Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   100 / 104
(#) erik001 válasza lukacspali hozzászólására (») Jan 30, 2023 /
 
Inkább egy váltó szelepet kéne bele rakni ami lezárja padló kört és igy csak abba keringeti vizet ,termosztáttal meg megvezérelni szivattyút hogy 25 fok alatt ne menjen.
(#) lukacspali válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 31, 2023 /
 
köszönöm
(#) lukacspali válasza VIM hozzászólására (») Jan 31, 2023 /
 
köszönöm
(#) djkoxi hozzászólása Júl 20, 2023 /
 
Üdv!
Padlófűtés elektromos részét kell bekötnöm. Az egész házban én szerelem a villanyt. Csak padlófűtés van kondenzációs kazánnal. A fűtésszerelő 2 db NO elektromos szelepet tett a rendszerbe. Az egyik osztó a ház középső részén van, a másik a kazánházban. Hogy lehet a legoptimálisabban megoldani a vezérlést? Ezeket a szelepeket mivel vezéreljem? Csőtermosztát is kell majd az előremenő vezetékre, az kapcsolja a nagy keringetőt, jól gondolom? Alapból azt gondoltam csak a 3 állású szelep kell a padlófűtés miatt, és két hordozható termosztáttal kapcsolgatom a kazánt.
Érdemes modulációs termosztátot venni? A két elektromos szelepet valamilyen vízhőfok érzékelővel tegyem függésbe? A tulaj nem zárkózik el valamilyen központi vezérlő vételétől sem.
Bizt-ber műszerész vagyok, sorompók, jelzők, váltók közlekedésautomatikáját javítom, üzemeltetem, de ez a terület max a csőtermosztátig, kazánbekötésig terjedt ki eddig nálam. Köszönettel várom a segítséget!
(#) Bakman válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 20, 2023 / 1
 
Helységenkénti termosztát és zónavezérlő. Ehhez az kell, hogy az osztó-gyűjtő ágra lehessen rakni elektromos szelepet, ez nekem nem egyértelmű a képről, legalábbis ami az "1.jpg"-t illeti. Ha valamelyik helység kér meleget, kinyitja a hozzá tartozó szelepet és indítja a kazánt, valamint a keringető szivattyút. A zónavezérlőkben (többnyire) be lehet állítani egy késletetést ami "megvárja" amíg az osztó-gyűjtőn lévő szelep kinyit.

Ha ezt a megoldást választod, figyelj arra, hogy az osztó-gyűjtők alapvetően kétféle menettel készülnek, M30 és M28 x 1.5 menettel.

Ha jól látom, a két szeleppel csak a két osztó zárható el, további szeparálásra nincs lehetőség. Ha ez az elredezés marad, akkor két termosztát. Bármelyik tudja indítani a kazánt és a szivattyút, de csak a saját osztójához tartozó szelepet nyitja. Pár relével megoldható, nem kell túlgondolni.
(#) djkoxi válasza Bakman hozzászólására (») Júl 20, 2023 /
 
Köszönöm a gyors választ! Az 1.jpg a nappali mellett található osztó-gyűjtőről készült. Nem terveznek körönként elektromos szelepeket, jól láttad, csak az a kettő van a két gyűjtőn.
Ha jól értelmezem ennek a két motoros szelepnek-körnek az a lényege, hogy megvalósítható legyen kétféle hőmérséklet beállítása a ház két részén?
A szobatermosztátok közül ha valamelyik hőt kér az indítja a szivattyút és nyitja a köréhez tartozó szelepet? Akár mindkét kör mehet egyszerre is? Csőtermosztát nem is kell az előremenőre?
Tehát a szobatermosztáttal kapcsoltassak relét és annak a munkaérintkezői indítsák egyszerre a kazánt-szelepet-szivattyút? Függéseknek nem sok értelmét látom, vagy az egyik kör megy vagy a másik vagy mindkettő a szobatermosztátok hőkérésének megfelelően.
Ezek a szelepek csak ON-OFF funkciót tudnak? 230V a tápfeszük?
Pl ha veszek a linken található zónavezérlőt és hozzá két akármilyen termosztátot készen is vagyok? Max egy 220v-os relé kell akkor ha a kazánt feszmentesen kell indítani?

Zónavezérlő
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2023
(#) Bakman válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 20, 2023 / 1
 
Olyan szelepet raksz rá, amilyet akarsz (amilyet rá lehet tekerni), van választék bőven.

Igen, ebben a felállásban két részre lehet osztani a házat/lakást és két különböző hőmérsékletet is be lehet állítani, már ha úgy rakod össze. Lásd melléklet, példa egy on/off szabályzásra a vázolt rendszerhez.

Csőtermosztát nem kell, egyébként is tessék elfelejteni azokat a pontatlan vackokat.
(#) elektrorudi válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 20, 2023 / 1
 
Hali!
Nem vagyok gépész, nem tudom, mi az optimális megoldás? Viszont manapság mindenki törekszik a szabályozhatóságra, programozhatóságra. Elmennek az okosház irányába, legalább a fűtésvezérlés szintjén. Mivel nem értek hozzá, ezért csak elfogadom, hogy ennyi hülye nem lehet, valami lehet benne.
Eddig LOXONE-al terveztem, de ma találkoztam a gépészek irányából az NGBS iCON rendszerrel. Még csak ismerkedünk, de úgy tűnik ez olcsóbb, és kisebb lakásokhoz jó lesz ez is.
Értem, hogy nem akarsz körönkénti szabályzást, de talán a "2 kör" és a "minden kör" között lehet egy optimális szám. 1db Központi vezérlő ellátná az összes funkciót, ami felsoroltál.
(#) djkoxi válasza Bakman hozzászólására (») Júl 20, 2023 /
 
Köszönöm szépen a segítséged! Szuper rajz!
Azt hiszem megvetetem a tulajjal a zónavezérlőt, nem sokkal kerül többe mint a 3 relé. Potenciálmentes a kazánkimenete, azt hiszem a mostani kazánok már mind így indulnak. Meg lehet hasznos az is, hogy az első termosztát jelre késleltetve indítja a kazánt meg a szivattyút.
A fűtésszerelő már megvette az elektromos szelepeket is, nem néztem az adattábláját, meg elfelejtettem lefotózni.

Még azon gondolkozok, hogy az általam fotózott rendszerben egyszerre fog menni a kazán szivattyúja meg a külön szerelt keringető is. Ez nem okoz semmilyen anomáliát? Meg van valamennyi utókeringetése is a beépítettnek, ezek elhanyagolhatóak? Ilyen kis rendszerbe felesleges a hidrováltó? Az csak akkor kell ha van radiátoros kör is?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2023
(#) djkoxi válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 20, 2023 /
 
Köszönöm szépen a hozzászólásod! Nem az én házam, jóbarátomé, én csak a villanyt szerelem.
Nem kért csövezést sem ő sem a fűtésszerelő a belső osztó mellé. Mai eszemmel már odahúznék egy 25-ös gégecsövet az egyik lakáselosztóból.
Nekem újdonságok ezek a dolgok. Sajnos sokszor az anyagi lehetőségek nem engedik a modernizálást, okosotthont. Bízom benne, hogy jól méretezték a letekert csőmennyiséget és komfortos lesz a ház!
A Computherm Q4z-t fogom beszerelni, az adatlapja alapján tökéletes lesz. Vesz hozzá két hordozható termosztátot, klímák is lesznek napelemmel megtámogatva, jó szigetelés, nem túl nagy belmagasság.
(#) Bakman válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 20, 2023 / 1
 
Gyaníthatóan azért van a rendszerben extra keringető, mert a kazánban lévő nem elég.

Elvileg nem lesz gond az utánkeringetéssel. Ha mégis, egy egyszerű ejtés késletetőt kell beépíteni a motoros szelep elé. Később zár le, mint ahogy a kazán kikapcsol.
(#) robis01 válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 20, 2023 / 1
 
Ha jól látom a zöld keringtetőn keresztül megy mindkét vízkör, így a szivattyúk egymásra dolgoznak ha nem egyforma a szállított víz mennyisége. És ha az egyik kör lezár, akkor nem lesz sok a szivattyúk összteljesítménye, szállított víz mennyisége? Vagy az is szabályozva lesz?

Külön hőfokot helyiségenként nehéz így beállítani mivel ugyanaz hőfokú víz jut mindkét fűtéskörbe. Ugyan a szelep lezárja az egyik kört, de mivel a padlófűtés tömegfűtés, nem lesz jó hatásfokú a rendszer (nagy lesz a hiszterézis, több gázt fog elégetni a kazán mint ami szükséges). Pláne rossz lesz a hatásfok, ha igény hogy hol az egyik, hol a másik kör legyen melegebb.

Ha csak padlófűtés van (30-40C kering a rendszerben) akkor nem érdemes hidrováltót betenni, azt amúgy is méretezni kellene. Ha moduláló termosztátot teszel a rendszerbe akkor érdemes kinti hőmérsékletet figyelni, és az alapján állítani a gázkazán teljesítményét.

Gondolom a kazán és klímák nem egyszerre fűtenek, mert az akkor még tovább bonyolítja a rendszert.
(#) djkoxi válasza robis01 hozzászólására (») Júl 21, 2023 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat. Bekötöm a rendszer elektromos részét ahogy a fűtésszerelő kéri, a többivel foglalkozzon ő. Nagy segítség volt a zónavezérlő említése, köszönöm a fórum segítségét!

Nem lesz moduláló termosztát. Majd télen visszatérek a tapasztalatokkal ha addig nem lesz sok hozzászólás.
(#) Audience válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 21, 2023 / 1
 
Az az "Y" szűrő rosszul van beépítve, hidraulikailag szerintem ez nem optimális!

*szerk: Jobban megnézve szerintem nemhogy nem optimális de rossz is.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2023
(#) VIM válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 21, 2023 / 1
 
Szia! Ami rézcsővel van bekötve osztó az jól fog működni de ami az ötrétegűvel és presszidommal az nem valószínű a keresztmetszt miatt. Azt a szivattyú sem fogja tudni kompenzálni. ESBE szelepekkel talán szerencsésebb lenne a szabályzás az osztókon.
(#) VIM válasza Audience hozzászólására (») Júl 21, 2023 / 1
 
Szia! Az egy visszacsapó volna de szerintem az csak vízszintesen beépítve működik megfelelően, függőlegesen nem biztos, hogy le fog zárni.
(#) djkoxi válasza VIM hozzászólására (») Júl 21, 2023 /
 
Köszönöm az észrevételeket! Nem értek a gépészethez, nem is tudom jelezzem-e a tulajnak a hibát.
Nem tudom melyik "Y"-ra gondolsz? Ami a golyóscsap és az iszapleválasztó között van? Amire filccel vannak írva az irányok az ESBE szelep?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2023
(#) Gafly válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 21, 2023 / 1
 
Népszerű nem leszel ha jelzed neki, meg másnál sem.
Ez meg nem tudom ide passzol-e?
Idézet:
„Gondatlanság és a bűncselekmény fogalma
2.b) Btk. 8. § Gondatlanságból követi el a bűncselekményt, aki előre látja cselekményének lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, vagy cselekménye lehetséges következményeit azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja.

A gondatlanságnak két alakzata van, a tudatos gondatlanság és a hanyagság.

Tudatos gondatlanság esetén az elkövető előre látja magatartása lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azok elmaradásában. Könnyelműen az elkövető akkor bizakodhat a cselekménye lehetséges következményeinek elmaradásában, ha ez valamilyen tényre alapozható.

Hanyagság esetén az elkövetői nem tanúsít a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést ezért nem látja előre cselekménye lehetséges következményeit.”
(#) VIM válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 21, 2023 / 1
 
Hát azt Te tudod, hogy szólsz e neki ezekről. Ha zöld szivattyú melletti az ESBE szelep akkor arra merülőhüvelyes motorosszelep menne? A vißzacsapó az az iszapleválasztó után volna a kazán alatt.
(#) djkoxi hozzászólása Júl 21, 2023 /
 
Ez az egyik rossz tulajdonságom, hogy nehezen tudom magamban tartani a véleményemet, kritikámat
Ha nem fog optimálisan működni a rendszer az nem az én hibám lesz, gondatlanság sem merül fel a részemről mivel nem értek hozzá.

Az ESBE tekerőjével nem a hőfokot kell állítani? Arra nem kell semmit tenni. Csak két motoros szelep lesz a két körön.
(#) VIM válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 21, 2023 / 1
 
Az az ESBE az nem termosztatikus ha jól látom, csak feltételeztem, hogy a hőfok nem kizárólag a kazánra lesz bízva és látni ott egy szabad csonkot amiről azt vondoltam, hogy merülőpatronnak van meghagyva. Ezek szerint nem de talán hőmérőnek igen.
(#) robis01 válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 22, 2023 / 1
 
Gondolom az elsődleges fűtés a napelem +klíma(hőszívattyú?) lesz, ez a minimalista kialakítású padlófűtés csak másodlagos, kiegészítő fűtés lenne. Írtad hogy anyagiak is beleszólnak. De ha nem ért hozzá a megbízó (ahogy a hozzászólások is utalnak rá) érdemes lett volna egy szakértővel konzultálnia, 1-2 órás tanácsadás díját kifizetve, 2023-ban sokkal többet is kihozhatott volna a rendszeréből mint amilyen lett.

Az ESBE egy keverő szelep. Az előre menő vízhez kever visszatérőt is, ezáltal tartva a beállított előremenő hőfokot. Lehet termosztátot, de motort is szerelni rá.

Egy tanács, mivel nem ismertek a biztonságtechnikai elemek, figyelni kell hogy a két fűtéskör soha ne legyen egyszerre zárva, mert keringés hiánya miatt felforrhat a kazántérben lévő víz (után-keringtetéssel is ez van elkerülve), és ha nem is lesz Csernobil, de jó eséllyel a túlnyomásvédő leengedi forró vizet (megrongálva forró vízzel azt is ami a kazán alatt van), de az sem kizárt hogy kazánt is kell cserélni ezután (amúgy vihettek volna a kazán leeresztő alá is egy lefolyót a falban ha már ott van 1 méterre az új cső). Ha berendezésekre is kiterjesztett lakásbiztosítást köt akkor a biztosító ki fogja fizetni ezen kárt. Viszont ezen biztosításra kifizetett díj felára, hamar utoléri az elmaradt tervezési költségből eredő megtakarítást.
(#) djkoxi válasza robis01 hozzászólására (») Júl 23, 2023 /
 
A padlófűtés lesz a fő fűtés. Konzultálok a fűtésszerelővel és rákérdezek arra hogyan fog történni az utókeringetés ha mindkét elektromos szelep zárva lesz.
A fűtésszerelő elvileg szakértő, képzett iparos ember. Ha nem jól fog üzemelni a rendszer ismerem annyira a tulajt, hogy nem fog belenyugodni.
A lefolyó kiállást már az elején ( elektromos csövezésnél ) sem értettem, hiszen adott volt a leendő kazán helye. Ezért is oda raktam a szerelvénydobozokat. A kis üres lyuk az EPH vezeték csöve.
(#) Bakman válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 23, 2023 /
 
Neked kell megoldani az utánkeringetést. Kazánt leállítja a rendszer és késleltetve zárod le a szelepet és késletetve kapcsolod ki a keringetőszivattyút.
(#) VIM válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 23, 2023 /
 
Megmondom őszintén, hogy én csak egy műkedvelő volnék de amikor magamnak kellett a saját padlóűtésemet használhatóra csinálnom, meglepődtem azon, hogy épületgépész vallotta be, hogy nála sem működik megfelelően a padlófűtés. Akkor mit is kérdezzek tőle? Itt a fórumon homályosítottak fel sokmindenről és igazuk volt mindenben, mert azóta jól működik.
Nem értem azt a kazán alatti részt ahol a háromjáratú szelepig nyomott a rendszer a kazán felől de a zöld keringető az szív az osztók felől és rányom a kazán szivattyújára és a (szerintem) fordított bekötésű háromutú szelepre. Nincs beépítve visszacsapószelep sehová sem. Az "Y" szűrő (amit én visszacsapónak néztem először) is vízszintesen végzi jól a szűrést ha van mit de így nem látom értelmét azon a helyen.
Zónázni akkor lehetne ha a két osztót hidrováltóba kötve látná el a kazán szivattyúja és mindkét osztónak lenne saját szivattyúja és zónaszelepe amit a szobatermosztátok vezérelnének. Ha mindkét osztó lezárna akkor pedig a kazán a hidrováltón keresztül lemodulálna ill. lekapcsolna az adott hőmérsékleten.
A hetes osztó az nagyon vékony csővel van bekötve, az nem fog rendesen működni legalábbis számomra érthetetlen ha tömegáramról beszélünk, hogyan fog lassan áramolni ott a fűtővíz ahol felére van csökkentve a keresztmetszet. A két osztó bemenetéig legalább 22mm-s rézzel kellett volna kötni, hogy a teljesítmény ott legyen az osztó bemenetén ami így csak az egyiknél az ötkörösnél van meg.
A háromutú szelep klasszikus bekötése az "A" a meleg bemenet és ehhez keveredik hozzá a "B" felől a "hideg" a visszatérőből és lesz belőle a megfelelő hőmérsékletű "AB" előremenő. Be lehet kötni úgy is ahogy most van de azt nem tudnám megmondani, hogy a 25-ösnél ebben az esetben hogy alakul az arány és az átbocsátási érték. például
(#) robis01 válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 23, 2023 /
 
Sajnos a szakemberek tudása nem mindig optimális. Volt egy lány ismerősöm aki megbízott gáz-víz-fűtés (amúgy ez mind külön szakma) kivitelezéssel egy szakembert. Nem lett jó a rendszer, de lány nem hagyta annyiban, így bírósági ügy lett belőle. Ott derült ki hogy valójában hentes végzettségű a kivitelező, de mivel gázszereléssel többet lehetett keresni mint a tanult szakmájában, felcsapott csőszerelőnek.

Igazándiból nem csak a szelepek zárásakor kérdéses az után-keringtetés, hanem a beállított hőfok elérésekor is. A termosztát jelzésekor lekapcsol a kazánban a gázégő, de a kazánban lévő keringtető még percekig működik. Jelenlegi rendszer kialakításából adódóan ezért a két szivattyúnak mindig egyszerre kell működnie. Legegyszerűbb ha kazán kapcsolja (ha van olyan kimenete) a zöld keringtetőt és nem a zónavezérlőn van beállítva (már ha lehetséges) az utókeringtetés ideje.

A lefolyó kiállás magasságából, és felettük lévő szerelvény dobozokból adódóan valószínűleg mosógép és szárítógép lesz majd bekötve. Mondjuk esztétikusabb lett volna ha egy magasságban van a két kiállás.

Mivel nem ismert a lefektetett csövek hossza lehet hogy a 7-es osztóra kötve jelentősen rövidebb a csövek hossza (több kisebb helyiség), mint az 5-ös osztón. Ezért lehet vékonyabb az odavezető cső.
(#) djkoxi válasza robis01 hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget! A lényeg, hogy több sebből vérzik a rendszer. Ma megyek folytatni a szerelést és elbeszélgetek a tulajjal.

Egyébként a szerelvénydobozok a kazánhoz tartoznak. Azokba csatlakozik a termosztáttól jövő gégecső is. A mosó és szárítógép a helység mások oldalán lesz.

VIM - A hidrováltót én is hiányoltam, rákérdeztem a barátomtól, hogy miért nincs.
(#) VIM válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 24, 2023 / 1
 
Például ITT egy vázlat a két osztós felállásra. Minden esetre a padlófűtési szivattyúnak a legalacsonyabb szállítóteljesítményen kell működnie ahhoz, hogy a hőátadás megtörténjen a padlóban de ha a hetes osztóba a bemenet fele keresztmetszetre le van szűkítve az hogyan fog jól működni?
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2023
(#) Bakman válasza djkoxi hozzászólására (») Júl 24, 2023 / 1
 
Nem feltétlen annyira hibás a rendszer, mint amennyire írják. Hasonlóhoz készítettem már vezérlést, annyi különbséggel, hogy helységenként volt egy termosztát, működött rendesen hidrováltó nélkül.
(#) djkoxi válasza VIM hozzászólására (») Júl 24, 2023 /
 
IMI Háromutas keverőszelep Ilyen van beépítve, fekete kupakkal. A tulaj azt mondta, hogy több, a szerelő által épített ilyen rendszer jól üzemel. Nem tudom lesz-e szabályzó termosztátfej.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!
Következő: »»   100 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem