Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion SE 260 erősítő
Lapozás: OK   2 / 21
(#) penky85 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Szia!

Rendben, a következő szétszerelésnél szerintem szétszedem az egészet és kipróbálgatom amiket írtál.

A teliföldön nagy áram nem folyik át, mert a hangfalkimenet negatív kábele közvetlenül a tápegységre lett kötve.

"a bemeneti árnyékolt kébelnek csak az egyik (erősítőhöz közelebbi) végét szabad bekötni." <- Ez mit is jelent pontosan?

Mit takar az "stb. stb."?

Azért 180kHz-re tettem a törésponti frekvenciát, mert így a hallható tartományban tökéletesen lineáris az átvitel. A kimeneten van tekercs és kondi szűrés (soros 1,5uH és párhuzamos 10nF 10Ohmmal sorbakötve) szóval a gerjedés miatt nem aggódok már csak azért sem, mert a karakterisztika felvételekor 0,5MHz-ig mértem és semmi ilyen probléma nem volt. Ha később mégis lenne belőle gond, akkor ezen tanácsodat is megfogadom.

Köszönöm a segítséget, ha bárkinek lenne még ötlete, szeretettel várom!

Penky>
(#) elektrorudi válasza penky85 hozzászólására (») Aug 21, 2009 / 2
 
[quote]Ez mit is jelent pontosan? Mit takar az "stb. stb."? [quote]
Elkezdtem rajzolni a választ, de aztán úgy döntöttem, érdemesebb lenne utána nézned az egész témának. Túl hosszú lenne a korrekt válasz.
Évtizedekig Bibliaként használtam Sípos Gyula HI-FI ERŐSÍTŐK ÉPÍTÉSE c. könyvét. Ennek a 207-212 oldalán rengeteg okosság van a helyes földelésről.
Le kéne' töltened.
Vagy vedd meg !
Gondoltam arra is, hogy beszkennelem a vonatkozó részt, de a szerző Rádió Techniká-ban leírt kirohanása után, nem veszem a fáradságot, hogy közkiccsé tegyem a munkáját. Fulladjon bele az évtizedek alatt összelopkodott anyagaiba!
(Ha kiderülne, hogy a könyveiben leközölt adatokat, kapcsolási rajzokat egytől-egyig vásárolta a konstruktőröktől, akkor hamut szórók a fejemre, és nyilvánosan kérek tőle bocsánatot!)

A mellékelt ábrán talán látszik, mire gondolok.
A pirossal rajzolt földvezetékek közül, csak az egyiket szabad megvalósítani !!!
- Tehát vagy (ez a gyakoribb) az előerősítő földjét is a közös földpontra kell kötni.
- Vagy az előerősítő földjét a végerősítő bemenetén lévő földre kell kötni. Ez leginkább a végerősítő NYÁK kialakításától függ.
De az is előfordulhat, hogy a hangszóró földjét nem a közös földpontra kell kötni, hanem a végerősítő NYÁK-ján lévő nagyáramú földpontra. (ezt nem rajzoltam le)
Az árnyékolt kábel árnyékolásán, sosem szabad áramot folyatni ! (Függetlenül attól, hogy ez csak mA; uA nagyságrendjébe esik.)

föld.GIF
    
(#) dollerakos válasza penky85 hozzászólására (») Aug 21, 2009 /
 
Szervusz!

Végigolvastam, gratulálok a saját tervezésű áramkörökhöz bevallom, én közel sem értek hozzá ennyire. Nem lehet, hogy a toroid-trafó miatt búg? Az Orion SE 260-asnak ugyanis ez a típushibája, az eredeti kapcsolás esetében az előfok szedi fel, hiába van árnéykolólemezzel bevonva, nem is a végfok. Úgy jöttem rá, hogy labortápról nekem se búgott, ekkor kivettem a trafót, kikábeleztem, elvittem kb. 1 méterre, akkor nagyon nagyot javult, majd az egyenirányítót és a kondikat is kivettem, erre teljesen megjavult. Ekkor nem volt más hátra, minthogy visszategyem ezeket, de más helyzetben, így sikerült a búgást 200 mikrovolt alá szorítani. Az, hogy Nálad a végfok is felszedi rövidrezárt bemenettel, csak valami földpont-probléma lehet.......
(#) penky85 hozzászólása Aug 24, 2009 /
 
Sziasztok!

Nos, a helyzet a következő:
Kikötöttem a trafót (a két váltó ágat és a nullát is) és így egyéltalán nem zajos... Labortápról szól, bekapcsolt trafóval (több szekundere van, amik a működéshez szükségesek) SEMMI ZAJA NINCS!
Ebből én arra tudok következtetni, hogy az egyenirányító rész az, ami a zajt termeli. Az egyenirányítást és szűrést a következő alkatrészek végzik:
- 2xKBU606 diódahíd (800V, 6A; a két végfoknak külön egyenirányítás és szűrés)
- 8x100nF 300V fólia kondi minden diódával párhuzamosan
- 4x10000uF, 50V ELKO
Az eredeti tápegység panelen autonóm diódák voltak Graetz-be kötve, minden diódával párhuzamosan 1-1 100nF, 250V kerámia kondi.
Szerintetek mi az ami zajos? A diódahidak? Vagy a fólia kondi nem jó választás?

Penky
(#) penky85 hozzászólása Aug 25, 2009 /
 
Bocsánat, de egy fontos dolgot kihagytam: nem csak a végfok megy labortápról, hanem az egész rendszer, ami a +/-37V-os szekunderről működik!

P
(#) penky85 hozzászólása Aug 27, 2009 /
 
Újabb fejlemény.

Azt hittem, hogy a tápegység rossz, terveztem újat, de sajnos ez sem segített. Kezdek tanácstalan és elkeseredett lenni. Ha valakinek van tippje, mi lehet a gond, ne habozzon, írjon!

Penky
(#) penky85 hozzászólása Aug 30, 2009 /
 
Sziasztok!

Örömmel jelentem be: a hibát sikerült kiküszöbölni! A végfok konstrukció volt rossz, a feszerősítő fokozat diódával volt leválasztva, ami a táp zaját frankón ráengedte az előfokra. Azt 100Ohm-os ellenállásokra cseréltem, így a zaj teljesen megszűnt. Jó tanulság ez a későbbiekben akárkinek, aki erősítőt épít. Az ötleteket és segítségeket köszönöm, ha valaki kíváncsi lenne a kapcsolásra, jelezze!

Penky
(#) sam8 hozzászólása Okt 21, 2009 /
 
Sziasztok!
Nemrég birtokomba került egy régi Orion cucc (részben ezzel fizettek ki) SE260 erősítő 1 pár HS280,1pár HS500 hangfalakkal.Az erősítő egyik oldala nem szól.Érdemes megjavíttatni?Nem igazán értek hozzá, ha sokat kell utánajárni, inkább túladnék rajta.Érdekel valakit?
(#) zolika60 válasza sam8 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Talán az apróhirdetés rovatba tedd fel. Ha nem értesz hozzá nem érdemes javítani.
(#) gabikft hozzászólása Okt 28, 2009 /
 
Sziasztok! Esetleg valaki egy eredeti nyáktervet nemtudna adni? Köszönöm! Üdv!
(#) cruisher hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
Tudna valaki segíteni, hogy a kivezerlesjelzot megvilagito izzot hol tudnam beszerezni SE 260ba? Az egyik kiegett, es cserelni szeretnem.
(#) sfx232 válasza cruisher hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Szia!
Izzó ügyben tudok segíteni, keress magánban.
(#) bekeipeter válasza cruisher hozzászólására (») Júl 6, 2010 /
 
Bemész egy motorkerékpár alkatrész boltba, és kérsz egy pár 6V-os Ba7-es izzót
(#) moltam hozzászólása Júl 6, 2010 /
 
Helosztok.
Nem lehetne kijavítani a topic címét Orion SE260 erősítő re?
Köszönöm.
(#) scooby_ hozzászólása Jan 24, 2011 / 2
 
Szevasztok!
Tegnap Gabikft végre elhozta az Orion SE260-as erősítőjének tönkrement végfokpaneljét. Tegnap kezdtem el lemásolni Sprint Layoutba. Próbáltam minél inkább a hasonlóságra menni az eredeti nyákhoz képest.
Többször is átnéztem,és nem találtam hibát benne.
Változás a végtranzisztorok forrpontjainál van,kicsit rendezettebbre fogtam a forrpontokat. Felrakom a nyákját és a hozzá tartozó kapcsolást.
A kapcsolás a jobboldali végfokhoz tartozik,az általam másolt nyák pedig a baloldali azt hiszem,ezért a kapcsoláson a megnevezések "14"-gyel kezdődnek,a panelen pedig "24"-gyel.
Remélem hasznát veszi valaki. A másolásnál a méretekre is próbáltam ügyelni,így elvileg a furatok is a helyén vannak.
(#) Warloxk hozzászólása Feb 2, 2011 /
 
Sziasztok,

Van egy Orion 260-as erositom meg apame volt, nagyon szepen es jol szol, szep allapotban van, csak annyi baja van, hogy a balansz kontakt hibas.

A kerdesem az lenne, hogy hogyan tudnam en ezt javitani mert gondolom alkatreszt mar nem igen lehet hozza kapni.

Valamint a watt/4ohm kijelzoje sem ugy mukodik mint ahogy kellene mert ha hangfalon hasznalom akkor alig mozog, mondjuk gondolom ez azert van mert 8ohm-os hangfalak vannak ra kotve es nem 4ohm-osak, de amikor fulesen hallgatom akkor a baloldali kijelzo kevesebbet jelez mint a jobb, pedig igazabol en nem hallom a kulombseget a bal es jobb oldal kozott.

Koszonom a segitset!
(#) Warloxk hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok,

Koszonom a valaszt köbzoli, sajnos cserelnem kell, de akkor mar cserelem mindet, a 82-es magnosok evkonyveben benne van a kapcsolasi rajza a erositonek, e szerint ha jol latom akkor a kovetkezo potik kellenek bele:
Hangero : 50k b
Balansz : 50k b
Mely : 50k b
Magas : 25k b

Es ha jol tudom akkor a hangeronek logaritmikus (b) potmeter kell, a kapcsolasi rajzon is latszik, hogy "P 3301 b" gondolom itt a "b" a logaritmikus potmetert jeloli.

ALPS potmeterekre gondoltam cserelni oket, de ugyan 50k potit talaltam de 25k nincsen ALPS potibol, valamint az egyik kulfoldi oldalon a kovetkezot olvastam az 50-es ALPS-nal:
"50K Log or Type 'A'"
Elkepzelheto, hogy az ALPS forditva hasznalja az A es B jelolest?
Valamint tenyleg nincsen az ALPSnak 25-os potija vagy csak en nem talaltam?

Meg annyit kerdeznek, hogy az eredeti hangero poti az kattanos (vagyis kattog ha allitom) ha ezt lecserelem nem kattanosra akkor ez okoz barmilyen problemat?

SE260.pdf
    
(#) doktor válasza Warloxk hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Meg annyit kerdeznek, hogy az eredeti hangero poti az kattanos (vagyis kattog ha allitom) ha ezt lecserelem nem kattanosra akkor ez okoz barmilyen problemat?

A használati kényelmét rontja csak.
(#) promise válasza Warloxk hozzászólására (») Feb 7, 2011 / 1
 
Gyakorlati tapasztalat szerint a kék ALPS poti esetén az "A" jelöli a logaritmikust,a "B" pedig a lineárist.
(#) Warloxk hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Koszonom a valaszokat, a kattogos poti megoldhato ALPS-al is mert egy muanyag szerkezettel van megoldva es azt at lehet rakni masik potira is, de ALPS potibol nem talalok 25K-sat esetleg valami alternativ megoldast tudnatok ajanlani?
(#) Warloxk hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok,

Na ez tobb lesz mint egy egyszeru poti csere, mert eleg problemas az a nyak allapota amin a potik vannak. A lakkreteg pattogzik fel, meg nagyon csunya, majd rakok fel rola kepeket. Szoval cserelem azt is, mar elkezdtem atrajzolni Sprint Layoutba, ha kesz lesz fel teszem ide is. Meg atnezem a tobbi nyakot is ezek utan.

Azok a kabelek amikkel a hangero poti van bekotve, sem tetszenek igazan nagyon vekonyak es az allapotuk sem az igazi.

Van valakinek otlete, hogy miket erdemes meg atnezni az erositoben?
(#) gaben62 válasza Warloxk hozzászólására (») Feb 8, 2011 / 1
 
Berakhatsz 50Kohm B-st alpesit ugyanúgy fog szabályozni mint eddig, észre sem veszed a különbséged, én már cseréltem 1-2-öt.
Ha nagyon sziszegne a magas, vagy zajos lenne, tégy be 56Kohm/0,25W-ot a poti 2szélső kivezetéseire párhuzamosan, így már 25Kohm lesz az értéke.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Egy kis fejlemény a tervről,fontosnak tartom hogy leírjam.
A mai nap végre készen lettünk az újra legyártott végfokpanellel. De! Ha a bemenet földje nincs bekötve,tehát ha a jelvezeték nélkül indítjátok a végfokot a kimeneten 33V körüli tápfeszültség jelenik meg mivel hogy az előfok gyakorlatilag nem kap Testet.
Tehát a bemenet földjét,és a táp földjét össze kell kötni hogy működjön. A végfokot nagyon erősen tudjuk ajánlani önálló megépítésre is,mert nagyon szépen szól,akár buliban is megállná a helyét. Tehát most már biztosra állítom,hogy a panel működőképes.
(#) xmasimo válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Netán van valami tipped a végfok beállíására is? Én egy ilyen erősítőt építettem újra (régen), akkor az élesztésig jutottam, a végfok lenne hátra, és mivel ugye a panel és minden alkatrész új, valahogy életet kell csiholni bele. Van erre valami beállítási leírás / melyik poti mit állít pontosan?
(#) scooby_ válasza xmasimo hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Hali!
A P1403 tartozik a kivezérlésjelzőhöz,P1412 tartozik a védelemhez/ha nő a kivezérlés,nő a kimeneten a feszültség is. Azt tudod vele belőni,mekkora legyen a max. kimenő teljesítményed aminél leold a védelem. A P1401 a kimeneti OFFsetet lövi be,az erős negatív visszacsatoláson keresztül. A P1402 pedig a nyugalmi ára szabályzására szolgál. Hogy annak mennyinek kell lennie,fogalmam sincs.
(#) xmasimo válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Köszi szépen, én is valahogy így sejtettem a dolgokat. Hát akkor nekiugrok szép lassan óvatosan...
(#) steelbird válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Egy kis pontosítás: A P1404 a védelem trimmerpotmétere, ezzel kell azt a maximális kimenőáramot beállítani, aminél a védelem lekapcsolja a hangszórót.
A használat során arra vigyázni, kell, hogy a végfok nem rendelkezik áramkorlátos védelemmel, hangszóró köri rövidzár esetén csak a hangszóró kimenetet kapcsolja le a relé. Az időzítési időállandónak megfelelő időtartam után viszont megint visszakapcsolja (ez a gyári készülékeknél kb 2-3 mp volt). Ha még mindig zárlat van, újra lekapcsol, stb... Tehát rövidzár esetén kapcsolgat a relé.
A nyugalmi áram végtranzisztoronként 30-50 mA körül volt, ezt függött a végtranzisztoroktól.
Mi annak idején Orionos infó alapján javítás után úgy állítottuk mindíg, hogy levettük minimumra a nyugalmi áramot, egész halk jellel meghajtottuk az erősítőt (ilyenkor a B osztályú üzemmód miatt nagyon torzít). Addig növeltük a nyugalmi áramot, amikor a torzítás hallhatóan megszűnt. (Ekkor nyitnak ki a végtranzisztorok annyira, hogy megszűnik a keresztezési torzítás, átmegy a munkapont A osztályba.) Ettől az értéktől 5-10 mA -rel feljebb emeltük a nyugalmi áramot és üzemmeleg hőfok elérésekor megint korrigáltuk, ugyanígy állítva.
(#) xmasimo válasza steelbird hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Jeee, már egy végfok megy, a másik ezek után nem lehet nagy rejtély. Utána már "csak" megy minden a helyére, aztán meglátjuk, hogy az egyesével élesztett panelek együtt mire mennek. Úgy érzem, várnak még meglepetések...A végső beállításokat összeszerelt állapotban fogom majd beállítani, kiváltképp a védelem potiját. Köszi a segítséget!
(#) scooby_ válasza xmasimo hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Azért te is segíthetnél nekem! Vannak nyákterveid az egész erősítőben lévő áramkörökhöz? :eek2: Elküldenéd nekem? És akkor nem kell az újratervezéssel ***
(#) scooby_ válasza steelbird hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Igen,teljesen igazad van. Az az áramkör megvédi a hangfalakat akkor is,ha meghibásodik a végfok és feszültség lesz a kimeneten. Valamint azt is hallottam,hogy túlterhelésnél is lekapcsolja a hangfalakat hogy ne lehessen kinyírni őket. Ez jól jött a HS280-nál.
Következő: »»   2 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem