Fórum témák
» Több friss téma |
Quad 405 melegszikÖrökségből került hozzám egy Quad 405 utánépítés, komplett előfokkal hangszínszabályzó előerősítő résszel, bemenetválasztóval, RIAA korrektorral. Magam is építettem zsenge legénykoromban Quadokat, de ilyen jelenségre nem emlékszem, mint amit ez a gép produkál. Szépen szól, azzal semmi gond nincs. Ami a gondot jelenti nekem, hogy a doboz jelentősen melegszik. Nem értettem miért, ezért felnyitottam a házat, és nekiálltam tapogatni, mi is az, ami ennyi hőt termel. A végfokok hidegek, a tranyók is, amik 2N3442 es darabok voltak, normál hűtőbordán. Az egyenirányító graetz is ami a végfokokat táplálta tulajdonképpen hidegeg volt. Ami a hőt termelte, vagyis okádta magából, az a trafó. Egy EI magos trafó, szerintem egy 250Wattos 24Voltos trafó lett szekunder oldalon áttekercselve. Megfogva a vasmagot, az nagyon forró volt. Olyan 60-70 fok körülire saccoltam. Az erősítő nem üzemelt, csak be volt kapcsolva. Semmi nem indokolta azt, hogy ilyen forró legyen a trafó. Ami feltűnt, hogy a trafó egy rázlemezzel körbe volt tekerve, amit én is szoktam elkövetni, de én a trafót kívül tekertem körbe, és hogy is mondjam, a cséve tekercsével párhuzamosan. De itt egészen mást láttam, a rézlemez magát a vasmagot fogta kívülről körbe. Nem tudom másként mondani. Azt tudom, hogy ennek a megoldásnak a mágneses tér szórását hivatott kizárni. Szerintem ez a fordítva felhelyezett rézlemez okozhat problémát, vagy pedig a trafó menetzárlatos valamelyik tekercsben. Hozzá teszem, az erősítő szépen, búgásmentesen szól, még nagy hangerő mellett is, a trafó azonban mind üresjáratban, mind nagyobb kivezérlés esetén is ontja magából a meleget. Minden más hűvös, csak a trafó meleg. Mi lehet itt a probléma?
Én megmérném a trafó üresjárati áramfelvételét, ami, ha magas, akkor menetzárlatos, vagy agyongerjesztve tekerték meg kevés rézből.
Szevasz!
Nem lehet a trafólemezeket összefogató szerelvény mindkét oldalt egy rövidre zárt menet? Az pedig mint örvényáramú fékező elem melegszik. Kapcsold be hidegen, nézd, hogy a tekercs vagy a vasmag melegszik előbb. Üdv. M. A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2026
Fotózd le, mert addig csak találgatni lehet.
Szia! Gyanítom, hogy 220 V-os a trafó és már annak idején is melegedett kissé. Ez kideríthető egy 12 V-os trafóval. A 12 V-os tekercset úgy kösd a hálózati feszültséghez, hogy csökkentse azt!
Erre nem gondoltam. De az Orion erősítőm a '80-as évekből van, és a trafő (toroid) még langyosnak sem mondható. Haza kell cipelnem ezt a jószágot, hogy fotózni tudjam.
Most letudtam fotózni a gépsárkányt
Közben kiderólt róla, hogy az isostat kapcsolósora is beteg, nem aretál. Megnézve, egy kis rugólemez hiányzik belőle. Hol lehet ilyen kapcsolósort venni?
Legyen egy AI válasz:
Az örvényáramú veszteség a transzformátor vasmagjában és tekercseiben induktív úton keletkező, hőként távozó energiaveszteség. Akkor jön létre, amikor a változó mágneses mező körkörös, úgynevezett örvényáramokat indukál a vezető vasanyagban, ami csökkenti a hatásfokot és melegíti a szerkezetet. Hogyan csökkentik? Vasmag lemezeléssel. A vasmagot nem tömör vasból, hanem egymástól szigetelő lakkréteggel elválasztott, vékony lemezekből rakják össze. Ez az irányított rétegelés megtöri az áramútvonalakat, így az örvényáramok nagysága drasztikusan lecsökken. Ha a réz lemez alatt nincs szigetelő anyag elhelyezve, akkor a szigetelt lemezeket körbe összezárod így jelentős az örvényáramú veszteség. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2026
Ránézésre olyan, mintha lenne szigetelő anyag is a rézlemez alatt. Valószínűleg nem emiatt melegszik. Lehet, hogy reloop-nak lesz igaza, és 220V-ra méretezték, és ott is kissé túlgerjesztve. A rosszabbik lehetőség ha belül menetzárlat van. Ki kellene próbálni kisebb feszültségről (200V körül), hogy akkor is melegszik-e vagy sem. Ha menetzárlatos, akkor 200V-ról is melegedni fog, és akkor mindenképpen javítani kell. Egyéb esetben akár autotrafóval (takarék kapcsolású trafó) lehet neki kisebb feszültséget is csinálni.
Én leforrasztanám a szekundereket, úgy nem lenne szabad melegedni.
Ahogy néztem, papír van a réz és a vasmag között. A fura, hogy amikor bekapcsolom, a vas kezd melegdni, a tekercs azonban nem. Jó, pár óra után persze az is meleg. De 10 perc bekapcsolás után már a vas érezhetően süt, de a tekercs az nem. Meg kellene mérnem, mennyi a trafó áramfelvétele. Ezt a rézlemez megoldást én is szoktam használni, csak pont 90 fokkal elforgatva. Nem így.
Mindenképp mérj áramot.
Ha kiveszed a végfok biztiket, legalább az nem terheli a trafót. Az összefogató négy csavart vedd ki ideiglenesen és mérj akkor is áramot. Egyébként nagyon igényesen készítette valaki. De primer 230-as biztit azt nem tett bele, ha jól látom. A trafóra tekert réz alatt van szigetelő papír, de a kezdete és a vége össze van fogatva vezetőképesen? Üdv. M.
Ha a vas melegszik nagy eséllyel túl van gerjesztve. Ez kiderül, ha terhelés nélkül mérsz primer áramot. A réz lemez véleményem szerint nem okoz ilyet, de kizárható azzal, ha leveszed. Távolról nehéz megoldást mondani, de ha túlgerjesztés van, vagy trafó tekerés a megoldás, vagy egy kb.100 watt körüli 230/24 voltos trafó autotrafónak kötve. Ezzel 213 körüli feszt kapna az erősítő és bontás nélkül boldogság van.
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:16
Ha a vas melegszik akkor vagy tényleg túl van gerjesztve, vagy a lemezek felületét valaki megpucolta a trafó összerakása előtt, és ezért nincs szigetelve (láttam már ilyet is).
Ilyenkor (is) nagyon jól tud jönni egy szabályozható toroid, amin teljesítménymérő is van (ami valós teljesítményt is mér). A melegedés arányos valós teljesítménnyel, ha a feszültség csökkentésekor drasztikusan esik a teljesítmény akkor túlgerjesztett a vas. Ha van olyan feszültségbeállítás ami mellett még jól működik az erősítő, de a trafó már nem melegszik ennyire, akkor érdemes lehet kisebb feszültségről járatni. Amúgy tényleg egész jól összerakott, tudatosan megtervezett erősítő, érdemes rendbe szedni. Végső esetben akár trafó tekercselés, vagy trafó csere is szóba jöhet, ha azzal jössz ki olcsóbban vagy jobban. A hozzászólás módosítva: Csü, 12:41
Közben a képeket újra megnézve, kiszúrtam egy A274D feliratú IC-t. A tervezője gondolom ezzel meg a párjával (TCA730 + TC740) oldotta meg a hangerő, és hangszín szabályozást. Annak idején nekem is tetszett ez mert a potik csak egyenfeszültséget szabályoznak, és az ic-n belül elektronikus poti (vezérelt áramosztó) oldja meg a szabályzást. Sacc 35 évvel ezelőtt ezért én is megépítettem egy ilyen előfokot, de hatalmas csalódás volt, mert hallható mértékű (sőt már nem csak észrevehető, hanem zavaró mértékű) alapzajt adott a jelhez. azaz folyamatosan hallható volt egy sustorgó fehérzaj. Ha pedig felcseréltem a hangszín-hangerő szabályozók sorrendjét, hogy a hangerő letekerésével a zaj is csillapodjon, akkor a nagy jelszinttel dolgozó hangszínszabályozó jelentősen torzított. A végén beláttam, hogy (sajnos) nem én rontottam el, hanem ez az IC ilyen... A következő, opampra épülő, hangszínszabályozó előfok már jól sikerült, max hangerőnél sem volt hallható zaj, csak akkor lehetett alapzajt hallani, ha közvetlenül a hangszóróra tetem a fülem.
Nem akartam elvenni a kedved, hallgasd meg hogy téged zavar-e, ill. ebben az erősítőben mennyire jön elő ez a jelenség. Ha nem okoz gondot akkor tudod használni, ha viszont zavar akkor viszont nem hibát kell keresni benne, mert nem romlott el semmi... A jó hír, hogy van hely a dobozban ha át akarod alalkítani. A hozzászólás módosítva: Csü, 13:02
Szia Skori! Néha van az az alapelv, hogy ami jó azt ne javítsd meg.
Sokféleképpen lehet egy ilyen erősítőt kezelni, de az elsőre látszik, hogy ez egy átgondolt konstrukció, elég tisztességesen megszerelve. Biztosan átépíthető, de ebben az esetben inkább egy új pl Alkotó féle vagy akár kinai kit alapú erősítőben gondolkodnék, ez meg szól úgy ahogy az eredeti konstruktőr akkori időben össze tudta hozni. Megjegyzem úgy tudom a váci amatőr boltban van még hagyományos panel és kit, szóval a lehetőség mindenkinek adott. Alap zaj kompenzálására jól szól rajta a metál.
Itt ez az elv nem 100% hogy teljesül, mivel ennek az előfoknak a minősége meg sem közelíti a QUAD végfokok minőségét, és most nagyon-nagyon finoman fogalmaztam.
Tehát teljesen felesleges lenne bele kínai kitet tenni, mivel a végfokok feltehetőleg teljesen jók. Ezt a részét nem piszkálnám. Csak a hangszín+hangerő részt iktatnám ki, és bekötnék egy rendes hangerőpotit helyette. Ebben a készülékházban bőven van akkora hely, hogy simán beférne egy előfok, a meglevő panel fölé, és teljesen kulturáltan lehetne kivitelezni. Ki sem venném az eredeti előfokot, egyszerűen csak nem azon át menne a jel a végfokhoz. A végfok alapja láthatólag a rádiótechnikás nyákterv volt, 2N3442 és MEV gyártmányú BD-k vannak benne. Ez egy teljesen jó konstrukció volt, ma is megállja a helyét. Aki ezt az erősítőt készítette, az értette a dolgát, és sok munkaórát is tett bele, arról meg nem tehet, hogy az NDK gyártmányú előfok célIC zajos, és torzít.
Konstruktőr a nyákot egyben rajzolta meg, vagy szitázta le. Ha megnézed a végfok és az előfok mechanikailag is egyben van. Nem gondolta szerintem hogy 2026 ban ez a végfok még téma lesz. Nekem ami feltűnt a két puffer kondi. Gondolom ekkora volt elérhető akkoriban.
Nekem is megvan még két régen készült QUAD405 erősítőm, ami talán egyfajta emlék. Az egyik 1988-ban, a másik 1996-ban készült. (30, és 38 évvel ezelőtt) Lehet, hogy ha most akarnám bekapcsolni, akkor már illene formázni a kondikat benne. Felmerült, hogy kellene egy lágyindítót készítenem az újabbik toroidjainak indításához, mert akkoriban kimaradt belőle, ezért elég nagy áramlökettel indult - bár igazából ez nem okozott a gyakorlatban problémát.
A feleségem keresztapja készítette, nagyon régen. Rádió TV műszerész volt az Úr, én nem ismertem. Amikor a nejem megörökölte, ki akarta dobni, de nem engedtem. Nagyon meglepődtem, hogy amikor bekapcsoltam, pöccre indult, de minden poti iszonyúan recsegett. Rengeteg kontaktspray használatával ez megoldódott. Az Isostat bemenetválasztó azonban rossz, nem aretál, csak addig szól, amíg benyomva tartam. Ezeken cagy egy kis rézlemez, ami a gombokat betolva tartja, de ezen nincs meg. A hangszín áramkört mostmár értem, miért mono potival van megoldva. Egyébként nem hallom, hogy zaja lenne, pedig egészen belemásztam a hangfalba. A pufferkondik 4700µF 60 Voltos példányok, nekem kicsinek tűnnek. A végfok 2x40 voltról jár.
A minták szerepe fontos. kb. 20 éve még tanulmányaim alatt a honlapodról lévő file-ok alapján rajzoltam meg sprintben az enyémet. Aztán építettünk pár félét.
Nos egyszerre egy problémát érdemes kezelni. Az arretálási hibának egyszerű baja lehet, kiakad a rugó, feszül valami, vagy beleesett egy kis cunder az évek alatt. Ilyen kapcsoló egyébként börzéken van. Én kicsit favágó vagyok az ilyen problémákkal, a legjobb csatornát kiékelem, vagy kitámasztom valamivel...Nyilván a javítás jobb. A trafó más kérdés. Az a probléma, hogy szétszedés, rátekerés a primerre stb alaphangon egy huszas anyagban...tök mindegy ki csinálja, vagy az idő, vagy az alapanyagok, vagy ha valaki ezzel foglalkozik, a réz... Szóval ha egyébként a túlgerjesztés a valós probléma, auto trafó irányába vinném el a kérdést, ez olcsón jó megoldást ad készüléken kívül. Egyébként mennyire zajos, zavaró az alapzaj az előfokból? Az erősítő az előfok kikötése mellett pl. PC ről meghajtva direktben is használható. Ekkor sem előfokzaj, sem kapcsoló probléma nem releváns.
Külön kérdés, hogy mennyire meleg, ha egyébként nem sül meg, de 40 fokra melegszik, maradhat így is...Nagyon felmelegszik?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Közben kiderólt róla, hogy az isostat kapcsolósora is beteg, nem aretál. Megnézve, egy kis rugólemez hiányzik belőle. Hol lehet ilyen kapcsolósort venni? 

Sokféleképpen lehet egy ilyen erősítőt kezelni, de az elsőre látszik, hogy ez egy átgondolt konstrukció, elég tisztességesen megszerelve. Biztosan átépíthető, de ebben az esetben inkább egy új pl Alkotó féle vagy akár kinai kit alapú erősítőben gondolkodnék, ez meg szól úgy ahogy az eredeti konstruktőr akkori időben össze tudta hozni. Megjegyzem úgy tudom a váci amatőr boltban van még hagyományos panel és kit, szóval a lehetőség mindenkinek adott. Alap zaj kompenzálására jól szól rajta a metál.