Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmagömb és javítása
 
Témaindító: whisky, idő: Jún 17, 2006
Lapozás: OK   3 / 3
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Szept 14, 2013 /
 
Üdv!

Nekiláttam egy nagyobbacska eszköznek. Talán idővel majd nevezhetjük plazmadunsztnak is. Egy
5 l-es dunsztosból kiettem az uborkát, most pedig a levegőt is úgy tűnik sikerül kiszippantani belőle, egy 6mm- es klíma nyeles szelep és hűtő kompresszor segítségével. Egy zvs driverrel és két nagyobbacska tv trafóval szeretném zaklatni a ritka levegőt. Ez a kapcsolás levegőn 4 cm t kb átüt, majd ezután 10-13 cm es ív húzható vele... szóval fogalmam sincs mennyi feszt és ampert tud. Gondolom megmérni nem is lenne egyszerű. A száraz levegő átütési feszültsége ha jól tudom 20 kV tehát kb 70-80 kV lehet.
A kérdésem az lenne, hogy elég-e egy elektródát a palackba, a trafó másik végét a földre kötni ahhoz, hogy kisülések jöjjenek létre a dunsztban, vagy kell kettő, a trafó két kimenő végéről. Amennyire tudom a plazmagömbökben csak egy elektróda van.
(#) Collector válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Szept 14, 2013 /
 
Pár dolog. Az üvegbúrád nem jó vákumra, ha kiszámolod mekkora erővel (súllyal9 kell megküzdenie, mikor 1 bar különbséget csinálsz benne, meg fogsz lepődni Nagyjából 500 kilós nagyságrend, így amikor kivákumozod, legyél tőle nagyon messze, mert ezek az üvegek nem erre készültek, ha szétrobban, akkor kő kövön nem marad ott, érdemes valami vastag plexi, vagy üvegtábla mögül szemlélni. A hűtőkompresszor nálam 40mbarig tudott lemenni (dugattyús), igazából ennél kisebb nyomásra lenne szükség, de már itt is lecsökken az átütési szilárdsága a gázoknak. Átütési feszültség nincs, csak átütési térerő (2 különböző mértékegység, 21kV/cm !). A sorkimenők max 30kV-ot adnak. Azért üt át 4centiről, mert csúcsos elektródákat használsz, és így a térerő jócskán meghaladja a 20kV/cm-es értéket. 2 nagyobb gömbbel már más lenne a helyzet.
Elég, de olyan plazmát ne várj, mint a rendes plazmagömböknél, ahhoz kisebb nyomás kell. De ettől függetlenül valamit produkálni fog. Viszont ha elkezded az üveget is taperolni, ott fel fog melegedni, és ez a párszáz kilós nyomás, meg a kicsi hőkülönbség elég problémás tud lenni nem hőálló (és nem is vákuumra tervezett) üvegbúráknál.
Érdemes még argonnal feltölteni, és utána leszívni ilyen nyomásra, mert az argonnak jóval kisebb ionizációs energia kell, valószínűleg jóval nagyobb plazmát fogsz kapni.
(#) mhl hozzászólása Jún 25, 2016 /
 
Üdv. Valakinek van tudomása, vagy elmélete, hogy működnek a plazma tányérok és mi van bennük amiatt ilyen drágák?
Kösz!
(#) didyman hozzászólása Júl 19, 2016 /
 
Azt szeretném kérdezni, hogy tudtok-e helyet ajánlani plazmadóm javításához? Ez egy 0,33-as üveget ölel körbe, és tegnap este addig sikerült egy fémhalogén csövét futtatnom mellette, hogy ahol hozzáért a fejelés, az üveg megolvadt, így lett rajta egy tűszúrásnyinál is kisebb lyuk. Szerintem azon a nyomáson, ami ebben a dómban van, ez még nem életveszélyes dolog, ha a ragasztása megoldható, illetve újra kéne tölteni-régebben ismertem ezzel foglalkozó céget, de ötletem sincs, hogy hol keressem őket.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2016

plasma.jpg
    
(#) Collector válasza didyman hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Idézet:
„tegnap este addig sikerült egy fémhalogén csövét futtatnom mellette, hogy ahol hozzáért a fejelés, az üveg megolvadt”

Ez elég furcsán hangzik.
Idézet:
„ha a ragasztása megoldható”

Hát ebben kételkedem.
Az újratöltés szerintem drágább lenne mint egy új, ha jól látom xenon is van benne, vagy kripton. A gyártón kívül aligha tudja valaki, pontosan milyen gázkeverék milyen nyomáson volt benne. Újratöltésnél esélyes, hogy más alakzatú lesz a plazma és más színű.
(#) didyman válasza Collector hozzászólására (») Júl 19, 2016 /
 
Idézet:
„Ez elég furcsán hangzik.”

Annyira csak nem. Lett egy fémhalogén fényforrásom és gondoltam, megnézem, mennyire tud felfutni a plazmadóm közelében. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a talpérintkezőt én fogtam, a menet pedig a dómhoz ért. És azon a meglehetősen kicsi találkozási ponton, ami a szemem elől így takarásban volt, kb. fél perc után-mikor elvettem onnét a lámpát- fénylett az üveg.. A plazma ekkor még működött, reggelre viszont elfogyott a gáztöltete (tehát nem volt hirtelen elszisszenés, sem repedés, stb..), ezért reménykedem a javításában-persze ez csak laikus felvetés részemről, nem tudom, kivitelezhető-e egy ragasztás ekkorka helyen, ami gázt át nem eresztő tud lenni tartósan.

A kételkedésed kapcsán: Elfogadom, csak konkrét összeget nem látok emögött. Másik, hasonló dóm 20-30 ezer körül van szállítással, komplett szerkezet meg 100 körül... Ehhez képest beszéljünk a megéri-e kérdésről.
(#) Collector válasza didyman hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Üveges meg tudná csinálni a javítást, a töltés sem lehetetlen de szerintem úgy is maradna ott valamilyen folt, rontana a látványon. Meg kell találni valakit aki rendelkezik gázkeverékkel, mert ha a messertől xenont vagy kriptont kérsz a gatyád is rámegy.
Konkrét összeget én meg nem tudok mondani, célszerű venni egy új üvegbúrát ha az külön kapható töltettel.
(#) didyman válasza Collector hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
A folt nem zavarna, azt az oldalát fordítom fal felé. A töltés lesz érdekes szerintem is, köszönöm az ötletet. Úgy emlékeztem, van ezekre szakosodott műhely, mert a gáztöltet elillanása tipikus probléma-ezt a helyet keresem.
(#) Collector válasza didyman hozzászólására (») Júl 22, 2016 / 1
 
Én nem tudok arról hogy van, vagy lett volna erre szakosodott műhely Magyarországon, vagy bárhol máshol a világon, tekintve hogy ez nem olyan hétköznapi tárgy mint egy mikrohullámú sütő vagy mosógép. Nem éri meg javítani, többe kerülne mint a gömb maga. Hobbisták vannak persze, nekem is van ötletem egy nagy házi készítésűre, de a gázszolgáltató nem ad kis mennyiséget még a ritka gázokból sem.
(#) tomi1990120 hozzászólása Jan 7, 2017 /
 
Sziasztok van ithon egy plazma gombom amiben rovidek a villamok vagy mik,nem erik el az uveget
Ez mitol lehet?Tiszta uj most vettem kb egy honapja
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2017
(#) Bakman válasza tomi1990120 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Valószínűleg kevés a generált feszültség.
(#) tomi1990120 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Marmint amit a trafoja ad neki?12voltrol megy.De ha kezzel hozza erek akkor meg jo.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2017
(#) Bakman válasza tomi1990120 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Nem, a belső generátor nem adhat elég feszültséget. Ha mindne igaz, van benne egy nagyfeszültségű trafó, annak a primer oldala kap kevés feszültséget.
(#) tomi1990120 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Pedig a kis trafoja 12.10v-ot ad neki.Az a primer oldali feszultsege nem?
(#) Bakman válasza tomi1990120 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Mivel a trafó nagyfrekvenciás, biztos, hogy van előtte egy meghajtófokozat.
(#) tomi1990120 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Hat van egy racsos fele ott belenezve csak egy trafo lathato meg valami ic meg tranzisztor.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2017
(#) Bakman válasza tomi1990120 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Van ott töb dolog is, csak nem látod. Valószínűleg SMD alkatrészek is vannak benne, azok minden bizonnyal a panel másik oldalán vannak.
(#) tomi1990120 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Jobban megneztem van benne valami soklabu ic tranzisztor is ellenallasok keramia kondi meg ilyenek.Meg egy mikrofon is.
(#) tomi1990120 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Ilyen hamar tonkrement volna?Alig volt hasznalva.Egy honapos.Mit tudnek vele csinalni?
(#) Bakman válasza tomi1990120 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
1000 oka lehet a hibának, én csak egy tippet adtam. Ha garis, vidd vissza. Ha nem, mérések nélkül nem lehet továbblépni.
(#) tomi1990120 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Ertem.Hat garis de mar a dobozza nincs meg sajnos
(#) Bakman válasza tomi1990120 hozzászólására (») Jan 7, 2017 /
 
Nem is kell a doboz a garancia érvényesítéséhez. Blokk/számla/garancialevél.
(#) tomi1990120 hozzászólása Máj 10, 2017 /
 
Sziasztok.Ami rossz volt plazmagomb a tap volt rosz hozza amit adtak.Olyan kerdesem lenne hogy lehetne e mukodtetni pc tap 12v-os agarol?
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem