Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   247 / 1318
(#) trudnai válasza Sendi hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Szia Sendi,

Lidi es Watt mar megvalaszoltak, csak lehet nem egyertelmu a ket infobol mit is kell csinalni: Az OSCCAL erteket valoban egy RETLW utasitas segitsegevel adja vissza az MCU, tehat azt egy CALL-al meghivod, es mikor vissza ter mar a W-ben lesz az ertek, utana jon a MOVWF OSCCAL...

Amugy lehet akarmi ertek is a W-ben amit igy betoltesz az OSCCAL-a, tehat lehet irni egy olyan kis mutyur alkalmazast, amivel gombokkal nyomogatva fel/le lepegetsz az ertekkel es nezed hogy a freki jo-e. Utana mar csak le kell morzezni ezt az erteket, vagy LCD ill soros portra kitenni...

Sok sikert!
(#) MPi-c válasza Sendi hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Helló Sendi!
Az előttem szóló T. urak már pontosan elmondtak mindent, így csak ezt tudom hozzátenni. Üdv! :kalap:
(#) Sendi válasza lidi hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Helló Lidi.

Az 5. számjegy a frekimérőn leolvasott érték 5. számjegye.
A PICKIT2 set osccal funkciójaautómatikusan beírja a memória utolsó helyére az értéket
ASM-ben.

Köszönettel.
(#) Sendi válasza MPi-c hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Helló MPi-c, Trudnai, és Watt.

Köszönöm, hogy ennyien segítetek.

A megadottaknak megfelelően eltároltam az osccal értékét.

Az 1 MHz-s osc. kimeneten 000-3FF-ig változtatva az osccal értékét kb. 2.5 KHz-t változik. (ez ugye kb 10 KHz a belső oszcillátoron.) 000h az alacsonyabb freki, 3FF a magasabb freki.

Eddig minden OK.
2 db. PIC 1%-kon belül egyforma, de van egy 3. PIC-m aminek az osc. frekvenciája 8%-kal van lejjebb.
Ez már semmiképen sem korrigálható?

Köszönettel.
(#) trudnai válasza Sendi hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Ha preciz frekit szeretnel akkor kulso orajelet kellene valasztani, vagy valami hangolt rezgokorrel vagy kristallyal. Persze lehet ganyolni homerseklet valtoztatasaval vagy kulonbozo tapfeszultsegekkel, de nyilvan ezt nem akarod
(#) lidi válasza Sendi hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Úgynézki kifogtál akkor egy selejtes darabot, mert normális körülmények között 2% -on belül kéne lennie gyárilag, ha jól olvasom az adatlapot.
Vagy megoldás lehet még, hogy közös órajelről járatod őket, mondjuk az 1. pic kimenetéről megy a többi.
(#) Sendi válasza lidi hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Helló Lidi és Trudnai.

Köszönöm a válaszaitokat.

Köszönettel
(#) Doncso válasza trudnai hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönöm
Üdv: Doncso
(#) Doncso hozzászólása Júl 19, 2008 /
 
Lenne még egy kérdésem, összekötöttem a pickit2-t az előző leirás szerint egy PIC18F2550-el és ezt irja ki amikor elinditom a pickit2 programot.

Idézet:
„Pickit2 Vpp voltage level error, check target & retry operation”


Ez lehetséges attól ,hogy előtte egy JDM-el próbáltam felprogramozni és a JDM ellőtte a 2550-est és ezért nem érzékeli a kimeneten, vagy ez más problémára utal?
(#) trudnai válasza Doncso hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Hat bevallom most nem ertem A PicKit2 -ben levo 2550-esrol beszelsz amikor azt mondod elozoleg a JDM-el felprogramoztad? A programozas sikeres volt, es a PicKit2 szoftvere felimeri, hogy van PicKit2-d, ugye? A PicKit2 szoftvereben van kalibracio, azt lefuttattad? Magyaran lemerted a Vdd es Vpp vonalakat, hogy azok jok?

A PicKit2 -re mindezek utan kozvetlenul ratettel egy 2550-est ugyelve a labkiosztasra stb? Vagy van meg valami az aramkoron?
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Van PICKit2-őd és rá mersz kötni PIC-et JDM-re?
Ha a PICKit2 program Tools menüjének Troubleshoot menüpontjában lecsekkolod a feszültségeket PIC nélkül, akkor ott megvan a Vpp?
(#) Doncso hozzászólása Júl 19, 2008 /
 
Nem uraim, teljesen félreértettetek, Szóval, az egész úgy kezdődött hogy épiteni akartam egy pickit2-t, megvettem mindent hozzá, beleértve a 2550-est is, szépen összeraktam mindent és megpróbáltam felprogramozni a 2550-est egy JDM-el, ami persze nem ment sikerrel, de szilva felajánlotta hogy ad egy másik 2550-est beégetve, na ezek után ezt beletettem a pickit2-be erre rendre jó is lett a pickit2, felismerte, megtalálta és egy firmware frissitést csinált az mplab is meg a saját progija is, na ezek után, az előzőleg JDM-mel próbált 2550-est próbáltam meg felprogramozni a pickit2 vel, ügyelve a lábkiosztásokra, és erre irta ezt a hibaüzit, ezek után rátettem egy másik picet, nevezetesen egy 16F628A-t ami érintetlen volt, és azzal is ezt irta ki, időközben kaptam egy olyan információt, hogy nem megy a step-up konvertere mert az induktivitás amit beletettem nem megfelelő, ez az a tipus ami olyan mint egy ellenállás, csak zöld, mértem a 13V sincs meg egyáltalán. Szerintetek ez lehet a baj?
(#) Doncso válasza watt hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Lefuttattam a troubleshoot-ot, na itt már valami gáz van, mert 3,6V helyett 4,7 van a és nem lehet állitani, csak lekapcsolni programból. Nem tudom mi lehet a baj.
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Fura kérdéseid vanna, persze hogy az a baj!

De könyörgöm, hogy lehet olyat csinálni, hogy az égetőt nem ellenőrzöd le, mielőtt PIC-et kötnél rá? Hányszor elhangzott ez itt és máshol?

Ilyenkor igazán felesleges munkának tartom a cikkek megírását, ha arra nem vagy képes, hogy az abban leírtaknak megfelelő lépésekben beállítsd az égetőt! Ha még nem értesz hozzá, akkor miért a saját fejed után mész, miért nem olvasol és követed a leírtakat? Igazán bosszató tud ez lenni hidd el!
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Ki kéne cserélni a tekercset. Hol vetted?
Ha a tekercs még is jó, akkor a FET környéke a hibás. Rá kéne mérni szkóppal a freki kimenetre és a további útra a tekercsig. Lehet, hogy valami forrasztási hiba van. Ez melyik klón egyébként a szilva egyszerűsített verzió?
(#) Doncso válasza watt hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Az egész cuccot , kivéve a PIC-et a HQ-ban vettem, de jó az induktivitás, egyébként ez a szilva féle , igen, de hidd el százszor elolvastam a leírást de nem tudok rájönni mi lehet a baj, annyit csináltam még, hogy kivettem a feteket és megmértem őket ahogyan Skori oldalán le van írva, egyesével, kiderült hogy mind jó, csak azt nem értem , hogy ha le tudja kapcsolni a Vdd-t akkor miért nem tudja szabályozni is? Pedig a Vdd az az IRF- feten keresztül kapja a feszt amit pedig a pic szabályoz. Ez az amit nem értek, a Vpp pedig eleve azért nincs mert el sem inditja nem? Pont a Vdd hibája miatt, szerintem.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Akármit csinálok vele egyfolytában 4,72V jön ki a pic 25-ös lábán, vagy semmi persze, attól függ hogy állitom a progiban,kapcsolni tudja de szabályozni nem és szerintem ez a baj. Lehet hogy nem jó a pic? Vagy a progija? Nem tudom mit csináljak.
(#) szilva válasza Sendi hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Azt kellene inkább megpróbálnod, hogy egy üres programot írni a PIC-be, ami feltölti az OSCCAL regisztert reset után, majd nem csinál semmit. Az OSCCAL értéke reset után B'10000000', a leglassabb oszcillátort B'00000000' értékkel, a leggyorsabbat B'11111100' értékkel lehet beállítani. Ezeket az értékeket kellene megpróbálni és megmérni az CLKOUT kimeneten a frekiket (movlw B'10000000' / banksel OSCCAL / movwf OSCCAL). Szerintem annál az 1%-nál jóval többet kell tudni hangolni az oszcillátoron, legalábbis 12F510-en nagyon sokat lehetett tuningolni.

Az, hogy 000-3FF végigírod az utolsó programszót, az nem ezt fogja csinálni, még akkor sem, ha call-lal meghívod. Oda ugyanis egy 'retlw xx' utasítás kell, mert csak akkor tudod call-lal meghívni. A retlw B'11 01xx kkkk kkkk' kódú, azaz csak ilyen kódokat lenne szabad odaírni a programozóval, ha a call-os módszerrel akarod a kalibrációt módosítani.
(#) trudnai válasza Doncso hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Te, ha ez a Szilva fele klon, abban nem lehet allitani a Vdd-t, de azt hiszem irja is, hogy csak es kizarolag 5V-os PIC-et lehet vele programozni. AVpp-nek es a step-up-nak azonban kellene mennie! Azt csinald meg es jo lesz.
(#) watt válasza Doncso hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Linkeld be légyszi a rajzot, ami után építetted!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Az én klónomat építette meg, és úgy látszik, megvan a bűnös: a boltban 4k7 helyett 47k-t adtak, így a Vpp figyelő visszacsatolás teljesen fel volt billenve. Már műszerrel is 11.9V a troubleshoot során előállt 12V-os tesztfeszültség, szóval ez már nagyon jó jel.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Mar egyszer csatolta a rajzot, csak mindig uj vonalat kezd igy nem lehet vissza lepkedni a beszelgetesen.

Doncso, az itt neha segit masoknak az eddigi beszelgetes kibogozasaban ha mindig az adott beszelgetest folytatva valaszolsz. Azaz nem egy masik uzenet "Valasz" gombjara kattintva es nem egy "Uj kerdes felvetelevel" valaszolsz, hanem mindig a valaszokra kuldod a valaszokat - igy vissza lehet keresni mi a tortenet es talan tobben is latjak mit lehet meg hozza tenni hogy a problema megoldodjon. Watt pl most nem latta a rajzot es azt hiszem a tobit sem amit irtal igy nem volt eselye segitseget nyujtani.

Orulok amugy, hogy kiderult mi a gond!
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Szuper!
Mik nem történnek! mindegy, lényeg, hogy megvan a hiba! Gondolom majd értesít minket Doncso!?
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Júl 19, 2008 /
 
Jut eszembe, nincs kedved cikket írni? Sokakanak az egyszerűsített verzió jobban bejönne!
(#) Doncso hozzászólása Júl 19, 2008 /
 
Uraim, sikeresen megoldotuk szilva-mesterrel a dolgot, úgy ahogyan mondja, egyszerre megrendeltem az egészet a HQ-ból és ugye a 4,7K-és a 47K között annyi a külömbség hogy sárga lila narancs vagy sárga lila piros, na ezt lesték el a srácok, pechemre, dehát ez legyen a legnagyobb gond, szerencsére sikerült megoldani, köszönöm mindenkinek aki a szárnyai alá vett vagy próbált és a segítséget.
Üdv: Doncso
(#) Thomy hozzászólása Júl 20, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretnék PIC égetőt építeni, ki is néztem magamnak az ICD2-t, abból is a harmadik változatot.
Kérdésem az, hogy nagyjából mennyibe kerülnek az alkatrészek?
Illetve aki megépítette, annak kitűnően szuperál?
ChipCadék felprogramozzák nekem a PIC-eket, ha viszem a hexeket? (mennyiért?)

Sajnos még nincs égetőm és ez lenne az első, de nem szeretnék építeni még egy másikat is, hogy ezt meg tudjam építeni

Üdv
Thomy
(#) watt válasza Thomy hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Szerintem nem egy kezdőnek való égető az ICD2. De Te tudod, nem akarlak lebeszélni, csak nézz körül mielőtt ilyen nagy fába vágod a fejszéd!

Egyébként az ICD2-nek van külön topicja, ott sokminden elhangzott már, amit érdemes elolvasni, mielőtt tovább kérdezel.
(#) Sendi válasza szilva hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Helló Szilva.

Köszönöm az ötletet, mindjárt kipróbálom.

Én egyébként nem CAL-t használtam, hanem töröltem, majd beírtam a 0000 vagy 3FF értéket az OSCCAL-ba.

Azt, le sem merem írni, hogy milyen frekiket mérek az OSCOUT kimeneten. Kb. 10 db PIC-t megmértem.
4.5V tápról (telepes táplálásról kell majd működnie)
1.15-1.3 MHz. Megmértem 2 frekimérővel is, és ellenőriztem szkóppal is. Sajnos annyi az értéke.

Még jó hogy nem mertem leírni!!!

Köszönettel.
(#) watt válasza Sendi hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Igazából nem is arra találták ki, hogy órát, vagy pontos időzítőt, vagy impulzusszélesség mérőt építs...
(#) Thomy válasza watt hozzászólására (») Júl 20, 2008 /
 
Köszi a választ.

Akkor gondolom a PicKit2-t javasolnád. Megfogadom a tanácsot, legfeljebb később megépítem az ICD2-t is.

Üdv
Thomy
Következő: »»   247 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem