Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítása akkutöltőnek
Lapozás: OK   14 / 16
(#) rakos28 hozzászólása Nov 15, 2014 /
 
Sziasztok!

Sajnos kényszer helyzetben vagyok, fel kellene tölteni az autóm akkuját, de a töltőm az kb 2000KM-re van tőlem. Amim van az atx táp, a saját gépembe, így át nem nagyon alakítgatnám, viszont találtam egy (hála a jó istennek a sárgáktól mindig többet rendelek mint kellene) egy dc-dc konvertert elvileg 15Von 2A-t tud. Ha összekötöm , beállítom a feszt feltölti nekem az akkut?
Előre is köszi a segítséget!

5200140-1.jpg
    
(#) Ge Lee válasza rakos28 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Igen, csak tegyél vele sorba áramkorlátot, mondjuk egy soros izzót, mert különben tönkre fog menni. A 2A az ennél azt jelenti hogy nem szabad többel terhelni, nem azt hogy nem ad ki többet.
(#) rakos28 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Rendben köszönöm!

Nem felejtem, sorba izzó! (az még akad)
(#) Doncso válasza rakos28 hozzászólására (») Nov 15, 2014 /
 
Nem lehet lejjebb tekerni a feszt? Hogy 12v ból csináljon 13v-ot? Sorbakötni egy digimultit árammérő módba, és úgy belőni a feszt hogy 2A-el töltsön maximum. Igy ahogy esik a töltőáram, úgy lehetne emelni a feszültséget.
(#) zaza99 hozzászólása Nov 28, 2014 /
 
Sziasztok!
Ezen a kapcsoláson szeretnékannyit változtatni, hogy ne legyen rajta túlmerülés figyelés.
Ehez elég a TL431 Anodját megszakítanom?
A másik, hogy a pc táp GND-jét elszigetelhetem a háztól /földeléstől/ és a az akkumulátorra menő negatívot ráköthetem e helyette.? Ez nem okoz e vezérlési gondokat valamit érintésvédelmileg is megfelel e?

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
(#) szudan hozzászólása Feb 5, 2015 /
 
Hozzájutottam egy Gold MS 400 atx P4 PC tápegységhez. AT 2005B vezérlő Ic van benne. Szeretném átalakítani Akkutöltőnek. 55-70 ah savas akkumulátorhoz. tehát jó lenne ha 5A bírna 14V-on. Ehhez kérnék segítséget tőletek. Sajnos csak kezdő vagyok.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
(#) tony68 hozzászólása Márc 17, 2015 /
 
Helló! Kérdésem volna a Tisztelt Hozzáértő Urakhoz.
Adott egy 12V-os kapcs.üz. táp. Szeretném kiegészíteni hogy 6V-os SLA aksit töltsek vele, áramkorláttal és fesz.beállítással.
Alap lenne egy sima stabIC-s töltőáramkört mellétenni, majd elgondolkodtam rajta, hogy legalább az fesz.beállítást maga a kapcs.üzemű végezné, nem kell annyit fűteni.
Szétszedtem és kb 9,5V-ig simán le tudom venni a feszültséget. De kellene ugye kb 7,2 V-os szabályozás, és ott a kapcs.üz. táp már kattog.
Mit javasoltok, érdemes-e ezzel tovább játszani, vagy inkább tegyek a táp után egy stab IC-t a fiókból. Kapcsolódik a problémához a leendő áramkorlát, amihez mindenképp kell egy sönt plusz vagy a stab IC, vagy egy plusz op-amp, nem is ez a gond, hanem a kapcs.üz. leszabályozása.
Megj. a táp 3,3 Ampert tud, nekem csak 1A kell majd, terhelési gond sztem nem lesz.
Köszi a véleményt!
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Ápr 24, 2015 /
 
Sziasztok!
Egy szünetmentes táphoz szeretnék egy akkutöltőt csinálni (elég bika 45-ah-s aksihoz), egy ugyan olyan elektrónikát néztem ki ebay-en, amit már rakos28 felhasználó is balinkelt egy képpel (oldal tetején). A tápegységem 12v-os, az amperek miat ne kell aggódni, az van, az lenne a kérdésem, hogy ha az áramkör után nem szertnék egy izzót sorbakötni, akkor mivel tudnám helyettesíteni? Esetleg egy 5a-es dióda nem lenne jó, már csináltam egyszer egy ilyet, igaz az csak 7ah-s aksi volt, ott úgy oldottam meg, hogy egy 5w 20 ohm-os ellenállás és egy dióda volt sorbakötve, ez tökéletesen működik a mai napig, de gondolom az a 45ah-t soha nem töltené fel... Illetve, hogy az elektrónikából kijövő feszt mennyire állítsam? Előre is nagyon köszönöm!
(#) pucuka válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /
 
Kinézheted, de semmi értelme. Az akkumlátorokat lehetőleg állandó árammal kell tölteni, míg el nem érik a töltési végfeszültségeiket. Tehát, áramgenerátorral kell tölteni. A számítógép tápegység, és az általad kinézett áramkör is feszültség generátor.
Idézet:
„nem szertnék egy izzót sorbakötni”

Pedig áramgenerátort feszültség generátorból legegyszerűbben soros izzó közbeiktatásával készíthetsz. A töltőáramot azért szükséges korlátozni, mert egy állandó tápfeszültséböl kivett áramot az ohm törvénynek megfelelően az áramkörben levő ellenállások összege határozza meg. Ezek az ellenállások a tápegység, és az akkumlátor belső ellenállásai. Ezek viszont nagyon kis értékűek, (azért feszültség generátorok) és a tápegységből felvett áramot nemigen korlátozzák, így igen nagy áramok tudnak kialakulni, ami mind a táp, mind az akkumlátor tönkremenetelét okozhatják. Mindenképp kell valamilyen áramkorlátozó ellenállást használni (a dióda használata nem az áramkorlátozást szolgálja, hanem az akkumlátor visszahatását akadályozza meg) a maximális áram korlátozására. A nagy áramok miatt a legegyszerűbb ellenállás az izzó ellenállása, aminek további jótékony hatása, hogy igyekszik az áramot állandó értéken tartani.
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Ápr 25, 2015 /
 
Köszi a választ! És esetleg ha egy ilyet tennék bele? Ezen lehet korlátozni az átfolyó áramerősséget is.
(#) pucuka válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
És ezt honnan olvastad ki? Én nem látok áramkorlátozásra utaló szöveget, mindössze azt, hogy max 9 A . Ez nem áramkorlát, mindössze azt jelenti, hogy az ezt meghaladó áramfelvétel esetén a védelem működésbe lép, de ez nem üzemszerű állapot. Ha mindenáron buck konverterrel akarsz akkut tölteni, akkor olyat keress, ahol látsz CC (áram), és CV (feszültség) beállítási lehetőséget.
A buck konverteres akkumlátor töltés akkor hasznos, ha másik (pl. gépkocsiban levő) akkumlátorról szeretnéd tölteni, mondjuk a modellben levő akkudat.
Ha a hálózatról szeretnéd, akkor miért nem alakítasz át egy PC tápot akkutöltőnek, ebben a topikban találhatsz megoldást.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) erdeidominik1999 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Azért szeretném így megcsinálni, mert a táp már adott, és az 12v-os. Egyébként rájöttem, hogy az előbb hülyeséget linkeltem, mert az lefelé konvertál. Nézd meg ezt, ezen elvileg lehet állítani, de ennek meg nem értem teljesen, mert a főcímben az van, hogy le,fel, de a leírásban meg nem látom, hogy lehetne vele növelni is a feszültséget.
(#) erdeidominik1999 hozzászólása Ápr 25, 2015 /
 
Vagy egy ilyennel nem lehetne megoldani?
(#) pucuka válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
LM317 -el lehet csinálni áramgenerátort, erre példát találhatsz az adatlapon, a hozzá tartozó számítással együtt. Ha egy ilyet akasztasz a 12 V -os táp után, akkor avval tölthetsz akkumlátort. Csak előbb meg kell emelni a 12 V -os táp feszültségét 14,4 - 14,5 V -ra, hogy 12 V -os akkumlátort tölthess vele.
(#) erdeidominik1999 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /
 
Köszi a segítséget, és bocsi, hogy ilyen értetlen voltam. Tehát akkor összegzve a 12v-os táp után egy olyan buck converter, amit előszőr linkeltem (amit rakos28 is linkelt) majd egy lm317 és úgy rá az aksi. A linkelt rajzot az lm317 adatlapján találtam, az a bekötés jó lenne? És akkor a Vout ra az ellenállás után megy az aksi, ugye? Illetve az a 24 az 24 ohm-ot akar jelenteni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) holyamoke2045 hozzászólása Júl 31, 2015 /
 
Sziasztok.
Elleknkező irányba is működik a dolog?
Tehát egy 24V töltőből lehetséges tápegységet készíteni?
Keresem már egy ideje a leírást,de nem találok.
A töltő egy S.P.E. 24V 12A képes , nekem nagyjából ekkora teljesítményű tápegységre lenne szükségem egy habvágóhoz(vezérlés,motoronként 3A,vágószál fűtés).

Köszönöm előre is.
István
(#) pucuka válasza holyamoke2045 hozzászólására (») Júl 31, 2015 /
 
Fordítva nem biztos, hogy működik a dolog. Ha igazi töltőd van, akkor annak kimenete áramgenerátoros, ami azt jelenti, hogy a kapocsfeszültsége függ a terhelő áramtól.
Ha olyan "töltőd" van, amelyiknél a töltőáramot fokozatkapcsolóval lehet állítani, akkor esélyes lehet.
(#) Pokolfajzat94 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Helló proli007! Én egy Codegen ATX 2.03 P4 300X 300W-os Pfc-s táppal odáig jutottam az alapján amit Adrián leírt,hogy az 5v puffejét,szűrő tekercset kivettem.Megtaláltam a figyelő 100ohm-os ellenállást és a 12v pufferját kicseréltem ahogy leírta.Itt megfulladt a folyamat.Valahogy nem igazán értem mert megkavart a válaszod rendesen. Egy rajzot találtam a táphoz,már ha tényleg ehhez tartozik mert abban sem vagyok biztos.Akku töltő készülne belőle..Próbáltam megkeresni a topikot aminek a címét megadtad csak nem találtam meg. Tudnál segíteni összehozni belőle egy töltőt?? Válaszod és segítséged előre is köszönöm!!
(#) proli007 válasza Pokolfajzat94 hozzászólására (») Jan 16, 2016 / 1
 
Hello! Ahhoz, hogy töltőt készíthess egy PC-tápból, elsőként el kell jutni oda, hogy 15V feszültséget tudjon szolgáltatni a PC táp átalakítás-ban leírt eljárások alapján. De ezt csak "saját erőből" tudod megoldani, mert minden táp más kapcsolással rendelkezik. Az után lehet gondolkodni a töltővé alakításon.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
(#) Pokolfajzat94 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Értem,de mégis kb hol keressem?? Egy KA7500B vezérli és van egy LM 393P,bár annak nem tudom mi a szerepe.
(#) proli007 válasza Pokolfajzat94 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
"Értem hogy villanymotor, de mi hajtja?" Ezt a műveletet nem tudod úgy megoldani, hogy "ezt kiveszed, azt beteszed".. Kénytelen leszel olvasgatni, vagy a linkelt topikot, vagy kezdetnek ezt a cikket. A KA7500 a TL494 megfelelője. Az LM393-nak feszültség figyelő szerepe van.
(#) mrbini hozzászólása Jan 18, 2016 /
 
Sziasztok!
A kaptam egy izmos tápot (adatlap a csatolt képen). Hirtelen felindulásból arra gondoltam, hogy csinálok belőle egy akku töltőt. A gond csak az, hogy a kimeneti feszültség állító potival csak 11,5V és 12,5V között tudom állítani a feszültséget ami kevés. A kérdésem az lenne, hogy érdemes vele bíbelődni és átállítani a feszültséget vagy inkább maradjon meg annak aminek tervezték, mert
nagy szükségem lenne egy 12V 20-25A-es töltőre.
(#) Ge Lee válasza mrbini hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Annak a trimmernek a két végén (de az egyiken biztosan) van egy ellenállás. Megméred az értékét, és beteszel egy picivel kisebbet vagy nagyobbat (10-20%).
(#) mrbini válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Köszönöm a válaszod. A kérdés csak az, hogy mennyire lesz tartós így a táp.
(#) mrbini válasza mrbini hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Sajnos bukott a mutatvány, mert 14,1V-nál letilt a táp. Nem engedi feljebb vinni a feszt
(#) Ge Lee válasza mrbini hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Ha tettek bele komparátoros túlfeszfigyelést az ciki, bár nem értem hogy az akku töltéséhez miért ne lenne elég az a fesz.
(#) mrbini válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
Van benne sajnos. A 14V határeset nem árt 2,4V/cella feszültségig tölteni.
(#) sector99 válasza mrbini hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
"Csepptöltőnek" jó lesz ! Mindenféle külön áramkör nélkül akármeddig rajta hagyhatod az akkut...
(#) mrbini válasza sector99 hozzászólására (») Jan 19, 2016 /
 
30A-es csepptöltő
(#) lithium hozzászólása Feb 16, 2016 /
 
Sziasztok!
Utánépítettem az un. "szlovák" töltőt. Egy 350W ATX tápot "heréltem" a leírt módon (5v-os ág tekercs eltávolítva, kondik nagyobb fesz. re cserélve). Így működik is, a kimeneten 28V van. De a töltő csatlakoztatása után (TL494 3 láb) a fesz csak 6v, és hiába állítom a potit semmi nem változik. (két led világít: az alacsony fesz és a töltés jelző). Mi lehet a hiba???
Következő: »»   14 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem