Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   220 / 250
(#) ferci válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
Biztos van valami ilyen, S1 körül van Szombathelyen pl.
(#) Gyantáscin válasza ferci hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
Köszönöm! Itt Miskolcon is hasonlóképpen jön.
(#) kendre256 válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 27, 2021 / 1
 
A folyamatos vivő szerintem valamilyen oszcillátornak a felharmonikusa lehet. A referencia adó szokott azonosítót, időadatokat is adni, nem sima vivő. (Amatőröknek folyamatosan csak vivőt sugározni maximum hangolás idejére szabad, egyébként kifejezetten tilos.)
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2021
(#) Gyantáscin válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 27, 2021 /
 
Így lehet, mert este, mikor kísérleteztem vele, antennáról jött a jel, most meg csak valami zaj jön azon a frekvencián, viszont amikor volt, elég pontos volt, most ellenőriztem az orosz 9996 kHz-es időjel adón.
(#) pucuka válasza Gyantáscin hozzászólására (») Feb 27, 2021 / 1
 
A sávhatáron elvileg semmilyen jel nem lehetne, mert a sávszélesség miatt kilógna. Persze egy szóló vivőnél ez nem nagyon értelmezhető, bár annak is van valamekkora sávszélessége. A tiszta vivő sugárzás ahogy kendre256 mondja tilos.
Hogyha Szombathelyen, és Miskolcon is észleltétek kis térerővel, akkor ez valami műholdas dolog lehet.
(#) Antennaman hozzászólása Márc 9, 2021 / 8
 
Sziasztok,
Ritkán szólaltam meg az utóbbi időkben itt a fórumban, de ismét van közlendőm főleg kezdő rádiózás iránt érdeklődők számára. Érdeklődés volt QRP rig építésre így ujjgyakorlatként építettem egy kis Rövidhullámú SSB vevőt melynek holnap lesz a "főpróbája". Előkerült egy régi CB rádióból kimentett 7,8 MHz-s ( jó széles) kristályszűrő és úgy gondoltam ez megteszi a vevőbe. Manapság divatjamúlt de érdekességként analóg forgókondenzátoros VFO-t építettem bele mégpedig két sávosat. 4MHz- 4,3 MHz-ig a 3,5 MHz-s sávot fogja át, 2,3 MHz-s résszel pedig a 10,1 MHz-s amatőr sávot. Ha megszólal akkor felteszek a youtube-re egy rövid videót róla.
Nektek is jó rádiózást!
(#) sany válasza Antennaman hozzászólására (») Márc 9, 2021 /
 
Ez gyönyörű!
(#) Leraz válasza Antennaman hozzászólására (») Márc 9, 2021 /
 
Szia!
Gratulálni tudok hozzá! Persze, hogy megszólal.
Vy 73.
(#) gyoran hozzászólása Márc 10, 2021 / 1
 
Sziasztok, van egy elméleti kérdésem. Építek egy SPC antennahangolót. Ahogyan nézem, az ilyen tunerek tekercse (legalábbis amit eddig találtam) megcsapolása és az egyik vége is a földre megy. Ennek mi értelme? Lehet, hogy reaktáns, de akkor is csak veszteséget gyárt, nem?
(#) pucuka válasza gyoran hozzászólására (») Márc 11, 2021 / 1
 
Idézet:
„Lehet, hogy reaktáns, de akkor is csak veszteséget gyárt, nem?”

Igen, de akkor mi van. Az illesztés veszteséges eljárás, de így egy reaktáns antenna, (mert a rezonánsnál rövidebb) illeszthető az adó kimeneti impedanciájához. Itt csak az a kérdés, hogy melyik veszteség fáj jobban.
Az illesztő áramkör egy komplex impedanciájú "T" csillapító tag. A "T" csillapító feladata, hogy az antennával párhuzamosan kapcsolva konjugált komplex impedanciát mutasson, így az adó felől nézve a reaktáns rész eltűnik, marad a reális rész. Ennek pontos hangolása az adó oldali forgó feladata.
A megcsapolások földelésével a sávváltás oldható meg, az induktivitás durva állításával, a finomhangolást a forgókondik végzik.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2021
(#) kendre256 válasza gyoran hozzászólására (») Márc 11, 2021 / 1
 
A megcsapolás és a tekercs egyik végének földre kötésével a tekercsből egy rövidre zárt "szekunderű" autotrafó alakul ki. Ez szerintem egyrészt veszteséget transzformál a körbe, amitől szélesebb lesz a hangoló sávszélessége. Másrészt nem marad szabadon egy tekercsvég sem, amelyen elég nagy feszültség tudna kialakulni az autotrafó hatás miatt.
(#) gyoran válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Köszönet neked is és pucukának is. A szabad tekercsvéget értem is, habár elég sok tekercsből mindig csak egyet a "forró" pontra kötve ez kezelhető lenne. A veszteséggel szétnyújtott rezonancia már érthetőbb. Valahol azt olvastam, hogy valakinél erősen felmelegedett a tekercs, na az volt az a veszteség, ami a tekercs ohmos ellenállásán veszett el és nem ment ki az antennán. Kellően vastag huzalnál el sem merem gondolni az hány amper lehetett.
(#) sdrlab válasza gyoran hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Általában ezek a rezgőköri elemek erősen terheltek, így nagy Q, az az éles rezonancia nemigen érhető el velük alapban sem! Ha hangolt a szerkezet(és ez az szokott ugye lenni), akkor teljesen értelmetlen lerontani egy induktivitás Q-ját szándékosan azzal, hogy az autotrafó egy részén rövidrezárjuk azt! Ráadásul, ez az induktivitás értékét csatolás függővé is teszi, tehát sokkal többet lehet ezzel veszíteni, mint nyerni... Szerintem egyszerűen hibás az elgondolás...
(#) Sanyesz5 hozzászólása Márc 11, 2021 /
 
Sziasztok!

LM350-el szeretnék építeni egy stabilizált tápot egy R326-nak, jelenleg labortápról megy nincs tápja. Tegnap össze "tyúkbeleztem" próbára ezt a pár alkatrészes kapcsolást működik szépen.
Most használok először lm350-et, mennyire megbízható ez egy ilyen rádió tápjaként? Próbáltam zéneres védelmet, nem vagyok megelégedve, a 2,7 voltos zéner 4 volt körül ment át rövidzárba, pl egy 10 voltos 12 voltnál, megbízható az ic annyira hogy folyamatos használat mellett mehet róla a rádió? Nem tudom szoktak e meghibásodni, és ha igen milyen módon
(#) ha4023 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Évek óta mennek a 326 tápok átalakítva LM350-nel. Hallottam már olyat, hogy valaki inkább az LM317-re esküszik, mert a kínai gyártású LM350-nel már volt problémája.
Doksit megkeresem ma, a cimbid is érkezik 2 körül. telón vagyok.
(#) kendre256 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Collins szűrőnél is használják a menetek rövidre zárását:
8. ábra
De úgy általában antenna hangolók esetén, ha leágazásos tekercs van, elég elterjedt megoldás:
Bővebben: Link
(#) sdrlab válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Tény, hogy nagyobb feszültség alakul ki az autotrafó két végpontja között, viszont alig lesz vesztesége úgy! Most gondolj bele, ha középleágazásnál zárod rövidre, mit kapsz?! Egy 1:1-es trafót, amit rövidrezártál a szekunderén! Ennek vajon mennyi lesz az induktivitása? Mennyi a vesztesége, így? Szerintem sokkal többet veszítünk így, mint amennyit nyerünk egy kis szigetelési könnyebbségen...
Láttam már ferritantennán is hasonló elven közép/hosszú hullámú váltást megoldani..., azt is egy "zseni" találhatta ki... )
(#) kendre256 válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
A középleágazásnál még rosszabb eset is előfordul, ha a magasabb sávon illeszt az illesztő. Ekkor a menetszámok sokkal nagyobb részét zárják rövidre (ekkor jóval nagyobb feszültség is lenne a nyitott végen). Szoktak olyat is csinálni, hogy van egy leágazásos tekercs, és a felsőbb sávra (sávokra) van külön tekercs (oda úgyis kisebb induktivitás, kisebb méret kell, az még elfér).
A rövidre zárásnak van azért előnye is, nem feltétlenül kell a sávon belüli frekvencia váltásnál hangolni az illesztőn. És ez adott esetben sokkal nagyobb előny, mint a nagyobb veszteség.
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 11, 2021 / 1
 
Csak az a gond, hogy az a tekercs nem mint autotrafó használatos, hanem az antenna hosszabbító tekercse. Ezért (is) nem túl lényeges a tekercs (induktivitás) jósági tényezője. Biztos emlékszel a réz, vagy alumínium hangoló magokra, azok is hasonló hatást érnek el a tekercsben.
(#) Leraz hozzászólása Márc 11, 2021 / 1
 
Azért ezt nem árt elolvasni.
(#) pucuka válasza Leraz hozzászólására (») Márc 11, 2021 / 1
 
A linkelt bemutató ábráin is látható, hogy a tekercsek (induktivitások) durva hangolása rövidzárral történik, mind a "PI", mind a "T" csillapító esetén. Nincs abban semmi ördöngős dolog.
Természetesen az illesztés veszteséggel jár, akkor kell használni, ha más megoldás nincs, nincs lehetőség rezonáns antennát használni.
(bicikli alvázat kell illeszteni a 3,5 MHz -es adóhoz)
(#) Leraz válasza pucuka hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Ez pontosan így van.
(#) pucuka válasza Leraz hozzászólására (») Márc 11, 2021 /
 
Azért erre az "apróságra" külön felhívnám a figyelmet:
Idézet:
„A ferritgyűrűs trafó függetleníti az antennahangoló/antenna együttest a
földtől. Értelmét veszti szimmetrikus-aszimmetrikus aszimmetrikus besorolás.
Megszakad az életvédelmi föld és a villámvédelmi föld koaxköpennyel
történő összeköttetéséből származó földhurok, ami igen sok zavar
forrása.
(#) proba hozzászólása Márc 17, 2021 /
 
Valakit érdekel egy FTH-2008 VHF rádió ? Szerintem működik, akkuja rossz, a ptt gumitakaró hiányzik..kidobni sajnálom.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2021
(#) Leraz válasza proba hozzászólására (») Márc 17, 2021 /
 
Engem érdekelne.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Márc 18, 2021 / 1
 
Mikor keleten eldurvul a buli:

Bővebben: Link

Még tart, előtte vmi orosz techo-ra nyomta
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2021
(#) ha4023 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /
 
Ez a kicsi kék csodádon is szépen jönne
(#) Sanyesz5 válasza ha4023 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /
 
Ordított is őrült Iván, azért jöttem át erre
(#) elektroncso hozzászólása Márc 20, 2021 / 2
 
Az előzetes információk szerint holnap reggel moszkvai idő szerint 9:07-kor kilőnek Bajnkonurból egy Sojuz 2.1a rakétát, fedélzetén többek között a magyar SMOG-1 műholddal. A Roszkoszmos élő közvetítést biztosít ezen a linken.
A start ma reggel lett volna, de a visszaszámlálást az oroszok megszakították, és áthelyezték holnapra.
Előreláthatóan pár nap múlva már lehet venni a SMOG-1 jeleit, az ehhez szükséges dolgok/információk itt megtalálhatóak: gnd.bme.hu
(#) rectamas válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 20, 2021 /
 
A linken március 22-öt ír, az holnapután lesz...
Következő: »»   220 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem