Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Proximity kártyaolvasó rendszer
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Jan 25, 2011 1 /
 
Tisztelt Fórumozók!

Proximity kártyaolvasó rendszerrel kapcsolatban szeretnék feltenni egy pár kérdést. Kérem aki tud, segítsen nekem ebben a témában!
Programozó vagyok (főleg Delphi és C#-ban programozok) és egy meglévő vállalatirányítási rendszerbe kellene beintegrálnom három proximity kártyaolvasó/író eszközt.
Az egyiken a kártyák hozzáadása és törlése történne, a másik kettőn pedig az azonosítás.
Utána olvastam a témában és pár kérdés felmerült bennem kezdve a csatlakoztatástól az elvig:
1.) Ezeket az eszközöket ált. RS485-ös porton keresztül lehet csatlakoztatni, majd egy RS485/USB átalakítóval számítógéphez lehet kötni. Ez a 485-ös csatlakozás párhuzamosan is történhet? Feltettem egy képet az elképzelésről. Ez helyes szerintetek?
2.) A másik kérdésem, hogy szoftveresen hogy tudom megkülönböztetni az olvasókat? Hogy tudom eldönteni, hogy a vonalon milyen olvasók vannak? Esetleg van valami kódolási rendszere ezen eszközöknek? Nekem az lenne a legfontosabb, hogy a beolvasott kódokat eltároljam egy adatbázisban a számítógépen.

Kérem aki tud segítsen tanácsával!

Előre is köszönöm!

proximity.JPG
    
(#) Hp41C válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szia!

Az RS485 felületre valóban lehet több készüléket is csatlakoztatni. A helyes műközéshez az RS485 volnalat az RS485-USB konverternél és a vezetéken legmesszebb levő készüléknél hullámimpedaniának megfelelően le kell zárni. RS485 appnote

A készülékek milyen protokollal kezelhetők? Van valami típusszám, leírás róluk?
(#) Net_Boy_debr válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szia!

A legtöbb kártyaolvasó a Wiegand protokollal kommunikál. Hallottál már róla?
(#) Hp41C válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Szia!

Egy leírás
(#) V.Cs. válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Kb. 10 éve építettem ilyen rendszert. 6 db olvasó volt, azok rs-232-n csatlakoztak.
Egy vonalon egy olvasó volt.
Sajna nem én programoztam, de naponta találkozok a sráccal, aki a szoftvert csinálta.
Én csak a hardverben voltam érdekelt!
Ha gondolod, írj!
(#) Sebi válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jan 25, 2011 /
 
Mivel a 485-ön több eszköz van párhuzamosan, ezek mindig slave (azaz szolga) módon kommunikálnak. Ez azt jelenti, hogy a rendszerben lévő master szólítja meg egyenként őket - az egyedi címük szerint - és erre a kérdésre válaszolnak.(Az átvitel half-duplex) A címet legtöbb esetben dip-kapcsolókkal lehet beállítani valahol a panelen. (előfordul szoftverből beállítható egyedi cím is, ilyenkor egyenként el kell ezt végezni a PC-n keresztül) Egy rendszeren belül két eszköz nem kaphat azonos címet.
Valahogy így:
PC-ről 1-es címen megszólítasz egy eszközt, (TX) vételre állsz, lekapod a vonalról az adatsort... 2-es cím.. stb Ezt folyamatosan kell pörgetni.
(#) tomat5 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jan 27, 2011 /
 
Szia

Lehet, hogy jobban jársz, ha egy meglevő "gyári" rendszert próbálsz beintegrálni a sajátodba. Tudok olyan eszközről, ami lan-on működik és egy adatbázisba írja a kártyaolvasásokat.

Üdv.
(#) Net_Boy_debr válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Szia!

Gyári rendszert szeretnék beintegrálni persze. Nem egyedileg akarom megépíteni az olvasót.

Amit te említesz, az melyik rendszer? Tudsz linket küldeni? Bármilyen megoldás érdekelne!
(#) tomat5 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Szia

Természetesen nem arra gondoltam, hogy neked kellene megépíteni a kártyaolvasót.
A gyárit itt a számítógép illesztésére és a szoftverre értettem. Szerintem lényegesen egyszerűbb egy adatbázis rekordjait kezelni, mint írni egy teljesen új programot. (portkezelés, az érkező adatok feldogozása stb. stb.)
Van itt például ez:Bővebben: Link Én ebből már felraktam párat és szerintem nagyon jó. Ismerem a konkurens termékeket is, úgy gondolom sok dologban jobb és még olcsóbb is. Van néhány dolog ami hiányzik belőle, de állítólag folyamatosan fejlesztik. Nem tudom egészen pontosan mire akarod használni a rendszeredben a proxy olvasókat. Ajtónyitás, mozgások regisztrálása, munkaidő nyilvántartás....) Ezeket pl ez a cucc tudja.

(a link a legelső találat amit a termékre a google dobott, nem reklámnak szántam)
(#) Net_Boy_debr válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Szia!

Köszönöm a linket. Nekem csak munkaidő nyilvántartásra kell az olvasó 2 db, illetve 1 db, amivel fel lehet venni a kártyákat.
A Kryptex olvasót régebben is néztem, a külseje nagyon megfogott, de sajnos ehhez meg kell vásárolni a vezérlőt is. Ez még nem is lenne gond, kifizetnénk, csak az a baj, hogy meglévő vállalatirányítási rendszerbe kellene integrálnom a programot. Tehát oda kellene befutnia a kártyaszámoknak. Szerintem a vezérlőhöz én nem tudok csatlakozni közvetlenül, mivel a gyártó ezeket levédi. Vagy rosszul tudom? Egyelőre csak rögzítésre használnánk, később nem elképzelhetetlen, hogy ajtónyitásra is fel lenne használva. Azért nem keresünk meg szakértő céget, mert a vállalatirányítási rendszert én írtam, ezért külső cég amúgy sem tudna hozzáférni, vagyis a szoftver oldalát nekem kellene megírni mindenféleképpen.

A termék ajánlással semmi gond, megértjük, hiszen konkrét termékekről beszélünk.
(#) Flash válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Szia!

Tudnám ajánlani a CWL-1-es modult. Ugyan írtad, hogy nem akarsz barkácsolni, de a modul egy szintillesztővel illeszthető RS232 vonalra (én ezt használtam), valamint ugyanilyen könnyen lehetne illeszteni RS485-re is.
(#) tomat5 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
Szia

Arra gondoltam, hogy ugyanazt a *.db file-t olvasnád amit a kriptex ír az adataival. Sőt, a kriptex készíthet munkaidőnyilvántartást ami exportálható xls-be.

Üdv.

Egyébként a feladat szép komplex, lehet rajta agyalni rendesen
(#) Net_Boy_debr válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /
 
Igen, hát gondolkodtam ezen is amit te mondtál. Csak a gond az, hogy ez a program Win-es, az én szerverem pedig Linux-os. Vagyis ha ebből a programból ki akarom nyerni az adatbázis fájlt, akkor kell egy Windows-os gép is, folyamatos 24 órás használatra, a másik pedig, hogy így az átvitel nagyon lassú. Ezért én mégsem választanám ezt a megoldást.

Amúgy mi lenne ha inkább a Wiegand protokollt használnám fel? Ez szerintetek mennyire bonyolult?
(#) tomat5 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jan 30, 2011 /
 
Szia
Szerintem eléggé bonyolult lenne megoldani. Nem véletlen, hogy a gyári megoldások sem közvetlenül az olvasót illesztik a számítógéphez. Az általam ismert beléptető/munkaidőnyilvántartó rendszerek mindegyike tartalmaz vezérlőpanelt ami az olvasókat közvetlenül kezeli. Ennek fő oka, hogy a rendszer képes legyen működni offline módban is. A kommunikációs vonal és a pc általában megbízhatatlan, viszont ezeknek a rendszereknek mindig működni kell.
Ha mindenképpen közvetlenül a pc-re akarod illeszteni az olvasókat akkor itt van EZ

RS485-usb átalakító pár ezer HUF és C#-ban az USB kezelése egyszerű, vannak rá előregyártott megoldások a base class library-ban.

Üdv
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem