Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC-servo vezérlés soros porton, pic-el
Lapozás: OK   1 / 1
(#) mzozo95 hozzászólása Aug 15, 2011 /
 
Sziasztok!

PC-s rc-modell szervó vezérlőt kellene készítenem(8db szervót függetlenül egymástól kellene mozgatni), a vezérlését soros(rs232) portról kellene megoldanom, a számítógépes szoftvert delphi 7 -el írnám meg...

A vezérlés szoftveres része úgy nézne ki, hogy 8db csúszkán állítom, hogy a szervó éppen hogyan 'álljon'.

A szervók működési elvét ismerem, építettem pár vezérlőt 555-ös ic-vel...
A pic programozáshoz egyáltalán nem értek (még programozóm sincs, de dolgozom rajta), a delphihez csak hobbi szinten, az lpt-portot tudom vezérelni, sorosat pedig még nem.

Ahol éppen tartok: rájöttem hogy az lpt-port lassú lenne a vezérléshez(50Hz a frissítése), rájöttem hogy 'egyből' számítógéppel nem érdemes vezérelni(a windows beleszól 'mindenbe').
Tegnap sikerült feltennem a TcomPort komponenst...
Legkézenfekvőbb a PIC-es megoldás, mert sokkal pontosabb jeleket tudna kiadni, csak itt a hiba, hogy hogyan 'mondom meg neki hogy mikor mit tegyen' és hogyan veszem rá a gépem, hogy megfelelő jelet adjon ki a pic számára?


Tudna segíteni valaki? Ha lehet az elejétől, szájbarágósan
Előre is köszönöm!
(#) vilmosd válasza mzozo95 hozzászólására (») Aug 15, 2011 / 6
 
A PC programozashoz (vindoz) nem sokat konyitok. A DOS meg ment, sok progit irtam. Viszont en csinaltam 8 szervos vezerlest RS232 kapcsolattal. Bovebbet a Digital Nemesis oldalon talalsz. Ez hasonlo modon csuszkakkal vezerli a szervokat. En egy robotkarhoz csinaltam vezerlest, es ahhoz hasznaltam ezt a programot soros vonalon keresztul.
(#) mzozo95 válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Köszönöm vilmosd!!

közel a cél! meg van a pic be égetendő két file, és a parancs amit a pic nek kellene kiadni...
Bővebben: Link

Lenne még pár kérdésem, a max232 ic mit csinál? Annyit tudok, hogy 'buszmeghajtó' de ez mit jelent?

és visszatérve a delphihez
Hogyan lehet megadni a portnak, hogy mikor milyen jelet adjon ki?


Üdv.: Zoltán
(#) kisedison válasza mzozo95 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Az LPT port kicsit többet tud mint 50hz. Én már csináltam rajta PWM vezérlést 4db DC motorhoz és azoknak 1kHz-en ment a szabályzás. Úgyhogy szerintem fontold meg az LPT-s vezérlést.
(#) mzozo95 válasza kisedison hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
sok helyen olvastam hogy nem sikerült szervókat vezérelni lpt-n és hogy a windwes mindig 'akadékoskodott' mert vagy lefagyott a programuk, vagy csak 100ms-re volt pontos a jel és a szervóknál 1/10ms-os pontosság kellene legalább... A legtöbb helyen a pic-es megoldást írják a legmegbízhatóbbnak.
És nincs messze a célom, már csak egy megfelelő program kellene, amin keresztül tudnám vezérelni, csak hozzá kéne férnem a com port-hoz... még utánaolvasok , remélem sikerül...
(#) idlob válasza mzozo95 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
A PIC-be csak egy fájl égetendő, a .hex.
Az .asm az csak a forráskód.
A PIC-es fájlok előtt szó van a PC programról is, ha jól tévedek VB6-ban íródott, de pontosan úgy működik ahogy Te szeretnéd, 8 scrollbar vezérli a szervókat. Nincs ehhez való fejlesztő környezetem, gondolom neked se, de a servo.frm fájlt érdemes lehet olvasgatni.
A TcomPort működéséről biztos sok helyen írnak, de ennek tárgyalására nem ez a fórum a legszerencsésebb, itt inkább "vasban" utazunk.
A PC program forráskódja is elérhető itt: Bővebben: Link
(#) vilmosd válasza mzozo95 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
A MAX232 TTL-RS232 illeszto, ami a PIC TTL soros portjat illeszti a PC soros portjahoz (szintattevo, szintilleszto). Ez a project igy ahogy van szepen mukodott, bar en atirtam mert nekem kellett 3 csatornat Ki-Be kapcsolni, es csak 5 szervo volt a rendszerben.
(#) mzozo95 válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Köszönök mindent, meglett a megoldás, a héten ki is próbálom a kapcsolást!

kár hogy nem lehet 2 'nyertest' választani...

Üdv.: Zoltán
(#) vilmosd válasza mzozo95 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Kosz a pontokat.
(#) mzozo95 válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
megérdemled!

egyébként mire jók ezek a pontok?
(#) mzozo95 válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 15, 2011 /
 
Mit és hogyan írtál át? a szoftverben vagy valamit a hex file-ban?
(#) vilmosd válasza mzozo95 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
A PIC SW-t alakitottam at, mert nekem csak 5 szervom volt, es a maradek 3 csatorna digit I/O lett. Vegulis nem ezzel a PC SW-vel ment, hanem NI mathlabbal irt hozza valami SW-t a gazdaja. Nekem csak a PIC HW/SW volt a dolgom. Csak a probahoz hasznaltam ezt a PC SW-t.
(#) Bigiboy01 hozzászólása Dec 19, 2013 /
 
Sziasztok! Először írok nektek, bár sűrűn látogatom az oldalt. Sok érdekeset és hasznosat olvastam már itt.
A segítségeteket kérném! Van egy sorvezető programom, amit a traktorban használok. GPS jel alapján mutatja, hogy hol járok éppen, párhuzamosan és a megfelelő távolságra megyek-e az előző "barázdához" képest. Ha nem jól megyek, akkor mutatja a kis nyilakat, hogy balra, vagy jobbra tartsak inkább. A programban viszont van egy beállítási lehetőség, amiben be lehet állítani egy "com portot" amin keresztül saját magát is tudná kormányozni a traki. Ezt egy szervó motor segítségével oldaná meg, aminek a tengelye dörzshajtással kapcsolódna a kormánykerékhez. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék com porton keresztül egy ilyen motort vezérelni? Van egy Pololu Micro Maestro 6-Channel USB Servo Controller nevű kis eszközöm. Ezzel lehet ilyesmit csinálni? A válaszokat előre is köszönöm!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem