Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók

Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   118 / 118
(#) teddysnow válasza user1914 hozzászólására (») Sze, 9:16 /

A C29-et megnézem, mert a szétszedtem.hu-n van egy Akai magnó, amiben látszólag ugyan olyan innovatív, még új korában sem lehetett jó trimmer kondi van, mint az enyémben.
(#) teddysnow válasza teddysnow hozzászólására (») Pé, 20:12 /

A C29 szabályoz, de nem szebb tőle a jel. Feladtam. Átmértem mindent, ami a TR5 környékén van. A próbálgatások vége az lett, hogy a jobb oldal elkezdett pattogni, mint egy lemezjátszó, csak mélyebben. Mindkét törlő fej 6.5 Ohmos és 2mH-s. Ez valami mély frekis gerjedés lehet. Talán rosszabb lett, mint volt. Nem forgatom tovább Akai bácsit a sírjában. Jól rendeltem 1 CD-t meg 2 lemezt a Medimarktban, meg egy tunert a Willhabenről (azt meg is bántam).
(#) CHZ válasza teddysnow hozzászólására (») Pé, 22:02 /

En kicserelnem a felveteli erositoben azt a nehany tranyot, Akai magnokban jellemzoen tranyok oregedese ilyen jellegu hibakat okoz.
(#) Tomi94 válasza teddysnow hozzászólására (») Szo, 8:58 /

A recsegés tranzisztorprobléma lesz (kontaktos vagy időszakosan átvezet a lábai közt), lehet találni helyettesítőt, még az eredetieknél jóval kisebb zajút is.

A TR5 kollektorán tulajdonképp minél kisebb jelszintet kéne mérned, ha a hangbemenet felől nincs vezérelve (vagy le van tekerve a felvételi potméter). Amit itt mérsz 100 kHz-en, az az előmágnesezés "maradéka", és minél kevesebb, annál jobb (a jelalak nem kritikus). Ha ebben van jelentős eltérés, akkor az elsősorban az L2-C28 szűrőkör problémája, vagy esetleg még a TR5 kimenő köre (beleértve C27, R35 alkatrészeket is, mint terhelés a kimeneten) lehet a ludas. TR5 előttre - mivel az egy földelt emitteres fokozat - nem hathat vissza az előmágnesezés 100 kHz-es jele!

Fentit megerősítendő, C29 és C30 után (másképp fogalmazva, a felvevőfejeken) kb. azonos, és akár több 10V nagyságrendű előmágnesező feszültséget kéne mérned. És ott viszont fontos, hogy minél tisztább szinusz legyen az a jel.
(#) teddysnow válasza CHZ hozzászólására (») Szo, 16:11 /

Idén év elején kicseréltem az erősítőkben lévőket, nincs féléves.
(#) teddysnow válasza Tomi94 hozzászólására (») Szo, 16:53 /

BC550C-ket tettem bele.

A TR5 kollektorának összehasonlítása szerintem is hamis nyom. L2, C28, C27, R35 megmérve, gyári értékű. Az emitter körében lévő alkatrészek is a kapcsolóval együtt rendben vannak.

A felvevő fejekhez induló vezetéken, az "A", "B" és "1", "2" ponton már tiszta szinusz van. De úgy emlékszem, hogy nem egyforma. Az értékére nem emlékszem. Egyszer a bal oldalnak a C29-el beállítottam a jobb oldal értékét és kipróbáltam. Nem volt változás.

Most a C29 és C30 úgy van beállítva, hogy a bemenetekre 10kHz jelet adtam. A magnó felvételen forog és a monitor kapcsolóval szkóppal nézem a lejátszott kimeneteket. -20dB-en van a jelszint.

Az átkondizás során az összes újonnan vásárolt 47µF-os elkó gyári hibás volt. Erről itt írtam is. Az első hibás egy órán belül kijött. A második egy hét után. Ekkor derült ki számomra, hogy az összes hibás. Ebben az esetben az volt a hiba jelenség, hogy felvételnél kb 1 másodperces, ütemes gerjedés volt a felvételi szabályzó potitól függően.

Nem hiszem, hogy a felvételi erősítőben van a hiba. Azért, mert ha a monitor kapcsolóval a kimenetre kapcsolom, hogy mit hallok a bemeneten, tehát a jel átmegy a 2x2 tranzisztoros felvételi erősítőn (a TR5-öt kikerüli) majd becsatlakozik a 2x2 tranzisztoros lejátszó erősítő utolsó 2 tranzisztoros erősítőjébe, akkor nem hallani dübörgést, pattogást, hibátlan. Ahogy elindul a felvétel belekerül a zaj.

Egy dolgot tekergettem el. Kétszer is. Az átkondizás és tranzisztorotás után a felvételi és lejátszó szint trimmer potijait. Azért, mert a felvétel -3dB-ig volt engedve, de a lejátszásnál a +5-ig skálázott kivezérlés mérő mutatója folyamatosan kopogott. A lejátszó erősítőt visszább vettem, felvétel/lejátszás arány -3/+3 lett. Valamint a felvételi erősítő trimmerjeit feljebb állítottam, hogy ha már van erősítésem, akkor ne csillapítson akkorát, majd visszaszabályzom én a kivezetett szint szabályzóval. Most állítottam ezen az arányom -3/+1-re. Még arra gyanakszom, hogy, lehet hogy nem a tranzisztor csere miatt lett +5 feletti a lejátszás, hanem esetleg ez a gerjedés miatt lett visszafogva a felvételi erősítő és lett "feltekerve" a lejátszó. Ezt még majd kipróbálom egyszer.
(#) kadarist válasza teddysnow hozzászólására (») Szo, 17:47 /

Szia! A pattogás rossz csatoló elektrolitkondenzátortól is lehet.
(#) rectamas válasza kadarist hozzászólására (») Szo, 18:37 /

És ellenállástól, fóliakondenzátortól, emitter és tápköri elektrolitkondenzátortól is lehet pattogás.
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:37
(#) tunerman válasza teddysnow hozzászólására (») Szo, 19:28 /

1. Felvételi zajok, recsegések vizsgálata esetén a BIAS oszcillátor tápellátását meg kell szüntetni
2. A felvevő fejre menő vezetékeken oszcilloszkóppal felvétel közben jelvizsgálatot kell végezni
3. Amennyiben van zavarjel, akkor a forrása kikereshető
4. Ha nincs semmilyen jel felvétel közben a felvevő fejen, de a szalagra mégis kerül zavarjel, akkor a felvevőfej hibás.
TJ.
(#) kadarist válasza rectamas hozzászólására (») Szo, 20:02 /

Nem, mert szabályos időközönkénti pattogás csak szivárgó vagy fordítva polarizált csatolótóelkótól lehet.
(#) Tomi94 válasza teddysnow hozzászólására (») Vas, 8:31 /

Erről a felvételi zajról még egy dolog jut eszembe.. azt írod, hogy a felvétel indításakor kerül be a zaj. Nem lehetséges, hogy a csévélő motorok elindulásakor (ha jól emlékszem, hárommotoros gépről van szó) kezd el pattogni, mert azoknak a vezérlő áramkörében hibás valami szűrő rész? (Ezesetben amíg le van szünetelve, addig nincs zaj.)
A hozzászólás módosítva: Vas, 8:32
(#) teddysnow válasza Tomi94 hozzászólására (») Vas, 10:07 /

Igen, felvétel indításakor. Ha szalag nélkül Play-be kapcsolom és azt hallgatom, akkor csak a szokásos halk sistergés, pici alapzaj hallható. Semmi dübörgés, semmi pattogás.

A három motor indulásakor vagy már azt is kipróbáltam, hogy én tekerem az orsókat kerül bele a zaj. Ha felvételre van állítva és szünetbe van kapcsolva, akkor nincs zaj, de ez azért is van, mert ilyenkor a monitoron nem jelenik meg műsor, mert ugye a lejátszó fejek nem tudják lejátszani az felvett műsort, mert Pause-ban van a magnó. De ha tekerem az orsókat vagy "ki-Pause-olom" akkor dübörög, pattog. Ezért próbáltam először a szalagot bizgerálni, hogy hátha nem fekszik fel rendesen, de még csak hatása sem volt. A doboz ütögetésére nem reagál. Az is forog a fejemben, hogy lehet felmágneseződött, de az inkább magas vesztést okoz, mint pattogást, dübörgést. A fejeknek nem lenne szabad reagálniuk arra, ha pl. egy tengely kopás miatt kotyog, rezonál. Motorok nem szénkefések, szerintem azok nem tudnak elektromágneses zavart okozni. (A motorok kondijait megvettem, de mivel nem formára nem olyanok, mint amikhez tervezve lett, így agyalni kell, hogy hova és hogyan rögzítem, ezért cseréjük elmaradt)

Még nem mértem felvétel közben lejátszásra kapcsolva jelalakokat, ez jó tipp TJ-től. Sőt még azt is kipróbálom, hogy lehúzom a törlő és felvevő fejek csatlakozóját felvételre állítom és úgy mérem.
(#) proli007 válasza teddysnow hozzászólására (») Vas, 10:25 /

Hello! Ugyan nem tudtam meghallgatni amit feltettél, mert nálam ez nagyon halk, de a pattogást nem okozhatja valami sztatikus feltöltődés/kisülés? Szalagot/orsót cseréltél? Mert írtad, hogy lejátszás közben, nincsenek ezek a hangok, de lehet hogy az másik szalag. (Csak egy tipp.)
Törlőfej terhelése nélkül, nem biztos hogy a törlőoszcillátor helyesen fog működni. Előmágnesezési trimmerkondikat cserélted már? Azt írtad, nincsenek jó állapotban.
A felmágneseződésnek, alapvetően zajt kellene generálni, ami a motor/tengely egyenetlen járásával hangot adhat. Magánál a szalagnál nem lehet felmágneseződés, mert a törlőfej telítésbe viszi a szalagot, ami a szalag előrehaladásával, lassan csillapodik a tér. Pont így töröl a törlőfej.
Tehát csak a pályavonal fém részei mágneseződhetnének fel. De azt le lehet demagnetizálni.
(#) teddysnow válasza proli007 hozzászólására (») Vas, 17:42 /

Hello, igen erősíteni kell a zajon, mert 0dB-re kalibráltam a hangkártyámat. Mellékelem 10 szeres erősítéssel. Cseréltem szalagot (egyszer). Ez a szalag nem tudom milyen típusú, mert egy 17 centis Grunding orsón van, majdnem grafit szürke színű. Ennyit tudok róla. A törlőfej terhelése nélkül valóban, 100 helyett csak 50kHz-es megy az oszcillátor. A trimmer kondik szabályoznak, így azokat jónak gondoltam.
Demagnetizálásra gondoltam, mert ahogy hurcolom a magnót közel kerülök a hangfalakhoz. Telefonos mágnesesség mérő szerint nincs mágneses tér a magnó helyén. Egy ilyen demagnetizálóm van, ezt gondoltam, hogy közel teszem a fejkörnyéki vasakhoz.

Tippedet követve kipróbáltam egy másik szalagot. És itt jön a lényeg: Elnézést kérek mindenkitől aki átpörgette a dolgot, hogy mi lehet!

Egy harmadik szalaggal sokkal kisebb a zaj. Kazettás magnó ismereteim vannak tizenéves koromból, hogy azok eltompulnak, meg fodrossá válik a hangjuk, de ilyenre nem emlékszem, hogy csak az egyik oldal lesz zajos. Ezek szerint ahány szalag annyi féle tulajdonság, mert ez, ami most jó azon nagyon halkan hallani visszafelé a másik oldal műsorát.

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. Kipróbáltam az új szkópomat, izzadtam, zseblámpáztam, féltem, hogy jól megráz az áram, ahogy méricskélek benne, megégettem a pákával az alkaromat, stb.
(#) proli007 válasza teddysnow hozzászólására (») Vas, 19:07 / 3

"ami most jó azon nagyon halkan hallani visszafelé a másik oldal műsorát."
Akkor pedig nem jó a fej magasság beállítása. Vagy ezen a magnón, ha oda-vissza ezzel vetted fel, vagy ha a felvétel egy másik magnóval készült, akkor a kettő között különbség van.
A két sáv sosem lesz egyforma, mert az egyik sáv a szalag szélére, míg a másik, majdnem a közepére esik. Ha egy darab szalagot megfogsz és megnyújtod, akkor durván látni fogod mi a helyzet a valóságban, csak felnagyítva. A jó minőségű szalag alapvető egy felvételhez.
A zajt, álló és mozgó szalag mellett lehet tanulmányozni.
Javításkor egy gyári mérőszalagra lenne szükség, ami aranyárban van/volt és általában nincs.
(#) tunerman válasza teddysnow hozzászólására (») Vas, 19:37 / 2

Japán gyártmányú magnók japán gyártmányú szalagokkal szólnak normálisan

Idézet:
„ami most jó azon nagyon halkan hallani visszafelé a másik oldal műsorát”

Az Akai cég GX fejes szalagos magnói jellemzően negyedsávosak, általános jelenség az áthallás (főleg a mélyhangoknál), ez a preciz beállítások után is kismértékben megmarad
Oka az, hogy a ferritfejekben a sávok közötti árnyékolás is ferritből van, de azok az alacsonyabb frekvenciatartományban már nem fejtenek ki érdemleges árnyékoló hatást. A hagyományos fémből készült magnófejek permalloy lemezei ilyen szempontból sokkal jobbak
TJ.
(#) Tomi94 válasza tunerman hozzászólására (») 9:41 / 1

Nekem egy Philips N4414-esem van, az tudtommal nem ferritfejes. Ugyanígy megvan ez a jelenség az egyik sávon, főleg 19-es sebességgel járatva.

Jártam olyan embernél, aki orsós magnóval (is) foglalkozik hivatásszerűen, valamennyit állított rajta, de enyhén azóta is hallható. Ő is úgy adta vissza, hogy ez általában a negyedsávos gépeknél csak csökkenthető, de nem elkerülhető. Aztán hogy tényleg így van, vagy csak ő sem tudta igazán pontosan belőni..? (Elvi szinten én is tudom, mit kéne vele csinálni, de ahogy fentebb is írták: mérőszalag nincs, és ezért a két db alsó-középkategóriás készülékért, ami itthon van, nem is lesz.)
(#) mohinger válasza Tomi94 hozzászólására (») 10:17 / 1

Sajnos még a Revoxokban is hallható a jelenség a negyedsávos gépeknél. Nekem is vannak Philips gépeim, meg Akaik is GX fejjel, de a Philipsek sokkal kevésbé produkálják a jelenséget, mint az Akaik.
Következő: »»   118 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem