozzám, megjavítom Neked. Egyébként nem látjuk a távolból, hogy pontosan mit is csinálsz.
(#) foxi63 válasza Horusz hozzászólására (») Nov 22, 2008 / 2
 
Szia!
Ha az erősítő "megsüti" a hangszórót, az azért van, mert az egyik oldali végtranzisztor zárlatos, és kimegy a teljes tápfesz a kimenetre.
Javasolt a gyanús bd 249 és bd 250 körül szaglászni.Ha megvan a bibi csere után a 2 db biztosíték helyére (+ és - tápfesz) 1-1 db 230v 100W-os izzót behelyezni. Ekkor az erősítő hallgatható pár száz milliwattal.Azonban további meghibásodás ki van zárva.A féltápfeszültségnek be kell állni magától, azaz az erősítő kimenete és a test között csak 1-200mV mérhető. Az erősítő, ha üzemképes a p2402 potméterrel lehet beállítani a nyugalmi áramot.Ha túl kicsi, akkor (égők nélkül) halk hangerőn jelentős keresztezési torzítás hallható.
Ha túl nagy, akkor jelentősen melegszik a hűtőborda, feleslegesen.
Az erősítő hőmegfutás elleni védelmét a t2404 jelű tranzisztor figyeli.Ha jól tudom a biztosíték helyén nyugalmi áramnak 50-100mA -nek kell lennie.
A működése: A bemenetnél egy diferenciál erősítő van, és a bemeneti oldali tranzisztor bázisa test potenciálon van.A "párja" megkapja az erősítő kimenetéről a hibajelet, nyugalomban vezérlés nélkül 0V -ot. Ha valamelyik irányba "elborulna" a kimeneti fesz, akkor az erősítő kb 10x erősítéssel visszaállítja.
A következő fokozat az áramgenerátoros meghajtás.
A diferenciál erősítő hajtja meg a BC640-es tranzisztort, és a másik felén az áramgenerátor csak követi a BC640 nyitás-zárását .Itt már szinte a teljes tápfeszültségig ki lehet téríteni az erősítőt.(ha az égők bent vannak,és nincs a kimeneten hangszóró, akkor a C2401 es kondenzázort rövidre zárva ellenőrizhető 1-2 V egyenfeszültséggel , hogy a meghajtás működik-e.
Továbbiakban a t2404 tranzisztor csak munkapontot állít (hőmegfutás figyelés és nyugalmi áram beállítása).
Az utolsó 3-3 tranzisztor tovább feszültség erősítést nem végez emitterkövetőnek vannak használva.illetve egy darlington kapcsolás. t2406 és t2408 áramerősítése összeszorzódik.
Ha minden jó, akkor az égőket el kell távolítani, és mostmár óvatosan utánállítani a nyugalmi áramot.
Azért ővatosan, mert egy pillanat alatt felugorhat 1-2 Amperre a nyugalmi áram.
Remélem segítettem.
(#) Imi65 válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 22, 2008 /
 
Az a baj, hogy aki ezt tudja, az meg is tudja javítani az erősítőt, és viszont, aki meg tudja javítani az erősítőt, az ezt tudja. Sajnos, a részletes leírás (amit voltál szíves megejteni nekünk) nem minden esetben éri el a célját az 1. mondatban megfogalmazottak miatt. Reméljük, ez itt másképp lesz.
(#) Horusz hozzászólása Nov 23, 2008 /
 
Szóval, köszönöm a részletes leírást, magamtól biztos nem tettem volna égőt a biztosítékok helyére. A pontos hiba az, hogy a negatív oldali tápfesz ~6V eséssel jelenik meg a kimeneten. A javítás azért is húzodik el, mert nem sok szabad időm van az suli mellett. Egyébként tanulok "digitális technika" és "elektronika" című tantárgyat, ez arra jó, hogy tudom valamilyen szinten, mi hogyan működik és számolni az értékekkel. De a lényeget sehol nem tanítják, mondjuk hogyan javítsam meg a hibás készülékeket. Ezért nem ott a gond, hogy nem tudom mi micsoda, hanem a hibát hol és hogyan keressem. A panelen kicseréltem minden diódát és tranzisztort (ez 105Ft volt). A végtranzisztorokat meg végigmértem, de nem tűntek hibásnak. Mérés multiméterrel ellenállás méréssel történt, mivel nincs diódavizsgáló funkciója, de a héten sztem veszek egyet...
(#) Horusz hozzászólása Nov 23, 2008 /
 
A mért adatok:
BD 250C R(bc)=~540/-
R(be)=~540/-
R(ce)= -/-

BD 249C R(bc)=~700/-
R(be)=~700/-
R(ec)= -/-

Mindegyiknél!!!!
Egyébként ha van más módszer a mérésre azt is szívesen kipróbálom.
(#) scooby_ hozzászólása Nov 30, 2008 /
 
Jééé!
Nekem is volt ijen HI-FIm,de nem járt hozzá lemezjátszó(Orion SE-230)
(#) Imi65 válasza Horusz hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Mutatós műszered nincs? Ez - számomra - értelmezhetetlen. Továbbra is fenntartom a véleményem, hogy tranzisztort korrektül csak mutatós Ohm -mérővel lehet mérni.
A reagálások elmaradásából úgy tűnik, másnak sem.
(#) m.sanyi válasza Horusz hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
szerintem, ha még aktuális, nézdd meg a visszacsatoló ellenállást! pár éve egy quad 405-össel én is így jártam, nekem az szakadt el(!!!), csere után minden szépen beállt a helyére...
egyébként a b-e és a b-c értékeket digites műszerrel mérve nX10 ohm eltérés lehet közöttük.
(#) dollerakos hozzászólása Feb 14, 2009 / 1
 
Üdvözlet! Tud valaki valami nagyon hatásos és egyszerű módszert arra, hogy lecsöndesedjen a búgás és az a bizonyos szalonnasütés-szerű zaj, amelyek teljesen letekert hangerőnél is hallhatóak? - Ezek konstrukciós hibák és nem a végfok szedi be, hanem a hangszínszabályozós erősítőfokozat, hiába van rajta árnyékolólemez, ezt úgy diagnosztizáltam, hogy a végfok-bemeneteket kikötöttem és rövidre zártam, ekkor nem volt semmi a kimeneteken csővoltmérővel 0,3 mV-ot mértem, ezt nem is lehet hallani, majd visszatettem mindent és a hangszín-fokozat bemenetével játszottam el ugyanezt és ott a baj! Ez, véleményem szerint egy rossz konstrukció tele van csatoló elkóval, talán ki kell hajítani és valami egyszerűbbet, jobbat beletenni... Nem szűrési hiba van, a táp-puffereket hiába is erősítgetem, másodfokú szűréssel is kísérleteztem, de nem jött be. Üdv.
(#) pisti hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
Keresek az erősítőre gombokat (hangerő, bemenetválasztó, mély, magas stb)
(#) pisti hozzászólása Márc 6, 2009 /
 
Kaptam egy eléggé lepusztult 260-ast. Elkezdtem élesztgetni, (azért kellenének a gombok is). Megszólalt, de a hangerőszabályzó mintha nem tenné a dolgát, halkan nem szól. A másik gond a bemenetválasztó, nincs benne a kapcsoló két vezeték direktre van kötve és így a vonalról szól. Kérnék javaslatot a restauráláshoz! Mindenkinek kösz!
(#) dollerakos hozzászólása Máj 6, 2009 /
 
Üdvözlet! Orion SE 260 erősítőhöz keresek kijelző műszert. A számlap mindegy, hogy milyen. Van valakinek? Ha nincs, hogyan induljak el? Köszi és üdv.
(#) promise válasza dollerakos hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Ha jól emlékszem,nekem akad otthon belőle,de meg kell keresnem.Hány darabra lenne szükséged?
(#) dollerakos válasza promise hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Nagyon megköszönném! Csak 1 db-ra. Mennyiért adnád, ha van? Köszi és üdv.
(#) promise válasza dollerakos hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Megkeresem,kipróbálom.Ha minden stimmel,kereslek és megbeszéljük.
(#) promise válasza dollerakos hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Nos,találtam 2 db fekete teljesítmény mérő műszert és pár db fehér VU mérőt,ami a deckben volt. :yes:
(#) dollerakos válasza promise hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Köszi szépen, érdekelne 1 db az erőlködőhöz való. Hogy kell ezt csinálni? Megadhatok itt elérhetőséget? (Már egyszer figyelmeztettek, mert valamit nem jól csináltam.....) Üdv, Ákos
(#) dollerakos hozzászólása Máj 12, 2009 /
 
Üdvözlet! Keresek kivezérlésmérőt az SE 260-ashoz, mert az egyik elszállt. Mindegy, hogy milyen, mert a számlapot a régiből bele tudom tenni. Van valahol ilyen bontó, ahol lehetne kapni? Köszi.
(#) lomi93 hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
Üdvözlet! Nekem olyan problémám lenne hogy ha az erősítőt rákötöm egy rádióra akkor teljesen jól működik tisztán szól ha hozzá dugom a számítógéphez akkor meg halkan és recsegve-zúgva szól mi lehet a probléma???
(#) promise válasza dollerakos hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
20.-án feladtam a műszert a címedre,megérkezett már?
(#) burgdavid válasza lomi93 hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Földhurok!
(#) penky85 hozzászólása Aug 21, 2009 /
 
Szervusztok!

Bocsánatot kérek, de hozzászólásom eléggé hosszú lesz, ugyanis a probléma felderítése és kiküszöbölése érdekében sajnos az előzetes ismeretekre véleményem szerint mindenképp szükség van.

Apukám még a '80-as évek elején vásárolt egy ilyen erősítőt, az idő vasfoga azonban igencsak megtépázta. Végfok gondok voltak vele, a tápegység panel is eléggé ramatyul nézett ki, így elhatároztam, hogy újakat tervezek bele.

A tápegység panelt eredeti kapcsolás szerint készítettem el, csak egy NYÁK-ot terveztem hozzá. A NYHL-en teliföldet alkalmaztam.

A végfokok kiváltására én magam terveztem bele egy 65W csúcsteljesítményre képes végerősítőt. A 770mV-os bemenő feszültség erősítését BC639/640 tranzisztorokból felépített előfokozat végzi (dupla diff. erősítő a bemeneten, egy áramgenerátorról tükrökkel beállítva, illetve egy földelt emitteres fokozat, ami a végfokozatot hajtja). A kimenetet IRF530/9530 MOSFET-ek hajtják. A kapcsolásba ezen kívül terveztem termisztoros munkaponti áram-kompenzációt és hővédelmet, valamint túláram-védelmet. A kimeneten az eredeti SE260 végfok kapcsolásának (BA116M) megfelelő kivezérlésjelző-meghajtó, valamint fejhallgatókimenet és túláramvédelem kapcsoló áramkörök kaptak helyet. A visszacsatolás 33kOhm, 100µF bipoláris ELKO-n és 750Ohm-on keresztül a földre kötve. A NYHL-en szintén teliföldet használtam, az előerősítőről jövő föld és a tápegység nullája a panelen össze vannak kötve. Az előfok tápellátása 1N4007-es diódákkal van leválasztva a végfokozat tápellátásáról, 2x470µF-os ELKO-kkal, illetve 100nF kerámiákkal szűrve. A panelen elhelyeztem ezen kívül a tápvonalra 2x1000uF, 2x100µF ELKO és 100nF kerámia szűrést.

Az élesztés során semmi komplikáció nem adódott, rendben be tudtam állítani mindent. Az átviteli karakterisztikát itthon meg is tudtam mérni, -3dB@180kHz. Zajt egyáltalán nem tapasztaltam.

A beszereléskor a végfok panelek az eredeti végfokok helyére kerültek. A csatlakozási pontok a kompatibilitás megőrzése miatt megegyeznek a régi panel pontjaiva, csupán elhelyezkedésük más.

A probléma: Az erősítő valahol (sajnos nem sikerült rájönnünk, hol) összeszedi a tápegység zaját.

A megoldás keresése közben a következető tapasztalataim voltak:
- belső tápellátással, bekötött bemenettel: BÚG (100Hz, 27mV~ a kimeneten)
- labortápról táplálva, kikapcsolt belső tápegységgel, bekötött bemenettel: NEM BÚG, semmi zaja nincs
- labortápról táplálva, bekapcsolt belső tápegységgel, bekötött bemenettel: BÚG (ismét 100Hz, 27mV~ a kimeneten)
- kikötött tápellátással (csak testet kap), bekötött bemenettel, bekapcsolt belső tápegységgel: BÚG (100Hz, 24mV~ a kimeneten; hogy is lehetséges ez??)
- labortápról táplálva, kikötött bemenettel, bekapcsolt belső tápegységgel: NEM BÚG
- belső tápellátással, kikötött bemenettel: kicsit BÚG (100Hz, 11mV~ a kimeneten)
- a bemenet 10kOhm-mal a földre húzásával a zajszint a jelszinhez képest mérséklődik (sajnos csak "hallomásra", ezt méréssel nem tudom alátámasztani).
A búgásokhoz az esetek egy részében magasabb frekvenciás "zizegés" is társul, mely a végfok bemenetének földelésével megszűnik, csak a búgás marad.

Kérdésem az volna, hogy mi is ez pontosan és a nagyérdemű véleménye szerint hol jön létre és hogyan lehetne kiküszöbölni?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm és még egyszer elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett...

Penky
(#) elektrorudi válasza penky85 hozzászólására (») Aug 21, 2009 / 1
 
Arra tippelek, hogy valahol földhurok van.
A földelésnek vannak aranyszabályai:
- a végerősítő kimenetét kell a tápegységhez kötni leg közelebb, a többi fokozatot (akár a végerősítőn belül is) ettől a ponttól egyre távolodva.
- Bizonyos nagyáramú földpontokat egy pontba kell összehozni. Ez esetben a teliföld nem biztos, hogy jó húzás. Ha megnéznéd egy megfelellő progival egy "teliföld" feszültség térképét, hát... elcsodálkoznál!
- a bemeneti árnyékolt kébelnek csak az egyik (erősítőhöz közelebbi) végét szabad bekötni. stb. stb.
Aztán vannak esetek, amikor ez az egészet (látszólag) fel kell rúgni: Például az előző fokozatok földjét nemhogy egy közös pontra kell kötni, hanem a földvezetékbe is kell kötni egy pár tized, pár Ohm-os ellenállást...
Eszméletlen gyakorlat (vagy szerencse) kell, hogy valaki egyből eltalálja a jó földelést...
Másrészt a 180kHz-es törésponti frekit értelmetlenül magasnak találom. Semmivel nem lesz rosszabb a hagja az erősítőnek, ha visszaveszed 30-50kHz-re, viszont a gerjedés esélyét jelentősen csökkented.
Következő: »»   1 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem