Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC 16F84(a) infra -jel feldolgozas
 
Témaindító: gtk, idő: Máj 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Josza válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Hello
Ismerem ezt a Girder-es cikket, sőt én is már megépítettem! De nekem az a baj hogy nem számítógéphez kellene ez az áramkör!
Akkor esetleg nem tudnátok ajánlani valami alternatív megoldást? Mert én arra gondoltam, hogy van itthon nekem egy felesleges mini hifi távirányítóm, amin csak 5-6 gomb van. Ezzel az 5-6 gombbal és egy PIC segítségével kapcsolgatnák 5-6 relét!
(#) Hp41C válasza Josza hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Szia!

A Girdert arra ajánlottam, hogy a távirányító által kiadott csomagot azonosítsd vele. Ha megvan a formátum, a pic programját meg lehet írni. Egyébként milyen gyártmányú az a távirányító?
(#) Josza válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Hello
Ez egy Hyundai mini hifi távirányítója! Esetleg ha megállapítom a Girder-rel amit kiír akkor tudnál nekem segíteni egy kapcsolásban és egy programban?
Most akkor egyáltalán, hogy van? Meg lehet, vagy nem lehet oldani amit, szeretnék?

Hyundai.JPG
    
(#) Hp41C válasza Josza hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Szia!

Meg lehet oldani, de sok információ kell hozzá. A távirányítók modulált infra jelet adnak. Első adat, amit ki kell deríteni a modulálási frekvencia. A TSOPxxzz típusszámban a zz a frekvencia kHz-ben, aminek meg kell egyeznie (a közelében kell legyen) a venni kívánt jel moduláló frekvenciájával. A másik fontos adat a moduláló bitsorozat időzítése.
Ha ez a kettő megvan, jöhet a kódolás...

Más ötlet: Kaphatók univerziális távirányítók is, amik valamelyik ismert gyártó adását képesek reprodukálni. Ha ilyenre teszel szert, és a Philips RC5 kódot állítod be, nem is kell sokat programozni...

Esetleg az említett topikokban levő távirányító megépítése 4 gombbal..
(#) Josza válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Na, időközben szétszedtem a távirányítót!
Volt benne egy PT2243 típusú Remote Control Transmitter IC.
Melléklem, az adatlapját hátha segít…

PT2243.pdf
    
(#) jpocok válasza Josza hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Szia!
Megismétlem: olvasd el Nigel Goodwin oldalán az IR-panel leírását és annak programozását!
Én ezt megépítettem és gyönyörűen működik. Igaz, hogy 16F628-ra készült, de ez részletkérdés. A LED helyett relét teszel (tranzisztoros meghajtással) és már kész is. Nekem működött távirányítóval is, de 2 db PIC-panel + 2 db IR panel között is (egyiken nyomógomb, másikon LED). Viszont a programot át kell írni a távvezérlő szabványának megfelelően (ha nem a Nigel által említett Sony-t használod). Talán van itt valaki, aki ebben segíthet Neked.
(#) Josza válasza jpocok hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Hello
Akkor ez most pontosan úgy működik, hogy a vevő és az adó is egy panelon van.. (kapcsolás szerint). De ha én kihagyom az adó részt a kapcsolásból, akkor sima távirányítóval is működni fog a cucc? Ha igen akkor nagyon baba! Esetleg nincs a programhoz valami magyar leírásod? Mert így elég hosszú a program…. Nem tudom kivenni melyik rész mire jó..
Mert ö elvileg egy LCD kijelzőt vezérel vele…
(#) jpocok válasza Josza hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Szia!

1. Igen, úgy működik, hogy elegendő egyet megépíteni és akkor távirányító jelét veszi. Ha az adó részre nincs szükséged, azt nem is kell beépíteni (a két infravörös LED, + a hozzájuk csatlakozó alkatrészek).
2. Igaz, hogy LCD-t (is) vezérel, de van benne LED-kapcsolgatás is. Ezért javasoltam, mert a LED helyett mehet a relé (tranzisztorral, vagy ULN2803-as IC-vel és kész is.
3. Nem tudok magyar fordításról, de én megcsinálom Neked (ha ráér a jövő héten, mert keddig nagyon sok dolgom van). Esetleg átalakíthatom úgy a programot, hogy csak a LED-vezérlés marad benne. De más típusú távirányítóra nem tudom átírni, ahhoz még nem értek.

Nekem nincs Sony típusú távirányítóm, ezért építettem meg 2 példányban és a másodikat használtam távirányítónak. Tökéletesen működött! Olyan egyszerű megépíteni, hogy szerintem nincs is értelme keresgélni a megfelelő távirányítót. Csináld magad! Szerintem pontosan ez a szépsége ennek a hobbinak.
(#) Josza válasza jpocok hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Hali
Előre is köszönöm a válaszodat és természetesen megfelel nekem a jövő hétre is csak érthető legyen… Legyen benne a vevő programozása, amivel kapcsolgatok egy relét (egyen, hozzárendelve egy kimenethez én majd azt átírom magamnak).
Az igazság az, hogy pont ezt akarom elkerülni, hogy két PIC-re legyen szükség meg, ha már itt van a távirányító, akkor azzal lehessen használni…
(természetesen, ha úgy alakul vagy nem találok más megoldást, akkor én is megépítem úgy, ahogy javasoltad)
(#) jpocok válasza Josza hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Akkor ezt megbeszéltük. Jövő hét közepén felteszem ide a kommentezett programot (hátha más is kedvet kap az építéshez). Természetesen az egész oldalt nem fordíthatom le, mert annak már jogi következménye is lehetne.
Ha kész távirányítót akarsz használni, van még egy dobásod. Itt is említette már valaki a Propeller Clock cikket. Abban egy RC5 szabványú távirányítót használtak. Ha ilyened van, akkor a vevőprogramot megnézheted a Propeller Clock-nál.
(#) jpocok válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Szia!
Idézet:
„A Girdert arra ajánlottam, hogy a távirányító által kiadott csomagot azonosítsd vele.”

Ezt már több helyen olvastam. De sehol sem találtam leírást arról, hogyan kell azonosítani. Valve cikke alapján megépítettem a vevőt, működik is szépen. De a Girderben sehol sem találok olyan ablakot, ahol "azonosítaná" a távirányító típusát.
(#) Hp41C válasza jpocok hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Szia!

- A Girder nem azonosítja a protokollt, hanem a demodulált jel mintáját megjegyzi. Ha ehhez a mintához parancsot rendelsz, akkor a következőkben a minta vételénél a hozzá rendelt parancsot elvégzi. Lehet a Girder -hez vagy a WinLirc -hez adót is építeni, akkor a tárolt parancsot el is tudja küldeni....
- Azt a mintát kellene megtudni, amit a Girder eltárol a gombokhoz. Ezt néhány ismert protokol szerint kellene megkisérelni dekódolni. Ha netalán lenne PicKit2 a környéken, azt logikai analizátorként használva, meg lehetne mérni a következőket:
- az adó ic infra LED-re menő lábán a jelalakot,
- a TSOP kimenetén a dekódolt jelalakot (figyelem a TSOP negál).
A két regisztrátumból a moduláló frekvenciát és az időzítéseket meg lehetne határozni.

- Sajnos a feltöltött adatlapon a kommunikációra nincs adat...
(#) jpocok válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Szia!
Köszönöm szépen válaszodat!
Sajnos félreértettem! Azt hittem, hogy a program valahol kiírja a távvezérlő által használt protokollt. Úgy, mint ahogyan az SB Projects oldalán látható készülék. Ennek az a hibája, hogy egyszerre csak egy típushoz lehet programot tölteni a PIC-be. Ugyanakkor a 7 szegmenses kijelzők miatt eléggé béna a "szöveges" üzenet. Én egy ilyenről álmodom, de LCD kijelzővel és automatikus felismeréssel az összes típushoz. Mondjuk az egyik sorban kiírhatná a protokollt, a másikban pedig az éppen megnyomott gomb kódját és a funkciót szöveggel. Szép feladat, majd ha nagy leszek.
(#) jpocok válasza Josza hozzászólására (») Máj 25, 2010 / 4
 
Szia!
Ahogy ígértem, itt a magyarul kommentezett program. Szerintem minden lépés érthető a megjegyzések alapján. Beleírtam azt is, hogy melyik portra mit kell csatlakoztatni. A mellékelt ábrákon pedig piros vonallal bekereteztem azokat a részeket, amiket meg kell építeni (PIC, adó, vevő). Ez csak Sony SIRC protokollt ismerő távirányítóval használható. Más távirányítóhoz át kell írni a programot. Ezt én nem tudom megtenni.
Azonban van egy kis baj. Sajnos a vevő nem működik! Kipróbáltam Nigel eredeti programjával (tut5_3.asm) és azzal sem megy! Bármit csinálok, folyamatosan világít az összes LED. Az adó tökéletes, mert ha a tut5_1-el próbálom, akkor szépen mutatja az LCD a gombok kódjait. Egyszerűen nem tudom, hol a hiba. Azt sem tudom, hogy nekem mivel működött korábban. Lehetséges, hogy a tut5_1-et alakítottam át LCD helyett LED-re, de az a változat már nincs meg. Nem baj, újra megpróbálom és 1-2 nap múlva jelentkezem.
(#) jpocok válasza jpocok hozzászólására (») Jún 8, 2010 / 4
 
Na ugye! Mondtam én, hogy ez már egyszer működött nálam! Csak idő kellett, míg újra kitaláltam a módját. Tehát:
1. Az adó egy Sony típusú távirányító, aminek a ProgramUp, ProgramDown, VolumeUp és VolumeDown gombjait használjuk.
2. Ha nincs ilyen, akkor a mellékelt sirc_ado.hex programot égetjük egy 16F628-ba. A PortA-ra nyomógombok, a PortB-re az IR-egység kapcsolódik (Nigel Goodwin leírása szerint).
3. A vevő programja (sirc_vevo.hex) saját átirat. Itt a PortA-ra kapcsolódik az IR-modul, a PortB-re pedig LED-panel kell (ezek is Nigel Goodwin eredeti leírása alapján).
4. Ha az adón megnyomjuk valamelyik gombot, a hozzá tartozó LED a vevőn állapotot vált (bekapcsol, vagy kikapcsol). A vevő bekapcsolásakor az összes LED kikapcsolt állapotban van. A LED-ek egymástól függetlenül vezérelhetők!
5. Szintén Nigel Goodwin oldalán lehet megnézni, hogyan lehet a LED-ek helyére relét kapcsolni. Így már nagyteljesítményű fogyasztókat is vezérelhetünk távirányítással.
Sok sikert Josza (és mindenkinek, akit érdekel)!
(#) jpocok válasza jpocok hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Szivesen máskor is!

Ez a baj a mai fiatalokkal. Ha kell valami, akkor bátran kérnek. Utána pedig "elfelejtenek" visszajelezni. Még a privát üzenetre is. Lehet, hogy Josza barátunknak 1 hete ott a kék csík az oldal tetején, de nem vette észre? Pedig minden nap járt itt, ma is (1 órával ezelőtt).
Nem baj, ezzel is én lettem gazdagabb. Tudom, hogy ez a program másnak csak apróság, de én tanultam általa.
(#) jpocok válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Ez igazán kedves Tőled, de nem ezért írtam.
(#) kzozo hozzászólása Jún 24, 2010 /
 
Sziasztok! Ezen a linken lévő PIC 12c509-es infravevő szoftverjéről van valakinek blokkvázlata? Elkezdtem visszarajzolni, de tele van elágazásokkal, nem tudom követni. Berakom mellékletbe. Rá tudtok pillantani? Köszi, Zoli

INFRA.ASM
    
(#) Poostmaster hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Azt szeretném megtudni, lehet-e olyan áramkört építeni, amivel pl. a lakásomban levő összes távirányító jelét eltárolhatom. A későbbiekben pedig esetleg egy készülékbe építve készíthetek egy univerzális távirányítót. Tudom, hogy ilyet lehet kapni, de nekem az lenne a fontos, hogy bármelyik jelkészletét elő tudjam halászni, és esetleg újraépíteni. A másik kérdés, hogy lehet-e olyat építeni, ami minden távirányító jelét értelmezni tudja. Nem tudom hányféle kódolás létezik.
(#) lorant hozzászólása Dec 19, 2010 /
 
Szijasztok
Találtam egy oldalt :
Bővebben: Link
Itt van egy infra senzor amit sokféle dologra lehet használni ahogy majd az oldalbók kiderül.
Viszont van ott egy program ami C ben van irva egy atmel microcontroller re és nekem sokkal egyszerűbb lenne ha valahogy ezt a programot átt lehetne irni Pic re mivel az égetése is egyszerűbben megoldható lenne a számomra.Valaki tudna segiteni a PIC re való áttirásában?
Illetve lenne még valami nem értem, hogy 2 infra leddel, hogy lehet érzékelni mivel angol tudásom nem túl jó és a google translator-é sem .. ezért csak szórványosan értetem a dolgokat...Segitsetek légyszi :Sköszönöm
(#) abcdabcd válasza lorant hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Amíg átírja valaki, annyi idő elég kb egy stk200 as atmel égető összeforrasztásához a legegyszerűbb változatában kb 4 ellenállás van, de a talán tartós használatra megbízhatóbb bonyolultabbakhoz se kell sokkal több alkatrész (össz kb 10 ellenállás +1 ic van ezekben)
(#) lorant válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Tudnál nekem linkelni egy égetőt?
Lehethogy megpróbálkozom vele bár jobb lenne a pic :pirul: köszönöm
(#) proba válasza lorant hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
A két led azért kell ,mert az egyik a fényt kibocsájtja a másik pedig veszi.(ha egy ledet az általa kibocsájtott fény hullámhosszával megegyező fény éri, rajta feszültség keletkezik) Ha nem raksz eléjük semmit akkor az egyik elvilágít a vakvilágba ,ha viszont elé raksz valamit akkor a visszatükröződő fény a másik ledben áramot termel .Ezt a műveleti erősítő felerősíti.
(#) proba válasza lorant hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Hamarabb lesz átírni picre.(szerintem a c-nyelvnek hordozhatónak kellene lenni Esetleg valami PICes fórumon valaki segít.) .Ahogy elnézem ez még a régi MCS 8051 család kontrollerét használja, ezeknek elég bonyolult hardver kell az égetéshez.
(#) abcdabcd válasza lorant hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Én ezt Bővebben: Link építettem meg és működik jól eddig már kb több mint 10x égettem vele, ez a legbonyolultabb kapcsolás amit találtam azért ezt építettem meg... ebben van rc szűrő is a kimeneti lábakon amik az égetendő ic felé mennek... összehasonlítottam vagy 10 féle rajzot igazából mind ugyanez annyi volt köztük a különbség hogy vagy más lábkiosztású vonalmeghajtó ic-t használtak, vagy esetleg valamelyik lábon nem volt ellenállás vagy nem épp ekkora értékű...

Illetve létezik egyszerűbb áramkör is ic nélkül(párhuzamos kábel 3 ellenállással), de ott gondok lehetnek a kábelhosszal, ha túl sok meg nem tudom, ez kb 200ft ból kijön... nekem egy dugasztápom van arról járatom, de pl egy usb kábel egyik végét megfelelően levágva is lehet adni tápot az égetéshez...

És ponyprog-ot használok az égetéshez...

Az égetéshez az égetőn kívül kell még egy "céláramkör is" céláramkör, amiben az égetendő ic kap tápot meg a reset lába a tápra van felkötve egy ellenálláson keresztül ennyi... vagy ez nem kell ha van tényleges áramkör amiben majd az ic működni fog itt nyilván kap tápot, bár én amikor égettem akkor erről a kis panelről vezetékeztem át a végleges áramkörre így a 4k7 es felhúzóellenállás rajta volt a reset lábon égetés alatt

Remélem nem tántorítottalak el és hasznos lesz a segítségem
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Viszont most látom hogy ez tényleg 8051 es utasításkészletű kontroller, ahhoz ez az égető nem tudom, hogy jó -e, bár az avr es utasításkészletre is épp annyi átírni a c programot mint pic-re gondolom

Legalábbis itt a c-s fejlesztőeszközök is teljesen ingyenesek, nem úgy mint a pic-hez legalábbis legjobb tudomásom szerint....
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
De amúgy ahogy nézem ezt a kis c kódot, bár nem sok programot írtam eddig avr-re c ben de talán csak a P2_0 = 1; és a P2_0 = 0; sorokat kell az adott másik kontrollernek megfelelő port elnevezéshez igazítani mert a többi utasítás, a változódeklarálás a for ciklus meg a többi c szintaktika az ugyanaz... az include-hoz kell még a megfelelő processzorhoz való include-ot betenni a regx51.h helyett, és abban meg is található az adott port neve amire a P2_0-kat ki kell cserélni...
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem