Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag
 
Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 45
(#) EcoPityu válasza Freedomocska hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Akkor csak nem írtál hülyeséget!
Háát , így akkor 200v-ot kap egy primer, szerintem még az is sok, de te tudod!
A még két primer szekundernek módszerrel én leválasztót készülök csinálni, 1000w-osat. Már 2db plusz primer megvan hozzá, csak kéne még két egyforma MS trafó.
/már leadtam a rendelést a háztartási gép reszelőmnek/

Nem is írtam! : kész a cucc, két db 0,8mm-es kötöződrótot úgy egymásnak hegesztett, hogy szét sem lehet szedni! Majd teszek fel képeket!
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Mit ne mondjak,eddig 2 nap alatt nem dobtam össze még ponthegesztőt, de most igen!

Már készül a távirányítás, 50A-es 800v-os graetz, sorban a trafóprimerrel, a +- között 25A-es tirisztor, lábkapcsoló, 12v-os adapter, és kész. Majd még kap egy időzítőt is!

Képek a rar-ban.
(#) mex válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Gratula!
A gyertyaelektróda hogy birja?
(#) Freedomocska válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Na te sem ma születtél! Én is álladóan hengeres elektródában gondolkodtam,de mi van ha nincs itthon?Tökéletesen megoldottad Azok az eletródák a közepén nem túlzottan állnak ki,nem izzik fel?
(#) Freedomocska válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Abból plazmavágót akarok csinálni hat trafóval három fázison mert kell a nagy teljesítmény hozzá.A plazma vágó sem megy majd állandóan meg erős ventilátoros hűtést is kap+ mivel három fázison megy néha pihenhetnek is a trafók.Ami trafónak nem lesz párja abból lesz ponthegesztő.
(#) SKY válasza deguss hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Azért azt a vezetéket sem lehet annyira odatuszkolni, hogy felfeküdjön rendesen. "Mire elég ennyi áram? 2db 1-es vaslemezt összehegeszt?" Méghogy 2db 1-est, ennek a 2db 3-as meg se kottyan, sőt még a 9mm-nek is nekimegy, bár azt már könnyebb szétütni. Szóval össz. 5mm-es vastagságig nincs gond.
(#) frank tibor válasza SKY hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
A pont, csap, tompahegesztők trafóját rövidzárlati áramra méretezik 5% bekapcsolási idővel. A trafó belsöellenállását kis értékre kell méretezni hogy ne a trafó tekercselése fogyassza el az áramot. Az elektróda felületére 100 Ampert/mm2 számolhatsz. 3mm elektródacsúcsnak elég az 700Amper. Az 5*40mm réz sinnek volt tavasszal 5000Ft/métere. A pontokon jól látszik hogy sok idő kell a megolvadáshoz ezér a lágy fémbe az elektoda mélyre nyomódik. Egyébként
(#) talaldki válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Nagyon lehet csökkenteni a szekunder áramkör induktív ellenálását, ha a trafót minél közelebb tesszük az elektródákhoz, illetve a bekötőkábeleket szorosan egymás mellett, (akár összebandázsolva) vezetjük oda.
(#) EcoPityu válasza mex hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Rövidebbre kell vennem, mert, ha sokáig nyomom, vastagabb anyagnál, akkor valóban felizzik, és remekül világít... /no és lekorlátozza az áramomat 300A-re/
Eddig drótot remekül hegeszt, de két trafó "I" magot (bár az szilíciumvas) már nem olvasztotta össze rendesen. Úgy néz ki, eléggé anyagfüggő.
A távirányítás remekül működik: pedál nyom, cucc izzik, pedál elenged...
(#) SKY hozzászólása Jún 3, 2009 /
 
Helyesbítek, megvan az a 950A ha jól mértem a ferritmagos áramváltóval. Az áramot nem a rézkábel, hanem az anyag korlátozta. Lecsiszoltam az elektródákat és úgy szorítottam össze így 950A volt, vastag lemeznél már csak 600A. Az a legjobb, hogy elektronika nélkül lehet "szabályozni" az áramot, mert a két trafó primerét lehet párhuzamosan és sorba is kötni így 0-1000A vagy 0-500A közt működhet. Itt a prototípus, lehet utánépíteni.
(#) FREDDI válasza frank tibor hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Ez a csúcs áramterhelés 100A/mm2 gyakorlati érték, "öreg rókák" súgták, vagy valami könyv írta? A másik ami még érdekelne, hogy milyen összefüggés van az anyagvastagság és az elektróda felület között. Ezt úgy értem, bizonyára vannak az anyagvastagság (összes, kettő vagy több réteg) és az elektródafelület között ajánlott értékek, és ezekhez ajánlott áram. Az 5*40mm-es réz sín az 5x40mm akar lenni gondolom. Ez milyen hosszú? Tud valaki valamitarról, milyen legyen a kiképzése a csúcsnak? Lencse? Persze célfüggő is, de lemezhez. Nekem még huzalhoz kell majd.

Idézet:
„A pontokon jól látszik hogy sok idő kell a megolvadáshoz ezér a lágy fémbe az elektoda mélyre nyomódik.”
Az ideális ezek szerint gyorsabb lenne, ha jól értem. Valahogy úgy, mint az ipari robotoknál.

Lenne egy nagy kérdésem: nincs valakinek ötlete, honnét lehetne rövid levegős munkahengert bontani a ponthegesztőhöz? Vagy miből lehetne viszonylag egyszerűen készíteni?
(#) Freedomocska válasza FREDDI hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Szia.Nekem van ponthegesztéssel foglalkozó könyvem--ha érdekel majd szétnézek a padon mert bedobozoltam őket még régen,hogy ne porosodjanak.
(#) Freedomocska válasza Freedomocska hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Egyet már találtam(Mila Lipa a szerző:Ellenállás-hegesztés) de elég gyengécske könyv.Pedig emlékszem egy komoly ponthegesztős könyvre abban volt induktív,kondenzátoros,dinamós verziók és a hegesztő áramokat és az elektródákat is aprólékosan taglalta.--Na talán este majd meg találom.
(#) Laslie74 válasza Freedomocska hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Üdv! Itt egy ide vágó könyvrészlet, ha megtalálod hasonlóképp beszúrhatnád a tieidet is.
(#) Freedomocska válasza Laslie74 hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Bocsánat, kimaradt egy betű-nem "Mila" hanem Milan a szerző.
(#) Freedomocska válasza Laslie74 hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Ja-én még azt sem "látom"amit te feltettél nem hogy még én töltsem fel.
(#) Laslie74 válasza Freedomocska hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
(#) frank tibor válasza FREDDI hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Elnézést hogy kissé megkések a válasszal.
A 100Ampert könyv írja, de kis anyagvastagságnál már nem igaz, kevesebb is lehet, de elmehet 300A/mm2-ig is az áram.
Elektróda számítása kettő egyforma vastag lemezre: 2.54+2t*1.57 t=lemezvastagság.
A réz sín 5mm*40mm-es 4méter hosszú. Az elektróda csúcsa simán kőr alakú lemeznél, vashálló hegesztéséhez valami spéci kialakítás kellene, ami nagyobb felületen fekszik fel a huzalokra. Ehez a hegesztéshez bizony sokkal több áram kellene ami Leslie74 által feltett leírásból is kiderül. Vaterán láttam már Festo munkahengereket olcsón, régen az Ifa teherautókon volt a kipufogóféknek rövid levegős munkahengere.
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Gyökölő elektródának hivják. Speciális levegőcsatlakozással ellátott elektródafogó kell hozzá. A fogó egyik pofája forgatható pogácsa,amin kettő furat található.A grafitelektróda ivfogás után felizzitva folyékonnyá teszi az eltávolitandó varratot,anyagrészt,és a szintén a fogó markolatán található levegőszelep nyitásával egyszerűen elfúvatják. Pátszáz amper áramot igényel az elektróda vastagságától függően. Nagymennyiségű füst és szikra keletkezik,komoly elszivást és védőfelszerelést igényel zárt helyen.
(#) danka- hozzászólása Jún 13, 2009 /
 
MIért,grafit az jó móka árammal

Anno,amikor a cold reaktorral kisérleteztem volt kb 160V DC,hozzá 3.5-4A. Grafitrúd kb 5 másodperc alatt átnyomult egy 20 forintoson.Még a farkasmemória pálcám is megolvasztotta,pedig az hát elég jól bírja a hőt
(bocs a szóviccért,farkasmemória-wolf ram)
(#) hapro válasza SKY hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Tudnál feltenni képet a két kar rögzítéséről is? Konkrétan a szigetelés megoldásokra lennék kíváncsi, arra, hogy a két kar tengely rögzítésénél, hogy nincs rövidzár, és a szétfeszítő rúgónál hogy nincs rövidzár?

azt láttam, hogy a fenti excenter alá egy textilbakelitot tettél, csak a többit nem látom.

Vagy közvetlen a rézcsúcsok alatt szigetelted le a rendszert?
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
Az forrasztó trafóhoz való elektróda ! A jövőhét után képet is tudok feltenni a készülékről , (hűtőgép szerelők használták -használják) , ezüst és réz pálcával , keményforrasztáshoz
(#) SKY válasza hapro hozzászólására (») Júl 26, 2009 /
 
A rugó még nincs megoldva, de majd holnap megcsinálom és képeket is teszek fel. Csak az egyik kar van szigetelve, hogy a másik stabilan rögzíthető legyen a vázhoz.
(#) SKY válasza hapro hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Itt vannak a képek.
(#) SKY válasza SKY hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
A rugó szigetelését úgy oldottam meg, hogy egy műanyagba öntött csavaranya kicsi átreszelésével a rugó rámegy a műanyag részre, így el van szigetelve a fémtől és csavarozható is. A réz végek csak simán rá vannak csavarozva a vas karokra, az alsó hozzá van hegesztve az egész vázhoz, azzal vezetési kapcsolatban áll, a felső keskenyebb mint az alsó, így a fő váz - ami az alsót közrefogja - között nem ér hozzá a felső kar, az egy műanyag darabra van ráerősítve. Ez a műanyag legyen minél hosszabb a kar irányában és a kétoldali vasak is, hogy jól megvezesse, ne térjen ki a két elektróda egy síkből.
(#) hapro válasza SKY hozzászólására (») Júl 27, 2009 /
 
Köszönöm.

Mindenképpen teszek fel képeket majd az enyémről is úgy ősz környékén.
(#) hapro hozzászólása Aug 8, 2009 1 /
 
A szabályzó áramkörön gondolkodok, és valószínű egy primer oldali triakos szabályzót teszek be. Egy ilyet mint a mellékletben lévő már megépítettem, és tök jól működik, de nem sok ampert kapcsol, viszont egyszerűbb és kevesebb alkatrészből van mint ez: Bővebben: Link

Azon kívül, hogy van ebben egy induktivitás zavar szűrés céljából miben más és jobb vagy jobb-e mint a mellékletben lévő?
Mert gondolom, csak triak kérdése, hogy mit is tud kapcsolni az illető áramkör.
(#) nfero válasza hapro hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Az általam látott ponthegesztő gépeken a durva szabályozást a menetszám változtatással oldották meg. A finom szabályozást a hegesztési idő változatásával.

Szakirodalom szerint jó minőségű ponthegesztést úgy lehet készíteni hogy az elektródákkal teljesen összenyomott anyagra ráadjuk az áramot a hegesztés idő letelte után kikapcsoljuk az áramot várunk egy kicsit hogy a hegpont megszilárduljon. És csak ezután szüntetjük meg a nyomást.

Van valakinek tapasztalata horganyzott lemezek hegesztésével kapcsolatban vagy tud szakirodalmat ajánlani a témában.
(#) hapro válasza nfero hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Igen.. Én úgy gondoltam, hogy lesz rajta idő szabályzó is és hegesztési erősség szabályzó, ami a triakos szabályzó lenne.
(#) vakondmeister hozzászólása Nov 9, 2009 /
 
Sziasztok. Mi faterel már vagy 15 ponthegesztőt csináltunk itthon eladásra. Akinek van kérdése az tegye fel.
Következő: »»   4 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem