Fórum témák
» Több friss téma |
Quad 405 melegszikÖrökségből került hozzám egy Quad 405 utánépítés, komplett előfokkal hangszínszabályzó előerősítő résszel, bemenetválasztóval, RIAA korrektorral. Magam is építettem zsenge legénykoromban Quadokat, de ilyen jelenségre nem emlékszem, mint amit ez a gép produkál. Szépen szól, azzal semmi gond nincs. Ami a gondot jelenti nekem, hogy a doboz jelentősen melegszik. Nem értettem miért, ezért felnyitottam a házat, és nekiálltam tapogatni, mi is az, ami ennyi hőt termel. A végfokok hidegek, a tranyók is, amik 2N3442 es darabok voltak, normál hűtőbordán. Az egyenirányító graetz is ami a végfokokat táplálta tulajdonképpen hidegeg volt. Ami a hőt termelte, vagyis okádta magából, az a trafó. Egy EI magos trafó, szerintem egy 250Wattos 24Voltos trafó lett szekunder oldalon áttekercselve. Megfogva a vasmagot, az nagyon forró volt. Olyan 60-70 fok körülire saccoltam. Az erősítő nem üzemelt, csak be volt kapcsolva. Semmi nem indokolta azt, hogy ilyen forró legyen a trafó. Ami feltűnt, hogy a trafó egy rázlemezzel körbe volt tekerve, amit én is szoktam elkövetni, de én a trafót kívül tekertem körbe, és hogy is mondjam, a cséve tekercsével párhuzamosan. De itt egészen mást láttam, a rézlemez magát a vasmagot fogta kívülről körbe. Nem tudom másként mondani. Azt tudom, hogy ennek a megoldásnak a mágneses tér szórását hivatott kizárni. Szerintem ez a fordítva felhelyezett rézlemez okozhat problémát, vagy pedig a trafó menetzárlatos valamelyik tekercsben. Hozzá teszem, az erősítő szépen, búgásmentesen szól, még nagy hangerő mellett is, a trafó azonban mind üresjáratban, mind nagyobb kivezérlés esetén is ontja magából a meleget. Minden más hűvös, csak a trafó meleg. Mi lehet itt a probléma?
Én megmérném a trafó üresjárati áramfelvételét, ami, ha magas, akkor menetzárlatos, vagy agyongerjesztve tekerték meg kevés rézből.
Szevasz!
Nem lehet a trafólemezeket összefogató szerelvény mindkét oldalt egy rövidre zárt menet? Az pedig mint örvényáramú fékező elem melegszik. Kapcsold be hidegen, nézd, hogy a tekercs vagy a vasmag melegszik előbb. Üdv. M. A hozzászólás módosítva: Vas, 9:52
Fotózd le, mert addig csak találgatni lehet.
Szia! Gyanítom, hogy 220 V-os a trafó és már annak idején is melegedett kissé. Ez kideríthető egy 12 V-os trafóval. A 12 V-os tekercset úgy kösd a hálózati feszültséghez, hogy csökkentse azt!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |