Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő készítése házilag
 
Témaindító: attila26, idő: Szept 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 45
(#) sector99 válasza exabit hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Hálás köszönötem ! (Sok mindent megépítettem már Proli mester tervei közül...)
A trafóm már kész a hegesztőhöz, most már "csak" a vezérlést kell(ene) megépíteni. (Meg a legnemesebb - és legnehezebb - feladat, a dobozolás...:crazy
(#) Hidrowick válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Üdv!Szerintem nem a mondat eleji nagybetűk számítanak a hozzászólásokban és csak ezen az oldalon felgörgetve számtalan kisbetűs mondatkezdés van.Elég fárasztó napod lehet ,ha mindenkinek szóváteszed,de tessék.
Én ilyet vettem, Bővebben: Link
És egy 3 kilowattosat, igaz én a szénkefés mosógépmotorok fordulatszám szabályzására, de szerintem erre a célra is jó.
Válogass:Bővebben: Link
(#) Moderátor hozzászólása Hidrowick hozzászólására (») Aug 18, 2016
 
Minden felhasználónkat arra kérünk fogadja el, hogy a Hobbielektronika.hu fórumán - más fórum oldalaktól eltérő módon - a magyar nyelvünkkel szembeni tisztelet jegyében magyarul, helyes mondatokkal és az interneten terjedő "MSN és facebook szleng" nélkül kommunikálunk, és ezt minden esetben elvárjuk és megköveteljük. Moderátornak joga van és az oldal fenntartói egyben kérik is a moderátorokat, hogy jelezzék a hibát és követeljék meg magyar anyanyelvünk helyes használatát.
Okunk nem titok: A magyar nyelv nehéz és szép, a műszaki és mérnöki nyelv pedig pontosságot és érthetőséget követel. Amennyiben a szakmai információ nem jut el mindenkihez, annak nem megfelelő nyelvi formája miatt, úgy az információ hasznavehetetlen.
(#) zolika60 válasza Hidrowick hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Nem nekem van szükségem segítségre ez ügyben. Én ezt a problémát egy rossz porszívóból kitermelt elektronikával oldanám meg.
(#) Hidrowick hozzászólása Aug 18, 2016 /
 
Üdv!
Ezek a szuper-multifunkciós relék valamelyike nem lenne jó a ponthegesztő kapcsolásához?
Bővebben: Link
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Hidrowick hozzászólása Aug 19, 2016 /
 
Üdv!
Vagy inkább ez?Bővebben: Link
Vagy mit ajánlotok?
(#) sector99 válasza exabit hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Én ilyennel akarom kapcsolni a trafót. Szerinted jó lesz ?
(#) exabit válasza sector99 hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Ha az általam mutatott kapcsolást akarod megépíteni akkor oda olyan SSR kell ami nem nullátmenetnél kapcsol hanem tetszőleges időben. Amit linkeltél annak a típusszámából nem tudom eldönteni hogy az mikor kapcsol (random control vagy zero cross, ide az előbbi kell). Magyarázat a modellszámok értelmezéséhez.
Itt vannak pl. tetszőleges időben kapcsolható relék. Lehet szűkíteni tovább a lehetőségeket vezérlő feszültség, kapcsolási áram stb. szerint. Nekem HD4890-10 van de ez nagyon túl van méretezve.

Persze van akinek bevált a nullátmenetes SSR is a létező legegyszerűbb vezérléshez, amiben közvetlenül egy kapcsolóval vezérled az SSR-t: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2016
(#) sector99 válasza exabit hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Köszi, majd szétnézek...Akkor már csak azt vázold már le nekem, hogy hogyan kell a szkóppal ellenőrizni a kapcsolási időpontot ?
(#) Ge Lee válasza Hidrowick hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Melyik ponthegesztő kapcsoláshoz, illetve mire akarod használni? Az én értelmezésemben (használatomban) ez a kapcsolás a trafó, meg egy mezei primer kapcsoló amit lábkapcsolóként alakítottam ki. A hegesztéshez (nekem) minimum 0,5s kell, maximum 2s, azt meg sacc/kb. beállítom a lábammal. Ennyi. De inkább nézni szoktam a darabot, és "látszik" hogy mikor lesz jó. A jó alatt azt értem, ha utána fogóval satuban sem tudom szétszedni, inkább elhajlik az anyag (pl. vaspálca).
(#) Hidrowick válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Üdv!
Mikrótrafós kézi elektródás ,Li-ion akkucellák forr.fülezésre illetve összekapcsolására. Azért sem akarom csak egy kapcsolóval megoldani, mert sajnos nem bízom a lábamban annyira ,hogy tartani tudnám a pár tizedes kapcsolásokat.
(#) Ge Lee válasza Hidrowick hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Ha nem nagyüzemben akarod őket hegeszteni, akkor néhány darabért nem érdemes csinálni, én össze szoktam forrasztani őket, ami azért sem rossz mert utána bármikor szét is tudom szedni ha módosítani szeretnék rajta.
(#) Hidrowick válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 20, 2016 / 1
 
Üdv!
Forrasztás felejtős, a cellák károsodása miatt. Nem nagyüzemi célra kellene csak nem szeretnék minden cellával átmenni Szigethalomra forr.füleztetni,Százhalombattáról. Ott találtam a környéken olyat aki az általam vitt cellákat is ,nem szívesen, és persze garancia nélkül de megcsinálja. Máshol csak a saját cellájukat akarják eladni neked.Amit részben meg is értek,hisz nekik az a buli nem pedig a 100-200 ft-os ponthegesztés. Csak én mondjuk 500.-/cella áron szerzek ilyet( LG 2500mA 3,7V) addig náluk 2.000.-től indul 1db cella. Esztergálni sem esztergálok nagyüzemben mégis jó ,hogy szereztem egy gépet. Műhelyben elfér és ha mondjuk hajnal fél 3-kor vagy most Augusztus 20-án jut eszembe valami, akkor megcsinálom magamnak. Ezzel is így vagyok, nagyobb helyet biztos nem foglalna mint némelyik gépem és azért használnám is nem csak porfogónak kéne.
(#) Ge Lee válasza Hidrowick hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Ez butaság, nem károsodik a forrasztástól. Nekem elhiheted, néhányat forrasztottam már, és azóta is működnek. Esztergát azt én is vettem, hogy ne kelljen minden vacakkal ide oda futkozni és aranyárban megcsináltatni. Persze nem olyat vettem amilyet szerettem volna, mert azok szintén aranyárban vannak.
(#) Hidrowick válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Üdv!
Erről nem vitatkoznék mert az oldalon már megvitatták.
Mellesleg nekem is csak egy 1985-ben gyártott Magyar Dávid műszerész esztergára futotta, de 100X jobb mint ezek az új hulladékok.
(#) turbolader válasza Hidrowick hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Ennyiért én is szivesen vennék ilyen cellákat
(#) csavarkulcs válasza scansat hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
A trafót amikor kikapcsolod, az összeomló mágneses mező nagyobb feszültséget hozhat létre mint ami addig esett rajta.
Tehát igen, visszarúg.
(#) jano49 válasza Hidrowick hozzászólására (») Szept 1, 2016 /
 
Én is készítettem egy cellahegesztőt, a relé amit beépítettem Finder 80.01.240 16A-s az érintkező terhelhetősége így nem kell mágneskapcsoló sem kiküszöbölve ott is az időveszteséget nagyon jól működik.
(#) Hidrowick hozzászólása Szept 1, 2016 /
 
Üdv!
Szerintetek ez az időrelé használható a cellahegesztőhöz?
(#) Szamizdat hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Sziasztok!
Én is építek egy ilyen, itt több10x leírt mikrótrafós ponthegesztőt, kizárólag itthoni alkatrészekből. A primert egyszerű 12A-es 0átmenetes SSR-rel kapcsolgatnám. A bekapcsolási induktív fáziseltérést U és I között pedig egyszerűen a primerrel párhuzamos "fázisjavító"kondival (pl.motorindító) kompenzálnám, a SSR és a kismegszakító terhelés minimalizálása érdekében. Nem igazán szeretnék képletekkel számolgatni, ezért kérdem, tapasztalatotok szerint mekkora kondi kéne egy sima 800W-os MOT primerjére?
Üdv:Szamos
(#) davix95 hozzászólása Jan 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy kondenzátoros ponthegesztőt csinálni találtam egy kapcsolást ,amin nem tudok eligazodni . pontosabban a triak pontos típusára lennék kíváncsi meg arra, hogy az a 2 nyíl mit takar amit bekarikáztam az volna maga az elektród kivezetés ?
A válaszokat előre is köszönöm .

Névtelen.png
    
(#) granpa válasza davix95 hozzászólására (») Jan 22, 2017 /
 
Az tirisztor, és az áramot, feszültséget kell bírnia. A feszültség adott, de az áramot a kondenzátor kapacitása határozza meg. A két nyíl az elektróda (közé kerül a munkadarab).
(#) Dexan válasza granpa hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Én most 1F/5,5V kondikat találtam megfizethető áron (sorba kapcsolva a kapacitás csökken, a feszültség tűrés nő 4*5,5V=22V feszültség tűrés és 0,25F, ha 2 ilyen nagy blokkot összekapcsol az ember az 1F/22V). Szerinted a forr fül felpontozáshoz mennyi áram kellhet?

Ezen az oldalon irkálnak valamit a kisütőáramról, bár ők úgy javasolják hogy legyen rajta soros ellenállás. Ez alapján megpróbálnám áramból kiszámolni a
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
(#) granpa válasza Dexan hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Nem tudom, mekkora áram kell ehhez a hegesztéshez. (2 ilyen blokk: 0.5 F)A kisütő ellenállás ebben az esetben a hegesztendő felületek közti ellenállás.
(#) GPeti1977 válasza Dexan hozzászólására (») Jan 23, 2017 /
 
Azok háttértár kondenzátorok, néhány miliamper kisütő áramuk van, azokkal nem nagyon fog hegeszteni hiába ócsó.
(#) Dexan hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
van egy mikrotrafófoz hasonló méretű trafóm 5-600W lehet így ránézésre, úgy van megtekercselve, hogy a tekercsek nem izoláltan helyezkednek el egymás felett, hanem egymásra vannak tekerve (feltételezem a 230-as van legbelül).
Ha lebontom róla a szekundereket, nem gáz hogy egymásra lesznek tekerve a menetek és nem izoláltan mint a mikrótrafóknál?
(#) pjg válasza Dexan hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
DE! GÁZ.
(#) Dexan válasza pjg hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Miért, átüthet?
(#) Ge Lee válasza Dexan hozzászólására (») Márc 16, 2017 /
 
Ha a tekercsek nincsenek izolálva akkor az nem trafó hanem autotrafó. Ha meg trafó, akkor izoláltak a tekercsei, teljesen mindegy hogy egymáson vagy egymás mellett vannak. Ha nem a primerre tekered a szekundert hanem mellé akkor nagyobb lesz a szórása, jobban fog esni terhelésre a feszültsége, nem igazán lesz jó ponthegesztőnek.
(#) Dexan hozzászólása Márc 16, 2017 /
 
nem tudok fényképezni most úgyhogy kerestem egy képet a neten, az enyém hasonló felépítésű csak sokkal nagyobb:
http://www.conrad.de/medias/global/ce/5000_5999/5300/5300/5303/5303...00.jpg
->a tekercsek külön vannak, csak nincs így elválasztva a két (amúgy külön) menet:

https://elektrotanya.com/files/forum/2012/04/Magn.shunt_.JPG
Következő: »»   32 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem