Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PMR (Tippek, Trükkök, Érdekességek)
Lapozás: OK   1 / 3
(#) HA3GX hozzászólása Okt 25, 2008 /
 
Sziasztok!
Ezt a témát azért nyitottam, hogy a forgalomban lévő PMR rádiók hibáit megosszuk egymással, és ha lehet felhasználjuk azok lehetőségeit.
-Csatorna bővítés
-Service menü stb...
De a rossz tulajdonságokat is ugyan ide sorolhatnánk.

Nemrégiben vettem a TESCO-ban egy Technika► tipusu szabványos PMR készüléket. Meg vagyok vele elégedve, ám egy dolog szúrja a szememet. Bekapcsoláskor a képernyőn található minden menüt kivilágít. Ez tart kb.: 1mp-ig utána kijelzi a legutóbb használt csatorna számát.
A főcsatornák 1-8-ig ill. az alcsatornák 00-38-ig választhatók. De bekapcsoláskor 218 főcsatornát jelez ki!
És amit kijelez az ott van!!! Lehet, hogy a menüből nem is, de valahogy máshogyan el lehetne érni a többi csatornát. Mellékelem a képeket, és köszönöm előre is a sok tippet.
Mothaltem
(#) Topi válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 25, 2008 /
 
Ez szinte a legtöbb LCD kijelzős készüléknél így van. Ez kijelző tesztnek és kijelző inicializálásnak hívják.
A publikus PMR ságvan nyolc sáv van, és a másik "alcsatornának" nevezett dolog pedig a CTCSS.
Abból is annyi van, amennyi.

Maga a PMR szabvány 446.00625MHz - 446.09375MHz-ig van, és ezen belül 0,01250MHz-enként, tehát 12,5KHz-enként vannak a csatornák. Ez matematikailag is csak 8 csatorna. Persze efelett is lehet sugározni, de akkor az már nem PMR sáv.
Az alcsatornád csak igazából zajzár, az nem csatorna.
(#) HA3GX válasza Topi hozzászólására (») Okt 25, 2008 /
 
Szia!

Értem amit mondasz, de a 218-as számjegyből csak az utolsó karaktert (8-ast) lehet elérni. És amit nem lehet elérni azt minek teszteljék? Remélem érted.
(#) HA3GX hozzászólása Okt 25, 2008 /
 
Sajnos már nem tudok beleszerkeszteni elöző hsz-be, de innét vettem az ötletet:
Bővebben: Link
(#) simos3 hozzászólása Feb 18, 2009 /
 
Sziasztok!

Tudna valaki segíteni a CONCORDE MR200 PMR rádió kiegészítő "headset" bekötésében ? Egy db 2.5mm
jack aljzatban van a MIC ,SPK és CHG bekötve.
Nem akarom szétszedni mert még garis.
Gondoltam hátha valaki már megtette!

Üdv
(#) pucuka válasza simos3 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Üdv!
Ez ugyan nem a Te készüléked, de gondolom, mivel több másnál is így van, "szabványos".
Lehet, hogy ezért olcsó?
(#) simos3 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget !
Mi van akkor ha az ami nekem van ,az a tipus ,ami ki van tiltva ! Kb. egy hónapja vettem és legalább 7db volt még a tescoban.
(#) pucuka válasza simos3 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Ha van a vásárlásról számlád, akkor a vevő adatai ismertek, elvileg megkereshetnek, és visszavásárolhatják a készüléket. Ha nics, akkor addíg semmi, amíg zavarokozásával meg nem buksz vele. Mindenestre ne tegyél rá külső nagy antennát, és ne alakítsd át, akkor nem lesz gond.
(#) Libus válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Talán pont emiatt büntették meg a TESCO-t?
Bővebben: Link
(#) fredandjoe hozzászólása Márc 31, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Nem akartam új témát nyitni, ezért itt kérdezek, végülis pmr téma...
Van 1 pár Belcom BC-400 típusú rádióm, az EPROM programozásban kellene segítség! Esetleg valakinek van ilyen rádiója vagy tud ajánlani valakit akihez fordulhatok? Már össze-vissza keresgéltem mindenhol, de nem sok eredmény...
Ja még annyi a nyitó hozzászóláshoz, hogy nem csak 8 csatorna van szabad, még van jónéhány és persze van olyan rádió, amit lehet bővíteni, de biztos van olyan is amit nem! Egyszóval egyáltalán nem hülyeség egy 8 csatornás rádiót bővíteni 30-ra...
(#) pucuka válasza fredandjoe hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Üdv!
Végül is jó helyen keresgélsz.
Nem véletlenül nem találtál semmit, a programmozás tárgyában, azt a megrendelő kérésére végzik a gyártás végén, átprogrammaozni is csak gyári szervizben lehet. (ha csak fel nem töri valaki, de ez más kérdés)
Szabad csatornák, márpedig nincsenek, ez a 8 csatorna van, (ebben a sávban) meg lesz még néhány a digitális PMR-nek, de ez a jövő zenéje, mert a digit készülékek még drágák, és nem igazán elterjedtek.
lehet hogy nem hülyeség átalakítani egy rádióberendezést 30 csatornásra, de mindenképpen törvénytelen.
Olvasgasd a rádiós topikokat, és láthatod, hogy sokkal kisebb dolgokért is be lehet gyűjteni súlyos bírságokat.
A 446 PMR sávban csak a gyári készüléket lehet használni engedély nélkül, minden más tevékenység (gyártás, átalakítás, forgalmazás) engedélyköteles!
(#) fredandjoe hozzászólása Márc 31, 2009 /
 
Köszi a gyors választ!
Nekem tökéletes lenne az is ha a gyári szerviz átprogramozná... De mivel a készülék több mint 10 éves, ezért már minden megszűnt hozzá... Ezért kérdeztem, hátha valakinek van ilyen rádiója, esetleg az EPROM-ot ki lehetne olvasni... Én a sajátomból kiolvastam az EPROM-ot ,elkezdtem visszafejteni, de még nem minden világos.
Amúgy pontosan azért írtam a több szabad csatornát, mert utána olvasgattam! Pl.: ott vannak az USA pmr csatornák is! Ha úgy igazán utánaszámolunk a szabad kiosztott pmr csatornáknak, akkor lesz kb. 44!
(#) pucuka válasza fredandjoe hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Üdv!
Hogy az USA-ban mi van, azt pontosan nem tudom, de azt igen, hogy az FCC sokkal szigorúbb mint ami nálunk van. Ami az USA-ban van ferekvenciafelhasználás, az ránk nem érvényes, (más körzet) és nem is lehet az, mert az USA-nak csak két szárazföldi szomszédja van, akivel egyezkedni kell, nekünk meg ... számold össze! (egyébként a rádiófrekvenciák felhasználását a Nemzetközi Rádiószabályzat szabályozza világméretekben, és ezzel a nemzeti frekvencia felhasználásnak (nálunk FNFT) összhangban kell lennie, ezért ezt törvény szabályozza)
Szóval ránk az európai szabályozás vonatkozik, ez a mérvadó, ha érdekelnek a dolgok, látogass el az NHH (nálunk ez az FCC) honlapjára.
Egyébként a gyári szerviz is csak érvényes frekvencia-, vagy frekvenciakijelölési engedély alapján teszi, teheti meg, mert ezért Ő a felelős. Nem valószínű, hogy ha létezne is, megtennék.
Mégegyszer mondom: felejtsd el a szabad csatornákat, (sohasm lesz kb 44!) a PMR készülékek ITU szabvány szerinti gyártásáért a gyártó, és a kereskedő felel, neki kell engedélyt szereznie, a meghatározott feltételek szerint, Te csak használhatod engedély mentesen.
Rádió berendezést külön engedly nélkül csak az amatőrők készíthetnek, és csak az amatőrsávok használatára
(#) fredandjoe válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Üdv!

Bocs, én nem vitatkozni akarok, hanem választ a kérdésemre! Egyébként ha végignézed a 430-470MHz-es sávot, rengeteg olyan frekit találsz amit "csak úgy használnak" nindenféle célokra (beszélgetés, adat, vezérlés...) és rengeteg üres freki is van. Sőt már egyre több az "elköltözött" csatorna is, ezt úgy értem, hogy már a rengeteg GSM csatorna is kiürült és sok helyről átköltöztek digitálisra (pl. rendőrség). Egyszóval ha a 430-470MHz-es sávot akár 6.25kHz- akár 12.5kHz-enként felosztod, akkor lehet mazsolázni a csatornák között.
Inkább abban segíts, hogy hol lehet érdeklődni Belcom rádió szervizelésében (programozásában)!
(#) fredandjoe hozzászólása Ápr 3, 2009 / 1
 
Üdv!

Végre megvan a megoldás! Sikerült programoznom a rádióm!(Igaz kinyírtam vagy 4-5 epromot mire rájöttem...)
Köszönöm a sok segítő jellegű hozzászólást!

Ha valakinek esetleg BELCOM BC-400 rádiója lenne és EPROM-ot szeretne benne programozni, akkor szívesen segítek, akár tanáccsal, akár kész megoldással! Kapcsolási rajzban is tudok segíteni (igaz nem túl jó minőségben, de a semminél jobb)!
(#) sportsboypaper hozzászólása Feb 10, 2010 /
 
Sziasztok!

tudtok tippet adni arra hogy a PMR antennát hogyan lehet lecserélni nagyobb teljesítményűre? vagy ez radiorol radiora valtozik?

a cél a nagyobb hatótáv, ui siklóreüléshez kellene, nem baj, ha látótávon kívül is tudok beszélgetni a bázissal.

köszi előre is

(#) Kovzoli válasza sportsboypaper hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
vegyél egy jo rádiot nekem puxing px-2r van és elég jol hallok vele és elég jol is adok ja és méretileg is elég kicsi egy tartalék aksi mindig van nálam töltve 2000 ért már jot kapsz a rádio ára kb 22 angol font volt amugy ki mijen rádiot használ még irhatnátok többen
(#) sportsboypaper válasza Kovzoli hozzászólására (») Feb 13, 2010 /
 
SZia,

köszi a valaszt, nekem egy Motorola T5532-esem van, sztem nem a tipus miatt ilyen. kb 5 km-t a levegőben átvisz, vagyis a többiekkel a levegőben semmi gond. De a földön, aki a kocsiban ül es szolni kene neki, hogy hol landolok, mar mas, mert ugye o nem tud kovetni es amugy is tereptargyak vannak a jel utjaban. Azt hallottam, hogy egy antennacserevel 15-20 km is összehozható. igaz ez?

es mekkora az az antenna, mert nem repulhetek egy 10 m-es dróttal a S...emben

köszi
(#) haxy27 hozzászólása Ápr 26, 2010 /
 
Itt látam hogy valaki irta hogy van neki is Concorde B MR200 készüléke és kereste hogy kell be csatlakoztatni a hedszetet és a tápot. Ez engem is érdekelne meg hogy mijen töltöt lehet rá dugni. van e beépitet töltöje, és csak a sima trafo elég neki vagy valami szabályzott töltés kell neki? Bár én le töltötem egy leirást rolla és ott nem irták hogy hedszetes lenne.
(#) Ktulu válasza haxy27 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
En erdeklodtem egyszer, de nem Concorde, hanem Cobra radiorol.
Semmifele tolto aramkor nincs benne, csupan egy dioda (nyitoiranyban) es egy 50 Ohm -os ellenallas vele sorba.
A mini jack dugo alja a test, kozepso erintkezo a tolto +12V.
Erre azonban nem lehet alapozni, ugyanis egy masik nagyon hasonlo radiomon (Alan K1) a leg szelso erintkezo a tolto pozitivja.
Raadasul ebben 2 db 50 ohmos smd ellenallas van parhuzamosan.
A legjobb, ha szetszeded, es elidulsz az akkuk + csatlakozojatol, es megkeresed a diodat, az ellenallast, majd megnezed hogy a jack dugasz melyik labara megy.
(valoszinu, hogy hasonloan van kikepezve a tolto resz)
Eleg kis arammal tolt, eleg egy kb 400-500mA -es tapegyseg.
(#) haxy27 válasza Ktulu hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Most igy ahogy le irtad eszembe jutot a csavarozó gépem egy kis gagyi tescos cuc az is így van megoldva, és az akku pakk is ugyan akkora bene annak a töltője jó lenne akkor. Már csak meg kell néznem majd melyik hova van ki vezetve mármint a + és - polus. Kösz az infot.
(#) gyhajer hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Kaptam egy pár Kenwood TK-3160 walkye-talkie-t,és szeretnék építeni hozzá 2 db irányított yagiból álló passzív átjátszót.Nincs valakinek leírása ,vagy ötlete hogy hogyan kell méretezni az antennákat?A készülékek 450-490 Mhz es UHF sávban működnek FM el.Köxi.
(#) balogh válasza gyhajer hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
(#) pucuka válasza gyhajer hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Inkább vegyél gyárit, nem olyan drága, és biztosan jó.
Pl innen
A sáv pedig 450 - 470 MHz, felette a 21 -es TV csatorna van európában.
(#) balogh hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Csatlakozom.
Nem bonyolult az antenna, de az elkészítéséhez kell pár szerszám ha szépen akarjuk megcsinálni. Egy antennára nem biztos, hogy érdemes megvenni.
(#) pucuka válasza balogh hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Antennát az adóvevőhöz nem szépre, hanem jóra kellene csinálni. Vagy lekoppintasz egy gyári antennát szigorúan 1 : 1 ben (akkor van esélyed), vagy a szerszámokon kívül vannak drága műszereid.
Egyébként tényleg nem bonyolult, de megmérni hogy mit csináltál, és behangolni, az már igen. Egy egyszerű SWR mérő csak akkor elég, ha egy már kifejlesztett antennát kell lehangolni, legalábbis ebben a sávban.
(#) balogh válasza pucuka hozzászólására (») Máj 23, 2010 /
 
Ha a mechanikai méreteket betartjuk és felszereléskor figyelünk néhány alapszabályra, gondoltam, hogy abból nagy baj nem lehet. Ha figyelünk egy kicsit az esztétikára, talán abból sem.
Egy sokelemes Yagit mechanikailag csak néhány szerszám megléte esetén tudunk pontosan megcsinálni.
Pl. csőből akarjuk a dipólt, nem árt egy hajlító hozzá. Lehet homokkal próbálkozni. Aminek eredménye esetleges.
A gerinc furkáláshoz nem árt egy asztali fúrógép, vagy egy állvány a „pisztolyfúróhoz”.
Szerintem is egyszerűbb egy gyárit megvenni. Olvasni azért nem árt ahhoz sem.
(#) csernus hozzászólása Júl 4, 2010 /
 
Sziasztok. Én kaptam a mi nap egy Tevion márkájú kütyüt, a modell: pmr 2003.
Szeretném használni egy haverommal, lakótelepi környék, és nagyjából 10-15 méter a gond. Van rá mód, hogy csak minimálisan is felerősítsem a jelét, hogy a maradék 10-15 méter is beleférjen? Köszönöm előre is.
(#) (Felhasználó 4577) válasza csernus hozzászólására (») Júl 4, 2010 /
 
Hogy mit?
Milyen 15 méter?
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 4, 2010 /
 
Sziasztok,én egy kézi Pmr re szeretnék egy antennát,mivel az eredeti megsérült.Kérdésem az lenne hogy a gyárinál lehetne e egy olyan antennát rárakni,amivel a hatótáv növelhető kicsit? 446mhz en dolgozik,Twintalker 4710 dcp
Nem egy nagy valami,de ha ki lehet kicsit többet hozni belőle,már megéri.
Köszönöm
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem