Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmagömb és javítása
 
Témaindító: whisky, idő: Jún 17, 2006
Lapozás: OK   1 / 3
(#) whisky hozzászólása Jún 17, 2006 /
 
Szaisztok!
Van egy kisebb fajta plazmagömböm, és eddig jól működött. A minap bekapcsoltam hosszabb idő után, és kis idő mulva elkezdett szagosodni, és kicsit füstölt is. Gyorsan kihúztam, majd újra be. Működött, de megint elkezdte a fentebb említett tüneteket produkálni.
Szerintetek mi lehet a baja?
A másik kérdésem, hogy mennyire veszélyes ilyeneket szerelni?
(#) isamisa válasza whisky hozzászólására (») Jún 17, 2006 / 4
 
hi
Nos az enyémben az volt a bibi, hogy a kimenőtrafó vezetéke hozzá ért a tranyó hütőbordájához.. És ott el kezdettfüstölni és zizegni. És a vezeték egy kicsit megolovadtt.

Ha szétszetted volna biztos látnád a bajt. Nincsen benne nagyfesz kondi ami tartja a feszt, Csak egy két ellenállás dióda, meg egy IC ami a hangvezérlést végzi, És egy tranyó, meg a nagyfesz trafó. Én csak szépen elszigeteltem a nagyfesz vezetéket , hogy ne érhessen hozzá a bordához. De ha nem akarod szerelni akkor nics más mint kidobni....

Gondolom ez azért lehet mert a borda biztos meleg és ha fesz alatt van egy kicsi áram áthuzott az amugy szigetelt vezetéken,Kinai csoda.
Isa
KÉpek:
(#) Muri válasza whisky hozzászólására (») Jún 18, 2006 /
 
Szerintem bátran szedd szét!
Nem veszélyes, de nagyot ráz , és akár ki is gyújthat valamit.
(#) whisky válasza Muri hozzászólására (») Jún 19, 2006 1 /
 
Biztos nem halnék bele? elég durván néznek ki a "villámok"! Egyébként merem szerelni. Szerintetek ki lehet próbálni az üveggömb nélkül, mint egy teszlagenerátort?
(#) Muri válasza whisky hozzászólására (») Jún 20, 2006 /
 
Azért vannak olyan nagy villámok, mert az üveggömbből bizonyos mértékű vákuum van. Ha nem próbálod ki gömb nélkül, sose tudod meg! Nem halnál bele, de csak óvatosan, elég forró az a villám.
(#) Roci válasza Muri hozzászólására (») Júl 15, 2006 /
 
Én szétszedtem az enyémet, miután elfüstölt, és találtam benne egy alkatrészt, ami mintha egy giga nagy kerámiakondi lenne. Annak az egyik oldala a lába mellett szétsült, és áthúzott egy másik lábhoz, így nem indult be. Tényleg nincs benne nagyobb kondi, engem nem rázott meg. Azt viszont kedves szobatársaim megcsinálták, hogy beborították a gömböt alufóliával, erre tettek egy papírzsepit, és ha fém villával közelítettek hozzá, áthúzott és meggyulladt...
(#) Georgee hozzászólása Jan 22, 2007 /
 
Üdv mindenkinek szeretnék csinálni itthonra egy plasma gömböt tud vki kapcsrajzot adni vagy vmi leírást??? Nem akartam uj témát nyitni...
(#) isamisa válasza Georgee hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
A lényege egy nagyfeszü sorkimenő trafó. De a gömböt nem tudod megcsinálni otthon, speckó gáz kell bele meg vákum( vagyis levegő nem csak az a gáz...)
(#) Georgee válasza isamisa hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Az gáz... Vmi hasonló dolog ami látványos esetleg???
(#) isamisa válasza Georgee hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
Én úgy tudom amiatt viláágít az üveg fala ott ahol hozzáér az ív. Úgy mint a katódsugárcsövekben a foszfor. De lehet hogy ez is csak foszforszerüség bevonat a falán.

Mindegy, ilyesmit otthon nehéz megcsinnálni. A gyárban meg fillérekbe kerül....
(#) G-Lex válasza isamisa hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
én úgy tudom, hogy a nagyfeszültségű nagy frekis villámok alapban ilyen lilás színüek és azért csapkod az üveg falának mert valami fémes üveg ami kicsit vezeti az áramot.
De neten már láttam több képet, ahol sima izzóval csináltak hasonló effektust.
Mármint nagyfrekvenciás nagyfeszt kötöttek az izzóra és uyganúgy csapkodott az üvegbórájához az a sok szikra.
(#) Georgee válasza G-Lex hozzászólására (») Jan 22, 2007 /
 
egyszer azt próbáltam ki hogy villanócsőre kötöttem azt a made in china elektromos gázgyujtót (egy 1.5voltos elemmel üzeme) szerintem az sem rossz csak nagyban kéne megcsinálni....
(#) ZLED hozzászólása Nov 7, 2007 /
 
Sziasztok

általába milyen tipusu sorkimenőt használnak a plazma gömbben?
(#) Dave87 hozzászólása Máj 23, 2009 /
 
Sziasztok! Kaptam egy ilyen plazmagömböt, annyi baja van csak, hogy nem működik... Szétszedtem, de látható károsodás nincs rajta. Minden alkatrész épnek tűnik. Viszont van benne egy IC amire gyanakodok. Csatoltam két képet is. Légyszi segítsetek, hogy szerintetek mi lehet a baj vele? Köszönöm!
(#) kobold válasza Dave87 hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
Gyanakodni mindenre lehet A kimenőtrafód tetején lévő nyomok silány öntés miatt vannak ott, vagy esetleg égés jelei? Meg kellene szagolgatni, és ha az is gyanús, kiforrasztani, és ellenállást mérni rajta.
(#) pipi válasza Dave87 hozzászólására (») Máj 23, 2009 /
 
tc4069ubp - cd4069b bármelyik alkatrészboltban kapható, gondolom oszcillátort csináltak belőle.
óvatosan a tápjára mérj rá (7-14 láb)
(#) Krisz94 hozzászólása Okt 23, 2009 /
 
Nekem is van egy plazmagömböm, de nem rossz, csak átszeretném alakítani, hogy ne 12V ACröl, hanem 12VDCröl menyen ezt el lehet érni? Láttam néhány diódát, ha azokat kikötném, és helyükre kabeleket forrasztanék, müködne 12V DC röl? Vagy mit kéne alakítani rajta, hogy egyenáramról müködjön.
(#) mex válasza Krisz94 hozzászólására (») Okt 23, 2009 / 1
 
Nem kell kikötnöd semmit, a DC vezetékeit a pufferelkó (1000uF) lábaira forraszd rá polaritáshelyesen és kész.
Egyébként ha a DC 12V-ot bekötöd az eredetileg AC csatlakozóba, akkorsem megy tönkre, a diódák polaritáshelyesen foják átengedni az áramot, csak az a baj, hogy kétdiódányi nyitóirányú feszültségeséssel kevesebb lesz a pufferen, tehát a bevezetett 12V-ból nem marad csak ~ 10.5V. Azért próbáld ki, hátha működik ennyiről is.
(#) ShadeW válasza Krisz94 hozzászólására (») Okt 23, 2009 / 1
 
Helló Ha eddig Váltóáramról ment akkor mennie kellene egyenről is.

Más. A plazma gömbök töbsége Argonnal van töltve és nincs benne vákuum. Szóval ha van a közelben egy hegesztő műhely biztos tudtok kunyizni egy gömbre valót. Bár lehet hülyének fognak nézni. Azokat ajánlanám ahol Alumíniummal és saválló acélokkal is foglalkoznak mert ott tuti van 99.5%-os argon A többi helyen inkább Corgont18-at használnak ami nem biztos hogy jó.
(#) Krisz94 hozzászólása Okt 23, 2009 /
 
Üdv!
Minden ugy volt ahogy mondtad.Köszi a segítséget.
Viszont kiprobáltam a tekercset a gömbnélkül, semmisem történt. Valószínüleg túl kevés a V ahoz, hogy levegön is müködjön.
Jól értem, hogy ez egy kis feszültségő tesla tekercs?
Hogy lehetne ez felturbozni, hogy 1-2cmes szikrát probukáljon?(az se baj ha többet XD)
(#) ShadeW válasza Krisz94 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Lehetséges túrbózni rajta pl primer fesz. és/vagy freki növelés de még alszom rá egyet. Neked egy olajégő gyújtótrafó kellene. Nekem van egy ez 8kV-ot produkál kisebb Jákob-létrához tökéletes. kb egy két centiről átüt levegőn de akár 7-8 centis ívet is fent képes tartani (argonban még nem próbáltam)
(#) Krisz94 hozzászólása Okt 24, 2009 /
 
Hát sikerült felturboznom, egy kicsikét.
Szétszedtem az egészet, és van egy drot amibemegy a gömbbe. Arra ráköttöttem egy 35v/2200µF kondit(csak ez volt itthon). A 22V/1000µF kondit kicseréltem szintén 35v/2200µF re, és megküldtem az egészét
21V al. A gömb kondenzátor nélkül amit a primer kivezetésre köttötem olyan intenziven müködött, hogy ha a gömböt megközelítettem 1-2mmre át ívelt.
A primerre kötött kondival pedi
1cm értem el. Viszont nem készültem fel, hogy ezt hűteni is kéne és valami leéget...Most cserélem ki a tranzisztorokat, ellenállásokat. A tekercs szerencsére nem égett le. Viszont nem lehetne több menetet csakni a szekunderre? Az egész egy müanyag dobozban, van.
(#) balazsh hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Üdv!

Van nekem egy plazmalámpám, ami ismeretlen körülmények között elhalálozott. Kicseréltem benne az 555 IC-t, és a TIP122-es tranyót (aminek van hűtőbordája is), hátha ezekkel volt a gond, de a lámpa még mindig nem működik.
A lámpában még van egy s9012, valamint három s9014 típusú tranyó, és pár zener dióda.

A tápfeszültség rendben van, ellenőriztem.

Szerintetek mi lehet a gond?

plapma.jpg
    
(#) wallair hozzászólása Szept 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Pár napja van nekem is egy ilyen plazmagömböm (használtan vettem), éppen olyan nyákkal, mint amilyenről balazsh mellékelt fotót.
Nekem az a problémám, hogy ahelyett, hogy szép kék koncentrált íve(ke)t húzna az anód és a katód között, szétkent zöldes csápok pásztáznak benne [1_diffuz.JPG]. Néha, sok próbálgatás után ki lehet csikarni belőle egy-egy szépet, de az sem marad fent pár másodpercnél tovább [2_koncentralt.JPG].
Lehet ezzel valamit kezdeni? (Annyit pl. észrevettem, hogy a változtatható ellenállás (2K) alatt lévő ellenállás nyákon feltüntetett értéke 64KΩ, mérés szerint viszont 98.4KΩ, szal. van vagy 30% eltérés és valószínüleg nem csak itt.)
Sajnos nem vagyok műszerész, szeretném megkérni a válaszadót, hogy "népszerűen" fogalmazza meg a tanácsait.
Thx!
Wallair
(#) Collector válasza wallair hozzászólására (») Szept 26, 2010 /
 
Valószínű új meghajtót kéne építeni hozzá, ami nagyobb áramot tud kicsikarni a sorkimenőből. De lehet az is, hogy van benne egy visszahajló karakterisztikájú védelem az ellen, hogy ne alakuljon ki nagy áramú ködfénykisülés.
(#) wallair válasza Collector hozzászólására (») Szept 26, 2010 /
 
Köszi a gyors választ, de sajnos nem teljesen tiszta, hogy pl. mi az a "meghajtó". (A nagyfeszültséghez csak annyit értek, hogy van egy Wimhurst-féle gépem, ami egy romhalmaz volt és magam tettem rendbe, így most 2 centis szikrákat már tud. De ez eléggé más, belátom.)
Még annyi jutott eszembe a plazmagömbbel kapcsolatban, hogy a bekapcsolás pillanatában sokkal aktívabban működik, és a másodperc töredéke alatt "elbutul". Mintha feltöltődne valami kondenzátor (ami nincs benne, tehát csak a gömb, illetve maga a gömböt körülvevő tér lehet az). Illetve, hogy van benne hangdetektor, amire nekem semmi szükségem. Lehet, hogy az ahhoz tartozó elektronika fojtja le?
(#) Collector válasza wallair hozzászólására (») Szept 26, 2010 /
 
Most ha nemigazán értesz bármiféle elektronikához, hogy adjon bárki is bármilyen tanácsot? Azt tudom tanácsolni, vegyél egy jobbat. Ránézésre ez is csak egy kínai 5 forintos plazmagömb.
(#) wallair válasza Collector hozzászólására (») Szept 26, 2010 /
 
Gondoltam, erre való a fórum és valahol el lehet kezdeni...
Mérnök informatikus vagyok (nem informatikus mérnök) és nyitott, tanulni vágyó, de az tény, hogy a műszerészek tolvajnyelvét nem beszélem. Sry!
Veszek egy jobbat.
Szerk.:
Persze attól még nem fogom jobban érteni, hogy ezzel mi van. Mert alapból ez érdekelt.
(#) bubuc17 válasza wallair hozzászólására (») Okt 30, 2010 /
 
Szerintem csak a bázis áramot kell növelned és megoldódik a gond.
kikeresed a tranzisztor bázisára megy egy ellenállás a vissza csatolásból (a transzformátorból), ennek az ellenállásnak csökkentsd az értékét. a tranzisztor bázis lábát ki tud keresni netten.De olcsónál érdemes figyelni az alkatrészek melegedésére.Én vettem egy kínait 2e Ft ért. azzal kezdem hogy teleraktam hűléssel és kifukarkodtam. de még így se bírta 5h -nál tovább. így most egy kis tv sorkimenőjén kísérletezek. tökéletesen működig csak túl nagy az áramfelvétele. de ha meglesz végleges áramkörről felrakom. de ha van valakinek szívesen megnézném, de gondolom más is.
(#) wallair válasza bubuc17 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Hú! Köszi a tippet. Mindenképpen ki fogom próbálni, és az eredményt megírom ide.
Egyébként azóta egy kicsit kutakodtam a dologban én is és azt kiderítettem, hogy NE555-ös IC-re épül a cucc. Valószínűleg le kell egyszerűsítenem az áramkört (hangdetektor -> kuka, úgysem kell nekem), hogy tisztábban lássam pl., hogy a trafó melyik kivezetései a szekunder és melyik a primer.
Üdv: wallair
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem