Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok kérlek segítsetek nekem !Amatőr vagyok,de szeretném saját magam megcsinálni a nemrég beszerzett erősítőmet.Rajzot már találtam nálatok de nem boldogulok egyedül.Az erősítő problémája a végerősítőben található "vr14"-es, és a 'vr19"-es biztosíték kiégésével árulkodik a bajról,de hogyan tovább????
A rajzon bejelöltek száltak el?
Hello! Ez az AIDA ha jól sejtem. Legelőször is mérd ki a tápegységet! Nézdmeg hogy megvannak-e a rajzon írt értékek. A vr 14, 19 azok nem biztosítékok, hanem a végtranyók teljesítményellenállásai! Drótszerű ellenálláshuzalból tekert képződmény. A végfokpaneleken lévő összes félvezetőt(értsd tranzisztor, dióda) mérd ki! Különös tekintettel a végfoktranzisztor és környékére (BD243/244, BD139/140, BC182/212 stb). Üdv!
Mérjél tápeszt, föleg a zárlatos helykörnyékén, aúgy amit írtál ha azok azok akkor az bizony nem bizti hanem eljesítmény ellenállások!
Bocs tényleg biztosítékok
Bár nem egyértelmű. Hirtelen a Cleopátra végfokpanelje van előttem. De ettől függetlenül mérj
Az véletlenül, nem egy nagyteljesítményű elenállás (-ok) 0,16 Ohm ?
Biztosítéknak elég bizarr, hogy a végfokozatba bele van építve, és akkor már a 0.16 az egy kicsit kevés lenne áramra!
Dobj fel majd képet!
Az említett két ellenállás a BD-k áramát figyeli, erről nyit a VT10, 22 tranyó, ha korlátozni kell.
Tömeghalál...
A rajzokon a BD139 emittere nincs "bekötve", hibás a rajz - VD41, VR14 közös pontja.
Szerintem a komplett BD-állományt cseréld le, utána ráérsz méricskélni. Az ellenállások leégése arra utal, hogy a BD139,140 biztos meghalt, viszont ezeken ment a 243,244 bázisárama, azok sem élhették túl. Annyira nem drágák... Párba válogatott tranyókat vegyél... ha nincs, akkor sajnos több kell és válogathatsz bétára.
Hálistennek csak a bázis-áramot kell beállitani ezeknél.
Először énis arra gondoltam, írtam is
Aztán meg arra gondoltam hogy az 160mA-es vagy mégis milyen értékű akar lenni. Aztán még olyan ötletem is volt, hogy a diófával sorba az elbillent tápfesz miatt old ki és megszűnik a végtranyók vezérlése. De akkormeg minek a kimeneten a 2200µF (éjszaka jutott eszembe)Viszont a rajz valóban hibádzik mert nincs "pötty" a diódánál. Rég láttam már ilyen erősítőt szétszedve. Mostanába beleástam magam a csöves technikába
Sokat segített a hozzászolásotok.Köszi mindenkinek!!
Szivesen máskor is!
Sziasztok!
Van egy Ra 6350-es Videoton rádióm. Sajna leégett a tarfója. Elvittem egy tekercselőshöz de sajnos a meneteket nem tudta leszámolni róla , mert egy kissé beleégett a műanyag csévetestbe.Kérdezte hogy milyen feszültségnek kellene kijönnie ha valaki tudna segíteni megköszönném. Esetleg valamely kapcsolási rajzon ha szerepel és ide feltennétek az is jó lenne. Segítségeteket előre is köszönöm.
A trafó 230V/36VAC (24V-nál megcsapolva) és 6,3V AC tekercseket tartalmaz.
Köszönöm a gyors pontos segítséget.
Szép napot Neked-!!
Sziasztok
Nekem csak annyi volna a kérdésem, hogy hol tudnék beszerezni az aidámhoz hangfal csatlakozót?
Köszönöm király!
üdv.: Mityu
Sziasztok! Végfokszimmetriát hogy állíthatom be?? Hol mit kell mérnem??
sziasztok van egy Videoton RA 6350S típusú rádió erősítőm !
A végfokok összes tranyóját kicseréltem újra ,de a hiba még mindig fennáll ,a jobb oldal susogó hangot ad pause módba felhangosítva ! Ha a végfok panelleket felcserélem akkor is az az oldal ad susogó hangot ! ![]() Találkozott már valaki ezzel a problémával ? Egy kis segítséget kérek tőletek ! válaszokat előre is köszönöm ! A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
Sziasztok!
Van egy Videoton RA 6350 S "AIDA" nevű rádióm. Hibája, hogy CCIR en gyakran elhangolódik. Tudom, ez egy típushiba, de milyen alkatrészt kell kicserélni benne hogy jó legyen ? Előre is köszönöm.
Az URH rész paneljét annak idején gyenge minőségű bakelit lemezre építették fel, ami az évek során szétszáradt, elrostosodott, elkoszolódott, megszívta magát nedvességgel, ami állapotától függően átmeneti ellenállást képez, és elhangolja a feszültséggel beállított oszcillátort. Jobb külföldi készülékekben ezen a helyen kerámia lapot, vagy valami komolyabb műanyagot használtak, ezért azoknál nem szokott ilyen hiba lenni. Kár vele vesződni, csak egy új, értsd most gyártott! egység cseréjével lehetne a hibát véglegesen megszüntetni. Vagy az egész oszc. részt át kell építeni másik panelre.
És nincs valami lehetőség például arra hogy egyszerűbben meglehessen oldani, pl. valahogy kiszárítani?
A kezdeti szériában még üvegszálas nyák volt az FM modul. Utána jött a bakelit. Egyébként nem a bakelittel van a gond hanem a hangoló feszültséget beállító trimmer potik szoktak kontaktosak lenni +néhány más dolog is szóba jöhet. Bővebben a Clepatra topikban le is van írva.
Sziasztok!
Köszönöm a válaszotokat, de most hogy elővettem a rádiót a garázsból, eltűnt a hiba magától. Érdekes ...Még azt szeretném kérdezni, hogy nincs véletlenül használati útmutatója valakinek ehhez ? Ha valakinek lenne, az ha lehet scannelje be ha lehet nyomtatható minőségben. Köszönöm A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
Sziasztok..volna egy kérdésem..mi torténhetett az én Videoton RA6350S AIDA rádiómmal..ugyanis a fm modul, dekóder..az egész jobb fele valamilyen oknál fogva nemkapja meg feszültséget amire szükségük lenne...ugymond..levan bénulva az egész fm-am és még a három dióda ami jelzi a éppen használt üzemmódot..és a signal mutató sem működnek..a biztosítékok cserélve voltak..és semmi jel...ki szereltem a dekódert..és a fm modult..lemértem a csatlakozóknál és végképp nemvolt semmi még legkissebb feszultség sem kimutatva..ezért kérem hogy aki tud..vagy volt már neki hasonló hiba..hogy írjon valami tippet hogy mit mérjek még le..hol keressem a hibát..vagy hogy mi okozhattya a gondot
A tápegységnél a 7815 IC rendben van, ott van a kimenetén 15V-os egyenfeszültség ?
Ennek a 3 lábú Ic-nek a hibája okozhat ilyet. Valószínűleg cserélni kell. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Bár nem egyértelmű. Hirtelen a Cleopátra végfokpanelje van előttem. De ettől függetlenül mérj
Aztán meg arra gondoltam hogy az 160mA-es vagy mégis milyen értékű akar lenni. Aztán még olyan ötletem is volt, hogy a diófával sorba az elbillent tápfesz miatt old ki és megszűnik a végtranyók vezérlése. De akkormeg minek a kimeneten a 2200µF

...