Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PTC-s fűtés szabályzó
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gabris hozzászólása Márc 3, 2013 /
 
Sziasztok,

Adott egy Finder 7H.12.8.230.1400 fűtőegység, ami egy kültéri kijelző temperálását végzi. A probléma ott kezdődött, hogy a kijelzőt a sűrű áramingadozások miatt szünetmentes tápra kellett kötni. A fűtőegység nem hagyományos fűtőszálas megoldású, hanem PTC ellenállással szerelt. Erről azt kell tudni, hogy önszabályozó, mivel ha a fűtőbetét eléri a Curie pontját, akkor drasztikusan megnő az ellenállása, ezáltal lecsökkentve a rajta átfolyó áramot. Egy nagy hátránya van, a nagy induló áramlökés. A konkrét típusnál 15A, ha már bemelegedett, akkor 1,7A körül van az áramfelvétele. Sajnos ezt az áramlökést a szünetmentesek nem tolerálják, és leoldanak, kikapcsolnak. Próbáltam valamilyen "lágyindító" áramkörrel orvosolni a problémát, de eddig sikertelenek voltak a próbák. Az U2008 bizonyulna járható megoldásnak, ennek is az áramfigyelős kapcsolása. Sajnos azonban, a PTC jellegéből adódóan, amíg nem éri el a Curie pontot, addig az ellenállása nem növekszik, hanem ellenkezőleg, épp csökken (valószínűleg ez eredményezi az áramtüskét is). Azt már beláttam, hogy egy lágyindítás, ami többnyire valamilyen időzítési elven alapszik, itt nem használható. Inkább az áramkorlátozás megoldása lehetne célravezetőbb. Böngésztem a neten, de ilyen témában nem találtam használható dolgot. Sőt, olyat olvastam, hogy az áramkorlátozás sem teljesen járható, mivel amíg a PTC nem éri el a rá jellemző hőmérsékletét, addig nem fog növekedni az ellenállása sem, ergo: addig nem fog csökkenni az áram. Tehát várnám az okos gondolatokat, ötleteket, vagy azok segítségét, akik belefutottak már hasonló problémába.
(#) SzervízMacska válasza gabris hozzászólására (») Márc 3, 2013 1 /
 
Szia! Két pofon egyszerű ötletem is van. Az első, hogy a betápot ketté választod, hogy csak a kijelző menjen a szünetmentesről. Gondolom, a fűtést nem fogja zavarni az ingadozás... A másik, a feladathoz méretezett szünetmentes, ami indításkor is elbír 15 A-t.

Üdv.: Macsek
(#) gabris válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 3, 2013 /
 
Igen, ez tényleg egyszerű lenne, de sajnos nem megoldható. A szünetmentes és a kijelző nem egy helyen vannak. A kijelző táplálására csak egy 3x2,5mm-es kábelt húztak. Nagyobb teljesítményt sem tudunk kivenni.
(#) gabris hozzászólása Márc 10, 2013 /
 
Senki?
(#) SzervízMacska válasza gabris hozzászólására (») Márc 10, 2013 1 /
 
Elég nehéz így ötletelni... Egyáltalán mi ez és hova megy? Olyan keveset árultál el a projektről, csak azt lehet sejteni, hogy valami kültéri cucc. Mennyi hely van benne; milyen tápról megy a "kijelző"? Azt sem értem, miért nem lehet a kábelt négy eresre kicserélni például? Így csak azt tudom javasolni, hogy a fűtés módján változtass. Anélkül, hogy bárkit bántani szeretnék, számomra enyhén furcsa ez az egész...
(#) gabris válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 10, 2013 / 1
 
Kedves Szervizmacska!
Látom, te nem a feladat megoldására koncentrálsz, hanem hogy lehet megkerülni. Amit leírtam, az szerintem bőven elegendő információ. A helyi adottságokon nem lehet változtatni és nem is akarunk. A betápot sem lehet változtatni, abból kell "gazdálkodni" ami van. A fűtőegység sem olyan rossz fajta. Az egy nagy hátránya a megoldandó bekapcsolási áramlökés.
(#) kissi válasza gabris hozzászólására (») Márc 10, 2013 1 /
 
Köss vele sorba egy másik fogyasztót ( pl. 1000W-os hősugárzót ), így lecsökkent árammal melegszik, amit egy idő után iktass ki!
Steve
(#) SzervízMacska válasza gabris hozzászólására (») Márc 11, 2013 1 /
 
Csak arra céloztam, hogy ez így beteg konstrukció. Ráadásul semmin nem akarsz változtatni, mert minden szuper - mégsem működik. Mint előttem már írták, áramot csökkenteni az eredő ellenállás növelésével tudsz a fűtő egység áramkörében. Ehhez sorba kell kötnöd vele egy ellenállást, melynek értékét az áramforrásod terhelhetősége alapján kell meghatározni. Abban, hogy a PTC működésében ez milyen, és mekkora változást fog okozni, nincs tapasztalatom, mivel nekem nincs ilyen szuper-titkos kijelző a birtokomban. Azért arra figyelj, hogy a kijelző fogyasztását is vedd figyelembe, az előtét számításánál.
(#) gabris válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 14, 2013 / 1
 
Nos, az eddigi hozzászólások messze elmaradnak az értelmes megoldásoktól. Én azt szoktam mondani, aki nem ért hozzá ne szóljon bele, mert csak saját magát égeti.
Máskülönben a problémát a mellékelt kapcsolással megoldottam. Tehát akinek tranziens áramlökést kell erőteljesen csillapítani, vagy lágyindításra van szüksége, akkor az általam is megépített kapcsolással eléri célját.

u2010b.pdf
    
(#) frob válasza gabris hozzászólására (») Márc 22, 2013 1 /
 
Gondolom sima ohmikus a fűtés, mert mi más lenne...
Csinálj egy triakos " fényerő" szabályzó kapcsolást, amivel be tudod állítani az induló áramot, mondjuk az egyensúlyi állapothoz képesti 2x es áramra, nézd meg mikor éri el a megfelelő meleget amikor már csökkenni kezd az áram, és egy időrelével kapcsold át a fix megtáplálásra.

Vagy megcsinálhatod ezt is http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=13427 a relé helyére egy SSR-t rakva és le van tojva a ptc a cuccban... bár ettől még meg lesz az induló áramlöket kivédés, de minden bizonnyal azért a bazi áramlöket mert a fűtőpatron igen csak többre képes mint amit kihasználtok belőle, tehát lehet hogy két vagy 3 sorba kötött 100-200W os halogén izzóval kísérleteznék ezzel a kapcsolással, lehet hogy ezek is bőven elég meleget adnának , persze ha okés végeredményként a megfelelő fűtőbetét legyártatása, vagy vétele megoldja a problémát véglegesre, szabályozva ezzel az elektronikával
Pláne ha az adott térből nincs kiszellőztetve, lehet 100W is elég...

Persze csak gondolom mert nem tudom pontosan miről is van szó.
(#) atus1981 hozzászólása Máj 9, 2020 /
 
Sziasztok!
Van pár önszabályozó PTC-m, ami 60°C-ig fűt. Kérdésem, hogy elviselik ezek az áramköri elemek a váltófeszültséget is, vagy csak egyenfeszültséggel működnek?
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
(#) Bakman válasza atus1981 hozzászólására (») Máj 9, 2020 / 1
 
Teljesen mindegy, milyen feszültséget kapnak. Ne lépd túl a megengedett szintet és nagy baj nem lehet.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem