Fórum témák
» Több friss téma |
Magas áramfelvétel ?2db 40 éve készült Quad 405-ös panelt próbálnék éleszteni. A +/- 50V-os verzió lenne.Egyenlőre külső tápról próbálnám, de szerintem túl nagy áramot vesz fel.Terhelés nélkül 3A körül vesz fel. Nem tudom, hogy a két egybe fordított táp vagy az erősítő panel a hiba oka. Vagy esetleg normális a magas áramfelvétel ? Ugyan látom, hogy 4A-es biztositékot javasolt rakni a tápba, de terhelés nélkül, meghajtás nélkül, kicsit magasnak tartom az áramfelvételt.
Üdv! A terhelés nélküli áramfelvétel 60-70 mA.
Mit értesz egybe fordított táp alatt?
Két darab +50V -os táp sorba kötve.
Ha csak +50V-ot vagy csak -50V-ot adok a sroba kötött tápról akkor 130mA-t vesz fel. A hozzászólás módosítva: Hé, 0:28
Melyik kapcsolást építetted, milyen tranzisztorok vannak benne?
Szerintem 83-as kapcsolást, 2N3442 és a másik oldalin valamiért BU409 került bele.
Megépítettem a kisebb teljesítményűt is, az működött egy fa lapon hangfalvédelemmel, évekig használtam. Majd elkezdtem megépíteni a nagyobbat, de ott egyenlőre csak a két panel készült el. A hozzászólás módosítva: Hé, 15:37
Nem tudom milyen tápod van, de ha sima trafós, akkor köss a primerrel sorosan egy 60W-os izzót, így nem melegszik túl az erősítő. Ebben az állapotban nyilván nem 50, hanem kb 35V körül kap majt tápfeszt oldalanként. Ebben az állapotban tussz méregetni. A kimeneti nulla volt valóban nulla? A tápsíneken mekkora a feszültség? Meg majd még lesz kérdés.
Meglett a hiba. A régi vezetékeket kicseréltem hosszabbra, hogy mérni tudjak.
És felcseréltem a két piros vezetéket (+50V és hangszoró + ) Javítva most már normális értékek vannak és tudok méregetni az áramkörben. És úgy néz ki, kibírta ezt a nagy hibát. Hálistennek nem volt rajta hangszoró. Mondjuk most -18mV DC-t mérek a kimeneten, de gondolom ez már másból adódik. Megtaláltam a Rádiotechnikás cikket 1981/5-8. Hangfrekvenciás erősitők 48. részében kezdték el taglalni a Quad 405-, van itt még szovjet verzió is A hozzászólás módosítva: Hé, 22:18
Ha végül nosztalgiából összerakom teljesen, érdemes valamelyik alkatrészt cserélni korszerűbbre ?
TL071 az eleje, BD244, 2N3442 a vége T8 bázisán a két 560ohm/2W-os ellenállás nagyon melegszik, kerámia csőkondenzátor csere ? BC212-k és egy 2N2219. Gondolom jelentős javulás csak teljes úi verzíóval lenne elérhető ?
Lehet rajta csiszolgatni, de a jelentős javulás nem műszaki paraméter.
Máig őrzöm dobozolva, használatra készen az első Quad 405-ötömet. Az eleje uA709, a vége 2N3055, a közepe meg ami volt annak idején a fiókban. Néha meghallgatom nosztalgiából, de egyszer sem éreztem késztetést, hogy módosítsak rajta. |
Bejelentkezés
Hirdetés |